HRANITELJSTVO

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Brine me obobostrano bojkotovanje grupe hranitelja, bojkotovanje i od strane nadležnih centara za socijalni rad i od strane samih hranitelja. To je grupa kvalitetnih hranitelja čiji su članovi rasuti celom Srbijom, grupa entuzijasta koja već nekoliko godina ne nailazi na podršku okruženja. Ono sa čime se svakodnevno ova grupa suočava to su kritike i samo kritike na račun hraniteljstva i retko koja ispružena ruka kao izraz želje za saradnjom za dobrobit deteta.
Nije mali broj porodica koje dožive fijasko zbog izuzetno kvalitetnog rada u uspostavljanju redovnog života štićenika tražeći usavršavanje hraniteljstva u celini.
Oko njih se nekoliko dana diže prašina a onda sve odlazi u zaborav jer socijalna odgovornost kao ljudska vrednost, u našem društvu nije na ceni.

http://hranitelj.blogspot.com/2010/11/zasto-kvalitetni-hranitelji-bivaju.html#more

Brine me obobostrano bojkotovanje grupe hranitelja, bojkotovanje i od strane nadležnih centara za socijalni rad i od strane samih hranitelja. To je grupa kvalitetnih hranitelja čiji su članovi rasuti celom Srbijom, grupa entuzijasta koja već nekoliko godina ne nailazi na podršku okruženja. Ono sa čime se svakodnevno ova grupa suočava to su kritike i samo kritike na račun hraniteljstva i retko koja ispružena ruka kao izraz želje za saradnjom za dobrobit deteta.
Nije mali broj porodica koje dožive fijasko zbog izuzetno kvalitetnog rada u uspostavljanju redovnog života štićenika tražeći usavršavanje hraniteljstva u celini.
Oko njih se nekoliko dana diže prašina a onda sve odlazi u zaborav jer socijalna odgovornost kao ljudska vrednost, u našem društvu nije na ceni.

http://hranitelj.blogspot.com/2010/11/zasto-kvalitetni-hranitelji-bivaju.html#more

Molim te pojasni mi ovo.
Ja sam npr. ove sedmice imao sastanak s detetovim timom iz Centra zbog izrade novog plana zastite, pa sam imao redovnu godisnju obuku u Porodicnom smestaju, pa sam danas imao sastanak sa savetnikom iz Porodicnog smestaja... Dakle ja potpuno shvatam tvoju isfrustriranost ali dok se ne poveca obrazovni i socijalni status hranitelja tesko da ce ih Centri prihvatati kao ravnopravne sagovornike i partnere.

Molim te pojasni mi ovo.
Ja sam npr. ove sedmice imao sastanak s detetovim timom iz Centra zbog izrade novog plana zastite, pa sam imao redovnu godisnju obuku u Porodicnom smestaju, pa sam danas imao sastanak sa savetnikom iz Porodicnog smestaja... Dakle ja potpuno shvatam tvoju isfrustriranost ali dok se ne poveca obrazovni i socijalni status hranitelja tesko da ce ih Centri prihvatati kao ravnopravne sagovornike i partnere.

Znači li to da hranitelji moraju imati V,VI,VII,VIII stepen obrazovanja da bi bili dobri hranitelji tj hranitelji po meri Centra za soc.rad.Kada bi svako radio svoj posao valjano, ne bi bilo većih problema.Šta je ustvari "hraniteljstvo"?:think:Pređu li se određene granice (
http://hranitelj.blogspot.com/2010/1...vaju.html#more) dobar hranitelj više nije "dobar".Čemu to sve vodi?Da li je hraniteljska porodica uzor detetu-štićeniku ili je samo jedna "usputna stanica" u životu tog deteta.Ako je ovo drugo, onda je to veoma žalosno.:sad2:

[/B]
Znači li to da hranitelji moraju imati V,VI,VII,VIII stepen obrazovanja da bi bili dobri hranitelji tj hranitelji po meri Centra za soc.rad.Kada bi svako radio svoj posao valjano, ne bi bilo većih problema.Šta je ustvari "hraniteljstvo"?:think:Pređu li se određene granice (
http://hranitelj.blogspot.com/2010/1...vaju.html#more) dobar hranitelj više nije "dobar".Čemu to sve vodi?Da li je hraniteljska porodica uzor detetu-štićeniku ili je samo jedna "usputna stanica" u životu tog deteta.Ako je ovo drugo, onda je to veoma žalosno.:sad2:

Treba imati na umu da i dalje najveci broj hraniteljica ima osnovnu skolu. Ovde prvenstveno mislim po malim sredinama i hraniteljima koji dolaze iz odredjenih etnickih sredina. Iskreno sumnjam da ce ih socijalne sluzbe gde uglavnom rade osobe s fakultetom prihvatiti kao sebi ravnima - dopalo se to nama ili ne. Od obrazovanja hranitelja cesto zavise i vestine kojima moze vladati da bi bio uspesan hranitelj deci koju podizu da zive i rade u XXI veku.
Hraniteljska porodica je cesto (nazalost) samo usputna stanica jer upravo zbog nemogucnosti da se nose sa tinejdzerima mnogi hranitelji decu vracaju kada udju u 'lude godine'. Jednostavno 'fine bakice koje cute i koje se ne bune' vise nisu u stanju da ih prate jer imaju nedostatak potrebnih znanja i vestina koje proisticu iz nemogucnosti da rade na sebi. Realno govoreci cesto nemaju ni zelje da to rade a sebe dozivljavaju upravo kao sto im ime kaze - nekoga cije je duznost da nahrani dete a ne da rade da to dete i ustede sto vise para. Po meni, sto je hranitelj obrazovaniji manje zavisi od novca koji stize od CSR i samim tim moze da 'stane na crtu' strucnim sluzbama i govore nerazumljivim jezikom i terminima koje Centri za soc. rad koriste da zbune neuke hranitelje. Kada vide da hranitelj barata njihovom terminologijom i vestinama onda ga razni socijalni radnici prihvataju kao ravnog sebi i kao partneri.

Treba imati na umu da i dalje najveci broj hraniteljica ima osnovnu skolu. Ovde prvenstveno mislim po malim sredinama i hraniteljima koji dolaze iz odredjenih etnickih sredina. Iskreno sumnjam da ce ih socijalne sluzbe gde uglavnom rade osobe s fakultetom prihvatiti kao sebi ravnima - dopalo se to nama ili ne. Od obrazovanja hranitelja cesto zavise i vestine kojima moze vladati da bi bio uspesan hranitelj deci koju podizu da zive i rade u XXI veku.
Hraniteljska porodica je cesto (nazalost) samo usputna stanica jer upravo zbog nemogucnosti da se nose sa tinejdzerima mnogi hranitelji decu vracaju kada udju u 'lude godine'. Jednostavno 'fine bakice koje cute i koje se ne bune' vise nisu u stanju da ih prate jer imaju nedostatak potrebnih znanja i vestina koje proisticu iz nemogucnosti da rade na sebi. Realno govoreci cesto nemaju ni zelje da to rade a sebe dozivljavaju upravo kao sto im ime kaze - nekoga cije je duznost da nahrani dete a ne da rade da to dete i ustede sto vise para. Po meni, sto je hranitelj obrazovaniji manje zavisi od novca koji stize od CSR i samim tim moze da 'stane na crtu' strucnim sluzbama i govore nerazumljivim jezikom i terminima koje Centri za soc. rad koriste da zbune neuke hranitelje. Kada vide da hranitelj barata njihovom terminologijom i vestinama onda ga razni socijalni radnici prihvataju kao ravnog sebi i kao partneri.

---------------

Bilo je slucajeva da je i nemaju.......

A ovo drugo podvuceno takodje si u pravu ne 100% vec 100000000000000000000%

Poslednja izmena:
Inace nedavo sam imao dodatnu obuku. Od nas 15tak hranitelja dece tinejdzerskog uzrasta, ispalo je da smo samo nas troje hranitelji u pravom smislu te reci a ostali su srodnicki hranitelji - babe, tetke, starije sestre, u jedom slucaju maceha i sl. Ovo mi je zanimljivo jer se prema nekoj mojoj logici trebamo upitati da li su oni (srodnicki hranitelji) zaista hranitelji ili je normalno (bar nekada je tako bilo) da srodnici preuzmu brigu o deci ukoliko se roditeljima nesto desilo i sl. Ovo posebno jer su za to placeni za to, a prema zakonu neki od njih zapravo imaju zakonsku obavezu da ucestvuju u finansijskom izdrzavanju dece ukolik to ne mogu da cine njihovi roditelji.

Pozivam Emotivca da opiše lik hranitelja onakvog kakvog bi on poželeo.Kakav bi trebao da bude taj hranitelj?Ali molim te, budi iskren,najiskreniji.Dakle kada si bio dete za čim si žudeo izuzev svoje biološke porodice?
Možda će to biti putokaz hraniteljima da deci bez roditeljskog staranja nije dovoljan samo topao dom, nego i ljubav, razumevanje, podrška i da ne bih davila,mnogo čega drugog.

Konacno........................

IZVOR TEKSTA

http://www.politika.rs

Autor teksta:
Katarina Đorđević

objavljeno: 05/02/2010

Društvo
Stroži uslovi za hranitelje

U Srbiji trenutno postoji 3.515 hraniteljskih porodica u kojima je 4.770 mladih

Određenom broju dece potreban je hitan smeštaj u hraniteljske porodice

Zahvaljujući novim zakonskim propisima hraniteljstvom više neće moći da se bave oni koji nemaju stabilne prihode za izdržavanje porodice, odnosno one osobe kojima hraniteljstvo predstavlja primarni izvor prihoda i koje nemaju adekvatan stambeni prostor za dete. Prema rečima Dobrile Grujić, direktorke Centra za porodični smeštaj dece i omladine, briga o deci koja u svom životnom iskustvu imaju dramatične epizode zanemarivanja i zlostavljanja, zahteva poseban angažman hranitelja i ako oni nemaju kapacitet i uslove da odgovore na složene potrebe mališana, dobijaju negativno mišljenje stručnjaka. To znači da je samo prošle godine između 35 i 40 odsto kandidata za hranitelje dobilo negativnu ocenu Centra za porodični smeštaj, a među njima se nalaze i one porodice koje nisu imale stabilne prihode.

Dobrila Grujić, međutim, ne krije zadovoljstvo zbog činjenice da se broj hraniteljskih porodica stalno povećava i da je samo u toku prethodne godine čak 110 porodica u Beogradu steklo status hranitelja. Zahvaljujući intenzivnoj medijskoj kampanji Ministarstva za rad i socijalnu politiku, u odnosu na 2004. godinu broj hranitelja u Srbiji je – utrostručen!

„Prema podacima Centra za porodični smeštaj dece, u Srbiji trenutno postoji 3.515 hraniteljskih porodica u kojima je smešteno 4.770 dece i mladih do 26 godina, a u ovom momentu oko 270 mališana sa smetnjama u razvoju čeka ljude dobre volje koji su odlučili da budu njihovi hranitelji. Broj dece kojima je urgentno potreban smeštaj u hraniteljskim porodicama uvek je veći od broja osoba koje žele da za svojom porodičnom trpezom naprave mesta za još jedan tanjir, a naš Centar uskoro počinje sa realizacijom urgentnog i specijalizovanog hraniteljstva, namenjenog onim mališanima koje treba izmestiti iz akutne problematične situacije u porodici, odnosno deci sa posebnim potrebama”, najavljuje direktorka ovog centra.

Prema rečima naše sagovornice, najveći broj hraniteljskih porodica živi u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Loznici, Šapcu, Beloj Crkvi, Somboru i Pančevu, a statistički grafikoni govore da se u svim mestima u Srbiji povećava broj hranitelja, što omogućava smeštaj dece u sredini porekla. Naša sagovornica dodaje da se u ustanovama socijalne zaštite trostruko smanjio broj mališana od kako se razvilo hraniteljstvo. Međutim, podaci govore da se relativno mali broj osoba odlučuje da budu hranitelji dece sa smetnjama u razvoju, jer ona predstavljaju pedagoški izazov, iako ohrabruje podatak da 15 odsto mališana na hraniteljstvu čine – deca sa posebnim potrebama.

„Iako su se hraniteljstvom decenijama bavile domaćice koje su živele u ruralnim sredinama i u prigradskim opštinama, za porodični smeštaj dece danas se sve više opredeljuju ljudi koji su obrazovani, zaposleni ili sa radnim iskustvom, žive u gradu, imaju roditeljsko iskustvo i za koje je hraniteljstvo poseban izazov. Prepoznajući značaj podrške hraniteljskim porodicama, država je pre godinu dana formirala Centar za porodični smeštaj, koji ima zadatak da razvija i unapređuje hraniteljstvo u Srbiji”, zaključuje Dobrila Grujić.

-----------------------------------------------------------

Novčane naknade

U ovom trenutku materijalna naknada za hraniteljstvo iznosi 16.470 dinara mesečno, a ako dete ide u školu od države dobija i mesečni džeparac u iznosu od 2.414 dinara. Ako dete ima kombinovane smetnje u razvoju, ova naknada se uvećava i do 50 odsto, a ako zaostaje u intelektualnom razvoju – onda se uvećava do visine iznosa tuđe nege. Uz to, hranitelji za rad mesečno dobijaju 10.262 dinara za jedno dete na smeštaju, odnosno 6.315 dinara po detetu ako imaju više dece na smeštaju. Hranitelji ostvaruju i pravo na naknadu za doprinos za invalidsko penziono osiguranje, kao i zdravstvenu zaštitu za hranitelja i članove njegove porodice – ako nisu osigurani po drugom osnovu.

Poslednja izmena:
Nama se u ponedeljak pridruzuje na 6 sedmica jos jedan momak. Naime boravak kod nas u porodici mu je neka vrsta nagrade, a sa druge strane ja cu malo poraditi s njim na nekim njegovim slabim tackama. Tokom leta mnoga deca iz domova idu kod srodnika na 2-3 sedmice. Ovaj momak bi eventualno i mogao da ode kod starijeg brata ali je i on i njegov Centar bio misljenja da je za njega bolje da bude s nama i da na taj nacin, tokom 6 sedmica ponovo oseti kucnu atmosveru :)

Novčane naknade

U ovom trenutku materijalna naknada za hraniteljstvo iznosi 16.470 dinara mesečno, a ako dete ide u školu od države dobija i mesečni džeparac u iznosu od 2.414 dinara. Ako dete ima kombinovane smetnje u razvoju, ova naknada se uvećava i do 50 odsto, a ako zaostaje u intelektualnom razvoju – onda se uvećava do visine iznosa tuđe nege. Uz to, hranitelji za rad mesečno dobijaju 10.262 dinara za jedno dete na smeštaju, odnosno 6.315 dinara po detetu ako imaju više dece na smeštaju. Hranitelji ostvaruju i pravo na naknadu za doprinos za invalidsko penziono osiguranje, kao i zdravstvenu zaštitu za hranitelja i članove njegove porodice – ako nisu osigurani po drugom osnovu.

lepa para...
znači ako neko postane hranitelj i daju mu da se stara o jednom normalnom detetu, mesečno bi uzimao
17k(naknada za troškove)+2k(džeparac)+10k (za rad)

oko 30k dobijaš mesečno a to dete realno ne košta toliko.... plus može da ti pomaže oko kućnih poslova.....

Hraniteljstvo deluje kao unosan posao....

Da li postoji ograničenje broja dece koje možeš preuzeti na staranje?

Npr, bračni par, ima smeštaj, uzme 4 deteta, recimo na uzrastu osnovaca, mesečno bi dobijali od države -
(17k x 4)+(2x4)+(6x4)=68k+8k+24k=100k din jesam li u pravu?

da vidimo sad koliki su troškovi mesečni za tu decu....

odeću im možeš jeftino preko neta kupovati - patike 500din, pantalone 300din, džemper 300din, jakna 800din=2k za odeću x 4= 8k
ali to se ne kupuje svakog meseca, tako da za odeću treba jedno 5k mesečno

odeća 5k

3 vekne bi jela ta porodica dnevno što je 150din, možda bi 1k dnevno išao na hranu.

hrana 30k

struja, porezi, džeparac i ostalo 15k

čista zarada je dakle oko 50k, po mojim proračunima

pročitah celu temu i mogu reći da ovo definitivno nije za mene.... ni za 500k....
razne službe počnu da ti dišu za vratom, polažeš im račune, uvučen si u sistem, gubiš skroz slobodu kao čovek a samo si hteo da pomogneš nekoj jadnoj dušici....
svaka čast ljudima koji su hranitelji....

ма ја мислим да соц службе су мањи проблем
већи проблем може да буде само дете, које носи такве трауме из претходне породице, па његово лоше понашање.....

U mojoj porodici je dve godine bila devojka kod nas u hraniteljskoj porodici.Zanima me kako mogu da kontaktiram nekoga i da se opet prijavim kako bih uspela opet nekom da donesem srecu u zivot.Ona je bila kod nas dve godine i zaista je bilo jako lepo imati u kuci jos jednu sestru,posto sam je od prvog dana tako gledala.Ostale smo u kontaktu,vise nije kod nas,udala se i ima prelepu cerkicu,i srecna je sto je najbitnije.

lepa para...
znači ako neko postane hranitelj i daju mu da se stara o jednom normalnom detetu, mesečno bi uzimao
17k(naknada za troškove)+2k(džeparac)+10k (za rad)

oko 30k dobijaš mesečno a to dete realno ne košta toliko.... plus može da ti pomaže oko kućnih poslova.....

Hraniteljstvo deluje kao unosan posao....
da li ima pronevere od strane hranitelja? kome prijaviti ako se npr primeti da hranitelj ne obavlja svoju duznost, tj. ne obezbedjuje detetu optimalne uslove za zivot?
znam za slucaj iz vrtica gde hranitelj nije dosao po dete jer je, boze moj, pao sneg. sta mislite o tome? koliko se to kontrolise i od strane koga?

mislim ne zelim nikoga da uvredim i nadam se da se niko nece osetiti prozvan. mene interesuje i koliko se obraca paznja na odabir deteta u zavisnosti pod porodice. npr. ako porodica ima 2-3 dece da li se obraca paznja kakvo dete ce se dati takvoj porodici? ili se na to ne gleda uopste?

Back