HRANITELJSTVO

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
vexy sve dok ne prekine skolovanje odprilike do kraja fakulteta a redovno skolovanje uziva sva prava iz socijalne zastite cak i hraniteljstvo i zastitu drzave.
Druze padre ne radi link a u pravu si izneo si cinjenicu i istinu-deca vise kostaju u zavisnosti od uzrasta.Sta je 100 e ili 200 eza dete koje ide na fakultet -nista.

Ali ko decu cuva iz ljubavi to ne predstavlja problem.........
Zato treba izabrati cuvamo li decu iz ljubavi ili koristi ?

Ako iz ljubavi budimo svesni da kostaju.(sagledati svoj budzet i finansije ako mu nemozete pomoci nemojte odmagati)
Ako iz koristi budimo svesni koliko ce nas kostati i sta nam ostaje i koliko nam drzava nudi za to.
Sve izmedju toga je cista laz uglavnom-tipa
ja volim decu ali znate koliko kostaju sta ja da radim sa ovim parama ili eto primio sam 20000 a ekskurzija samo 200 e.Sta misle oni iz Centra?
Znate li koliko sam potrosio za sveske ,tasne i sl

Zasmejava me izjava jednog hranitelja kao ja volim decu ali nemam para.
Pa i ja volim da budem ministar al ne mogu nemam skolu za to .

Zato raditi i zaraditi pa uzeti dete ili stvarati porodicu nemojte terati i vaseg sticenika da se muci zajedno sa vama jer je tako nesto i imao verovatno i u svojoj maticnoj porodici izuzev drugih slucajeva kojima je neko od roditelja -srodnika nasilnik umro ili slicno.

Dakle vremena su teska sagledajmo svoje mogucnosti i potrebe
ne koristiti decu zarad ostvarenja svojih ciljeva.

Cak je jedan hranitelj trazio veci stan zato sto brine o dvoje dece preko centra kao "mogu ja i vise da cuvam dajte mi veci stan".
Pa ne da bi mu oduzeo decu nego bih ga odmah oterao u zatvor.
Eto formule kako do veceg stana a da ne ulozite nista.

Ovo da si dobio ponudu da cuvas drugo dete samo dokazuje moje ranije tvrdnje da postoje u porodicama vise od jednog deteta.

Ali opet i jesi u pravu treba uzimati od drzave sve sto se moze uzeti a da ce koristiti detetu-sticeniku.

Srbija nije Beograd,
I Zajecar je Srbija i Negotin i Kladovo i Leskovac i Bujanovac

Trazi padre sta detetu pripada oni mu moraju obezbediti po Zakonu verujem da nisi od nepostenih .
Moze centar sve ako ih pritisnes.

pozdravljam fostera nadam se da ce se i on oglasiti
Pozdrav

Ama slazem se ja s tobom. Dogovorili smo se da momku placaju sve na sta bi imao da pripada Beogradu, kao i da mu nadju stipendiju koja bi bila za njegove troskove jer smo se svi saglasili da iznos dzeparca koje daje Ministarstvo nije dovoljno za studenta. U principu sva dodatna 'placanja' ce ici na racun momka tako da on moze da raspolaze sredstvima. Iskreno govoreci momku tih godina ja mogu samo biti neka vrsta 'internata' jer to je ipak svrsen covek. To i jeste razlog zast su mi ponudili drugo dete - svi hoce malu decu gde je mali trosak, a niko nece veliku decu gde su troskovi znacajno veci a prihodi isti.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=09&dd=21&nav_category=16&nav_id=460203

samo opravdava moja ranija izlaganja da izmedju ostalog postoje "dobri hranitelji" medju dobrim hraniteljima.
..........hvala padre na svezim informacijama iskreno nisam cuo za tog policajca do sada mora da ce biti i na tv-u.
Steta za dete nikada se nece oporaviti od toga psihicki.
A drzava ce verovatno cutati kao i do sada.

Poslednja izmena:
Nema tu velike filozofije. Nedavno sam cuo od jednog CSR da jedan decak na hraniteljstvu koji je svojevremeno doziveo seksualno zlostavljanje u svojoj primarnoj - bioloskoj porodici, nikada nije dobio strucnu pomoc jer nisu imali nikog strucnog u svom mestu a i nisu smatrali za potrebnim :eek:
To sto se sada govori o zlostavljanjima ne znaci da ih ranije nije bilo nego se o tome nije pisalo. Sada se o tome pise - cesce ako to uradi neko drugi nego roditelji deteta.

http://pressonline.rs/sr/vesti/hron...jao+maloletnicu+koja+je+živela+kod+njega.html

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/208243/Uhapsen-policajac-zbog-bluda-nad-devojcicom

Imam podatak da je knjazevacki CSR, kome pripada ovaj policajac primio informacje - prijave da se u jednoj drugoj hraniteljskoj porodici dve sestre izrobljavaju da rade fizicke poslove neprimerene njihovom uzrastu ali da nista nije ucinjeno i da je prijava poslata i Zastitniku gradjana. Deca su u istoj hraniteljskoj porodici gde im se ocigledno krse neka od osnovnih prava. I sta sada?

Lep gest da se jednom detetu pomogne oko školovanja.Imam utisak da bi vaš dom ustvari trebao biti"stan za studenta".Dakle,naknada za vaš rad bi bila stanarina.Ako bi hranitelj iz unutrašnjosti poslao svoga štićenika na faks u Bgd isto bi trebao da plati stanarinu.Još jedan trošak je putovanje u oba pravca.Recimo nas bi ta putovanja koštala preko 2000.Ako bi vikendom dolazio kući potrošio bi 8000 din.mesečno.U tom slučaju hranitelj bi morao celokupna primanja od države potrošiti na štićenika-studenta.Mislim da u tom grmu leži zec.Svaka čast ako"izgurate" stipendiju.Moj sin ni sa prosekom 8,90 nije dobio stud.kredit iako je na budžetu..:sad2:Razlog nam je nepoznat.

Poslednja izmena:
prvo treba da odete u centar za socijalni rad i da se detaljno raspitate o svemu, zatim vase godine ne predstavljaju smetnju za zasnivanje hraniteljstva, za izdrzavanje deteta primate novcanu naknadu, dete je u hraniteljskoj porodici najkasniji do punoletstva, ali ono moze biti usvojeno, tako da je dete kod hranitelja samo privremeno...naravno hranitelj mora da bude poslovno sposonbno lice, i ne sme da bude krivicno gonjeno....

prvo treba da odete u centar za socijalni rad i da se detaljno raspitate o svemu, zatim vase godine ne predstavljaju smetnju za zasnivanje hraniteljstva, za izdrzavanje deteta primate novcanu naknadu, dete je u hraniteljskoj porodici najkasniji do punoletstva, ali ono moze biti usvojeno, tako da je dete kod hranitelja samo privremeno...naravno hranitelj mora da bude poslovno sposonbno lice, i ne sme da bude krivicno gonjeno....

Dete ima pravo da ostane na hraniteljstvu do zavrsetka redovnog skolovanja odn. do navrsenih 26 godina. Dete koje ne ide u skolu ostaje na hraniteljstvu do 18. godine. Isto tako treba imati na umu da dete mora uci u sistem zastite odn. na hraniteljstvio pre 18. godine. Npr. ako srednjoskolac ili student ostane bez roditelja posle 18 godine ne moze ici na hraniteljstvo, ali ako ode sa npr. 17 godina i 11 dana moze da ostane na hraniteljstvu do zavrsetka skolovanja.

Lep gest da se jednom detetu pomogne oko školovanja.Imam utisak da bi vaš dom ustvari trebao biti"stan za studenta".Dakle,naknada za vaš rad bi bila stanarina.Ako bi hranitelj iz unutrašnjosti poslao svoga štićenika na faks u Bgd isto bi trebao da plati stanarinu.Još jedan trošak je putovanje u oba pravca.Recimo nas bi ta putovanja koštala preko 2000.Ako bi vekendom dolazio kući potrošio bi 8000 din.mesečno.U tom slučaju hranitelj bi morao celokupna primanja od države potrošiti na štićenika-studenta.Mislim da u tom grmu leži zec.Svaka čast ako"izgurate" stipendiju.Moj sin ni sa prosekom 8,90 nije dobio stud.kredit iako je na budžetu..:sad2:Razlog nam je nepoznat.

Tacno je da hranitelj koji salje sticenika iz unutrasnjosti na faks u BG treba da plati skolarinu ali uz malo truda nadleznog CSR taj sticenik ce imati veliku prednost prilikom prijema u djacki odn. studentski dom. Tada su troskovi smestaja i ishrane zaista minimalni.
Sto se tice puta, retko koji studet ide svake sedmice kuci. To bude u pocetku a kasnije jednom u 2 do 3 meseca.
Generalo govoreci, cesce studenti ostaju u porodicama gde su odrasli nego sto je neko spreman da prihvati studenta na hraniteljstvo jer ljudi koji ulazwe na hraniteljstvo u 95% slucjeva razmisljaju o prijemu male dece a ne 'gotovih ljudi'.
Da ne ulazim u detalje, to je jedan od razloga zbog koga deca na hraniteljstvu koja i upisu fakultete moraju da odustaju od studija jer im Centri ne mogu obezbediti smestaj u BG hraniteljske porodice.
Sto se tice studentskih kredita... Ne dobijaju se oni samo iz budzeta. Ima jos dovoljno firmi koje mesecno mogu da odvoje po jednu stipendiju za dete bez roditeljskog staranja ukoliko im se obrati opstina ili CSR. Sve do 7.780 din je neoporezovano (neki dinar gore-dole) tako da preduzece na to ne placa porez vec samo taj iznos a sa druge strane lepo im sluzi za promociju. Posto dete moze da prima i vise stipendija, ako se nadlezni potrude onda to 'dete' moze imati dovoljno sredstava za normalan zivot. Ako neko misli da sticenik - student moze da izgura citav mesec sa dzeparcem manjim od 2.800 dinara onda se vara. CSR koji imaju takav stav se posle cude zasto im se sticenici koji su smesteni u domove za decu bez roditeljskog staranja bave preprodajom droge, prostitucijom, sitnim kriminalom, prosnjom... A 'deca' samo traze nacin da zarade jer po zakonu nemaju prava da rade.

Tacno je da hranitelj koji salje sticenika iz unutrasnjosti na faks u BG treba da plati skolarinu ali uz malo truda nadleznog CSR taj sticenik ce imati veliku prednost prilikom prijema u djacki odn. studentski dom. Tada su troskovi smestaja i ishrane zaista minimalni.
Sto se tice puta, retko koji studet ide svake sedmice kuci. To bude u pocetku a kasnije jednom u 2 do 3 meseca.
Generalo govoreci, cesce studenti ostaju u porodicama gde su odrasli nego sto je neko spreman da prihvati studenta na hraniteljstvo jer ljudi koji ulazwe na hraniteljstvo u 95% slucjeva razmisljaju o prijemu male dece a ne 'gotovih ljudi'.
Da ne ulazim u detalje, to je jedan od razloga zbog koga deca na hraniteljstvu koja i upisu fakultete moraju da odustaju od studija jer im Centri ne mogu obezbediti smestaj u BG hraniteljske porodice.
Sto se tice studentskih kredita... Ne dobijaju se oni samo iz budzeta. Ima jos dovoljno firmi koje mesecno mogu da odvoje po jednu stipendiju za dete bez roditeljskog staranja ukoliko im se obrati opstina ili CSR. Sve do 7.780 din je neoporezovano (neki dinar gore-dole) tako da preduzece na to ne placa porez vec samo taj iznos a sa druge strane lepo im sluzi za promociju. Posto dete moze da prima i vise stipendija, ako se nadlezni potrude onda to 'dete' moze imati dovoljno sredstava za normalan zivot. Ako neko misli da sticenik - student moze da izgura citav mesec sa dzeparcem manjim od 2.800 dinara onda se vara. CSR koji imaju takav stav se posle cude zasto im se sticenici koji su smesteni u domove za decu bez roditeljskog staranja bave preprodajom droge, prostitucijom, sitnim kriminalom, prosnjom... A 'deca' samo traze nacin da zarade jer po zakonu nemaju prava da rade.

:klap:

Padre,to što si naveo važi za Bgd.Za manja mesta kao što je moja selendra ( provincija) u kojoj ništa ne funkcioniše valjano, to je samo slovo na papiru.

Stvarno nema smisla da polemišete bez mene i konačno evo mog logovanja. Za početak ću reći nešto na što će se mnogi naću uvređeni ali ne i pogođeni, no to je činjenica od koje naj(ne)odgovorniji okreću leđa.
Između centara i hranitelja nije uspostavljena partnerska saradnja proklamovana još pre nekih pet godina. Mnogi centri nemaju specijalizovane stručnjake u sastavu svojih "timova". Hranitelji su tako prepušteni sopstvenoj snalažljivosti. Većina njih se pomiri sa sudbinom nesrećne dece a i oni koji koji se upinju svim silama da pomognu detetu koje se nađe u konfliktu ne poseduje određene stručne kompetencije. Ima i onih koji bi da iskoriste dete i u najprizemnijoj formi. Ako tome dodamo još i zakonske okvire onda nije čudo što se ćuti o sudbinama ove dece. Povremeno neki pojedinac, kada mu "pukne film", "probije led" angažuje novinara i eto nama senzacionističkog članaka o protivzakonitoj radnji nad detetom.
Evo primera jednog savremenog srpskog paradoksa: ZZG definiše da u ime dece pritužbu može podneti roditelj, odnosno zakonski zastupnik deteta (pretpostavljam da se misli na centar za socijalni rad ako je u pitanju dete bez roditeljskog staranja).
Savremeno hraniteljstvo i poratno hraniteljstvo su taman toliko bliski koliko nebo i zemlja. Ono što povezuje ova dva hraniteljstva su društvena potreba i nacionalni značaj. Pogledi na hraniteljstvo kao humani čin je ravno licemerju. Ako ja pohvalim neku/og hranitelja i kažem da je on/ona stvarno humana osoba a ne odgovorim gde je moja socijalna ne/odgovornost u toj priči, onda samnom mnogo toga nije u redu. "Utrapiti" dete nekom hranitelju i ostaviti ga da se poput Don Kihota bori sa birokratskom nekulturom, ravno je utopiji. Hoću reći da je, iz stotinu razloga, pogrešno gledati hranitelja kao jedinku. Hranitelj je samo jedna, ali i najbitnija, karika u lancu jednog oblika socijalne zaštite. Zato je u programu hraniteljstva (od 2003.) i predviđeno sledeće: Centri će vršiti osnovne obuke za buduće hranitelje. Centri će hranitelje organizovati kroz hraniteljske kljubove radi usavršavanja novih modela hraniteljstva, nalaženja rešenje izlaska iz konfliktnih situacija i td. Klubovi će biti usavršavani do nivioa samostalnosti kada budu spremni da prerastu u građanska udruženja i kao civilne organizacije, kroz razne oblike, preuzmu deo tereta socijalne zaštite. Tako se krenulo "korak po korak". Posle sedam godina našli smo se na prvom koraku. Hranitelji se ponašaju shodno situaciji u koju ih postave centri za socijalni rad. Sve je isto kao nekad.

Potresna ispovest jednog beskućnika
« poslato: Januar 05, 2008, 03:21:16 »
Izvor teksta Milan Bandić www.kovach.rs

Mnogi gradjani ce Novu godinu docekati na nekom od gradskih trgova sirom Srbije.Uz zvuke dobre muzike i jos boljeg slavljenickog raspolozenja mnogima ce docek Nove 2008. godine biti jedan od najlepsih. Hladnoca,sneg i vetar ce te veceri biti manje primetan problem. Beskucnici ili skitnice kako sami sebe nazivaju ne misle tako.

"Samo da i ova zima bude blaga kao prosla inace necu moci da izdrzim u ovom automobilu. Hladno je i duva sa svih strana." - kaze Marko Toskovic, najpoznatiji beskucnik u Aleksincu.

Marko vec 4 godine zivi u napustenom automobilu pored gradskog Sup-a u Aleksincu.

"Nisam imao gde. Zivot u aleksinackom domu za decu bez roditelja je bio nepodnosljiv.Tukli su me stariji domci, upravnici, isterivali i slali u psihijatrijske bolnice od Toponice do Kovina preko Laze Lazarevic. Lekari su govorili da sam normalan ali vaspitno zapusten. Ja sam od vaspitaca trazio da me nauce da nesto radim, da budem sposoban za samostalan zivot ali…"

Napunio je 18 godina, novembra ove godine. Tog dana za drzavne organe Srbije Marko je postao zbrinut slucaj. "Odgojili" su ga do 68kg tezime i 178 cm visine. Platili su mu taksu za licnu kartu u kojoj pise adresa stanovanja Sumatovacka 17 i prepustili ga Bozijoj volji.
Iako godinama niko ne brine o njemu on pokusava da prezivi.

"Zickam za hranu, cigarete. Aleksincani znaju da sam posten, ne kradem pa mi daju stare stvari da se obucem.Najgore mi je kad je zima jer nemam gde da se okupam a volim da budem cist iako sam skitnica."

Razgovor nastavljamo u jednom od gradskih kafica gde je Marko maskota. Svi ga poznaju. Da nije dobrih ljudi ni sam ne zna kako bi preziveo.

Leta provodi u Beogradu a zime u Aleksincu.

"Mnogo sam zahvalan Teta Nini Vagner,majci Katarine Rebrace i Sasi Ilicu, fudbaleru Partizana. Pre par godina sam u toku jednog leta dva puta mogao da umrem. Dok sam prosio Knez Mihajlovoj uhvatila me suncanica , pao sam u nesvest. Teta Nina me je nasla i odvela u bolnicu. Posle me je nedelju dana svakodnevno obilazila.

Drugi put sam zaspao ispod jednog automobila pored Partizanovog stadiona.Bio sam gladan,umoran i pospan pa sam pobego od Sunca pod automobil. Secam se samo da me je neko probudio i odvezao u prihvatiliste. Iz razgovora sa zaposlenima u prihvatilistu sam saznao da je to bio Sasa Ilic. Mnogo sam im zahvalan."

Marko se nada da ce jednog dana stati na noge i da ce imati priliku da im se oduzi.

Razgovor zavrsavamo nakon krace setnje gradom. Marko nas vodi do jedne napustene kuce pored mini deponije u samom centru grada. Planira da prezimi u toj kuci. Polako je sredjuje. Za sad ima samo krevet.

"Pisao sam Tadicu i Velji i Tomi. Sad su izbori pa da mi pomognu. Da mi kupe jednu pec na drva. Ziv se smrzavam svake noci. Spavam u jakni. Pokrijem se sa 3 cebeta ali dzabe, zaledim se od hladnoce. Cim dobijem pec sve ce da mi bude lakse. Mogu da skuvam neko jelo, da operem, stvari da osusim. Do tad cu i dalje biti obicna skitnica."

Koliko je samo takvih prica u Srbiji??!! Dolaze dani praznika, setimo se i pomozimo bar jednog beskucnika na svoj nacin.

Nadajmo se da ce i "drzava" uciniti svoj deo obaveza prema svoj deci bez roditelja, da ce ih opismeniti i bar malo osposobiti za zivot na slobodi.

E pa ovo je haos ...Ja sam razmisljala da budem ''hranitelj'' medjutim odustala sam..Majka mog druga radi u centru za nezbrinutu decu,i mislim da je uzela 2 decaka,pored svoja 2 sina.Kad su ti decaci napunili 18 god izjasnili su se da hoce da zive sa eh..''pravim'' tatom,koji se eto setio da ih ima tamo negde..Uzela je devojcicu..malu,4god mislim :) Pitala sam je sta me je zanimalo,i kazem odustala sam.Razlog?Taj sto ne bih mogla da podnesem,da mi se to dete posle svog mog truda,brige i pruzene ljubavi,obrati sa recenicom Ja hocu kod moje mame..Eto..A zena sama kaze,njoj su sinovi odrasli,i njoj to odgovara jer to voli da radi,i da se ne prihvatam toga ako nisam u stanju da shvatim da to dete ima pravo da ode od mene..tek tako...Eh,ja to sebi necu da radim,previse sam emotivna :) mada i kad ga usvojis,ono ima pravo da ode kad napuni 18..i moje rodjeno to pravo ima..jaooo ne zelim ni da mislim o tome :) E,ne znam sta sam rekla,al pametno sam rekla :D pozdrav :)

Nevera, ne znam koliko si shvatila hraniteljstvo, ali hraniteljstvo NIJE usvajanje. I dok su u hraniteljskoj porodici deca imaju pravo na kontakt s bioloskim roditeljima, bracom i sestrama, srodnicima... Mi, hranitelji, smo tu da im pomognemo da postanu ljudi. Nisu sva deca na hraniteljstvu nevoljena deca koja su odbacena. Ima dece koja zavrse u domovima i hraniteljskim porodicama iz nekih sasvim drygih razloga. Decak koji je kod mene npr. ne odrzava preterano kontakt s ocem jet to on - decak ne zeli. Zato se s bakom cuje i 2x sedmicno preko skajpa, ona mu salje pakete, dzeparac... I da, znam da ce jednoga dana krenuti u samostalan zivot.

Da imam decaka koji ce jednoga dana verovatno da se pridruzi delu svoje bioloske porodice i to je OK.
I nema tu puno mesta za likovanje hranitelja da li je to divno ili ne. Hraniteljstvo je ODLUKA da zelimo da pomognemo toj deci i nadomestimo im ono sto druga deca dobijaju u svojim bioloskim porodicama.
Danas sam se cuo sa prijateljicom koja je u procesu usvajanja. Devojcica od 5-6 godina se na prvom susretu s potencijalnim usvojiteljima nije ni okrenula ka hraniteljici iako je kod nje vec 2 godine. Kaze da su svi bili zacudjeni. A ja pomislim - ako je to tako ja se ne bih cudio devojcici, vec da li je u hraniteljskoj porodici osetila ljubav i toplinu porodicnog ognjista ili se ljudi bave hraniteljstvom iz finansijske dobiti a dete to oseca. Ako dete odlazi iz hraniteljske porodice a da se ne okrene - ja ne bih postavio pitanje detetovih emicija vec da li su se hranitelji zaista posvetili deci koja su im poverena.

Ok,izvinjavam se.. ja nisam tako drvena kao ti i meni to nije OK. :bye:

Ne bih da zvučim grubo, ali svrhu hraniteljstva očigledno nisi razumela. Ti si, kao hraniteljica, tu da pružiš normalan život detetu dok se ne stvore uslovi ili da se vrati u biološku porodicu, ili da se osamostali. Nešto kao servis, najgrublje rečeno. Ako želiš neraskidivu vezu - onda razmisli o usvajanju.
Drugo, kako seješ, tako ćeš i da žanješ. Ako ti treba bezuslovna ljubav - kupi psa. Žao mi je ako sam bila gruba :(

Potpuno se slazem sa tobom.
Majka decaka koji je kod mene smesten je bila ocigledno izvrsna majka dok je bila zdrava. Kada bi poovo mogla da se brine o svojoj deci zar ne bi bilo najnormalnije da se deca vrate kod nje? Pa njen sin za nju ima samo najlepse reci i znam da bi za svoju majku ucinio sve. Zasto bih ja kao hranitelj zbog toga bio povredjen ili imao osecaj izneverensti?
Isto tako poznajem i momka s hraniteljstva koji je i nakon prestanka hraniteljstva ostao u porodici u kojoj je proveo gotovo citav svoj zivot.
I slazem se sa tobom. Kada dodjem kuci najvise mi se obraduje kuce :)

Back