Хералдика и њени принципи

CTEMA:
Врло интересантан фиктивни и маштовити хералдички портрет из кичице Тудора Радуа Тирона (http://www.czipm.org/tiron02.html).

Пример маштовите употребе ''примењене'' хералдике...

nmjheraldyg5.jpg

Наравно, још није ни изблиза завршен, али ћу Вас повремено обавештавати о напретку...

Да ли је занимљива слика напредовала ? :D

Онда, полако. :)

Али ми се веома допада употреба нашег грба.

Наравно, на пристојан му начин. Што је овде случај.
Ја њега као цртач пуно употребљавам. ;)

Чак сам га и направио од даске изрезане у облику штита (наравно)
потом обојена црвеном да буде подлога крсту и оцилима,
који су обојени сребрном бојом.
Насликао сам их (фотографски).

Хтео бих убацити такве слике, али незнам како се то ради.

Кад видим иконицу-сличицу у "одговорите на тему",
ону као разгледница (два брда и као маркица са жутим небом),
притиснем на њу, али се појављује "унесите текст" ???

:roll:

Да, само овде (на овоме измаштаноме табарду) није реч о грбу Србије, већ о грбу Њ.К.В. Кнеза Александра Павловога Карађорђевића, који је од државнога диференциран златном бордуром на штиту и Круном Карађорђевића уместо хералдичке Краљевске Круне...

gal_her109.jpg

Gráthas Ó Domhnálainn:
Јуче кад сам се враћао са Ноћи Музеја, на једној бензинској пумпи се вијорила наопачке постављена вертикална застава, са грбом у доњем углу. каква увреда

Grathase to je stari običaj ne samo u Srbiji nego izgleda na prostorima bivše SFRJ. Kad god smo bili na nekom logorovanju (u JNA) redovno je zastava bila naopako obješena.Pa čak i kasnije kad su otpočeli zadnji balkanski ratovi redovno su prevrtali zastavu SRJ. Tek kad su shvatili da tako izgleda kao hrvatska počeli su je okretati na ispravan način. Ne znam radi li se o podsvjesnoj želji da promjene i državu :confused:

FORMICA:
Grathase to je stari običaj ne samo u Srbiji nego izgleda na prostorima bivše SFRJ. Kad god smo bili na nekom logorovanju (u JNA) redovno je zastava bila naopako obješena.Pa čak i kasnije kad su otpočeli zadnji balkanski ratovi redovno su prevrtali zastavu SRJ. Tek kad su shvatili da tako izgleda kao hrvatska počeli su je okretati na ispravan način. Ne znam radi li se o podsvjesnoj želji da promjene i državu :confused:

Свака част, Формице, одлично примећено. Можда и балкански бунт против било какве уређене државе и власти

FORMICA:

Делом се ту ради и о незнању,ја мислим,био сам не мало пута сведок када су неки људи говорили да застава није ништа друго но "шарена крпа".
На доста јавних зграда виђам србске заставе које су поцепане,прљаве и мусаве....

Pozdrav Radgoste!!!

Vec sam postirao, ali evo da probam ponovo... Ranije si okacio sliku porodicnog grba jednog od Obrenovica (od Palavestre) pa me zanima gde bih mogao naci te slike na Internetu (ako si ih uopste i nasao na mrezi)

I da li kojim slucajem imas jos neku, odnosno, neke od drugih familijarnih znamenja Obrenovica?

Unapred hvala!!!!

CTEMA:
...А да и не говоримо о офрљој изради државне заставе на којој грбу под обавезно додају некаву јадну и непотребну белу бордуру...

више таквих видех, но нормалних.

А за оне који мисле да је застава крпа, ОНИ су крпа.

sirotan:
Pozdrav Radgoste!!!

Vec sam postirao, ali evo da probam ponovo... Ranije si okacio sliku porodicnog grba jednog od Obrenovica (od Palavestre) pa me zanima gde bih mogao naci te slike na Internetu (ako si ih uopste i nasao na mrezi)

I da li kojim slucajem imas jos neku, odnosno, neke od drugih familijarnih znamenja Obrenovica?

Unapred hvala!!!!

Поздрав,
Опрости тек сам сада видео.
Грб Обреновића који сам поставио овде је из књиге "Родословне таблице и грбови србских династија и властеле"(Душан Спасић,Александар Палавестра,Душан Мрђеновић).
Везано за Обреновиће имам још само овај грб који сада постављам.
Њега сам "скинуо" са овог форума.СТЕМА га је поставио раније.
Друго,на жалост,немам.
Покушао сам и ја на интернету да нађем нешто али без успеха.
Извини,нисам био од неке помоћи.

На жалост, прилично богато хералдичко наслеђе Српске Краљевске Династије Обреновића још није ваљано систематизовано нити публиковано на једноме месту.

Познато је, наиме, да хералдика овога Дома почиње још са Војводом Рудничким Миланом Обреновићем и наставља се са његовим полубратом - Кнезом Милошем Теодоровићем-Обреновићем I - Великим, као и са и Господарем Јованом Теодоровићем-Обреновићем и Господарем Јевремом Теодоровићем-Обреновићем, који су (узгред) користили потпуно различите грбове и међусобно и у односу на свога владајућега брата.

Такво стање је било све док сам Кнез Милош томе није учинио крај из личних и политичких (што је код њега често било исто) побуда и на дуже време паралисао тек распламсали развој српске хералдике након клете туркократије.

Елем, хералдика самога Кнеза Милоша је доцније доживљавала релативно буран и живописан развој.

Слично је било и са његовим наследницима, тако да су грбови Обреновића периодично трпели мање и веће измене готово све до нестанка ове Династије са повесне позорнице.

Поред наше аутохтоне (и тзв. ''илирске''), тај развој трпео је утицаје, и аустријске, и румунске, и немачке, па и отоманске (ако о томе уопште можемо да говримо) хералдике, тако да је таква његова динамика сасвим разумљива.

Све у свему - далеко најбогатије хералдичко наслеђе од свих нововековних српских Краљевских Домова!

Заиста, у томе смислу, у поређењу са Обреновићима и Петровићи-Његоши и Карађорђевићи далеко ''заостају''...

sirotan:
Bio si od pomoci, velike :p ;)

Hvala puno za ovu sliku!!!

Pretpostavio sam da je grb od Palavestre iz "Rodoslovne tablice" ali posto nisam mogao da je nadjem i kupim u gradu, pomislio sam da slika iz knjige ima i na internetu (ti si ocigledno nasao skeniranu ilustraciju)

U svakom slucaju, puno hvala!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Нема на чему.
Грб Обреновића од Палавестре нисам нашао на интернету,него сам скенирао из књиге.

Ево занимљивога виђења мојега грба од стране познатога румунскога Хералдичкога Уметника, г. Константина Стефанескуа C.N.H.G.S.

Заправо, ово је његово виђење ако би, по њему, мој грб требало да изгледа, тако да није следио блазон, већ своју уметничку инспирацију...

Без обзира, прелепо уметнчко дело!

243365.jpg

Back