Hrvat Sveti Jeronim kao stvaralac glagoljice primer izmišljanja tradicije

red je otprilike da dođe vreme i na tradiciju o tome da je glagoljsko pismo skoro 5 vekova mlađe
Лапсус?

ne treba ma kakav narativ ili datiranje, što je prava sreća, već samo mozak i oči.
Ух ух, што ми ово звучи нешто познато, принцип занемаривања научног метода и позивање на здрав разум.
Добро ниси написао ,,и слепац би видео да је то тако".

Лапсус?

Ух ух, што ми ово звучи нешто познато, принцип занемаривања научног метода и позивање на здрав разум.

Jeste lapsus.

Ma, isto tako možemo da postavimo obrnuto i kažemo gle kako 'oči vide' da postoje sličnosti, da možemo reći da je glagoljica istom tom logikom uticala na ćirilicu.

A možemo tako da stavimo i grčko pismo, primera radi, i ništa posebno neće biti drugačiji zaključci.

Ne, slepac bi rekao da je primena opservacije, analize, logike i sinteze "принцип занемаривања научног метода".

Ma, isto tako možemo da postavimo obrnuto i kažemo gle kako 'oči vide' da postoje sličnosti, da možemo reći da je glagoljica istom tom logikom uticala na ćirilicu.
He, he. :lol: Pokušaj, možda ti i uspe...

Nije ključ samo u gledanju, već mora postojati suštinsko znanje i razumevanje nastanka ćirilskih grafema.

Ne, slepac bi rekao da je primena opservacije, analize, logike i sinteze "принцип занемаривања научног метода".
Аха, и ти си применио научни метод кад си дошао до закључка да можемо без дилеме да тврдимо да је глагољица настала по узору на ћирилицу.

Што се на овом форуму окупља све нека интелектуална елита, све неки раскринкаватељи завера и исправљачи грешака глупих стручњака из више поља науке. :mrgreen:

Добра тема - сад чекамо лингвистичке стручњаке да извућe пергаменте из музејских збирки и да нам докажу како је то заиста било..... овде има много "специјалаца" за словенске језике и биће бити ми од велике користи да научим нешто ново изван стотину књига које сам прочитао на тему "славистике". Хвала.

razumevanje nastanka ćirilskih grafema
Ово се зна већ најмање 150 година, а зна се са великим поверењем - прототип старе ћирилице је унициjално грчко писмо, искључиво коришћенo за литургије у источном делу бугарског царства.

Poslednja izmena:
Ово се зна већ најмање 150 година, а зна се са великим поверењем - прототип старе ћирилице је унициjално грчко писмо, искључиво коришћенo за литургије у источном делу бугарског царства.
Misliš to i za ч, ш, ж, debelo jer i za ćerv?

Misliš to i za ч, ш, ж, debelo jer i za ćerv?
Не, преузете су са глагољице, као и за неке друге фонеме за које не постоји директни словни знак.
Већ више од годину дана сам објавио превод Бернштејнове књиге (одломак). Неки овдашњи стручњаци осудили су књигу као ненаучну јер је написана у совјетско време, а сада ти исти људи беже да лижу гузицу нео-совјетског диктатора у Кремљу.

Poslednja izmena:
Не, преузете су са глагољице, као и за неке друге фонеме за које не постоји директни словни знак.
Већ више од годину дана сам објавио превод Бернштејнове књиге (одломак). Неки овдашњи стручњаци осудили су књигу као ненаучну јер је написана у совјетско време, а сада ти исти људи беже да лижу гузицу нео-совјетског диктатора у Кремљу.
Koje ćirilične grafeme su preuzete "sa" glagoljice? Nisu valjda ш, ч, ц?

Koje ćirilične grafeme su preuzete "sa" glagoljice? Nisu valjda ш, ч, ц?
Хајде, биће ти лакше:

1654353733017.png

Хајде, биће ти лакше:

Pogledajte prilog 1165501
Pomislio sam da možda ipak imaš neku ideju o tome što govoriš pa sam ti pružio šansu i postavio pitanje:

Mrkalj: "Koje ćirilične grafeme su preuzete "sa" glagoljice?"

Dakle, koje grafeme, i koja je referenca za tu tvrdnju koja "se zna već 150 godina sa velikim poverenjem"?

Pomislio sam da možda ipak imaš neku ideju o tome što govoriš pa sam ti pružio šansu i postavio pitanje:

Mrkalj: "Koje ćirilične grafeme su preuzete "sa" glagoljice?"

Dakle, koje grafeme, i koja je referenca za tu tvrdnju koja "se zna već 150 godina sa velikim poverenjem"?
Па, увек ти треба посебно објашњење:

Ж, Ч, Ъ, Ь, Ш, Щ, Ѣ, Ѫ

Па, увек ти треба посебно објашњење:

Ж, Ч, Ъ, Ь, Ш, Щ, Ѣ, Ѫ
1654357196321.png

А - грчко алфа
Б

В - грчко бета (вита)
Г - грчко гама
Д - грчко делта
Ђ

Е - грчко епсилон
Ж - двоструко јеврејско шин
1654360263135.png

З - грчко зета
И - (од H) грчко ета
Ј

К - грчко капа
Л - грчко ламбда
М - грчко ми
Н - (од N) грчко ни
О - грчко омикрон
П - грчко пи
Р - грчко ро
С - грчко сигма
Т - грчко тау
Ћ

У - стилизација од грчког дифтонга OY
Ф - грчко фи
Х - грчко хи
Ц - јеврејско цаде
Ч - јеврејско цаде, завршно
Џ - румунско џ
Ш - јеврејско шин

Lupaš napamet gore od najgorih nadriistoričara. Referenca - ništa?

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 1165536
А - грчко алфа
Б

В - грчко бета (вита)
Г - грчко гама
Д - грчко делта
Ђ

Е - грчко епсилон
Ж - двоструко јеврејско шин Pogledajte prilog 1165548
З - грчко зета
И - (од H) грчко ета
Ј

К - грчко капа
Л - грчко ламбда
М - грчко ми
Н - (од N) грчко ни
О - грчко омикрон
П - грчко пи
Р - грчко ро
С - грчко сигма
Т - грчко тау
Ћ

У - стилизација од грчког дифтонга OY
Ф - грчко фи
Х - грчко хи
Ц - јеврејско цаде
Ч - јеврејско цаде, завршно
Џ - румунско џ
Ш - јеврејско шин

Lupaš napamet gore od najgorih nadriistoričara. Referenca - ništa?
Мркаље, опет збуњујеш бабе и жабе. Прво ме питаш који су знакови позајмљени из глагољице. Онда тврдиш да ћирилица нема везе са глагољицом или је настала пре глагољице.
Реч је о стварима које су општеприхваћене у славистици. Лупеташ о алтернативним теоријама, које се не могу доказати. Са истим успехом можеш рећи да је глагољица позајмљена из Хицури - грузијског црквеног писма .
Е сад, јеси ли прочитао бар једну књигу у животу која се озбиљно бави славистиком? Јеси ли икада чуо за Илинског, Карског, Селишчeва, Серезњева, Сперанског?

Мркаље, опет збуњујеш бабе и жабе. Прво ме питаш који су знакови позајмљени из глагољице. Онда тврдиш да ћирилица нема везе са глагољицом или је настала пре глагољице.
Реч је о стварима које су општеприхваћене у славистици. Лупеташ о алтернативним теоријама, које се не могу доказати. Са истим успехом можеш рећи да је глагољица позајмљена из Хицури - грузијског црквеног писма .
Е сад, јеси ли прочитао бар једну књигу у животу која се озбиљно бави славистиком? Јеси ли икада чуо за Илинског, Карског, Селишчeва, Серезњева, Сперанског?
Ne, ja sam se obrazovao prošle godine čitajući tvoje veleumlje na Krstarici o tome kako su Srbi pre Vuka govorili i pisali starobugarskim jezikom.

A sada upravo cvetam od novih saznanja:

Ж, Ч, Ъ, Ь, Ш, Щ, Ѣ, Ѫ ... преузете су са глагољице:
1654369762757.png

1654369555569.png

"Реч је о стварима које су општеприхваћене."

Ne, ja sam se obrazovao prošle godine čitajući tvoje veleumlje na Krstarici o tome kako su Srbi pre Vuka govorili i pisali starobugarskim jezikom.
Па зови га како год хоћеш: старобугарски, старословенски – чињеница је чињеница – од овога нема бежања : Писани језик у Србији долази из Бугарске после 10. века.
А ти иначе можеш да правиш куле од песка на основу магловитих теорија за неко рано словенско/српско писмо. Али узалуд !
Већ сам уморан од понављања: прва редакција на српскословенском језику веома је блиско источнопреславском редакцјиу језика. После 13. века језик приближио се Тарновској школи захваљујући Константину Филозофу.

Poslednja izmena:

Back