Хералдика и њени принципи

Gráthas:
Хвала лепо! :oops:

Сарадња је била дивна, СТЕМА је прави господин, добар човек и велики зналац. Никако другачије грб није могао да испадне него изванредан.

Не могу да вам опишем колико сам срећан. Живео хералд!

НОВО:

http://www.czipm.org/grujich01.html

Ћао свим, видим да овде има много стручњака за грбове а ја имам један велики проблем па ако има неког са довољно воље да ми помогне. Ствар је у следећем ја имам грб мог деде али пошто су сви који су знали нешто о његовом пореклу помрли ја појма немам шта тај грб представља. Да ли има неког ко се бави пореклом грбова?

Čestitke armigeru Grujiću kao i stručnjacima CZIPM. Upečtljivo a opet sa stilom, svaka čast. Možda ne bi bilo zgoreg da čujemo kakva je simbolika ovog grba? Mene, lično, zanima simbolika harfe na jedru, vrlo zanimljivo i originalno. I nekako ne mogu da se otmem utisku, dal' zbog harfe ili prolećno zelene boje, da je grb pomalo - irski.
Pozdrav svima.

Ево овако изгледа грб

Prilozi

• Resize of Resize of scan0001.jpg
    Resize of Resize of scan0001.jpg
    36,4 KB · Pregleda: 21
Kha:
Čestitke armigeru Grujiću kao i stručnjacima CZIPM. Upečtljivo a opet sa stilom, svaka čast. Možda ne bi bilo zgoreg da čujemo kakva je simbolika ovog grba? Mene, lično, zanima simbolika harfe na jedru, vrlo zanimljivo i originalno. I nekako ne mogu da se otmem utisku, dal' zbog harfe ili prolećno zelene boje, da je grb pomalo - irski.
Pozdrav svima.

Кха, можда је време да се и Ти ''огрбиш''?

Што се тиче символике грба - боље да са Грујић објасни, мада си на доброме трагу...

Kha, хвала на честиткама! Пуно труда је уложено у овај грб, и још више премишљања, од којих неке можеш да прочиташ и на овом форуму: како да ставим што више симбола који су ми битни, а да не претрпам грб?

Хтео сам да боје и главни симбол буду некако везани за моје порекло (српско, немачко, влашко) и одакле сам (Банат). Одлучио сам се за црног орла на жутој позадини. У десној руци држи багрем, дрво за које је мој отац везан, како да вам објасним, просто багрем је за мене као шљива за Шумадинце. У левој липа, словенско дрво, тај липин мирис у делу града где сам живео као мали, то ме везује за женску страну породице. Има ту мало игре и са мушким и женским принципом, десно багрем, лево липа.

Стил орла показује на то какав је мој животни стил. Ту сам гњавио хералда, на чему се извињавам, те крила мало више на доле, те перје овакво, те реп онакав. И испаде баш како сам хтео!

Љиљан је мало за мајку Љиљану, а мало више што је краљевски цвет, опет светоназор и тако то, и то баш тако издужен цвет и танак. Ко је разумео, схватиће.

Бордура замало да буде црвена, али зелено се много боље уклапа, јача причу о Банату. А и јесте, кад већ знам ирски гелски, повукло је и то. Право да вам кажем, више сам мислио о тој бордури него о неким бившим девојкама... ех, бре...

Кацига проста и велика, да морам да носим неку, такву бих носио. Исто важи и за плашт, што једноставнији.

Челенка је баш моја, лађа зато што волим бродове, веслање, уопште воду, брод је као живот, исто и за светог Николу, мог свеца. Зелена харфа је због љубави према музици и ирском језику, нешто типа на српску лађу сам ставио нешто келтског. А и волим харфу. Не знам да ли сте икад чули ирску харфу, звучи много лепше него она нормална. Заставе су у бојама српске заставе, нек се зна одакле сам ја.

Мото је синтеза, од свега узех помало и направих нешто своје.

Поздрав!

P.S. Kha, само напред са грбом, нећеш зажалити!

Kicxa:
ево и у већој резолуцији

Овaј прелепи грб је племићски грб Јуришића, који су имали и баронски грб (квадриран).

Оба грба су уклесана на згради Општине у Кисегу у Мађарској, а објавио их је и Иван Пл. Бојничић у књизи: ''Der Adel von Croatien und Slavonien''...

Породица је аноблирана 1533. у Бечу за заслуге Андрије Пл. Јуришића – пуковника из Пожеге.

Породица је дала и друге значајне личности, а њихови поседи су били: Постојна (Крањска), Новиград (Истра) и Кисег (Мађарска)...

СТЕМА пуно, пуно хвала на овим информацијама, мораћу да нађем ову књигу да бих сазнала нешто више о својим прецима. Једини за које ја знам су живели у Резовцу - селу поред Вировитице.

Хвала још једном и уколико нађете још неке информације била бих вам веома захвална.

Нема на чему. Верујем да ћете о чувеноме Николи Пл. Јуришићу (рођ. око 1490. - + око 1545.)релативно лако пронаћи доста повесних података, јер је он један од најзаслужнијих војсковођа за слом чувене офанзиве Султана Сулејмана Величанственога.

Наиме, Турци би вероватно угрозили и сами Беч да није било бриљантне тронедељне одбране Кисега, којом је командовао управо Никола Пл. Јуришић. Управо због тих заслуга је он од Цара и добио у баштину град Кисег...

Kicxa:
СТЕМА пуно, пуно хвала на овим информацијама, мораћу да нађем ову књигу да бих сазнала нешто више о својим прецима. Једини за које ја знам су живели у Резовцу - селу поред Вировитице.

Хвала још једном и уколико нађете још неке информације била бих вам веома захвална.

Заборавих да Вам поставим и други грб Јуришића о којему зборих...

jurisici2wk9.jpg

Радгост:
Већ је неко постављао ово питање али некако смо га превидели...зна ли неко где би могли да се нађу радови Алексе Ивића?

Према наводима Палавестре он их је пренео у "Родословне таблице и грбови српских династија и властеле" али има много грешака које нису исправљане нити објашњаване, не знам зашто. Друго проширено издање ми је неко поклонио, а отштампано је у 3000 примерака 1991 у Београду приредио их Душан Мрђеновић.

Вујадин

FORMICA:
Nevjerovatno!
Zastava Nove Švabije osnovane na južnom polu poslije II Svjetskog rata!?!?!?
http://www.artemodus.de/cars/nswa_flagge.jpg

Занимљиво!
Кукасти крст је од једног јако позитивног симбола постао озлоглашен,пошто га је пропали сликар злоупотребио.И то ми је занимљиво.

Back