Hrvati svojataju Nikolu Teslu

Nije on deo svetske bastine... vec AMERICKE... jer ste ga vi takvi tamo oterali, a oni ga prihvatili... Trebalo bi da se stidimo svi zbog toga...:dash:

Ovo je netačno. Nije Tesla otišao iz Austrije zbog Srba ili Hrvata, već zbog nemaštine u tom kraju i nemogućnosti da realizuje svoje ideje. On će uvek biti državljanin Amerike, Srpske nacionalnosti, rođen u današnjoj Hrvatskoj.
A to kako su ga tamo prihvatili... nisam siguran da su ga nešto preterano voleli. Tako je bilo sa većinom ljudi koji su išli ispred svog vremena.
Ja se ne stidim što je Tesla iste nacionalnosti kao i ja. Naprotiv, veoma sam ponosan. Ponosan sam što je u mom gradu muzej Nikole tesle, što aerodrom u mom gradu nosi ime Nikole tesle...

Ovo je netačno. Nije Tesla otišao iz Austrije zbog Srba ili Hrvata, već zbog nemaštine u tom kraju i nemogućnosti da realizuje svoje ideje. On će uvek biti državljanin Amerike, Srpske nacionalnosti, rođen u današnjoj Hrvatskoj.
A to kako su ga tamo prihvatili... nisam siguran da su ga nešto preterano voleli. Tako je bilo sa većinom ljudi koji su išli ispred svog vremena.
Ja se ne stidim što je Tesla iste nacionalnosti kao i ja. Naprotiv, veoma sam ponosan. Ponosan sam što je u mom gradu muzej Nikole tesle, što aerodrom u mom gradu nosi ime Nikole tesle...

Slazem se... Ono sam napisao da bih ilustrovao ovu jadnu pricu o njemu... Naravno da sam i ja ponosan na njega, ali isto tako se stidim sto ga nas narod i drzava ne tretiraju kako je zasluzio... Koliko ljudi zapravo znaju o zivotu genija, a koliko su samo prazne nacionalisticke price... Koliko ljudi sa ovog foruma je bilo u pomenutom muzeju, a kunu se u Teslu... To je zalosno... Ja sam isao u Colorado Springs da bih video njegovu laboratoriju... I nisam je video, jer oni nemaju pojma ko je Tesla... i nista nije ostalo od nje... Pogledaj samo spomenik ispred aerodroma... jad i beda...

Postoji ideja da se terazijski plato uredi tako da bude posvećen Tesli. Oni koji su iz Beograda, ili su bili kod platoa, znaju da ima veliku visinsku razliku. Tu bi se uradio vodopad, od nekih 10-ak metara, koji bi pokretao turbinu od koje bi se dobijala struja, koja bi dalje pokretala Teslin transformator i dve kugle, iz kojih bi išle "munje". Tu bi se nalazio i spomenik Tesli, naravno.
Voleo bih da ovo bude i realizovano.

Mislim da se **** san može da brani:rumenko:

Zašto su tu zvezdice to je bila skrečenica od Đokovica

muskokrik,Nemoj ti meni skracivat Noleta ni za prezime ni za ime ...
Napisah li ja lijepo Novaka Djokovica.To sto se on moze sam braniti je moj razlog da ga obozavam...Branim ga ja kad ga krivo napadeju,zlonamjerni i oni sto nikad nijesu sami nista u zivotu zaradili...:think::manikir:

Sva sreća pa si ti tu.

Samo sam hteo da kažem da ovo što kaže Tihi nema blage veze jedno s drugim.

Ako nekoga interesuje istina, Tesla je veći deo svog života bio Amerikanac čiji su roditelji bili krajiški Srbi. Inače je bio relativno operisan od osećanja nacionalnog identiteta.

Svima je poznata Teslina rečenica, koja je verificirana odavno , a ona glasi:

"Ponosim se svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom".

Dakle Tesla nije bio naklonjen ni monarhiji, ni komunističkoj republici.

Da vas sluša danas, vjerojatno bi rekao da ste mu dosadni.

A što se tiče edukacije, evo vam pa čitajte:

Nikola Tesla rođen je 9./10. srpnja 1856. u mjestu Smiljan kod Gospića. Tesla je bio podrijetlom Srbin [1] i uvijek se ponosio svojim srpskim porjeklom i hrvatskom domovinom. Teslin otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, a majka Georgina Mandić (zvana Đuka) bez formalne naobrazbe, ali veoma inteligentna žena. Kako je pisao i govorio Tesla, njegova se obitelj ranije prezivala Draganić.
Teze o hrvatskom podrijetlu [uredi]

Temeljem određenih nalaza su izronile i teze o hrvatskom podrijetlu Nikole Tesle [2] .

Prema tim materijalima, koje je našla prof. Ljubica Štefan, o podrijetlu prezimena Tesla je govorio sam Tesla kad je u svom dnevniku pisao da je njegov djed taj nadimak dobio zbog toga jer je "imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla." [2].

U tim tekstovima je stajalo "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. Stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!“[2

neda mi se citati sve nebuloze koje ste napisali jer predpostavljm sto vecina patriota na ovom forumu ima da kaze...
za temu...
niti Hrvati (odnosno RH) ne prisvajaju Nikolu Teslu kao Hrvata, niti je on Srbin...smjerujija ziva sto napraviste od covjeka...
on je, kod nas visoko precjenjen, znanstvenik, odrastao je u hrvatskom okruzenju; u svim njegovim sluzbenim dokumentima (pasos, brodske isprave, itd.) deklarira se sam Hrvatom, Srbiju je vidio kratko i ljubaznosti radi rekao zo sto je rekao...on se nikada nije osjecao niti srbinom niti hrvatom (hrvatom mozda malo vise jer se tako upisaivao)
biti pravoslavac neznaci biti i srbin..s obzirom da nekog znanstvenika cini i okruzenje u kome je odrastao (socijalna komponenta) meni je to nadmetanje glupo...Tesla je(bio) gradanin Hrvatske, pravoslavnih korijena, ja bi rekla on je nas...ili pak americki znastvenih balkanskog podrijetla...
p.s. ja jos nisam nigdje cula, odnosno procitala, da je bilo tko tvrdio ili rekao, Tesla je Hrvat...
Tihi ne izmisljaj...
a za razliku (ili pordenje) svi vi tvrdite da je Andric Srbin, iako on sa srpstvom ima zajednickog kao ja sa marsom

upravo tako. ovo je sustina.

preko 90% hrvata je podrzavalo ustaske zlocine. zato je veoma mali broj srba izbegao da bude zaklan .

jer u drugim zemljama su gradjani koji su bili protiv fasizma i nacizma krili jevreje i druge ugrozene ljude dok je takvih primera u hrvata bilo retko.

ok, ako su većinu NOB-a činili Srbi, pa šta nisu oni izdajice kad su napustili svog vlastitog kralja i monarhiju ?

Tesla nema nikakvu vezu, kako sa hrvackim narodom tako ni sa jednom hrvackom
drzavom, izuzev sto su hrvacki nacisti u zadnjem stoljecu, u dvije hrvaCke nacisticke
drzave NDH i tkz R Htvatskoj pocinili genocid nad njegovim narodom

Tesla je krajiski Srbin i ni jedan Hrvat nije ni u kakvom srodstvu sa njim !
Tesla je rodjen u Austrougarskoj !

Tesla nema nikakvu vezu, kako sa hrvackim narodom tako ni sa jednom hrvackom
drzavom, izuzev sto su hrvacki nacisti u zadnjem stoljecu, u dvije hrvaCke nacisticke
drzave NDH i tkz R Htvatskoj pocinili genocid nad njegovim narodom

Tesla je krajiski Srbin i ni jedan Hrvat nije ni u kakvom srodstvu sa njim !
Tesla je rodjen u Austrougarskoj !

dokazi genocid...
a Tesla ima veze sa Srbima i Srbijom kao ti sa Marsom...
niti ga je rodila, niti ga je odgojila...

bolesna tvorevina,bolesna izmishljena istorija
kad nemaju nishta svoje normalno je da prisvajaju tudje i izmishljaju nebuloze
lepo reche kusta za takve: kako gradjani mogu da budu oni koji su niko?
isto vazi i za ovu situaciju lol

nasa povijest, za razliku od tvoje, je pisana i dokazana...i dokumentirana
tvoja je guslarska i po "predanjima"..
i prije nego sto negiras tudu nauci vlastitru...:)

neda mi se citati sve nebuloze koje ste napisali jer predpostavljm sto vecina patriota na ovom forumu ima da kaze...
za temu...
niti Hrvati (odnosno RH) ne prisvajaju Nikolu Teslu kao Hrvata, niti je on Srbin...smjerujija ziva sto napraviste od covjeka...
on je, kod nas visoko precjenjen, znanstvenik, odrastao je u hrvatskom okruzenju; u svim njegovim sluzbenim dokumentima (pasos, brodske isprave, itd.) deklarira se sam Hrvatom, Srbiju je vidio kratko i ljubaznosti radi rekao zo sto je rekao...on se nikada nije osjecao niti srbinom niti hrvatom (hrvatom mozda malo vise jer se tako upisaivao)
biti pravoslavac neznaci biti i srbin..s obzirom da nekog znanstvenika cini i okruzenje u kome je odrastao (socijalna komponenta) meni je to nadmetanje glupo...Tesla je(bio) gradanin Hrvatske, pravoslavnih korijena, ja bi rekla on je nas...ili pak americki znastvenih balkanskog podrijetla...
p.s. ja jos nisam nigdje cula, odnosno procitala, da je bilo tko tvrdio ili rekao, Tesla je Hrvat...
Tihi ne izmisljaj...
a za razliku (ili pordenje) svi vi tvrdite da je Andric Srbin, iako on sa srpstvom ima zajednickog kao ja sa marsom

Imas li ti i jedan dokaz da se Tesla izjasnjavao kao hrvat .
SA druge strane , Andric je sam sebe svrstao u srpske knjizevnike .

dokazi genocid...

Pa rodila ga je Srpkinja a i otac mu je bio Srbin . Sta bi on u opste mogao biti . Sto se tice Genocida koji su pocinili hrvati nad Srbima , zar ga treba dokazivati . pa zaklali ste svakog Srbina koga ste imali priliku . I jedini na svetu ste imali logor za decu .
I Nemci i Italijani su vas se grozili .

za temu...
Tihi ne izmisljaj...

negiras srpsku nacionalnu pripadnost sinu popa Srpske Pravoslavne Crkve ...
Isto to, samo jos uz negiranje prava na zivot Srbima, cinili su ustaski ideolozi
Ante Pavelic, Alijzije Stepinac, Mile Budak, Franjo Tudjman, Stipe Mesic......

Poslednja izmena od moderatora:
koja "povjest"
vi ste izmishljeni tek negde sredinom 19.v.kad je propala prevara zvana "ilirski pokret"
lepo reche "vash" dzoni shtulic hrvati ne postoje josh od sredine 16.v. lol

naravno da smo mi "izmisljeni"...i naravno da ne postojimao...
samo da ponovim, nasa povijest je napisana povijest, dokumentirana, za razliku od vase koja je po "predanjima" i guslarska...
ma svi smo mi srbi, ako ti je lakse...
oprosti nam sto smo iznevjerili svetosavlje...
braca na stramputici

Dakle, ako je iko gori od samih hrvata , to su hrvatice .

Evo jedan Citat za tebe

Citat :

Slavonski istoričar Matija Katančić (1750. - 1825.), iako katolički sveštenik, ne smatra sve stanovnike katoličke vere na teritoriji koja je 1941. godine prozvana „Nezavisnom državom Hrvatskom“ Hrvatima. Naprotiv, on tvrdi, da su Dalmatinci, Bosanci i Slavonci iste etničke strukture kao i Srbi i da se ovi etnički u mnogome razlikuju od pravih Hrvata, a da je hrvatsko ime ovim krajevima jedino austrougarskim pritiskom nametnuto, mada se ovi narodi nikada nisu tako osećali. Govereći o čistoći jezika Katančić kaže: „Ali se bosansko-dalmatinsko i srpsko narječje odlikuje čistoćom i elegancijom“. O naturanju hrvatskoga imena Katančić piše. „Uvjerit ćeš se, najzad, da se hrvatsko ime u Dalmaciji, Bosni i Srbiji naročito propagiralo, ali se ilirski narodi u ovom predjelu nikada nijesu tim imenom nazivali". Stoga, kad govorimo o Hrvatima, imamo pred očima one Hrvate u uskoj Hrvatskoj, odakle su vekovima pokušavali da nature svoje ime bosanskim, slavonskim i dalmatinskim, pa čak i Srbima u Srbiji.

Hrvati, onakvi kakve ih opisuje Matija Katančić – koji nisu istog etničkog obeležja sa dalmatincima, Bosancima, Slavoncima i Srbima, doselili su – po Vitezoviću – u Hrvatsku 640 godina posle Hrista. Ovde su, kažu, svojom sposobnošću državne organizacije (kojom se, kako nam je poznato, nisu odlikovali niti su je imali) zavladali starosedeocima Slavenima da ne bi morali spomenuti ime Srba, kojima su, iako brojno daleko manji, ipak uspeli tobože naturiti svoje ime. Ovde pada u oči „zaborav“ sa kojim se neprestano susrećemo kroz svu hrvatsku istoriju. Tako hrvatski istorijski šovinizam i ovde zaboravlja priznati, da su se u tome poslu etnički i jezično potpuno pretopili u Srbe, te ih Delimilova kronika, pisana pre 650 godina, objavljena čak i u poznatom zagrebačkom „Vijencu“ iz 1891. godine rečenicom: „U srpskom narodu imade zemlja, koja se zove Hrvatska". – smatra Srbima. Tako je, dakle, pisao češki istraživač još u XIII. veku i smatrao, da su Srbi narod, a Hrvati pleme.

dokazi genocid...

Nema veze gde si rodjen i od koga si odgojen nego kako se osecas!Moja deca su rodjena jedno u Srbiji jedno u Gr porasli su u Grckoj pa su opet Srbi i uvek ce to biti!
Tesla je rodjen na teritoriji danasnje Hrvatske a tada Austrougarske pa tako da je mozda Austrijanac ili Madjar?Vidis koliko je nebuloznao to sto pricas!Sto ne kazete i da su svi krajiski Srbi Hrvati i oni nisu odgajani ni rodjeni u Srbiji imaju hrvatsko drzavljanstvo ali su ipak SRBI kao sto je i Tesla bio i to pise na svim sajtovima sveta!
On nije bio drzavljanin Hrvatske jer u to vreme kad se rodio to je bila Austrougarska, toliko ste ucili iz Istorije nadam se:think:

E i meni je uvek to bilo interesantno... Ja znam da tako izgovarate CH, ali da ste poceli i da ga pisete kao sto govorite to nisam znao... Pa vi ste poceli da se pridrzavate onog Vukovog pravila "pisi kao sto govoris, citaj kao sto je napisano"... o pisanju stranih imena i da ne govorim (George W. Bush i slicno)...

E da... to nije tema... Sto rece jedan veliki covek... "Zar se moze pevati posle Ausvica?!"... Zar Hrvati imaju obraza da polemisu o ustaskim zlocinima i da licitiraju sa brojkama... Zar Srbi imaju obraza da polemisu o srpskim zlocinima... Kada bi mogli da vidite kakvi ste, mozda bi vam bilo jasno zasto je Tesla srecu potrazio daleko od vas twisted mindes...

Nije on deo svetske bastine... vec AMERICKE... jer ste ga vi takvi tamo oterali, a oni ga prihvatili... Trebalo bi da se stidimo svi zbog toga...:dash:
O,evo pantokratora...Tesla je srbin i niko ga ne svojata...to je što je,u Ameriku odlazi jer je to tada bila zemlja gde je finansijski bio ostvariv njegov san i njegova vizija...nažalost,tamo je doživeo patnju i teške trenutka upravo iz razloga što je Amerika i onda bila ovakva kakva je danas...iskoristili su ga i pokrali u svakom pogledu a veliki su izgledi i da su ga upokojili ...pokrali su sve njegove planove i njihove pileće mozgove i dan danas beznadežno i bez napretka razbijaju...i ćorava koka na kraju zrno ubode ali amerikanci nikada...

Nema veze gde si rodjen i od koga si odgojen nego kako se osecas!Moja deca su rodjena jedno u Srbiji jedno u Gr porasli su u Grckoj pa su opet Srbi i uvek ce to biti!
Tesla je rodjen na teritoriji danasnje Hrvatske a tada Austrougarske pa tako da je mozda Austrijanac ili Madjar?Vidis koliko je nebuloznao to sto pricas!Sto ne kazete i da su svi krajiski Srbi Hrvati i oni nisu odgajani ni rodjeni u Srbiji imaju hrvatsko drzavljanstvo ali su ipak SRBI kao sto je i Tesla bio i to pise na svim sajtovima sveta!
On nije bio drzavljanin Hrvatske jer u to vreme kad se rodio to je bila Austrougarska, toliko ste ucili iz Istorije nadam se:think:

tocno je sto pises da se svatko osjeca onim sto misli da je, bez obzira gdje je roden...moj sin je roden u engleskoj ali se smatra hrvatom...samo nevidim kakve to veze ima sa temom...Tesla sebe nije nikada smatrao Srbinom, niti li se tako izjasnjavao (izuzimajuci kratko posjecenje Srbiji, gdje je na velicanstven docek odgovorio onako kao sto su htjeli cuti), sto je i normalno...u svim njegovim osobnim dokumentima on se pise kao Hrvat, a to da Hrvatska nije postojala u to vrijeme je dio vase guslarske povijesti i negacije cinjenica
a, da dodam, malo procitas njegove biografije pisane od nesrba( nema ih mnogo jer mu mi pridodajemo vecu vaznost nego sto je ima) procitati ces da je on poijeklom iz Hrvatske...
a sajtovi o kojima pricas su smjerujia (ajde daj link na koji seriozni) :p

Tesla, an ethnic Serb from Smiljan, then part of the Austro-Hungarian empire, started out his engineering life working for a telephone company in Budapest in 1881, aged 24. He'd already studied physics and maths; While there - while walking in a park, in fact - he had an inspiration and solved the equations relating to a revolving magnetic field. Which he then drew in the ground with a stick and explained to a friend. Quite a patient friend, one suspects.
http://www.guardian.co.uk/technolog...sla-electricity-inventor-birthday-anniversary
http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/alabaster/A486182
Evo vam malo pa se obrazujte!

Poslednja izmena:

Back