Хералдика и њени принципи

Da li bi postavljac teme bio ljubazan da mi pojasni znake sa grba ako bih fotografiju postovala ovde?
bila bih ti veoma zahvalna i pomogao bi mi u trazenju korena.takodje,vec sada ti se zahvaljujem na tumacenju,jer sam tako uspela da prepoznam slem na pomenutom grbu,koji je vrlo nesrecno nacrtan i predstavljao mi je veliku nedoumicu sta je.sada imam sve elemente samo mi rekoh treba tumacenje.

Stemo ako ti nije tesko da li mozes da mi kazes nesto vise o znacima na grbu.Jedino sto znam je kratak podatak iz Grbovnika koga cuvaju u Franjevackom manastiru u Fojnici.Hvala
my.php
[/URL][/IMG]

Struja:
Stemo ako ti nije tesko da li mozes da mi kazes nesto vise o znacima na grbu.Jedino sto znam je kratak podatak iz Grbovnika koga cuvaju u Franjevackom manastiru u Fojnici.Hvala
my.php
[/URL][/IMG]

Не.

Могу само да кажем да је грб хералдички сасвим неисправан, што је, уосталом, случај са више грбова у Фојничкоме грбовнику...

Дакле, ту су два шевронела и три полумесеца, као и јелен у челенци...

crni_vitez:
Да ли неко може да ми помогне? Шта представља жуто-плава застава на грбу града Пожаревца? :confused:
210px-Grb-Pozarevac.JPG

На жалост, ово више није грб Пожаревца, јер је поново враћена она квази-хералдичка грдоба из бољшевичкога периода...

Елем, ово је јасна алузија на почетно слово имена града, док три хералдичка сребрњака асоцирају на археолошко налазиште и ковницу из римскога периода, која се налазила у Виминацијуму (данашњем Костолцу).

CTEMA:
На жалост, ово више није грб Пожаревца, јер је поново враћена она квази-хералдичка грдоба из бољшевичкога периода...

Елем, ово је јасна алузија на почетно слово имена града, док три хералдичка сребрњака асоцирају на археолошко налазиште и ковницу из римскога периода, која се налазила у Виминацијуму (данашњем Костолцу).
Пуно ти хвала!!!

Ево зашто је добро имати званични државни хералдички ауторитет и хералдички регистар, који би пружали законску заштиту сопстенику грба: http://www.freewebs.com/fascistdictator/heraldry.htm

Приватна регистрација може да послужи у законскоме поступку при доказивању изворне употребе грба, али не обезбеђује законску заштиту сама по себи, као што је случај нпр. у Шкотској, Енглеској, Ирској, Словачкој, Канади, Јужној Африци...

Мислим да би пријатељи хералдике зато морали јаче да лобирају за формирање званичнога хералдичкога ауторитета у Србији...

Само како би се то могло објаснити овим комунистичким продужетцима и присилити их на службеност, кад већ имају жељу да буду службени. Ја сам мишљења да би тако требало да се ради, али сам и мишљења да је тај рад много запостављен и да би га требало више и боље активирати и пропагирати, а то је дужност државних законодаваца и приватних организација и установа, јер ако се будемо сви мешали онда ће доћи до свађе и одбојности на властиту штету.

Herald:
Најновији број Македонског Хералда, гласника Македонског Хералдичког Друштва

http://heraldika.org.mk/mkherald.htm

Поздрављам труд и само могу да замислим какво је задовољство било причати са Жељком Хејмером, прворазредним вексилологом, а ево видим и хералдичарем

Поздрављам напор г. Јоновског али не могу да се отмем утиску да је македонска херладика данас прилично танка. У реченом гласнику Друштва, грбови градова рађени су у класичној социјалистичкој традицији. Да ме г. Јоновски не схвати погрешно таквих случајева имамо нажалост и у Србији (Пожаревац кога спомену Стема). Ипак...и поред одсуства значајније хералдичке традиције у Македонији, МХД може и мора радити на побољшању квалитета, макар основних знамења.
И још једна ствар...не могу а да не кажем. Г. Хајмер је врстан вексиколог и оснивач хрватског хералдичког удружења. И овај Бугарин, није за бацање али мислим, потпуно објективно да су "Бели орао" и ЦЗИПМ неупоредиво стручнији и природнији "савезници" македонској хералдици. Не кажем то зато што је г. Хајмер, и поред јеврејског порекла, официр хрватске војске и доказани "домољуб" већ зато, што ми се чини да су нормалније српско-македонске хералдичке везе.

Поздрав свима.

Ајд, наћу наредних дана времена, па да видите шта сам фотографисао у згради Жупаније (тачније у делу где је Скупштина Општине). Има већ преко месец дана, и потпуно сам заборавио да покажем. ;)

Питања

Када је настао Фојнички грбовник и да ли он подпада под фиктивну илирску хералдику? Марушић уопште не спомиње тај грбовник у његовој књизи.

Извињавам се ако је на ово већ писано, али тема је превелика да бих копао по њој тражећи...

Хвала на разумевању.

Hvala na pozdravu,

Verovatno sam propustio u prvom broju da publikujem svoju sliku sa Acovicem u sedistu Belog orla, ciji sam clan :)

Moja povezanost za Hrvatskim i Bugarskim HD je puno bliza, najvise zbog licnih kontakata i redovnu komunikaciju. To je dovelo i do mog utiecaja na Dr. Stojan Antonov i por. Zeljka Heimera da se stvore nacionalna heraldicka i vekslioloska drustva.

Sto se tice strucnosti, mislim da je neukusno govoriti o necijoj strucnosti bez prethodnog dobrog poznavanja licnosti u pitanju.

HHVD ima puno istaknutih heraldicara i veksilologa, ljudi koji su proveli citav zivot kao odgovorni za zbirke grbova i zastava u muzejima, koje u Hrvatskoj ima puno vise nego kod nas, ispod Dunava.. Samo treba pomenuti da je 1930 g u Zagrebu formirano i Jugoslavensko Heraldicko Drustvo ciji je prvi pretsednik Baron Bartol Zmajic. Hrvatska ima i svoj oficijalni drzavni herald ( mada se tako ne zove) ali ima krajnu rec kada je rec o registracii opstinskih grbova. Takodje ima i profesijonalna firma koja zivi od heraldike i veksilologije.

A Stojan je univerzitetski profesor, koji pored ostalog predaje i Heraldiku. Na zalost on ne voli forume i to.

Sto se tice Makedonske heraldike, ako se sudi po njenoj svakodnevnoj upotrebi, onda je vasa konstatacija tacna. Ako se sudi po aktivnostima MHZ, onda to i nije bas tako tanka, imajuci u vidu broj nastupa na TV, radio i po novinama.

U svakom slucaju MHZ gaji odnose sa HHVD, SHD, BVHD i drugim van ovog regiona (ex-yu)

CTEMA:
Нешто што ме је искрено изненадило и обрадовало!

Ново изображење мојега грба, које је начинио врсни холандски Хералдички Уметник – Тон де Вите (иначе, српски зет!):

galher00zm4.jpg

Уживајте!

Класично да не може класичније, увек празник за очи и душу

Ево одличнога сајта са стандардима званичних симбола Републике Србије

http://www.parlament.sr.gov.yu/content/cir/o_skupstini/simboli/simboli.asp

Можете их све преузети, а посебно је похвално што постоје и у векторском формату. Ту је и громопуцателна инструментална верзија наше химне.

Е сада имам једно питање. Прилажем фотографију вертикалне верзије наше заставе, са малим грбом између црвене и плаве боје. Ову заставу сам видео само на једном предузећу на путу из милог ми Панчева у наш мили Београд, али и они су је пре неколико месеци заменили у сада већ одомаћену верзију државне заставе. На телевизији никад нисам видео ову заставу, ни при званичним састанцима. Да ли ово значи да смо одустали од ове заставе, или је у питању једноставно још нерегулисана материја?

Gráthas Ó Domhnálainn:
Ево одличнога сајта са стандардима званичних симбола Републике Србије

http://www.parlament.sr.gov.yu/content/cir/o_skupstini/simboli/simboli.asp

Можете их све преузети, а посебно је похвално што постоје и у векторском формату. Ту је и громопуцателна инструментална верзија наше химне.

Е сада имам једно питање. Прилажем фотографију вертикалне верзије наше заставе, са малим грбом између црвене и плаве боје. Ову заставу сам видео само на једном предузећу на путу из милог ми Панчева у наш мили Београд, али и они су је пре неколико месеци заменили у сада већ одомаћену верзију државне заставе. На телевизији никад нисам видео ову заставу, ни при званичним састанцима. Да ли ово значи да смо одустали од ове заставе, или је у питању једноставно још нерегулисана материја?

Не верујем да су одустали од ње, само је јефтиније да се набавља једна застава за разне потребе уместо две различите, које би се користиле у зависности од врсте копља (стуба) и начина истицања...

CTEMA:
Не верујем да су одустали од ње, само је јефтиније да се набавља једна застава за разне потребе уместо две различите, које би се користиле у зависности од врсте копља (стуба) и начина истицања...

Јуче кад сам се враћао са Ноћи Музеја, на једној бензинској пумпи се вијорила наопачке постављена вертикална застава, са грбом у доњем углу. каква увреда

Леп поздрав свима Вама.

Ваш труд у вези грбова је (и те како) за ценити.

А ево, појављујем се као да је на мене да први одговорим на горне наведено:

Колико се само пута даје видети погрдно,
срамно постављење Србске заставе наопачке,
главом (црвена боја) доле, и како све још...!!! :evil:

Те народне игре, те изложбе, те сајмови...а за велико чудо:
Србске заставе које би за те прилике биле постављене,

су (више него) често "постављене" срамно, наопачке...
И најгоре, НИКО да се сети,
када види Србску заставу наопако "постављену",
да је лепо СКИНЕ и ПОСТАВЉА ПРАВИЛНО,
као да су сви иступљени, сами обезглављени..... :x

Боже, можда би то био и које какав "скандал" ?!! :roll:

Back