Хералдика и њени принципи

seoba Trebješana izvršena je uz saglasnost cara Aleksandra I Romanova, 1804. godine na područje između Odese i Tiraspolja, u naselje Slavjanoserbskoje. Tada se doselilo stotinak Trebješana, iz Nikšićkog plemena.

Seoba Trebješana, koji su iz starog zavičaja izbegli ispred turskih progona ima svoju predistoriju.

Kao pripadnici plemena Nikšića, Trebješani su bili baštinici bogate ratničke i slobodarske tradicije. Pleme Nikšića vodi poreklo od zajedničkog pretka Nikše, potomka Vukana Nemanjića, najstarijeg sina Stefana Nemanje. Ne trpeći tursko ropstvo u vreme rata hrišćanskih zemalja protiv Turske, zajedno sa crnogorskim, brđanskim i hercegovačkim plemenima, 1597. godine digli su se na ustanak, koji je deceniju kasnije ugušen.

Nova prilika za ustanak ukazala se 1710. godine, u vreme rata Rusije sa Turskom. Tada su se na poziv ruskog cara Petra Velikog podigli Crnogorci i Hercegovci, kojima je na čelu bio vladika Danilo Petrović. Posle ruskog poraza na Prutu, ustanici su prepušteni sami sebi, a najborbeniji među njima, Trebješani, morali su se posle "razure" iseliti među crnogorska i hercegovačka plemena. Trideset godina kasnije Trebješani su se pomirili sa Turcima i vratili na zgarišta, podižući na ruševinama novu Trebjesu.Hercegovačko "plemstvo" sa Mališom na čelu

Kada je Rusija 1787. godine ponovo zaratila sa Turskom odazivajući se pozivu ruske carice Katarine II, Crnogorci i Hercegovci su se ponovo digli na ustanak. Pošto su uzalud opsedali Onogošt, Trebješani su pod pritiskom Turaka opet pretrpeli "razuru". U izbeglištvu su se odlučili da se isele u Rusiju. Punih dvanaest godina (1792-1804), trebješki prvaci sa Minom Lazarevićem Mališom na čelu, obilazili su Ruski carski dvor, pokušavajući da dobiju dozvolu za useljenje u Rusiju.

Posle dobijanja dozvole, Trebješani su 1804. godine dospeli u Odesu. Stanovnici Odese, kako oni iz Srpske kolonije, tako i meštani, toplo su prihvatili Trebješane. Lično ih je u više mahova primao gradonačelnik.Ruski car Aleksandar I dodelio im je zemljište u prostranoj ravnici između Odese i Tiraspolja. Naselje koje su podigli nazvano je Slavjanoserbskoje.Trebješani nisu dugo mirovali u novom zavičaju. Našli su se u vojsci ruskog generala Mihaila Mi-loradovića, koji je krenuo u Vlašku. Nalazeći se u pratnji Miloradovića, koji je poticao iz srpske hercegovine iz plemićke porodice, serdar Mina Lazarević je izrazio želju da se Karađorđevim ustanicima priključi sa odredom dobrovoljaca. Morao je, međutim, da se vrati u Slavjanoserbskoje, gde su ga, kao trebješkog starešinu, očekivali mnogi poslovi.Sve do 1820. godine Trebješani su vodili bitku da dobiju rusko plemstvo, na osnovu prava koje su poneli iz starog zavičaja. Serdar Mina Lazarević, kao dokaz o poreklu Trebješana, priložio je niz dokumenata, posebno mletačkih, među kojima su se naročito isticale diplome mletačkih duždeva. Na osnovu toga je Hersonska plemićka deputatska skupština 1814. godine sve Trebješane uvrstila u plemićki stalež. Ovu odluku, međutim, 1818. godine ukinula je Heroldija Praviteljstvujuščeg senata u Petrogradu sa obrazloženjem da mletačke isprave "ne mogu biti izjednačene s gramotama i poveljama kojima krunisane glave daju plemstvo". Sem toga, ukazano je da prema važećim propisima u Ruskom carstvu, prava ruskog plemstva mogu biti data samo onima koji su u službi u ruskoj vojsci dobili činove viših oficira. Tada se Bogdan Nikšić, koji je posle smrti svoga brata postao trebješki prvak, sa novim dopunskim dokumentima obratio ministru pra-vosuđa, priloživši podrobni rodoslov bratstva Nikšića, vezujući sve njih za zajedničkog rodonačelnika iz loze Nemanjića. Ovo svedočanstvo potpisao je Vladika Petar I Petrović, kojim potvrđuje pripadnost Trebješana najvišem srpskom plemstvu, a govori se i o njihovoj junačkoj borbi i stradanjima protiv Turaka, kao i o njihovim zaslugama za Rusiju. Naime, Trebješani su se 1812. godine uključili u rat protiv Napoleona.Pored razmatranja na Hersonskoj plemićkoj deputatskoj skupštini, predmet o plemstvu Trebješana razmatran je na Opštem saboru petrogradskih departmana. Državni sovjet, uzimajući u obzir posebne zasluge Tebješana u borbi protiv Turaka, na predlog Praviteljstvujuščeg senata, izrazio je mišljenje da se svima članovima bratstva dodele plemićke titule. Ovo je 1819. potvrdio car Aleksandar I, pa su 1820. godine 22 trebješke porodice postale nasledni plemići. Na osnovu toga Hersonska plemićka skupština ih je unela u rodoslovsne knjige.

gospon Rojalista :) upišite u google Nikšići rusko plemstvo ....nije ni navedeno dali su tamo uz plemstvo dobili i grb i ako jesu zanima me sta su uvrstili u grb i ak sam dobro shvatio svatko si moze dodjelit grb i ako ima rodoslov moze uvrstit unjega elemente plemickog grba...dali se pritom misli na krunu kacigu i plašt ....?

Да, али ипак бих вас замолио да то што сте ви нашли ви и поставите, јер мало гледах на google.rs, па ми све углавном пронађе разне породице племена Никшића, које су се у оно време иселиле у Русију. Помињу се рецимо Требјешани да су успели да добију земљу у Русији и да се тамо преселе. Претпостављам да вам је овај прилог (Исељени Никшићи) објављен на сајту poreklo.rs познат. У њему се помињу и ваши рођаци Војводићи.

У Рајтстаповом Великом грбовнику сам гледао, али тамо од Гребљановића спомињу само ове што су историографији познати као Хребељановићи, са грбом којим им се иначе приписује. Међу грбовима руског племства нема нико са презименом Гребљановић.

Зато најбоље ви нам овде представите то што сте нашли, па ће и нама бити лакше нешто наћи, овако напамет је прилично тешко. Statler and Waldorf вам је у вези стицања племства и кроз племство грба све лепо објаснио.

gospon Statler and Waldorf ...hahahahah zar stvarno mislite da je nekom seljaku vjerovatno i nepismenom koji je bježo pred turcima u Habzburšku monarhiju bilo do plemstva i rodoslova...Moj predak je podigao najvecu kucu u kraju izgradio vinske podrume a i donio je sablju iz Crne Gore koja je nazalost izgubljena kroz pusta stoljeća al zadržala se priča da je u Slavoniju došao sa Sabljom i podigao svoju kucu uz carski drum u isto vrjeme kad su se slavonski seljaci tzv Šokci spustili iz brda i također naselili uz drum....u to je vrijeme i podignuta naša diljem slavonije poznata Crkva isto tako znam da je moj predak dao donaciji za tu crkvu što znači da smo vec tada presli ka zapadnoj crkvi....recmo da u zupnom arhivu imam rodoslov do 1698. a u CG je rodoslov svih Nikšića tako da kad budem u financijskoj mogucnosti angazirat cu se i na tom polju

жао ми је што ти не могу дати неке корисне упуте или смернице, јер се не бавим родословима. што се тиче твојих грбовних претензија, то све зависи од тога како се распетља ствар са пореклом твоје породице. тек тад се може приступити сређивању хералдичких питања.

ali gospon Rojalista niste procitali ono gore sam vam napiso za to steceno rusko plemstvo mojih rođaka u negdašnjoj ruskoj carevini ....jeste gospon walter and w.... rekoh vam vec sve o svom podrijetlu ....poznata mi je ona stranica iseljeni Nikšići zapravo to je knjiga nekog Uskokovića iz 1922. ...tako da sam vam sve vec objasnio potjecem od nikšićkog vojvode Nikše Grebeljanovića po kojem je grad onogost preimenovan u Nikšić....zivio je sredinom 13. vijeka majka mu je bila Nemanjićka al u povjesti ili barem meni nije poznat njegov grb a kad smo se razgranali po bratstvima samo su Vojnovići postali krupno plemstvo od nas Nikšića i imali svoj grb ....al mi Vojvodići nismo kao ni vecina ostalih kolko mi je poznato...Recimo npr. ban Borić je vec u 12. vjeko imao grb ...imali su grbove u 12. vjeku i neki hrvatski stari rodovi koji se spominju u pacticonventi....al to je za srpske prilike ocito bilo pre rano ...ili grješim ....

sad me zanima ako su 22 porodice uvrstene u plemicki stalez ruskog carstva dal su pritom dobili grb il je svaka porodica pojedinacno dobila grb ma da to nea logike il ga uopste ni nisu dobili uz titulu ...ak jesu taj grb sadrzi sigurno neke Crnogorske elemente ili jos bolje nesto sto predstavlja Nikšiće(Grbljanoviće) a sto ja neznam naravno ....

sad me zanima ako su 22 porodice uvrstene u plemicki stalez ruskog carstva dal su pritom dobili grb il je svaka porodica pojedinacno dobila grb ma da to nea logike il ga uopste ni nisu dobili uz titulu ...ak jesu taj grb sadrzi sigurno neke Crnogorske elemente ili jos bolje nesto sto predstavlja Nikšiće(Grbljanoviće) a sto ja neznam naravno ....

Племство не повлачи пошто по то за собом и доделу грба, што значи да је сигурно било и фамилија које нису имале грбове, а биле су племићког статуса. У доступним грбовницима руског племства грба Грбљановића нема. Што се тиче прве појаве грбова везаних за наше просторе, они датирају најраније из последњих деценија 13. века, нпр. грб краља Славоније, или грб краља Србије... ових властелинских грбова код нас у већем броју нема све до 14. века.

uglavnom kroz istoriju se moji preci nisu nazivali Grbljanovici od 13. stoljeca ....Nazivali su se Nikšići i onda su samo uz to prezime dodali od kojeg su bratstva npr. moji su se do 1600 tih godina nazivali Nikšić Vojvodić ...da vjerovatno nema nikakvog grba al kod nas u Hrvatskoj recimo svi potomci plemena Kačića koriste isti srednjovjekovni grb i priznati su od hrvatskog plemickog zbora s tim grbom premda je on pripadao samo jednoj glavnoj lozi knezova omiških ......ako moji preci nisu imali grb i ako cu ja u buducnosti izradjivat grb dajte mi ideju kako bi on trebao izgledat ....

- - - - - - - - - -

neznam dali bih ja smio uvrstit elemente grba Grbljanovića loze iz koje je vjerovatno potekao knez Lazar ako sam potekao iz sporedne grane .....ali znate li gdje pise da je to grb koji je pripadao Pribcu ....mislio sam da u fojnickom grbu nije nista navedeno uz grbove

uglavnom kroz istoriju se moji preci nisu nazivali Grbljanovici od 13. stoljeca ....Nazivali su se Nikšići i onda su samo uz to prezime dodali od kojeg su bratstva npr. moji su se do 1600 tih godina nazivali Nikšić Vojvodić ...da vjerovatno nema nikakvog grba al kod nas u Hrvatskoj recimo svi potomci plemena Kačića koriste isti srednjovjekovni grb i priznati su od hrvatskog plemickog zbora s tim grbom premda je on pripadao samo jednoj glavnoj lozi knezova omiških ......ako moji preci nisu imali grb i ako cu ja u buducnosti izradjivat grb dajte mi ideju kako bi on trebao izgledat ....

neznam dali bih ja smio uvrstit elemente grba Grbljanovića loze iz koje je vjerovatno potekao knez Lazar ako sam potekao iz sporedne grane .....ali znate li gdje pise da je to grb koji je pripadao Pribcu ....mislio sam da u fojnickom grbu nije nista navedeno uz grbove

Да, Качићи се помињу још у 12. веку, али наранији познати примерак грба Качића датира из 15. века. Можда је и нешто старији, али за то нема сачуваних материјалних доказа. То што су сви са презименом Качић данас признати од Хрватског племићког збора, вероватно су за то имали неког основа, иако лично нисам упознат са условима приступа ХПЗ. Могуће да је разлог томе тај што се тај грб помиње као племенски.

Ако бисте хтели себи да израдите грб, у зависности да ли бисте правили лични или породични грб, требали бисте поћи од сопствене личности (ваша интересовања, карактеристике...), односно од повести ваше породице (њених корена, улоге кроз историју, садашње улоге...). Од мотива са средњовековног грба Грбљановића можда бисте могли узети неки мотив који би дискретно указивао на ваше заједничко порекло.

На крају као модератор скрећем пажњу да доследно користите свих тридесет слова латинице. :)

Мени је некако непримерено да људи сами себи поручују грб. Грб се добија(о) од суверена за неке неке заслуге/особине које су у том часу биле значајне, или се пак наслеђује од предака. Човек не бира грб, као што не бира ни име па ни надимак. Можда је мени забавно да замишљам како би изгледао мој грб/грб породице, али то није грб заиста.
На крају као модератор скрећем пажњу да доследно користите свих тридесет слова латинице. :)
А може и више од тридесет ;)

Мени је некако непримерено да људи сами себи поручују грб. Грб се добија(о) од суверена за неке неке заслуге/особине које су у том часу биле значајне, или се пак наслеђује од предака. Човек не бира грб, као што не бира ни име па ни надимак. Можда је мени забавно да замишљам како би изгледао мој грб/грб породице, али то није грб заиста.

А може и више од тридесет ;)

Мени је непримерено у смислу да неко жели да има грб и тражи од неког хералдичара да му га осмисли. Али неко лично остварње, зашто да не, ако се тиме не претендује на нешто више од онога што ти припада. Човек је одувек тежио за симболичким изражавањем, а хералдика је вероватно најбољи систем у коме се може симболички изразити.

Да, може и више од тридесет, али у дускусији на српском језику, оквирно то је тридесет. :D

Да, Качићи се помињу још у 12. веку, али наранији познати примерак грба Качића датира из 15. века. Можда је и нешто старији, али за то нема сачуваних материјалних доказа. То што су сви са презименом Качић данас признати од Хрватског племићког збора, вероватно су за то имали неког основа, иако лично нисам упознат са условима приступа ХПЗ. Могуће да је разлог томе тај што се тај грб помиње као племенски.

Ако бисте хтели себи да израдите грб, у зависности да ли бисте правили лични или породични грб, требали бисте поћи од сопствене личности (ваша интересовања, карактеристике...), односно од повести ваше породице (њених корена, улоге кроз историју, садашње улоге...). Од мотива са средњовековног грба Грбљановића можда бисте могли узети неки мотив који би дискретно указивао на ваше заједничко порекло.

ја теби војводо ти мени сердаре.

ok gospon Rojalista ...šta na tome grbu Grbljanovica moze eventualno podsjecat na nase zajednicko podrijetlo ....dva crvena ljijana mozda ? i niste mi rekli gdje pise da taj grb nuzno pripada njihovoj lozi a ne Nikšinoj tj mojoj ....gdje pise da je taj grb pripisan Lazaru i Pribcu ....oko svog obiteljskog grba bih teoretski smio stavit oklop ,plašt ali ne i krunu ...i jos pod uvjetom da imam izrađen rodoslov il neki dokaz o plemickom podrijetlu ....i ispod cu na "traku" napisat Nikšić Vojvodić...,kad bih napiso Grebljanovic Niksic Vojvodic to je ipak malo prevše ....

- - - - - - - - - -

U hrvatskoj nepostoji plemicka obitelj koja nema grb ....jedostavno cak su npr i Jurjevići koji su potekli od Kačića napravili isti grb kao i kačići samo drukciji oblik stita i moderniji naravno ...pogledajte

Довољно би било упослити и један црвени љиљан.

То којој лози грб припада говоре историјски извори: хералдички, сфрагистички, нумизматички. Временски период кад су Хребељановићи могли "добити" грб највероватније је средина 14. века, али историјски извори из тог периода доносе нам само непотпуно хералдичко знамење, тј. само кацигу са челенком (бивољи рогови). Један, засад усамљени извор, који даје грб Хребрељановића на штиту је Уфенбахов грбовник, настао између 1390. и 1410. године, у коме се налази и грб грофа Лазара, за који се претпоставља да се односи на Лазара Хребељановића, али тај грб се у целости разликује од овог из Илирског грбовника (на црном штиту сребрна кацига са златном круном). Нешто слично се налази у још једном грбовнику, не могу да се сетим сад ком, али из знатно каснијег периода.

Дакле, они на које се грб Гребељановића из Илирског грбовника односио, јесу најраније Лазарев отац Прибац и сам кнез Лазар, а то је све време 100-150 година након времена кад је Никша живео.

На траку се обично ставља мото. Оне траке које видимо у Илирском грбовнику су картуше за натписе.

znači ja sam razmišljao da u grb Vojvodića uvrstim mozda nekog dvoglavog orla...s tim nemogu fulat ....neznam necu stavljat orla u stilu Nemanjića(niksina majka je bila nemanjicka kcer kralja vukana) to bi bilo pre bahato i drsko za potomka slavonskih ratara i vinara ....ustvari ako vas zanima moj otac me zamolio da istrazim malo postoji li kakav grb koji bi eventualno baštinili cisto da ga naljepimo na vinske boce i objesimo u kući ..a i moja je velika zelja da ga izradim....grb nosi snaznu poruku i poštovanje kod ljudi....zato sam se sad malo angaziro ...razmislite gospodo pa mi dajte neku ideju sta bih mogo uvrstit ......moji preci su u crnoj gori bili vojnici ...vjecito su ratovali s turcima i dizali bune a zadnjih tristo godina su ratari i granicari austrijskog carstva ....

mozda bih mogo i zlatnog orla nesto slicno ko kod crnojevica i nanjeg mali modro plavi stit s triklasa zita kao simbol sv trojstva i zanimanja moji predaka...ili pak crveni ljiljan na srebrnom štitu ....

znači ja sam razmišljao da u grb Vojvodića uvrstim mozda nekog dvoglavog orla...s tim nemogu fulat ....neznam necu stavljat orla u stilu Nemanjića(niksina majka je bila nemanjicka kcer kralja vukana) to bi bilo pre bahato i drsko za potomka slavonskih ratara i vinara ....ustvari ako vas zanima moj otac me zamolio da istrazim malo postoji li kakav grb koji bi eventualno baštinili cisto da ga naljepimo na vinske boce i objesimo u kući ..a i moja je velika zelja da ga izradim....grb nosi snaznu poruku i poštovanje kod ljudi....zato sam se sad malo angaziro ...razmislite gospodo pa mi dajte neku ideju sta bih mogo uvrstit ......moji preci su u crnoj gori bili vojnici ...vjecito su ratovali s turcima i dizali bune a zadnjih tristo godina su ratari i granicari austrijskog carstva ....

mozda bih mogo i zlatnog orla nesto slicno ko kod crnojevica i nanjeg mali modro plavi stit s triklasa zita kao simbol sv trojstva i zanimanja moji predaka...ili pak crveni ljiljan na srebrnom štitu ....

То су већ питања која излазе из оквира ове теме и око којих бисте се требали посаветовати са неким хералдичким уметником. Оно што вам још једно могу рећи, то је да по могућности заобиђете двоглавог орла, у српској хералдици он је данас резервисан само за Краљевски дом Карађорђевића, а и у Хрватској би се могло сматрати неким видом узурпације Хабзбуршког орла. Грб Црнојевића је нешто сасвим друго, са чим ви по овој причи немате везе.

Ако се бавите виноградарством и производњом вина, зашто не бисте ставили грозд у грб, или винову лозу са плодовим у бордуру грба, а у средини неки лични мотив? Ево вам један леп пример, не мислим да га копирате, већ чисто да видите како су то лепи мотиви.

Максим-Черников2.jpg

Реч је иначе о грбу руске породице Федутиновимих који су урадили познати руски хералдички уметници Михаил Медведев и Максим Черников.

Poslednja izmena:
ne prije bih stavio tri klasa pšenice ...u nekoj kombinaciji s vinovom lozom .....ali jos me samo muci moram ubacit na štiti i nesto sto ce ukazivat na moje crnogorsko plemicko porijeklo ....gospon Rojalista dali je ovo neka vrsta plemićkog grba il se radi o građanskom grbu ...nepoznajem dovoljno heraldiku da bih to raspoznavo

Ово је пример грађанског грба. Што се тиче вашег племићког порекла, племићког порекла можда и јесте, али то племство никако не може бити црногорско. Хребељановићи су средњовековно српско племство, а то што је данас простор Републике Црне Горе, у време Хребрељановића то је била Србија.

Што се тиче накошености грба, тако се приказују грбови настали у средњем веку, евенутално неки модерни изражени у том маниру. Али званично грб мора да буде под правим углом.

Poslednja izmena:
jeste ....ali u 12. stoljecu je bila država Vojisavljevića a dolaskom Nemanjića i vlasti Stefana Nemanje moji su preci bili i dalje priznati za plemiće to dokazuje ženidba moga pretka bana Ilijana Grebljanovića i vukanove kćerke ....u crnoj gori je rodoslov bratstava-"Nikšinih potomaka", kako se vole nazivat porodice potekle od njega ..jos neznam kako bih došao do skenirane verzije toga rodoslova ...recmo najpoznatiji Nikšići su Karađorđe,ban Jelačić tj vojnovići i Ruđer boskovic koji je stalno opominjao brata da traga za obiteljskim grbom ...svi su za slavu imali svetog luku ...nikša je uzeo tu slavu jednom prilikom...

vratimo se mojim "heraldickim pretenzijama"..,mene konkretno zanimaju novodizajnirani grbovi potomaka srednjovjekovnog plemstva....nisam u financijskoj mogućnosti da bacam eure na heraldičare ....

ако истражујеш своје крвно и грбовно порекло само да би пронашао неки занимљив мотив који ћеш ставити на винске боце, онда немој да залазиш у хералдику, јер за боце је довољан и пијани Дионис. грб није реклама или налепница, грб је идентитет који се преноси. самим тим и велика одговорност, јер обавезује на одређено понашање. тим пре ако су преци били племенитог порекла, а име и грб прославили својим делима. лепо је закитити се племићким титулама и славним шаржама, али запитај се да ли си достојан тога и да ли си спреман да се понашаш онако како та титула и тај грб од тебе захтевају (noblesse oblige).

Ценећи да смо исцрпели тему коју је започео корисник roboniksic, предлажем да се вратимо на поље хералдике као науке. Осмишљање грбова посао је између армигера и хералдичког уметника, а овде евенутално можемо само још да прокоментаришемо резултате, уколико до њих дође. Хвала на разумевању. :hvala:

Back