dacaada
Primećen član
- Poruka
- 522
A šta to slavite?
Ajd` kaži,pa da se i mi radujemo ako se ima još čemu radovati.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Brine me obobostrano bojkotovanje grupe hranitelja, bojkotovanje i od strane nadležnih centara za socijalni rad i od strane samih hranitelja. To je grupa kvalitetnih hranitelja čiji su članovi rasuti celom Srbijom, grupa entuzijasta koja već nekoliko godina ne nailazi na podršku okruženja. Ono sa čime se svakodnevno ova grupa suočava to su kritike i samo kritike na račun hraniteljstva i retko koja ispružena ruka kao izraz želje za saradnjom za dobrobit deteta.
Nije mali broj porodica koje dožive fijasko zbog izuzetno kvalitetnog rada u uspostavljanju redovnog života štićenika tražeći usavršavanje hraniteljstva u celini.
Oko njih se nekoliko dana diže prašina a onda sve odlazi u zaborav jer socijalna odgovornost kao ljudska vrednost, u našem društvu nije na ceni.
http://hranitelj.blogspot.com/2010/11/zasto-kvalitetni-hranitelji-bivaju.html#more
Molim te pojasni mi ovo.
Ja sam npr. ove sedmice imao sastanak s detetovim timom iz Centra zbog izrade novog plana zastite, pa sam imao redovnu godisnju obuku u Porodicnom smestaju, pa sam danas imao sastanak sa savetnikom iz Porodicnog smestaja... Dakle ja potpuno shvatam tvoju isfrustriranost ali dok se ne poveca obrazovni i socijalni status hranitelja tesko da ce ih Centri prihvatati kao ravnopravne sagovornike i partnere.
[/B]
Znači li to da hranitelji moraju imati V,VI,VII,VIII stepen obrazovanja da bi bili dobri hranitelji tj hranitelji po meri Centra za soc.rad.Kada bi svako radio svoj posao valjano, ne bi bilo većih problema.Šta je ustvari "hraniteljstvo"?Pređu li se određene granice (
http://hranitelj.blogspot.com/2010/1...vaju.html#more) dobar hranitelj više nije "dobar".Čemu to sve vodi?Da li je hraniteljska porodica uzor detetu-štićeniku ili je samo jedna "usputna stanica" u životu tog deteta.Ako je ovo drugo, onda je to veoma žalosno.![]()
Treba imati na umu da i dalje najveci broj hraniteljica ima osnovnu skolu. Ovde prvenstveno mislim po malim sredinama i hraniteljima koji dolaze iz odredjenih etnickih sredina. Iskreno sumnjam da ce ih socijalne sluzbe gde uglavnom rade osobe s fakultetom prihvatiti kao sebi ravnima - dopalo se to nama ili ne. Od obrazovanja hranitelja cesto zavise i vestine kojima moze vladati da bi bio uspesan hranitelj deci koju podizu da zive i rade u XXI veku.
Hraniteljska porodica je cesto (nazalost) samo usputna stanica jer upravo zbog nemogucnosti da se nose sa tinejdzerima mnogi hranitelji decu vracaju kada udju u 'lude godine'. Jednostavno 'fine bakice koje cute i koje se ne bune' vise nisu u stanju da ih prate jer imaju nedostatak potrebnih znanja i vestina koje proisticu iz nemogucnosti da rade na sebi. Realno govoreci cesto nemaju ni zelje da to rade a sebe dozivljavaju upravo kao sto im ime kaze - nekoga cije je duznost da nahrani dete a ne da rade da to dete i ustede sto vise para. Po meni, sto je hranitelj obrazovaniji manje zavisi od novca koji stize od CSR i samim tim moze da 'stane na crtu' strucnim sluzbama i govore nerazumljivim jezikom i terminima koje Centri za soc. rad koriste da zbune neuke hranitelje. Kada vide da hranitelj barata njihovom terminologijom i vestinama onda ga razni socijalni radnici prihvataju kao ravnog sebi i kao partneri.
U tvom pitanju se krije i odgovor dacaada.
Mozes ti detetu obezbediti svo blago ovoga sveta ali ljubav,mama,tata,baba,deda i ostali nikada se nenadoknadjuju........ma kolikose trudili
Inace, evo samo da kazem da smo mi uspeli da zavrsimo osnovnu skolu, polozimo maturu mnogo bolje nego sto smo se nadali i danas upisali srednju skolu i to prvobiranu iskazanu zelju.
Novčane naknade
U ovom trenutku materijalna naknada za hraniteljstvo iznosi 16.470 dinara mesečno, a ako dete ide u školu od države dobija i mesečni džeparac u iznosu od 2.414 dinara. Ako dete ima kombinovane smetnje u razvoju, ova naknada se uvećava i do 50 odsto, a ako zaostaje u intelektualnom razvoju – onda se uvećava do visine iznosa tuđe nege. Uz to, hranitelji za rad mesečno dobijaju 10.262 dinara za jedno dete na smeštaju, odnosno 6.315 dinara po detetu ako imaju više dece na smeštaju. Hranitelji ostvaruju i pravo na naknadu za doprinos za invalidsko penziono osiguranje, kao i zdravstvenu zaštitu za hranitelja i članove njegove porodice – ako nisu osigurani po drugom osnovu.
oko 30k dobijaš mesečno a to dete realno ne košta toliko.... plus može da ti pomaže oko kućnih poslova.....
Hraniteljstvo deluje kao unosan posao....