Хералдика и њени принципи

Можете слободно и самостално да га осмислите, изобразите и усвојите, а можете да се обратите и некоме од домаћих или страних хералдичких тела за помоћ.

Већина има Интернет сајтове и електронску пошту...

Пошто видим да нема неких занимљивијих тема за разговор, ја бих да вам представим један амблем који сам направио. Ви се Стемо можда сећате, поставио сам раније један прилично лош предлог грба са шаховском таблом. У међувремену, одустало се од грба, тако да је ово неки амблем или лого који сам направио за секцију школе. Шта мислите?

mmmile:
Пошто видим да нема неких занимљивијих тема за разговор, ја бих да вам представим један амблем који сам направио. Ви се Стемо можда сећате, поставио сам раније један прилично лош предлог грба са шаховском таблом. У међувремену, одустало се од грба, тако да је ово неки амблем или лого који сам направио за секцију школе. Шта мислите?

Ако дозволиш и мени да кажем нешто...мислим да је штета што сте одустали од грба.

mmmile:

Što veli Radogost i meni je žao što se odustalo od grba. :-(

CTEMA:
Маштовито и служи сврси.

Истина, нема много везе са хералдиком...

Радгост:
Ако дозволиш и мени да кажем нешто...мислим да је штета што сте одустали од грба.

Слажем се са вама у потпуности, али професор је био тврдоглав са симболиком, којој нису ишла на руку чак ни основна хералдичка правила, а уосталом и сама школа нема грб (осим старог комунистичког који је ван употребе), па би било чудно да га има само један њен део...
П.С. Не знам да ли сте приметили, сива фигура представља пешаке, ловца, топове и краља...

У недељу на РТС 2 у 21:00 даје се играно-документарна серија "Заборављени умови Србије".
Ова епизода посвећена је нашем великом научнику Александру Соловјеву.
Било би лепо када би неко ко поседује ТВ картицу ту емисију и прибележио.

Поздрав најбољим хералдичарима на свету. Иако не долазим улогован, обилазим вас и снимам странице. Човек може много да научи. Мало да се убацим.

AKHENATON:
To je navodni grb Tribalije, imas taj simbol na primer na grbovnoj zastavi Vozdovca. Tribali su tracko pleme koje je nekada naseljavalo ove nase prostore.
Nista cudno sto je karta Srbije obelezena tim grbom, s obzirom da su srpske vladare vizantijski i drugi pisci cesto nazivali arhontima Tribala, a Srbiju Tribalijom.

А ми противници сеоба кажемо да су Трибали директни преци Срба. ;)

vujadin:
А да се не употреби комунистичка терминологија " оцили " не би звучило стручно, кад ћу већ једном моћи мирно да спавам од те козарштине, без увреде. Оцили не значе ништа а слова су почетна слова неке инвокације, то би бар хералдичарима требало бити мерило. Ако је то исто зашто се онда умањује вредност погрешним објашњењем, из политичких разлога или неког другог алергичног разлога на све што звучи верски.

Да ли би те реч „огњила“ утешила? Иако су то у суштини преправљене бете. ;)

FILODUX MARINUS:
Dobar dan,gospodo prikljucio bih se vasoj prici.posebno bih se osvrnuo na grb Bosne,grb sa ukrstenim glavama crnackim,se javlja ako se nevaram prvi put,u zborniku Ulriha Rihentalskog,kao jedan od fiktivnih grbova,medjutim u Bosni je cirkulisao grb sa ljiljanima,grb kralja Tvrtka,pa posle toga grb sa krunom i slovom T,na pecatima se javlja i grb Srbije,na stitu dvoglavi orao,nalazio se na desnoj bitnijoj strani,u odnosu na nas to je leva strana.u Srbiji se javlja i grb sa kosom precagom i dva ljiljana iznad i ispod,sto se vidi i na pecatima despota Stefana Lazarevica,i slican tom grbu javlja se i na pronadjenim pecatnim prstenima.Znaci postojao je osecaj zajednostva sa Bosnom,to jest,jednog naroda.A grb Crne Gore sada koji se koristi,je grb crnojevica orao,tojest Srpaki orao, lav je valjda preuzet sa barske nadbiskupije,jer je ona primas Srbije,u srednjem veku,znaci tradicija Srpskog naroda je postojala u to vreme.

Кринови се први пут у Србији јављају на новцу краља Стефана Милутина, што и је и логично, јер је он син Анжујке.

FORMICA:
Dvoglavi orao je došao preko Vizantije i označavao je podređenost carskoj kruni a nikako nacionalno odrećenje.

Ово наравно није тачно, што сам показао и доказао на оном форуму. Овде ћу то објавити исто. Дошао је преко крсташа.

Srebrena:
А поводом грбова наших владара, да питам постоје ли сачувани грбови (или макар описи грбова)владара из преднемањићког периода .На пример зна ли се нешто о породичној или владарској хералдици (Св.) Јована Владимира, Часлава Клонимировића, Војисављевића, оног Сама(Самка, Свевлада) кога сматрају најранијим познатим., и свих осталих пре установљења немањићке династије ?

Пошто се хералдика почела развијати са крсташима, онда је одговор негативан.

mmmile:
Колико сам Вас двојицу разумео, Света Гора има грб, а нема заставу?
Застава: жута са црним двоглавим орлом на средини је византијска, јел тако?

Ова застава што си је поставио (црни двоглави орао на жутој позадини) је застава Грчке Православне Цркве или беше Васељенске Патријаршије, а у прошлости је била, мислим, Деспотата Мореје са престоницом у Мистри.
Не постоји званична застава Свете Горе (Атонске републике), али монаси користе византијске и разне црквене заставе.

Silent Bob:
Nasao sam na netu, a trebalo bi da predstavljaju kao razne Srpske srednjevekovne grbove... ali ja nisam siguran i ne znam...

Следећи пут остави линк ка сајту одакле си скинуо: http://myweb.tiscali.co.uk/matthaywood/main/Serbia.htm

Када смо код црквених застава и грбова, 2005. године се из Београда ишло на ходочашће у Свету земљу (две недеље, баш нешто пре Цветих па до Васкршњег уторка, мислим). Ишли су и из Сомбора, па сам преко пријатеља дошао у посед огромног броја фотографија направљених дигиталном камером (у питању је преко 4 000 фотографија).
Ово је фотографисано 1. маја 2005. када су ишли у посету јерусалимском патријарху Иринеју. Пошто су у питању фотографије, кроз EXIF можете проверити аутентичност (ако неко сумља ;)). Ово је само мали део, јер их има много.

Мене интересује колико су те заставе модерне, а колико не (ово се не односи наравно на заставу Републике Грчке).

problemi sa uploadom

Ово је фотографисано у Цркви Богородичиног гроба (21. април 2005.).

Мислим да је овде коментар непотребан:

Унапред захвалан,
војвода

Đe si Duke majka mu stara. :D
Hvala na fotosima, izvanredni su. :)

Naravno da čekamo odgovor. Ovđe sam potencirao da veksilološki i heraldički simboli nemaju nacionalno značenje i nijesu vlasništvo nijedne nacije. Oni imaju opšte značenje u čitavom svijetu i opšte su dobro ljudske vrste. Tako da kad se kaže crnogorski ili ruski ili srpski ili... orao to nije orao koji pripada toj naciji nego orao iz grba te zemlje.

Радгост:
У недељу на РТС 2 у 21:00 даје се играно-документарна серија "Заборављени умови Србије".
Ова епизода посвећена је нашем великом научнику Александру Соловјеву.
Било би лепо када би неко ко поседује ТВ картицу ту емисију и прибележио.
Pribeležio sam i prvi put mogu da kažem da je RTS pametno uložio naše pare. Da li u Beogradu postoji ulica sa imenom ovog velikana?

Жив био.
Ја сам очекивао само мало више документарног материјала али нема везе,добро је.
Улице,наравно,нема.
И ја сам синоћ размишљао о томе:Џорџ Вашингтон има улицу у Београду,а Александар Соловјев је нема.
Мислим да је то најмање шта би могло да се уради како би се сачувало сећање на овог великог човека.

У славу великога Александра Соловјова, ево прелепога грба Соловјова:

solovjeviko3.jpg

Соловјев, Диканж и Витезовић су само препричавали МарваОрбина и то сваки на свој начин цитирајући један другога, што су урадили и Ивић и Ћоровић, и ја ту не видим неку њихову вредност, осим да су извитоперили делове српске историје.

vujadin:
Соловјев, Диканж и Витезовић су само препричавали МарваОрбина и то сваки на свој начин цитирајући један другога, што су урадили и Ивић и Ћоровић, и ја ту не видим неку њихову вредност, осим да су извитоперили делове српске историје.

Ја, господине Вујадине са великим нестрпљењем исчекујем неки Ваш допринос српској хералдичкој науци.

Тада ћете имати макар каквога оправдања за толики и тако нападни критицизам.

До тада...

Back