Хералдика и њени принципи

Ја сам дуго сматрао да је Бања Лука добила име по Светом Луки али је вероватније да је то модификација имена Банска лука.

наравно, именица лука не означава само пристаниште, него и равницу поред реке, што у контексту Бање Луке значи- банова/банска лука (њива уз реку). то је приказано и на грбу, где црвено поље штита представља тло (равницу), а сребрни стуб реку Врбас. међутим, и бикови као држачи/чувари штита, поред тога што указују на Кочићевог Јаблана (као симбол отпора окупатору) и специфичну народну традицију Крајине- борбе бикова, имају и одређена алузивна значења, која можда нису видљива на први поглед. што је у хералдици чест манир.

Будући грб Бањалуке (највероватније):

Pogledajte prilog 348798

http://www.banjaluka.com/drustvo/2015/03/14/ovo-je-novi-grb-banjaluke/

Изгледа да се неко играо у пејнту. :D
Од истих аутора сам видео и нека (по мени) лепша решење. Мислим да су сва та решења одбачена због употребе љиљана.

Хералдички, грб је беспрекоран. Естетски такође. Употреба свега три боје. Једноставно, сведено.

Ево оног грба с новчића Стефана Душана:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coat_of_arms_of_Stefan_Uros_IV.png

Само, и даље нисам сигуран шта је то на штиту, па сам ставио мамузу, као што је овде било речено.

лепо си урадио. веродостојно, једноставно, са добрим односима и врло јасним контурама. можда је перјаница претерано наглашена детаљима, у односу на остатак грба који је сведен. иначе, допада ми се.

међутим, ја и даље сматрам да се на Душановом новцу не налази грб у правом смислу речи, већ се ради о (да се послужим речима П. Анђелића) ''орнаменталном мотиву без специфичног хералдичког значаја''. то није грб (иако по свим елементима личи на грб), него је грболики украс. модни тренд, а не знак идентитета. такође сматрам да се исти елемент (розета) налази и у челенци и на штиту. а и ти си то пренео на одговарајући начин.

међутим, ја и даље сматрам да се на Душановом новцу не налази грб у правом смислу речи, већ се ради о (да се послужим речима П. Анђелића) ''орнаменталном мотиву без специфичног хералдичког значаја''. то није грб (иако по свим елементима личи на грб), него је грболики украс. модни тренд, а не знак идентитета.

Слажем се. Да је прави грб, мислим да би на њему ипак било неких ознака владарског достојанства.

Једна интересантна хералдичка (?) композиција.

42509_vest_%D0%9A%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%9B-%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%87%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B1.jpg

У питању креација људи окупљених око удружења "Хајдук" које се бави расветљавањем истине око оснивања НК Хајдука из Сплита као и неговањем српске хајдучке традиције.

D8Xm9T

tkXUKc

ради се о вињети у виду лозице. то је украс на хералдичкој фигури (привезу на грбу краља Стефана Твртка), није и фигура сама за себе. у доба зреле и позне готике такви орнаменти били су уобичајен манир и представљају обележје једног стила. уметници су настојали да преко саме фигуре представе и њену текстуру, јер готика не воли равне и празне површине. дакле, не ради се о крстићима, него о лозици. у изворном грбу она би се представила другом нијансом, а не другом тинктуром. зато је треба изоставити у саврмененим приказима.

међутим, већи проблем је овај грб Косача. скроз су га погрешно урадили. не треба златна бордура. иду три косе сребрне греде на црвеном, али десне, не леве. челенке такође нису аутентичне. Котроманићи су на шлему имали круну и розету (букет, лепезу) од пауновог перја; док су Косаче имали лава који држи заставу на којој су два крста.

Влајкец, напиши им мејл нек то исправе.

Грб варошице Рудник (Горњи Милановац)

grb_rudnika.jpg

Рудник је насеље у Србији у општини Горњи Милановац у Моравичком округу. Према попису из 2002. било је 1706 становника (према попису из 1991. било је 1811 становника). Налази се на истоименој планини. (wikipedia)​

Na zahtev žitelja mesta Rudnik i udruženja Rudničana, heroldi i komisija srpskog društva za heraldiku, genealogiju, veksikologiju i faleristiku Beli Orao za teritorijalnu heraldiku upisali su u registar grbova grb mesta Rudnik sa sledećim blazonom i u svemu saglasno predstavi grba egzemplifikovanoj na stranicama ovog dokumenta:

U crvenom štitu na zelenom trobregu iz stope, na kome su ukršteni srebrni rudarski čekići, suočena su dva zlatna propeta grifona koji visoko iznad sebe pridržavaju srebrnu rundelu ispod četiri zlatna trolisna grčka krsta po horinzontali u glavi štita. Štit je krunisan srebrnom bedemskom krunom bez merlona. Desni čuvar štita je srednjovekovni srpski ratnik prirodnog inkarnata, odeven u kratku plavu tuniku preko pancira i žute haljine, sa pancirom i gvozdenim šlemom na glavi, crvenim plaštom preko desnog ramena, obuven u kratke čizme; ratnik se desnom rukom oslanja na bojnu sekiru, a levom drži ovalni štit na kome je motiv krsta sa ocilima i dvoglavi srebrni orao. Levi čuvar štita je propeti crveni zlatom oružani lav koji desnicom zamahuje iznad glave mačem zlatnog balčaka. Postament je rudnički predeo sa ulazom u rudarsko okno ispod štita. U dnu je srebrna tabla ispisana zlatnim imenom mesta, dok se iznad glava ova čuvara vide zlatne godine 1296. i 1804.

Sadržaj znamenja tumači se na sledeći način:

Štit

Trobreg predstavlja planinsko područje Rudnika. Ukršteni maljevi su tradicionalni rudarski amblem. Zlatni grifoni su mitska stvorenja, polu lavovi, polu orlovi. Po antičkoj tradiciji grifoni su čuvari riznica i naseljavaju planinske visove. U našoj srednjovekovnoj amblematici i heraldici grifoni su čest motiv, možda pod uticajem učenja svetog Irineja na osnovu koga se grifonu pripisivalo da predstavlja dvostruku prirodu hristovu, božansku i ljudsku. Srebrna rundela ilustruje bogastvo tom rudom, kao i rudničku kovnicu novca. Trolisni krstovi označavaju četiri veća manastira rudničkog kraja ( Vraćevšnicu, Voljavču, Nikolje i Blagoveštenje). Crveno polje štita podseća na vekovne borbe i stradanja, a zelena boja trobrega na prirodni ambijent planine Rudnik.

Bedemska kruna

Srebrna bedemska kruna bez merlona prinadležuje teritorijalnim jedinicama sa manje od 20.000 žitelja.

Čuvari grba

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Integer urna. Aenean tristique. Fusce a neque. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

( !? !? ?! :lol: Ладно оставили темплејт текст за сајтове? :lol: )

Postament

Postament predstavlja planinski predeo u prirodnim bojama, sa planinskim vrhom Ostrvica iza zelenog trobrega u štitu. Ispod štita je predstavljen ulaz u rudničku jamu. U podnožju je kamena tabla koja aludira na natpis rimskog imperatora Septimija Severa, ali je ovde ispisana zlatnim nazivom Rudnik.

rudnik.in.rs

Колико се сећам, пре 14. века не може се говорити о икаквим грбовима на овим просторима, па макар и "примитивним". Евентуално онај приказ на новцу цара Душана, али то је челенка без штита а не обрнуто :)

Измена: У ствари ту је приказ грба на печату Шубића са почетак 14. века и печат Стефана Котроманића такође из првих деценија 14. века
300px-643px-Bribir6_2.JPG

%D0%9A%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%9A%D0%B8%D1%9B%D0%B8%2006.jpg

Poslednja izmena:
ovako ...mene zanima ako sam ja potomak jedne srednjovjekovne srpske plemicke porodice koja je dakle u 14. vjeku dobila grb od nezz kojeg vladara ....moja grana obitelji se znaci racva pocetkom 13. vjeka i seli u bosnu a potom u Slavoniju ..dali ja kao muski potomak tog rodonacelnika i kao potomak tog srednjovjekovnog plemstva (jer moji su preci bili nikšićki vojvode) dali ja baštinim taj grb iz 14. vjeka....

ovako ...mene zanima ako sam ja potomak jedne srednjovjekovne srpske plemicke porodice koja je dakle u 14. vjeku dobila grb od nezz kojeg vladara ....moja grana obitelji se znaci racva pocetkom 13. vjeka i seli u bosnu a potom u Slavoniju ..dali ja kao muski potomak tog rodonacelnika i kao potomak tog srednjovjekovnog plemstva (jer moji su preci bili nikšićki vojvode) dali ja baštinim taj grb iz 14. vjeka....

мора да си нашао неки грб у илирским грбовницима па мислиш да се односи на твој род? :D

ne neee ....ja se prezivam Vojvodić ...katolik sam iz Slavonije a moje obiteljsko stablo seže do nikšićkog kneza Nikše a on je iz loze Grebljanovića sam sto je on otiso iz maticne domovine(grblja) a ovi drugi su valjda ako je vjerovat gore navedenom dobili grb pocetkom 14. vijeka pa me zanima dali se taj grb odnosi na sve muske potomke od rodonacelnika nas Grbljanovica koji je bio prvi grbaljski vojvoda pocetkom 12. vjeka...inace moja obitelj kad je diselila iz CG u slavoniju krajem 17. vjeka bila je bogata i ima usmeno predanje da potjecemo od vojvode Nikše

Poslednja izmena:
ne neee ....ja se prezivam Vojvodić ...katolik sam iz Slavonije a moje obiteljsko stablo seže do nikšićkog kneza Nikše a on je iz loze Grebljanovića sam sto je on otiso iz maticne domovine(grblja) a ovi drugi su valjda ako je vjerovat gore navedenom dobili grb pocetkom 14. vijeka pa me zanima dali se taj grb odnosi na sve muske potomke od rodonacelnika nas Grbljanovica koji je bio prvi grbaljski vojvoda pocetkom 12. vjeka...inace moja obitelj kad je diselila iz CG u slavoniju krajem 17. vjeka bila je bogata i ima usmeno predanje da potjecemo od vojvode Nikše

Право на грб бисте имали кад бисте били потомак оне гране породице која је добила грба. А пошто је, условно речено, ваш заједничи предак живао доста раније него што се хералдика развила на овим просторима, припадници ваше, као и других лоза овог рода које нису директни потомци грбоносца, немају право на ношење његовог грба, без обзира што бисте били у сродству. Наследне грбове могу да наследе само потомци грбоносца.

Што се тиче истицања симбола племићког порекла, то можете ако имате неке писане исправе које то потврђују, усмено предање само није довољно. Везано за остале елементе грба, ево сличан вам је пример са новим грбом породице Мирило, они су у свој грб уврстили један од мотива са грба средњовековних Мириловића, а у међувремену развила се и дискусија на тему везе између ова два рода, и све упућује да је породица Мирило заиста пореклом од средњовековних Мириловића.

dobro ali zanima me kako si neko sam sebi moze dodjelit plemicki grb ...dali ima u istoriji uopste takvih primjera ..dodjela plemstva i grba je iskljucivo privilegija vladara ...zato sam se i bacio u potragu za srednjovjekovnim grbom moje porodice ....sazno sam da se jedan dio nas Nikšića iselio u Rusiju i da su ih na osnovu starih rodoslova uvrstili u plemicki stalez ruskog carstva ,neznam dali im je tom prilikom i dodjeljen neki grb jer na internetu ga nema .Al problem je u tome sto nasa grana Grbljanovića nije imala grb a ova glavna ga je imala iz nje je navodno potekao i otac vašeg kneza Lazara , a svi potjecemo valjda od tih ranosrednjovjekovnih grbaljskih banova koji su vladali od 12. pa do konca 13. stoljeća ....

dobro ali zanima me kako si neko sam sebi moze dodjelit plemicki grb ...dali ima u istoriji uopste takvih primjera ..dodjela plemstva i grba je iskljucivo privilegija vladara ...zato sam se i bacio u potragu za srednjovjekovnim grbom moje porodice ....sazno sam da se jedan dio nas Nikšića iselio u Rusiju i da su ih na osnovu starih rodoslova uvrstili u plemicki stalez ruskog carstva ,neznam dali im je tom prilikom i dodjeljen neki grb jer na internetu ga nema .Al problem je u tome sto nasa grana Grbljanovića nije imala grb a ova glavna ga je imala iz nje je navodno potekao i otac vašeg kneza Lazara , a svi potjecemo valjda od tih ranosrednjovjekovnih grbaljskih banova koji su vladali od 12. pa do konca 13. stoljeća ....

Племићки грб не може нико сам себи да додели, јер племићки грб долази уз племство, а племство додељује само владар. Ви сами можете себи да обезбедите грађански грб. Он се битно не разликује од племићког грба, не бисте само имали право на оне елементе грба који указују на племство, осим ако немате писане потврде да сте племенитог порекла. Не знам о тим Грбљановићима који су се преселили у Русију, али свакако би вам било корисно да дођете до тих родослова на основу којих је њима потврђено племство, и уопште ако знате нешто о томе слободно напишите шта сте нашли, тако ће бити много лакше утврдити о чему се ту ради.

За оне породице које су у Русију отишле са грбовима зна се да је за потребе потврде њихове аутентичности коришћен Илирски грбовник на основу кога су Друбровачка и Млетачка република издавале потврде о племићком пореклу. Немам сад неки пример потврде код себе кад су у питању породице без грба.

Ројалиста ти је објаснио како се грбови наслеђују и преносе. иначе, грб није привилегија искључиво племства (како се то често погрешно мисли), него право сваког слободног човека да се идентификује кроз одређено хералдичко знамење. начин стицања зависи од правног система, тј. правила којим су те ствари уређене у свакој појединачној држави. у централизованим земљама подељивање грбова било је право (прерогатив) владара, тј. колегијума грбова који је деловао под владаревим ауторитетом. међутим, у Светом Римском Царству није постојало неко јединствено тело са таквом надлежношћу па је већина грбова у Немачкој настала на тај начин што су их појединци почели да користе а да им нико није званично доделио грбовницу.

што се тиче племићког статуса он се стиче инвеституром (или владарском повељом). у случају кад се титулар пресели у другу државу, да би задржао статус, морала му се титула признати и од новог суверена. зато се обично тражио одговарајући родослов са породичним стаблом и јасним пореклом. с обзиром да је Славонија још од Бечког рата и Карловачког мира део Хабзбуршког Царства, твоји преци би сигурно покушали код бечког двора да им се призна племићки статус, ако су га имали. или би покушали код Млечана који су држали Боку.

gospon Rojalista :) upišite u google Nikšići rusko plemstvo ....nije ni navedeno dali su tamo uz plemstvo dobili i grb i ako jesu zanima me sta su uvrstili u grb i ak sam dobro shvatio svatko si moze dodjelit grb i ako ima rodoslov moze uvrstit unjega elemente plemickog grba...dali se pritom misli na krunu kacigu i plašt ....?

мисли се пре свега на коронет, који је параферналија прве категорије и означава статус, тј. титулу армигера. мада се племенито порекло види и на деловима кациге (да ли има златне елементе, подигнут визир и сл.), огрлицама витешких редова (ордена) и држачима штита (који су у неким системима привилегија високог племства).

gospon Statler and Waldorf ...hahahahah zar stvarno mislite da je nekom seljaku vjerovatno i nepismenom koji je bježo pred turcima u Habzburšku monarhiju bilo do plemstva i rodoslova...Moj predak je podigao najvecu kucu u kraju izgradio vinske podrume a i donio je sablju iz Crne Gore koja je nazalost izgubljena kroz pusta stoljeća al zadržala se priča da je u Slavoniju došao sa Sabljom i podigao svoju kucu uz carski drum u isto vrjeme kad su se slavonski seljaci tzv Šokci spustili iz brda i također naselili uz drum....u to je vrijeme i podignuta naša diljem slavonije poznata Crkva isto tako znam da je moj predak dao donaciji za tu crkvu što znači da smo vec tada presli ka zapadnoj crkvi....recmo da u zupnom arhivu imam rodoslov do 1698. a u CG je rodoslov svih Nikšića tako da kad budem u financijskoj mogucnosti angazirat cu se i na tom polju

Back