Prošlo mi kroz glavu kako postoji mogućnost da je Maksimilijan vidia šahovnicu među Bijelim Hrvatima koji su tu živili jer neki su zasigurno bili kakvi plemići koji su taj uzorak mogli imat u svom grbu. Ne vidim zašto bi takvo nešto bilo nerealno, al sve i da nije tako nije smak svita.
Mislim da si ovdje definitivno na tragu nečeg velikog, ovo sad pričam iz glave, ima poodavno da sam pročitao u nekom naučnom radu sledeću legendu (daću sve od sebe da pronađem taj rad, mislim da je od jednog uglednog bijelohrvatskom istoričara, pa ću ga podijeliti na forumu čim ga nađem). Priča ide ovako, car Maksimilan I nakon Krbavske bitke, očajan i neutješan, odlučuje da se preobuče u prosjaka i krene po Štajerskoj, Kranjskoj i Koruškoj da traži Bijele Hrvate. Razlog zašto je to uradio je san koji je usnio u noći prije bitke u kom mu je anđeo božiji savjetovao to da uradi jer u Bijelim Hrvatima leži spas njegovog carstva. Kada su to čuli, njegovi savjetnici su pomislili da je čestiti car poludio, govorili su mu zaboga, gospodaru, Turci su nam pred vratima, imamo važnija posla ali mudri car je ostao uporan. i zaista, hodeći zemljama Štajerskim i Koruškim i Kranjskim, nailazio je na mnoge čistokrvne Bijele Hrvate, sve i jedan plemić je bio jedan od njih sa živim sjećanjem na priče i legende koje su mu njegovi preci pričali o slavi bjelohrvatske države. I listom, bez ijednog izuzetka, svi su mu rekli, odredi za ovu balkansku Hrvatsku naš stari, bjelohrvatski grb, šahovnicu, to će i Frankopanima i svom ostalom plemstvu, koje je potpuno zaboravilo na šahovska obilježja, podsvjesno dati takav žar i srčanost u borbama sa Osmanlijama da ćemo lagano, bez po muke, poraziti neprijatelje vjere i odagnati nevjerničku prijetnju. Kako se istorija dalje odigrala, potpuno sam uvjeren u istinitost ove legende, jer to ne može biti slučajnost