Hrišćani pitaju Muslimane

cek cek..a navodne 72 (ili koliko vec) device po muskarcu u raju? pa puta broj muskaraca? odakle stize taj materijal? ili su te device spawnovane direktno u raju..nisu 'dosle' sa zemlje? ;)

Tih 72 djevice su samo opcija, ako čovjek ne ih čovjek ne želi nije prisiljen na to ;) Žene ovoga svijeta će u raju biti puuno superiornije od hurija- tih djevica, zato što su one činjele dobra djela, molile se i postile dok hurije nisu.Da hurije su stvorene u raju ;) Što se tiče ovoga što je Rakun napisao a odgovoreno mu je već na isto na drugom forumu samo ću kopirati odgovor forumaša koji mu je odg :)

Prema islamu bit će mnogo vrata za ulazak u pakao, kao i mnogo vrata za ulazak u raj. To što je Poslanik s.a.w.s. prilikom putovanja u nebesa prošao pored jednih od mnogobrojnih vrata i tom prilikom vidio više žena, to ne znači da će više žena biti u pakao. To ti je isto kao kada staneš u red za hleb, a ispred tebe čekaju tri žene. Tvoj drug prođe pored tebe i kaže: "Vidio sam Rakuna u redu za hleb. Ispred njega su bile tri žene". I sad, nađe se neki pametnjaković pa u vezi tvog čekanja u red za hleb, zaključi da na našoj planeti ima više žena, jer su ispred tebe bile 3.

Što je najgore od svega genetski Arapkinje ulaze u pubertet ranije tako da kad je Muhamed uzeo Aišu(koja je imala 9 godina) za ženu ona se računala kao žena.

Tvoj Muhamed je uzeo gore pomenutu Aišu od njenih roditelja kad je napunila 9 godina, a obećali su mu je kad je imala 6
Čak postoji i Hadis pisan Aišinom rukom u kojem kaže da su je bukvalno skinuli sa ljuljaške da je udaju za Muhameda.

O Rakune kako se ponavlajš, što je ovo? Po koji put ti se mora odgovarati na isto pitanje?

Kada se hazreti Aiša r.a. udala za Poslanika a.s.?
U 4. poglavlju knjige "al-Bidaya wa al-nihaya" (Početak i kraj) od Ibn Kesira na str. 315. navodi se da je hazreti Esma, kći Ebu-Bekra r.a., bila starija od svoje sestre hazreti Aiše r.a. 10 godina.
U istom djelu se navodi da je hazreti Esma, kći Ebu-Bekra r.a., preselila u 100-toj godini svoga života, tj. da je preselila 73. godine po Hidžri.
Sličnu predaju nalazimo i u djelu "al-Ealam" od Zriklija kao i u mnogim drugim djelima iz područja historije islama.
Isto tako znamo da je Poslanik a.s. 2. godine po Hidžri stupio u brak sa hazreti Aišom r.a.
Na osnovu prethodnih predaja možemo zaključiti sljedeće:
a) ako je u 100-oj godini, odnosno 73. godine po Hidžri, umrla hazreti Esma r.a., zaključujemo da je pred Hidžru imala 27 godina (100-73=27).
b) ako znamo da je hazreti Esma r.a. 10 godina bila starija od hazreti Aiše r.a., zaključujemo da je pred Hidžru hazreti Aiša r.a., a 2 godine prije braka sa Poslanikom a.s., imala 17 godina.
Pošto je hazreti Aiša r.a. imala 17 a hazreti Esma r.a. 10 godina više, to znači da je hazreti Esma r.a. imala 27 godina.
Na osnovu priloženih dokaza može se zaključiti da je hazreti Aiša r.a. prilikom stupanja u brak sa Poslanikom a.s. imala 19, a ne 9 godina.
Sve ovo nas navodi na zaključak da je prenosilac predaje iz nehata ili zaborava izgubio iz vida 10 godina razlike u godinama hazreti Aiše r.a.
Jedan od dokaza o stvarnim godinama hazreti Aiše r.a., kada je stupila u brak sa Poslanikom a.s., nalazimo i u knjizi "al-Marif" od Ibn Kutejbe gdje se navodi da je hazreti Aiša r.a. preselila kada je imala 77 godina, tj. u 58. godini po Hidžri (77-58=19).
Vidimo da je hazreti Aiša pred Hidžru imala 19. godina, a ako se Poslanik a.s. tada oženio sa njom, njihov zajednički život su počeli 2. godine po Hidžri, tj. onda kada je hazreti Aiša r.a. imala 21 godinu.
Jedan od dokaza o starosti hazreti Aiše r.a. u trenutku stupnja u brak sa Poslanikom a.s. nalazimo i kod Imama Taberija u djelu "Tahir al-umam wa al-muluk". U navedenom djelu se tvrdi da su sva djeca hazreti Ebu-Bekra r.a. rođena prije Objave.
Na osnovu dokaza znamo da je hazreti Aiša r.a. pred Hidžru imala 19 godina, a Poslanik a.s. nakon primanja prve Objave proveo u Mekki 13 godina, što znači da je hazreti Aiša r.a. na početku Poslanstva imala 6 godina (19-13=6).
Dokazi za navedeno se nalazi u velikom broju hadisa u kojima hazreti Aiša r.a. prenosi mnoge događaje u kojima je ona bila sudionik i to u prvom periodu Poslanstva, odnosno konkretnije u 4. i 5. godini Poslanstva.
Većina ovih hadisa govori o: vrijeđanju i malteretiranju prvih muslimana od strane nevjernika, životu hazreti Ebu-Bekra r.a., posjetama Poslanika a.s. porodici Ebu-Bekra r.a., postupcima Poslanika a.s. prema prvim muslimanima i njegovom odnosu prema nevjernicima.
Većina ovih hadisa se nalazi u Buharijinom sahihu (I tom, str. 181. hadis 464. i II tom, str. 804.) ili u Musnedu Imama Ahmeda (VI tom, str. 198.).
Iz gore navednih izvora zaključujemo da nam ovako važne događaje nije mogla prenijeti hazreti Aiša r.a. koja je, prilikom objave poslanstva, imala samo 6 godina jer je prosto nemoguće da ovako bitne stvari zapazi i prenese šestogodišnje dijete

Takođe treba znati da hadisi za razliku od Kur'ana nisu tačni 100%. Kur'an je Božija riječ dok hadisi nisu ;)

O Rakune kako se ponavlajš, što je ovo? Po koji put ti se mora odgovarati na isto pitanje?

Kada se hazreti Aiša r.a. udala za Poslanika a.s.?
U 4. poglavlju knjige "al-Bidaya wa al-nihaya" (Početak i kraj) od Ibn Kesira na str. 315. navodi se da je hazreti Esma, kći Ebu-Bekra r.a., bila starija od svoje sestre hazreti Aiše r.a. 10 godina.
U istom djelu se navodi da je hazreti Esma, kći Ebu-Bekra r.a., preselila u 100-toj godini svoga života, tj. da je preselila 73. godine po Hidžri.
Sličnu predaju nalazimo i u djelu "al-Ealam" od Zriklija kao i u mnogim drugim djelima iz područja historije islama.
Isto tako znamo da je Poslanik a.s. 2. godine po Hidžri stupio u brak sa hazreti Aišom r.a.
Na osnovu prethodnih predaja možemo zaključiti sljedeće:
a) ako je u 100-oj godini, odnosno 73. godine po Hidžri, umrla hazreti Esma r.a., zaključujemo da je pred Hidžru imala 27 godina (100-73=27).
b) ako znamo da je hazreti Esma r.a. 10 godina bila starija od hazreti Aiše r.a., zaključujemo da je pred Hidžru hazreti Aiša r.a., a 2 godine prije braka sa Poslanikom a.s., imala 17 godina.
Pošto je hazreti Aiša r.a. imala 17 a hazreti Esma r.a. 10 godina više, to znači da je hazreti Esma r.a. imala 27 godina.
Na osnovu priloženih dokaza može se zaključiti da je hazreti Aiša r.a. prilikom stupanja u brak sa Poslanikom a.s. imala 19, a ne 9 godina.
Sve ovo nas navodi na zaključak da je prenosilac predaje iz nehata ili zaborava izgubio iz vida 10 godina razlike u godinama hazreti Aiše r.a.
Jedan od dokaza o stvarnim godinama hazreti Aiše r.a., kada je stupila u brak sa Poslanikom a.s., nalazimo i u knjizi "al-Marif" od Ibn Kutejbe gdje se navodi da je hazreti Aiša r.a. preselila kada je imala 77 godina, tj. u 58. godini po Hidžri (77-58=19).
Vidimo da je hazreti Aiša pred Hidžru imala 19. godina, a ako se Poslanik a.s. tada oženio sa njom, njihov zajednički život su počeli 2. godine po Hidžri, tj. onda kada je hazreti Aiša r.a. imala 21 godinu.
Jedan od dokaza o starosti hazreti Aiše r.a. u trenutku stupnja u brak sa Poslanikom a.s. nalazimo i kod Imama Taberija u djelu "Tahir al-umam wa al-muluk". U navedenom djelu se tvrdi da su sva djeca hazreti Ebu-Bekra r.a. rođena prije Objave.
Na osnovu dokaza znamo da je hazreti Aiša r.a. pred Hidžru imala 19 godina, a Poslanik a.s. nakon primanja prve Objave proveo u Mekki 13 godina, što znači da je hazreti Aiša r.a. na početku Poslanstva imala 6 godina (19-13=6).
Dokazi za navedeno se nalazi u velikom broju hadisa u kojima hazreti Aiša r.a. prenosi mnoge događaje u kojima je ona bila sudionik i to u prvom periodu Poslanstva, odnosno konkretnije u 4. i 5. godini Poslanstva.
Većina ovih hadisa govori o: vrijeđanju i malteretiranju prvih muslimana od strane nevjernika, životu hazreti Ebu-Bekra r.a., posjetama Poslanika a.s. porodici Ebu-Bekra r.a., postupcima Poslanika a.s. prema prvim muslimanima i njegovom odnosu prema nevjernicima.
Većina ovih hadisa se nalazi u Buharijinom sahihu (I tom, str. 181. hadis 464. i II tom, str. 804.) ili u Musnedu Imama Ahmeda (VI tom, str. 198.).
Iz gore navednih izvora zaključujemo da nam ovako važne događaje nije mogla prenijeti hazreti Aiša r.a. koja je, prilikom objave poslanstva, imala samo 6 godina jer je prosto nemoguće da ovako bitne stvari zapazi i prenese šestogodišnje dijete

Takođe treba znati da hadisi za razliku od Kur'ana nisu tačni 100%. Kur'an je Božija riječ dok hadisi nisu ;)
Kad već citiraš Bukharijeve Hadise
s'obzirom da sam ja prevodilac parafraziraću jer je kasno da se trudim
Ansaar Bukhari 58-234:

"Poslanik me je vjerio kad sam bila djevojčica od šest (godina). Otišli smo u Medinu i ostali u kući Bani-al-Harith bin Khazraja.
Tada sam se razboljela, i kosa mi je otpala.
Kasnije je ponovo izrasla i moja majka, Um Ruman, je došla po mene dok sam se igrala na ljuljašci s nekim od mojih prijateljica.
Nazvala me, a ja sam otišla k njoj, ne znajući što je željela učiniti za mene.
Ona me je uhvatila za ruku i natjerala da stojim na vratima kuće.
Ostala sam bez daha(od igre),i kad sam se povratila uzela je malo vode i umila me jem. Onda me je uvela u kuću.
Tu u kući sam vidjela neke Ansari žene koje su rekle:
"Najljepše želje i Allahova blagoslov i sreću."
Onda mi ih je povjerila da me spreme za brak.
Oko podneva nenajavljen je došao Alahov apostol (Muhamed) i majka me je predala njemu,
u to vrijeme sam bila djevojčica od devet godina"

ISTORIJSKA JE ČINJENICA DA JE AIŠA KAPARISANA MUHAMEDU SA 6 I UDATA SA 9 GODINA.
ILI MOŽDA NE RAZUMIJEŠ ŠTA SU TO ISTORIJSKE ČINJENICE ?
Evo ti ih napisane od strane MUSLIMANA:
http://www.faithfreedom.org/Articles/sina/ayesha.htm

Interesantno je kako su 100% tačni kada ti idu na ruku.
Ali zato kada opisuju Muhameda kao Pedofila, Homoseksualca pa čak i Nekrofila nisu tačni

PS.
ako neko traži sa zadovoljstvom ću postaviti citate o Muhamedovoj navodnoj Pederijastiji i Nekrofilijii i da ne bi bilo da su pisali neprijatelji Islama dokazati ih linkom ka ISLAMSKOM SAJTU

PPS.
Čovjek koji je prvi ukazao svijetu na navodnu Muhamedovu seksualnu izopačenost se zove Zakaria Botros i muslimani su raspisali nagradu od 60 MILONA DOLARA za njegovu glavu.
Osjećam se malo zapostavljen, valjda i moja vrijedi barem par desetina hiljada

Poslednja izmena:
Kad već citiraš Bukharijeve Hadise
s'obzirom da sam ja prevodilac parafraziraću jer je kasno da se trudim
Ansaar Bukhari 58-234:

"Poslanik me je vjerio kad sam bila djevojčica od šest (godina). Otišli smo u Medinu i ostali u kući Bani-al-Harith bin Khazraja.
Tada sam se razboljela, i kosa mi je otpala.
Kasnije je ponovo izrasla i moja majka, Um Ruman, je došla po mene dok sam se igrala na ljuljašci s nekim od mojih prijateljica.
Nazvala me, a ja sam otišla k njoj, ne znajući što je željela učiniti za mene.
Ona me je uhvatila za ruku i natjerala da stojim na vratima kuće.
Ostala sam bez daha(od igre),i kad sam se povratila uzela je malo vode i umila me jem. Onda me je uvela u kuću.
Tu u kući sam vidjela neke Ansari žene koje su rekle:
"Najljepše želje i Allahova blagoslov i sreću."
Onda mi ih je povjerila da me spreme za brak.
Oko podneva nenajavljen je došao Alahov apostol (Muhamed) i majka me je predala njemu,
u to vrijeme sam bila djevojčica od devet godina"

ISTORIJSKA JE ČINJENICA DA JE AIŠA KAPARISANA MUHAMEDU SA 6 I UDATA SA 9 GODINA.
ILI MOŽDA NE RAZUMIJEŠ ŠTA SU TO ISTORIJSKE ČINJENICE ?
Evo ti ih napisane od strane MUSLIMANA:
http://www.faithfreedom.org/Articles/sina/ayesha.htm

Interesantno je kako su 100% tačni kada ti idu na ruku.
Ali zato kada opisuju Muhameda kao Pedofila, Homoseksualca pa čak i Nekrofila nisu tačni

PS.
ako neko traži sa zadovoljstvom ću postaviti citate o Muhamedovoj navodnoj Pederijastiji i Nekrofilijii i da ne bi bilo da su pisali neprijatelji Islama dokazati ih linkom ka ISLAMSKOM SAJTU

PPS.
Čovjek koji je prvi ukazao svijetu na navodnu Muhamedovu seksualnu izopačenost se zove Zakaria Botros i muslimani su raspisali nagradu od 60 MILONA DOLARA za njegovu glavu.
Osjećam se malo zapostavljen, valjda i moja vrijedi barem par desetina hiljada

O ovome i pričam.... Imaš neslaganja u hadisima povodom toga, zato je o njenim godinama glupo raspravljati jer se ništa pouzdano ne zna... ;)

Pa ljudi moji zašto ne napravite neku podtemu u Temi:Hrišćanstvo
Muslimani pitaju Hrišćane ili u Katoličanstvu
Nije problem mi ćemo vam odgovoriti na vaša pitanja ali ako vi nas pitate zašto nebi i mi vas pitali zašto je u vašoj vjeri to tako nevrjeđam nikog ali šta vam fali napraviti jednu takvu podtemu u te dvije teme Hrišćanstvo ili Katoličanstvo!

zanimljivo da nijedna Abrahamova religija ne spominje Zaratustru, iako je on osnivac prve monoteisticke religije (vera u jednog Boga) i prvi koji je tvrdio da je Boziji poslanik, a njegova religija je preteca Abrahamovih, odakle su ove tri (Judaizam, Hriscanstvo i Islam) crpile znanje i kopirala osnovna verovanja

mislim da je covek nepravedno zapostavljen... kako je Bog mogao na njega da zaboravi?

zanimljivo da nijedna Abrahamova religija ne spominje Zaratustru, iako je on osnivac prve monoteisticke religije (vera u jednog Boga) i prvi koji je tvrdio da je Boziji poslanik, a njegova religija je preteca Abrahamovih, odakle su ove tri (Judaizam, Hriscanstvo i Islam) crpile znanje i kopirala osnovna verovanja

mislim da je covek nepravedno zapostavljen... kako je Bog mogao na njega da zaboravi?

E kolko je poslanika bilo a kolko ih je spomenuto u Kur'anu. Ne mora značiti što nisu spomenuti u Kur'anu da ne postoje.

ali Zaratustra nije bilo koji poslanik, vec poslanik koji je osnovao prvu monoteisticku religiju iz koje su Abrahamove (Avramove) religije crpile svoja najvaznija verovanja i ubedjenja (Bog, Djavo, raj, pakao, borba dobra i zla, andjeli, Sudnji dan, dolazak Spasitelja, porodjaj device, uzdizanje mrtvih...)

pitanje je dal bi uopste danas postojali Judaizam, Hriscanstvo i Islam, da nije bilo Zaratustre i Zoroastrizma

ali Zaratustra nije bilo koji poslanik, vec poslanik koji je osnovao prvu monoteisticku religiju iz koje su Abrahamove (Avramove) religije crpile svoja najvaznija verovanja i ubedjenja (Bog, Djavo, raj, pakao, borba dobra i zla, andjeli, Sudnji dan, dolazak Spasitelja, porodjaj device, uzdizanje mrtvih...)

pitanje je dal bi uopste danas postojali Judaizam, Hriscanstvo i Islam, da nije bilo Zaratustre i Zoroastrizma

Islam je oduvijek :) Njega su svi Božiji poslanici propovjedali i on ne zavisi od jednog čovjeka.

ako vernici islama veruju u alaha koji je poslao muhameda

vernici hriscanstva veruju u boga koji je poslao isusa

muhamed priznaje poslanstvo isusa kao bozje ispada da je bog isti.

cemu teranje bilo koga da se moli na tvoj nacin ako se i on moli istom bogu kao i ti .

kazaces da to nisu pravi vernici ,sto im ne objasnite da je bog jedan i da se svi molimo istom pre ce poslusati ljude iste vere nego one za koje misle da su nevernici.

ako vernici islama veruju u alaha koji je poslao muhameda

vernici hriscanstva veruju u boga koji je poslao isusa

muhamed priznaje poslanstvo isusa kao bozje ispada da je bog isti.

cemu teranje bilo koga da se moli na tvoj nacin ako se i on moli istom bogu kao i ti .

kazaces da to nisu pravi vernici ,sto im ne objasnite da je bog jedan i da se svi molimo istom pre ce poslusati ljude iste vere nego one za koje misle da su nevernici.

Svaki vjernik ima pravo na svoju vjeru i pravac, i
ne smije se prisiljavati da prihvati drugu vjeru, niti se smije vršiti
pritisak da bi se okrenuo islamu. Temelj ovog prava su Allahove riječi:
”U vjeru nije dozovoljeno silom nagoniti, pravi put se jasno razlikuje
od zablude.” (El-Bekare: 256). Također je Uzvišeni rekao: ”Pa zašto onda
ti da nagoniš ljude da budu vjernici?” (Junus 99)

Historija istinom svjedoči o muslimanima po ovom pitanju, a i zapadnjaci to priznaju.

Islam je čuvao nemuslimanima njihove bogomolje i vjerska obilježja. U
vrijeme Poslanika, s.a.w.s., stanovnicima Nedžrana je garantovana
vjerska sloboda, koju im garantuje Allahovo pravo i zaštita Njegova
Poslanika, s.a.w.s. Sloboda da vjeruju i ispovijedaju svoju vjeru, da
imaju svoje zajednice i svoju trgovinu. Omer, r.a., je u djelu poznatom
kao “Omerova povelja” garantovao stanovnicima Elija`a slobodu
ispovijedanja vjere. Ova sloboda je garantovana i stanovnicima `Anata u
vrijeme Halid bin Welida, kako to prenosi Ebu Jusuf u djelu “El-Haradž”.

Kao dokaz slobode vjere poslužiće i stavovi šerijatskih pravnika da
je dozvoljeno da nemuslimani grade svoje crkve u naseljima u kojima
većinu čine muslimani. :)

- - - - - - - - - -

Uzvišeni je slao poslanike svakom narodu, Isus je isto tako Božiji poslanik.

nemamo mi razlicitu veru mi se istom bogu molimo samo na razlicite nacine ali je bog isti.u snimku oko 3.20 isto se izgovara ili skoro isto a citao sam da se u kuranu spominje bozji poslanik isa ili isus koga je bog posla da siri veru,sto dovodi do toga da

hriscanska vera i po islamu sledi istog boga

zasto je vazan nacin i oblik zgrade valjda je vazna vera.pogledao sam i ovaj snimak o dzihadu i vidite koliko je lako ne razumeti kad ni vi ne razumete lepo .mozda preteravate u pokusavanju znanja detalja pa dolazi do pogresne interpretacije nekih

http://sr.wikipedia.org/sr/Списак_уништених_православних_храмова_на_Косову_и_Метохији ovo je u vezi rusenja tudjih hramova

naravno i to je sramota i svako treba da odgovara za rusenje dzamija

ali to je nekoliko veoma bitnih razlika

prvenstveno, tad je vladalo ratno stanje, debila i agresivaca je bilo na sve strane

i treba pomenuti da je tesko koji smrad dok je rusio i palio dzamiju se pozivao na Boga

s druge strane kod muslimana ekstremista je prilicno cest slucaj da se pozivaju na Boga kada ruse, pale, siluju i ubijaju, sto onda nekako se ruse koncepti o religiji mira i ljubavi

besna rulja na istoku malo malo pa odluci da svoje svakojake frustracije leci nad slabom i nezasticenom hriscanskom manjinom, a neretko im i srusi po koju crkvu

da ne spominjem tek Kosovo gde je od strane siptara spaljeno i sruseno nekoliko stotina crkvi i manastira koji tamo postoje jos pre nego sto su ove Turci tamo doselili

a evo i jedan svez primer gde glavni Muftija Saudijske Arabije poziva na rusenje svih crkvi na Arabijskom poluostrvu
http://www.worthynews.com/12618-saudi-mufti-again-calls-for-destruction-of-all-churches-in-arabia

ako ovako islamski ucenjaci i poglavari govore, kako neko ko je nemusliman moze da veruje da Islam nije agresivna religija?

naravno i to je sramota i svako treba da odgovara za rusenje dzamija

ali to je nekoliko veoma bitnih razlika

prvenstveno, tad je vladalo ratno stanje, debila i agresivaca je bilo na sve strane

i treba pomenuti da je tesko koji smrad dok je rusio i palio dzamiju se pozivao na Boga

s druge strane kod muslimana ekstremista je prilicno cest slucaj da se pozivaju na Boga kada ruse, pale, siluju i ubijaju, sto onda nekako se ruse koncepti o religiji mira i ljubavi

besna rulja na istoku malo malo pa odluci da svoje svakojake frustracije leci nad slabom i nezasticenom hriscanskom manjinom, a neretko im i srusi po koju crkvu

da ne spominjem tek Kosovo gde je od strane siptara spaljeno i sruseno nekoliko stotina crkvi i manastira koji tamo postoje jos pre nego sto su ove Turci tamo doselili

a evo i jedan svez primer gde glavni Muftija Saudijske Arabije poziva na rusenje svih crkvi na Arabijskom poluostrvu
http://www.worthynews.com/12618-saudi-mufti-again-calls-for-destruction-of-all-churches-in-arabia

ako ovako islamski ucenjaci i poglavari govore, kako neko ko je nemusliman moze da veruje da Islam nije agresivna religija?

Sada uporedi to sa Muhamedovim pismom upućenim hrišćanima

"This is a message from Muhammad ibn Abdullah, as a covenant to those who adopt Christianity, near and far, we are with them. Verily I, the servants, the helpers, and my followers defend them, because Christians are my citizens; and by God! I hold out against anything that displeases them. No compulsion is to be on them. Neither are their judges to be removed from their jobs nor their monks from their monasteries. No one is to destroy a house of their religion, to damage it, or to carry anything from it to the Muslims' houses. Should anyone take any of these, he would spoil God's covenant and disobey His Prophet.

The Covenant of the Prophet Muhammad with the Assyrian Christians

[By the Prophet Muhammad]

[Translation Cited by Malech in 1910: 228-230]

God has told me in a vision what to do, and I confirm His Command by giving my solemn promise to keep this agreement.

To the followers of the Islam I say: Carry out my command, protect and help the Nazarene nation in this country of ours in their own land.

Leave their places of worship in peace; help and assist their chief and their priests when in need of help, be it in the mountains, in the desert, on the sea, or at home.

Leave all their possessions alone, be it houses or other property, do not destroy anything of their belongings, the followers of Islam shall not harm or molest any of this nation, because the Nazarenes are my subjects, pay tribute to me, and will help the Moslems.

No tribute, but what is agreed upon, shall be collected from them, their church buildings shall be left as they are, they shall not be altered, their priests shall be permitted to teach and worship in their own way–the Christians have full liberty of worship in their churches and homes.

None of their churches shall be torn down, or altered into a mosque, except by the consent and free will of the Nazarenes. If anyone disobeys this command, the anger of Allah and His Prophet shall be upon him.
The tribute paid the Nazarenes shall be used to promote the teachings of Islam and shall be deposited at the treasury of bayt al-mal. A common man shall pay one dinar, but the merchants and people who own mines of gold and silver and are rich shall pay twelve dinars. Strangers and people who have no houses or other settled property shall not have taxes levied upon them. If a man inherits property he shall pay a settled sum to the bayt al-mal treasury.

The Christians are not obliged to make war on the enemies of Islam, but if an enemy attacks the Christians, the Mohammedans shall not deny their help, but give them horses and weapons, if they need them, and protect them from evils from outside and keep the peace with them. The Christians are not obliged to turn Moslems, until God’s will makes them believers.

The Mohammedans shall not force Christian women to accept Islam, but if they themselves wish to embrace it, the Mohammedans shall be kind to them.

If a Christian woman is married to a Mohammedan and does not want to embrace Islam, she has liberty to worship at her own church according to her own religious belief, and her husband must not treat her unkindly on account of her religion.

If anyone disobeys this command, he disobeys God and his prophet and will be guilty of a great offense.

If the Nazarenes wish to build a church, their Mohammedan neighbors shall help them. This shall be done, because the Christians have obeyed us and have come to us and pleaded for peace and mercy.

If there be among the Christians a great and learned man the Mohammedans shall honor him and not be envious of his greatness.

If anyone is unjust and unkind to the Christians he will be guilty of disobeying the Prophet of God.

The Christians should not shelter an enemy of Islam or give him horse, weapon or any other help.

If a Mohammedan is in need the Christian shall for three days and nights be his host and shelter him from his enemies.

The Christians shall, furthermore, protect the Mohammedan women and children and not deliver them up to the enemy or expose them to view.

If the Nazarenes fail to fulfill these conditions, they have forfeited their right to protection, and the agreement is null and void.
This document shall be entrusted to the Christian chief and head of their church for safe keeping.

Signatures:

Abubakr Zadik, Omar Ben Chetab, Moavijah Ibn Abi Sofian, Abu Darda, Abuzar, Abubra, Abdula, Ibn Masud, Abdula Ibn Abas, Hamza Ibn Almulabb, Fazl Ibn Abas, Zaibar Ibn Aqam, Tilha Ibn Abdullah, Saad Ben Maaz, Saad Ibn Ebadah, Sabeh Ibn Kebis, Jazid Ibn Sabib, Abdullah Ben Jazid, Suhail Ibn Mifah, Othman Ibn Mazum, David Ibn Gijah, Abu Alalijah, Abdullah Ibn Omar Alqazi, Abu Harifah, Ibn Azir, Ibn Rabiah, Ebar Ibn Jaamir, Hashim Ibn Azijah, Hasan Ibn Zabid, Kab Ibn Kab, Ibn Malech, Jafar Ibn Abu Talib.

[Abu Bakr Siddiq, ‘Umar ben Khattab, ‘Uthman ibn ‘Affan, ‘Ali ibn Abi Talib, peace be upon him, Mu‘awiyyah ibn Abi Sufyan, Abu Darda, Abu Dharr, Abu Barah, ‘Abd Allah ibn Mas‘ud, ‘Abd Allah ibn ‘Abbas, Hamzah ibn al-Muttalib, Fadl ibn ‘Abbas, Zubayr ‘Awwam, Talhah ibn ‘Abd Allah, Sa‘d ibn Mu‘adh, Sa‘d ibn ‘Ubadah, Thabit ibn Qays, Yazid ibn Thabit, ‘Abd Allah ibn Yazid, Sahl ibn Sufya [or Sifa], ‘Uthman ibn Mat‘un, Dawud ibn Jibah, Abu al-‘Aliyyah, ‘Abd Allah ibn ‘Amr ibn al-Qadi, Abu Hudayfah, Ibn ‘Asir, Bin Rabi‘ah, ‘Ammar ibn Yasir, Hashim ibn ‘Asiyyah, Hassan ibn Thabit, Ka‘b ibn Ka‘b, Ka‘b ibn Malik, Ja‘far ibn Abi Talib]

The peace of God be upon them all!

This agreement is written down by Moavijah Ben Sofian, according to the dictates of Mohammed, the messenger of God, in the 4th year of the Hegira in the city of Medina.

Gdje Muhamed ovdje rekao da se sruši ili na bilo koji način počini šteta nekoj crkvi ili hrišćanima? Ovdje se vidi da je Muhamed naredio muslimani ginu za hrišćane ako su u opasnosti, pazi da ginu za njih! :)

https://www.google.rs/search?client... pozvao#channel=t27&q=zukorlic+pozvao+rusenje

ne opravdavam nikakvo rusenje a sto vi opravdavate rusenje crkava rusenjem dzamija niko tu nije u pravu a evo verski poglavar u srbiji stalno nesto rusi.

ako ovako islamski ucenjaci i poglavari govore, kako neko ko je nemusliman moze da veruje da Islam nije agresivna religija?ovo je citat sa kojim se slazem.

sto meni objasnjavas sta je muhamed hteo da kaze sto prvo ne objasnis mufiji i ovom poglavaru vase vere da ne poziva na rusenje nego na mir pa onda da pricamo o vrlinama

Back