Hrišćani pitaju Muslimane

ih druze sto se odmah hvatas za ubistva?

mogao im je jednostavno zabraniti da grade religijske objekte na muslimanskoj zemlji i time spreci sirenje bogohuljenja

Ali nije, dozvolio im je da ispovjedaju svoju vjeru :) Možda su samo freske bile uklonjene iz crkava ili slično, to ne znamo... Ti hrišćani ako hoće prihvatili bi Islam, a Muhamed ih nije prisliljavao.

Kao što je i u hadisima rečeno ,,Vi nećete ljude pridobiti sa svojim imecima, ali će te ih pridobiti veselim izgledom lica i lijepim ponašanjem''. Najljepše se ophodeći prema nemuslimanima Muhamed i ostali su im pokazivali ljepotu Islama :)

ali zasto im je dozvoljavao?

Muhamed kao neko ko je bio u kontaktu sa Bogom i kao neko ko je znao istinu, dopustavao je da se bogohuljenje, neistina o Bogu, siri i cak se zalagao muslimani takve brane

zar ti to ne deluje malo kontradiktorno?

https://www.google.rs/search?client... pozvao#channel=t27&q=zukorlic+pozvao+rusenje

ne opravdavam nikakvo rusenje a sto vi opravdavate rusenje crkava rusenjem dzamija niko tu nije u pravu a evo verski poglavar u srbiji stalno nesto rusi.

ako ovako islamski ucenjaci i poglavari govore, kako neko ko je nemusliman moze da veruje da Islam nije agresivna religija?ovo je citat sa kojim se slazem.

sto meni objasnjavas sta je muhamed hteo da kaze sto prvo ne objasnis mufiji i ovom poglavaru vase vere da ne poziva na rusenje nego na mir pa onda da pricamo o vrlinama

Ne opravdavamo rušenje crkvi. I mi smo više tuđih crkvi očuvali nego što je džamija očuvano. Nismo baš ko Albanci rušili ako smo i koju crkvu oskrnavili onaj inventar nismo iz temelja srušili je i obarali zvonike ili se penjali pa skidali krstove sa krova, jednostavno više smo to smatrali dangubom.

ali zasto im je dozvoljavao?

Muhamed kao neko ko je bio u kontaktu sa Bogom i kao neko ko je znao istinu, dopustavao je da se bogohuljenje, neistina o Bogu, siri i cak se zalagao muslimani takve brane

zar ti to ne deluje malo kontradiktorno?

Valjda znaš da je prelazak iz Islama u neku drugu religiju zabranjen ;) Dozvolio im je da ispovjedaju svoju vjeru, ako su htjeli primiti Islam bili bi najljepše dočekani :)

covek ako napusti Islam i prihvati drugu veru, za njega zakoni Islama vise ne vaze, jer se predao zakonima druge vere

no, ocigledno Islam ne postuje druge vere, jer za nove pripadnike te vere trazi osvetu, trazi - smrt

ta odlika 'ti nas napustis, mi te ubijemo', bi trebalo da je odlika neke mafije i sekte, a ne miroljubive religije

Bog nam je dao snagu uma, razmisljanja, osecanja i donosenja odluka da bi sami izabrali svoj put (pa makar on bio i pogresan)

ako idemo pogresnim putem, Bog je taj koji ce nas kazniti kad za to dodje vreme

niko nema prava da nam namece svoja verovanja i ubedjenja i da nas na silu tera da verujemo u ono u sta on veruje

kakav sam ja to musliman, vernik, ako sam musliman samo zato sto se plasim za svoj zivot? ako sam musliman samo zato sto se plasim Islama?

niko nije birao dal ce da bude rodjen kao musliman, hriscanin ili nesto trece... ali svako bi trebao da ima pravo da odluci kako ce ziveti

kad budes mogao pogledaj kratku debatu o apostasiji u Islamu izmedju bivseg muslimana Ibn Varaka i modernog liberalnog muslimana Hasana Mahmuda

Mahmud tvrdi da u Kuranu da se oni koji su napustili Islam moraju kazniti

covek ako napusti Islam i prihvati drugu veru, za njega zakoni Islama vise ne vaze, jer se predao zakonima druge vere

no, ocigledno Islam ne postuje druge vere, jer za nove pripadnike te vere trazi osvetu, trazi - smrt

ta odlika 'ti nas napustis, mi te ubijemo', bi trebalo da je odlika neke mafije i sekte, a ne miroljubive religije

Bog nam je dao snagu uma, razmisljanja, osecanja i donosenja odluka da bi sami izabrali svoj put (pa makar on bio i pogresan)

ako idemo pogresnim putem, Bog je taj koji ce nas kazniti kad za to dodje vreme

niko nema prava da nam namece svoja verovanja i ubedjenja i da nas na silu tera da verujemo u ono u sta on veruje

kakav sam ja to musliman, vernik, ako sam musliman samo zato sto se plasim za svoj zivot? ako sam musliman samo zato sto se plasim Islama?

niko nije birao dal ce da bude rodjen kao musliman, hriscanin ili nesto trece... ali svako bi trebao da ima pravo da odluci kako ce ziveti

kad budes mogao pogledaj kratku debatu o apostasiji u Islamu izmedju bivseg muslimana Ibn Varaka i modernog liberalnog muslimana Hasana Mahmuda

Mahmud tvrdi da u Kuranu da se oni koji su napustili Islam moraju kazniti

koliko je realno prikazan islam u seriji sila.

ako je realno nemam reci na ono sto se desava a ako nije ko je dozvolio i sto se niko ne buni sto deda uci unuka da ubija i da ne gleda u oci.

? Ja te ništa ne shvatam, ne pratim serije. One nisu stvarne, nema se ko tu bunit? Mi muslimani cijenimo ljudski život i to o ubijanju bez gledanja u uči stvarno ne znam okle ti :P

PA neko ko pređe sa Islama na drugu religiju evo ti primjer Muhamed a.s poslanik uzmimo sad nekog hodžu danas ili nekog čovjeka muslimana . Sad taj musliman je imao druga muslimana koji je prešao na drugu vjeru postojili sad opasnost za ovog muslimana (što nije konvertovao) od ovog izdajnika da on sad može njega ubiti i reći njegovim nepriateljima gdje on živi. E tako je bilo u to doba pređu na drugu religiju i ondaodaju planove strategiske od muslimana pa i čak pokušaja ubijanja poslanika Muhameda.as. A bilo je i onih jevreja i kršćana koji su se pretvarali da su muslimani
U vrijeme poslanika Muhammeda, sallAllahu alejhi we sellem, jevreji su podbadali munafike (licemjeri) i muhadine (oni koji nisu ratovali protiv muslimana). Neki od načina su:

- klevetanje žene Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem,

- iskrivljavanje islamskog učenja,

- razjedinjavanje pomagača muhadžira,

- dovođenje u sukob Alije, radijAllahu anhu, i Muavije, radijAllahu anhu, zbog čega je Aiša, radijAllahu anha, morala da interveniše,

- izmišljanje stotina lažnih hadisa u koje su ubacivane izraelske bajke odnosno jevrejska predanja kako bi se promijenilo tumačenja Kur'ana (tefsir),

- stvaranje površne akide muslimana jer su je miješali sa grčkom filozofijom sve dotle dok se nisu pojavile monaške sekte kao što su sufijski redovi (tarikati) i mu'tazile. Tako su se rodili islamski intelektualci koji su racionalizirali islamsku akidu na osnovu grčke filozofije koja se bazirala na mišljenjima Platona, Aristotela i drugih,

- sprovođenje u život institucija islamskog obrazovanja na čelu sa ulemom (islamski učenjaci) koji su prošli kroz masonsko obrazovanje,

- oživljavanje prakse iz doba džahilijeta[1] sa izgovorom očuvanja tradicija i običaja njihovih predaka,

- stvaranje „islama“ koji bi ličio kršćanstvu i drugim religijama. Jedan od načina je ubacivanje nekih oblika crkvenih pjesama u mesdžidima, na rođendanima, itd.

Selam alejkum,
imam neka pitanja,
1) da li kao i u Hriscanstvu,postoji gomila prevoda Kur'ana i postoje sporenja o tome koji je prevod verodostojniji,kako se zapravo Bog tj Allah ustvari zove i intepretacija Allahove reci
2) tolerantnost Islama prema drugim religijama i odnos klasicnih islamskih zajednica i islamskih sekti
3) koje su najpoznatije islamske sekte i ima li nekih ''tihih'' sekti (kao npr adventisti,kvekeri u hriscanstvu) ili su sve radikalne,borbene (mislim gore i od sajentologije koja sebe smatra hriscanskom,makar po oznaci koju imaju iako su izmisljena sekta bez dodira s hriscanstvom)

Selam alejkum,
imam neka pitanja,
1) da li kao i u Hriscanstvu,postoji gomila prevoda Kur'ana i postoje sporenja o tome koji je prevod verodostojniji,kako se zapravo Bog tj Allah ustvari zove i intepretacija Allahove reci
2) tolerantnost Islama prema drugim religijama i odnos klasicnih islamskih zajednica i islamskih sekti
3) koje su najpoznatije islamske sekte i ima li nekih ''tihih'' sekti (kao npr adventisti,kvekeri u hriscanstvu) ili su sve radikalne,borbene (mislim gore i od sajentologije koja sebe smatra hriscanskom,makar po oznaci koju imaju iako su izmisljena sekta bez dodira s hriscanstvom)

prevoda imas na sve jezike ,na Bosanskom imas nekoliko prevodioca kao n p ,ENES KARIC;MLIVO itd,svi su priblizno isti,ali prevod nikad ne moze biti kao original n Arapskom jer je neke rijeci nemoguce prevesti,imas neke rijeci koje ne postoje u odredjenim jezicima pa se gubi smisao ,i onda senesto prevodi priblizno toj rijeci,kao na primer rijec EHAD koja se prevodi kao jedan a u stvari ta rijec na nasem bi znacila kao nesto ne postoji dva puta nesto jedinstveno,najveca sekta u Islamu su Sije koje opet imaju neke ogranke Islam u principu nema nista protiv drugih religija ,svako ima pravo da vjeruje u sta hoce jer KUR´ÁN jasno kaze u vjeru nema prisile pravi put se jasno razlikuje od zablude

dobro ajde, posto za prethodno pitanje nisam dobio odgovor i posto kolega Israphel nije hteo da mi odgovori na pitanje u vezi Nikah mut'ah i njegove porodice da nastavim dalje sa pitanjima

zasto ostali muslimani ne priznaju Ahmedije i odbacuju ih kao muslimansku grupu?

i ko je ucinio da se Isusova smrt pricini svima?

dobro ajde, posto za prethodno pitanje nisam dobio odgovor i posto kolega Israphel nije hteo da mi odgovori na pitanje u vezi Nikah mut'ah i njegove porodice da nastavim dalje sa pitanjima

zasto ostali muslimani ne priznaju Ahmedije i odbacuju ih kao muslimansku grupu?

Za Nikah mut'ah ti je dat odgovor na drugoj temi...A što se tiče Ahmedija ovaj tekst je dovoljan :) http://www.rijaset.ba/index.php?opt...ta-izala-iz-okvira-islama&catid=41&Itemid=997

i ko je ucinio da se Isusova smrt pricini svima?

i zbog riječi njihovih: "Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika... A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili, (4:157)

Isus je uzdignut na nebo, Uzvišeni je učinio da se Jevrejima pričini da su ga ubili.

Za Nikah mut'ah ti je dat odgovor na drugoj temi...A što se tice Ahmedija ovaj tekst je dovoljan :) http://www.rijaset.ba/index.php?opt...ta-izala-iz-okvira-islama&catid=41&Itemid=997

da, ali sam ti postavio jos jedno pitanje u vezi Nikah mut'ah, ali nisi zeleo da mi das odgovor... ni ne krivim te, jer sta god da odgovoris na to nece valjati po tebe ;)

hvala ti ovo za Ahmedije, mada mi se cini da je tekst preostar i jednodimenzionalan :)

i zbog rijeci njihovih: "Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika... A nisu ga ni ubili ni raspeli, vec im se pricinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagadali; a sigurno je da ga nisu ubili, (4:157)

Isus je uzdignut na nebo, Uzvišeni je ucinio da se Jevrejima pricini da su ga ubili.

znao sam za ovo, ali mislio sam da ces mi dati neko dodatno objasnjenje, jer je ovaj ajet prepun gresaka

za pocetak jevreji Isusa nisu smatrali ni Mesijom ni Bozijim poslanikom (cak se ni u Novom Zavetu Isus ne naziva prorokom), ali to je najmanji problem

po Hriscanstvu Isus je ostao do kraja, predvideo svoju smrt, prihvatio je, stradao zbog svih nas, ustao iz mrtvih i time jos jednom svojim ucenicima pokazao svoju bozansku prirodu

po Islamu poslanik Isa je kukavica koja je pobegla kada je bilo najteze i ostavio svoje sledbenike same na cedilu

a Bog je ucinio da se svima pricini njegova smrt, pa i samim Isusovim sledbenicima koji su napisali Jevandjelja, svedocanstva o Isusovom stradanju, a osnov hriscanskog verovanja je da je Isus stradao zbog nasih grehova

znaci po Kuranu Bog je direktan krivac za stvaranje Hriscanstva, direktan krivac sto je danas 2 milijarde ljudi na pogresnom putu

po samom Kuranu Bog je napravio veliku gresku i obmanuo i slagao celo covecanstvo

Jovan 8:44 - Vaš je otac davo; i slasti oca svog hocete da cinite: on je krvnik ljudski od pocetka, i ne stoji na istini; jer nema istine u njemu; kad govori laž, svoje govori: jer je laža i otac laži.

da, ali sam ti postavio jos jedno pitanje u vezi Nikah mut'ah, ali nisi zeleo da mi das odgovor... ni ne krivim te, jer sta god da odgovoris na to nece valjati po tebe ;)

Pogldaj onaj link jos jednom... Imas hadisa koji govore da je Nikah Mutah i Muhamed zabranio...

hvala ti ovo za Ahmedije, mada mi se cini da je tekst preostar i jednodimenzionalan :)

Sve napisano je istina, možeš provjeriti ako hoćeš :D

znao sam za ovo, ali mislio sam da ces mi dati neko dodatno objasnjenje, jer je ovaj ajet prepun gresaka

za pocetak jevreji Isusa nisu smatrali ni Mesijom ni Bozijim poslanikom (cak se ni u Novom Zavetu Isus ne naziva prorokom), ali to je najmanji problem

Jevreji se tom rečenicom rugaju, misle da je to što su ga ,,ubili'' samo dokazuje da on nije Božiji poslanik.A Isus je indirektno nazvat Božijim poslanikom :

Ivan 6:38 - "Jer siđoh s neba, ne da činim volju svoju, nego volju onoga, koji me posla.

po Islamu poslanik Isa je kukavica koja je pobegla kada je bilo najteze i ostavio svoje sledbenike same na cedilu

Šta je Isus radio nakon što jes uskrsnuo ? Ostao 30 godina ili ubrzo otišao ? ;) Nije Isus nikakva kukavica,nikada vjernici nikada neće biti ostavljeni sami na cjedilu ;)

znaci po Kuranu Bog je direktan krivac za stvaranje Hriscanstva, direktan krivac sto je danas 2 milijarde ljudi na pogresnom putu

Wtf ? ... Krivci su ljudi koji su izmijenili Isusove riječi, i izmislili da je Isus Bog.

Jovan 8:44 - Vaš je otac davo; i slasti oca svog hocete da cinite: on je krvnik ljudski od pocetka, i ne stoji na istini; jer nema istine u njemu; kad govori laž, svoje govori: jer je laža i otac laži.

Jesi možda gledao onu tabelu koliko je u Bibliji Bog ubio ljudi a koliko đavo?

Pogldaj onaj link jos jednom... Imas hadisa koji govore da je Nikah Mutah i Muhamed zabranio...

stoji to da je Muhamed zabranio, ali on je taj koji je i uveo to pravilo

njegovi sledbenici su imali problema sa suzdrzavanjem seksualnih nagona i hteli su da se kastriraju, a umesto da im Bog da nadljudsku snagu da izdrze ili da ih je Muhamed hrabrio da ce u raju biti nagrade za njihove zrtve, on ime je rekao 'idite ebite tamo neke zene, ali im i platite za to'... drugim recima, legalizovao je prostituciju

pitam te treci put: sta bi ti radio da je voljeni prorok trazio da se to pravilo primeni nad zenskim clanovima tvoje porodice?

Jevreji se tom recenicom rugaju, misle da je to što su ga ,,ubili'' samo dokazuje da on nije Božiji poslanik.A Isus je indirektno nazvat Božijim poslanikom :

Ivan 6:38 - "Jer sidoh s neba, ne da cinim volju svoju, nego volju onoga, koji me posla.

pazi kad nisam znao da su Boziji proroci besmrtni :)

tvrdis da je Kuran cista Bozija rec, a nikad ne bih rekao da Bog voli sarkazam... mogao je Bog usput spomenuti da su se jevreji izrugivali

Isus je po istom izvoru isto indirektno tvrdio i da je Bog, ali to ne priznajes

Šta je Isus radio nakon što jes uskrsnuo ? Ostao 30 godina ili ubrzo otišao ? Nije Isus nikakva kukavica,nikada vjernici nikada nece biti ostavljeni sami na cjedilu

sta je Isus radio? za pocetak ostao je do kraja, zrtvovao se za sve nas, vaskrsao, konacno uverio sve ucenike u svoju bozansku prirodu i poslao ih da sire njegovu rec

sta je Isus po Islamu ucinio? kidnuo na nebo kad je bilo najteze i ostavio svoje ucenike same da zive u zabludi i veruju u laz na osnovu cega su napisali Jevandjelja u koje danas veruje 2 milijarde ljudi

Wtf ? ... Krivci su ljudi koji su izmijenili Isusove rijeci, i izmislili da je Isus Bog.

ajde da sumiramo na snovu Islama sta je Isus prostigao, a sta je trebao da postigne:

znaci Isus je musliman poslan od Boga da siri Islam... on je obecani Mesija, Spasitelj i dosao je da Izraelcanima prenese pravu poruku, sto je on i cinio dok nije pozvan nazad na Nebesa... e sad da vidimo sta nam je Isus ostavio iza sebe

ostavio je Jevreje koji ga nisu prihvatili (zbog cega ce goreti u paklu) i ostavio je ljude koji su ga posmatrali kao Boga (zbog cega ce i oni goreti u paklu)

drugim recima, Isus po Islamu nije doneo nista dobro... ne samo da nije izveo Jevreje na pravi put, vec je napravio jos vecu konfuziju i dao osnov za stvaranje nove mnogo vece religije ciji su pripadnici skrenuli sa puta mnogo vise od onih koje je Isus trebao da izvede na pravi put

zakljucak iz svega je da je Isus najveca Bozija greska ikada... po Islamu

ali na srecu to nije istina i Isus nikada nije bio kukavica, niti je Bog bio prevarant... zato sam i citirao Jovana 8:44 gde pise da je djavo taj koji je otac lazi

Back