Хералдика и њени принципи

Савремена представка

SEGAR'S ROLL
212
штитословних штитова

http://www.aspilogia.com/G-Segars_Roll/

"Rey de Constantinoble"
003.jpg

Byzantine Emperor of Constantinople
[3]​
Јесте, Гусаре, то је Хришћански знак цара Константина, који је после заменила звезда. Била су основана у средњем веку од Француза и Турака три витешка реда тог знака. Турци су додељивали странцима орден за посебне услуге Порти. Иначе је грчки цар Манојло имао гарду од 100 гардиста који су имали на челичном шлему златни кроисант а који су били задужени да чувају Константинов крсташки етендард и крст. Ми и Енглези га зовемо полумесец али му је хералдичко име Кроасан или енглески кресцент.

seoba Trebješana izvršena je uz saglasnost cara Aleksandra I Romanova, 1804. godine na područje između Odese i Tiraspolja, u naselje Slavjanoserbskoje. Tada se doselilo stotinak Trebješana, iz Nikšićkog plemena.

Seoba Trebješana, koji su iz starog zavičaja izbegli ispred turskih progona ima svoju predistoriju.

Kao pripadnici plemena Nikšića, Trebješani su bili baštinici bogate ratničke i slobodarske tradicije. Pleme Nikšića vodi poreklo od zajedničkog pretka Nikše, potomka Vukana Nemanjića, najstarijeg sina Stefana Nemanje. Ne trpeći tursko ropstvo u vreme rata hrišćanskih zemalja protiv Turske, zajedno sa crnogorskim, brđanskim i hercegovačkim plemenima, 1597. godine digli su se na ustanak, koji je deceniju kasnije ugušen.

Nova prilika za ustanak ukazala se 1710. godine, u vreme rata Rusije sa Turskom. Tada su se na poziv ruskog cara Petra Velikog podigli Crnogorci i Hercegovci, kojima je na čelu bio vladika Danilo Petrović. Posle ruskog poraza na Prutu, ustanici su prepušteni sami sebi, a najborbeniji među njima, Trebješani, morali su se posle "razure" iseliti među crnogorska i hercegovačka plemena. Trideset godina kasnije Trebješani su se pomirili sa Turcima i vratili na zgarišta, podižući na ruševinama novu Trebjesu.Hercegovačko "plemstvo" sa Mališom na čelu

Kada je Rusija 1787. godine ponovo zaratila sa Turskom odazivajući se pozivu ruske carice Katarine II, Crnogorci i Hercegovci su se ponovo digli na ustanak. Pošto su uzalud opsedali Onogošt, Trebješani su pod pritiskom Turaka opet pretrpeli "razuru". U izbeglištvu su se odlučili da se isele u Rusiju. Punih dvanaest godina (1792-1804), trebješki prvaci sa Minom Lazarevićem Mališom na čelu, obilazili su Ruski carski dvor, pokušavajući da dobiju dozvolu za useljenje u Rusiju.

Posle dobijanja dozvole, Trebješani su 1804. godine dospeli u Odesu. Stanovnici Odese, kako oni iz Srpske kolonije, tako i meštani, toplo su prihvatili Trebješane. Lično ih je u više mahova primao gradonačelnik.Ruski car Aleksandar I dodelio im je zemljište u prostranoj ravnici između Odese i Tiraspolja. Naselje koje su podigli nazvano je Slavjanoserbskoje.Trebješani nisu dugo mirovali u novom zavičaju. Našli su se u vojsci ruskog generala Mihaila Mi-loradovića, koji je krenuo u Vlašku. Nalazeći se u pratnji Miloradovića, koji je poticao iz srpske hercegovine iz plemićke porodice, serdar Mina Lazarević je izrazio želju da se Karađorđevim ustanicima priključi sa odredom dobrovoljaca. Morao je, međutim, da se vrati u Slavjanoserbskoje, gde su ga, kao trebješkog starešinu, očekivali mnogi poslovi.Sve do 1820. godine Trebješani su vodili bitku da dobiju rusko plemstvo, na osnovu prava koje su poneli iz starog zavičaja. Serdar Mina Lazarević, kao dokaz o poreklu Trebješana, priložio je niz dokumenata, posebno mletačkih, među kojima su se naročito isticale diplome mletačkih duždeva. Na osnovu toga je Hersonska plemićka deputatska skupština 1814. godine sve Trebješane uvrstila u plemićki stalež. Ovu odluku, međutim, 1818. godine ukinula je Heroldija Praviteljstvujuščeg senata u Petrogradu sa obrazloženjem da mletačke isprave "ne mogu biti izjednačene s gramotama i poveljama kojima krunisane glave daju plemstvo". Sem toga, ukazano je da prema važećim propisima u Ruskom carstvu, prava ruskog plemstva mogu biti data samo onima koji su u službi u ruskoj vojsci dobili činove viših oficira. Tada se Bogdan Nikšić, koji je posle smrti svoga brata postao trebješki prvak, sa novim dopunskim dokumentima obratio ministru pra-vosuđa, priloživši podrobni rodoslov bratstva Nikšića, vezujući sve njih za zajedničkog rodonačelnika iz loze Nemanjića. Ovo svedočanstvo potpisao je Vladika Petar I Petrović, kojim potvrđuje pripadnost Trebješana najvišem srpskom plemstvu, a govori se i o njihovoj junačkoj borbi i stradanjima protiv Turaka, kao i o njihovim zaslugama za Rusiju. Naime, Trebješani su se 1812. godine uključili u rat protiv Napoleona.Pored razmatranja na Hersonskoj plemićkoj deputatskoj skupštini, predmet o plemstvu Trebješana razmatran je na Opštem saboru petrogradskih departmana. Državni sovjet, uzimajući u obzir posebne zasluge Tebješana u borbi protiv Turaka, na predlog Praviteljstvujuščeg senata, izrazio je mišljenje da se svima članovima bratstva dodele plemićke titule. Ovo je 1819. potvrdio car Aleksandar I, pa su 1820. godine 22 trebješke porodice postale nasledni plemići. Na osnovu toga Hersonska plemićka skupština ih je unela u rodoslovsne knjige.

Dobri moj Robonikšiću, ako nijesi znao, taj traumatični događaj iseljenja Trebješana je dobro opisan i objašnjen kroz literaturun uz navođenje oruiginalnih dokumenata, tako da potrebe za bajkama i izmišljotinama nema, moj prijatelj Šakotić je napiso knjigu Kazivanja starih Trebješana. Vrlo zanimljiva literatura.S početka 19. vijeka Crnogorci su smatrani (od drugih) svi plemenitog porijekla, odnosno samim činom rođenja su postajali plemstvo. To se vidi po tome kako su primani na svim evropskim dvorovima, ili su jedini imali pravo da u Japanu nositi oružje po pravu pemenitog dostojanstva, što osim Carske svite, niko drugi u svijetu nije imao to pravo. Isto pravo su imali Crnogorci i u Rusiji, s tim da je Petar I (Sveti Petar Cetinjski) Poslao upozorenje caru Rusije, da se tim pravom Crnogoraca služe i Srbi po njihovoj bliskosti varajući carske službenike i uživajući prava koja nemaju.

Мени је некако непримерено да људи сами себи поручују грб. Грб се добија(о) од суверена за неке неке заслуге/особине које су у том часу биле значајне, или се пак наслеђује од предака. Човек не бира грб, као што не бира ни име па ни надимак. Можда је мени забавно да замишљам како би изгледао мој грб/грб породице, али то није грб заиста.

А може и више од тридесет ;)
Poštovani Bastijani, svakako je vaš stav vrlo blizak mom stavu, i on stoji gleda dodijeljivanju grbova od strane suverena svom plemstvu. Međuitim, budući su slobodni građani dobijali grbove već od 14. vijeka, potpuno jhe prirodno da su imali pravo i uticaja na sardržaj svojih grbova. Meni nije strano da vlasnik iskaže neke želje koje će stručno osoblje uskladiti sa pravilima i uobličiti u ispravnu i dopadljivu sliku.
Мени је некако непримерено да људи сами себи поручују грб. Грб се добија(о) од суверена за неке неке заслуге/особине које су у том часу биле значајне, или се пак наслеђује од предака. Човек не бира грб, као што не бира ни име па ни надимак. Можда је мени забавно да замишљам како би изгледао мој грб/грб породице, али то није грб заиста.

А може и више од тридесет ;)
Poštovani Bastijani, svakako je vaš stav vrlo blizak mom stavu, i on stoji gleda dodijeljivanju grbova od strane suverena svom plemstvu. Međuitim, budući su slobodni građani dobijali grbove već od 14. vijeka, potpuno jhe prirodno da su imali pravo i uticaja na sardržaj svojih grbova. Meni nije strano da vlasnik iskaže neke želje koje će stručno osoblje uskladiti sa pravilima i uobličiti u ispravnu i dopadljivu sliku.

Мени је непримерено у смислу да неко жели да има грб и тражи од неког хералдичара да му га осмисли. Али неко лично остварње, зашто да не, ако се тиме не претендује на нешто више од онога што ти припада. Човек је одувек тежио за симболичким изражавањем, а хералдика је вероватно најбољи систем у коме се може симболички изразити.

Да, може и више од тридесет, али у дускусији на српском језику, оквирно то је тридесет. :D

Da ovo gledište mi je vrlo blisko.

znači ja sam razmišljao da u grb Vojvodića uvrstim mozda nekog dvoglavog orla...s tim nemogu fulat ....neznam necu stavljat orla u stilu Nemanjića(niksina majka je bila nemanjicka kcer kralja vukana) to bi bilo pre bahato i drsko za potomka slavonskih ratara i vinara ....ustvari ako vas zanima moj otac me zamolio da istrazim malo postoji li kakav grb koji bi eventualno baštinili cisto da ga naljepimo na vinske boce i objesimo u kući ..a i moja je velika zelja da ga izradim....grb nosi snaznu poruku i poštovanje kod ljudi....zato sam se sad malo angaziro ...razmislite gospodo pa mi dajte neku ideju sta bih mogo uvrstit ......moji preci su u crnoj gori bili vojnici ...vjecito su ratovali s turcima i dizali bune a zadnjih tristo godina su ratari i granicari austrijskog carstva ....

mozda bih mogo i zlatnog orla nesto slicno ko kod crnojevica i nanjeg mali modro plavi stit s triklasa zita kao simbol sv trojstva i zanimanja moji predaka...ili pak crveni ljiljan na srebrnom štitu ....

Poštovani sagovorniče, ako ste zaista naumili da konstruišete svoj grb, preporučujem da se obavezno posavjetujete sa nekim od izvanrednih heraldičara i umjetnika iz Srbije. Najprije treba imati na umu da grb nije logo, niti trgovačka ili proizvodna oznaka, niti razglednica, a najmanje nerealna predstava povjesti. Vrlo je važno naći neku osobinu cijele familije koja se ponavblja kroz vjekove i tu osobinu predstavitisimbolično pomoću neke od heraqldičkijh šarži. Tu naravno dvoglavi orao teško može upanutu, ali nije problem ako se na njemu insistira. Ne zaboravite grb ostavljate svojim potomcima i nije potrebno unopsiti u nega trenutnu modu, još manje poltiku. Na mom grbu je pored kosog krsta glavni motiv mrav, i ne mislim da je on išto manje dostojanstven od lavova i orlova, koji su, ipak, rezervisani za više plemstvo.

Na adresi hhttp://dfiles.ru/files/6ya5s08ew
Название: Флаги и гербы мировых столиц
Автор: Нежинский К.Я.(сост.)
Страниц: 192
Формат: PDF
Размер: 236 Мб
Качество: Нормальное
Язык: Русский
Год издания: 2009

Практически каждый город в мире обладает собственным гербом и флагом (иногда только одним или другим). И конечно, геральдические символы обязательно существуют у столиц государств мира.В этом издании представлены цветные изображения гербов и флагов мировых столиц, систематизированные в соответствии с частями света, в которых расположены страны. Каждое изображение сопровождается подробным описанием, содержащим основные исторические и административные сведения о стране и ее столице, а также объяснение символики цветов, форм и изображений ее флага и герба.
Издание будет полезно всем, кто интересуется государственной символикой, геральдикой, а также мировой историей и культурой.

Poslednja izmena od moderatora:
Cjenjena gospodo ...molio bih za vaše stručno mišljenje ....prijedlog za grb moje obitelji je srebrni štit podjeljen crvenom gredom ukoso od desno prema ljevo...u donjem desnom kutu je ljiljan takodjer preuzet iz grba Grbljanovica kao i nakošena greda a u gornji ljevi kut sam uvrstio crveni krst sa prvog crnogorskog krstaš barjaka...neznam kako da vam posaljem gdje je ta opcija ?

Cjenjena gospodo ...molio bih za vaše stručno mišljenje ....prijedlog za grb moje obitelji je srebrni štit podjeljen crvenom gredom ukoso od desno prema ljevo...u donjem desnom kutu je ljiljan takodjer preuzet iz grba Grbljanovica kao i nakošena greda a u gornji ljevi kut sam uvrstio crveni krst sa prvog crnogorskog krstaš barjaka...neznam kako da vam posaljem gdje je ta opcija ?

Jesi li siguran da možeš koristiti elemente grba Grbljanovića?, Ako si zaista njihov naslijednik možeš koristiti grb u cjelini, ali predanja ne spadaju u sigurne dokaze. Čekaj jesu li ti pretci bili barjaktari da po tom osnovu koristiš simbol sa crnogorske vojne zastave? Sve i da jesu crnogorska vojna zastava niukom slučaju ne može poslužiti kao motiv u porodičnom grbu. Koristeći elemente drugih grbova može se pomisliti kako zapravo pokušavaš polagato prava na zasluge koje ti ne pripadaju. Mada sama ideja i ne izgleda loše.

pa to sam vas i pitao gospon Formica, u privatnoj poruci ...postoji li u Crnoj Gori u nekoj arhivi rodoslov Nikšića tj. Grbljanovića ...recimo gospodin Bulatović je imao izrađen rodoslov svojih predaka do Nikše pa iza skroz do rodonacelnika Grbljanina koji je zivio oko 1100 te .... zašto nebih smio uvrstit taj krst ako su se crnogorci borili pod njim ?...jesu li onda svi hrvatski plemici koji su imaju šahovnicu u grbu bili barjaktari ? ...i konstantirali smo prethodno nemam pravo na taj grb jer moji preci nisu imali grb vec ga je imo drugi ogranak obitelji Grbljanović ....

Здраво,
читајући опис приједлога породичног грба, не схватих баш добро да ли га описујеш ”хералдички” или гледано ”en face"...па урадих обадвије верзије:

qORO5aT.jpg

Poslednja izmena:
pa to sam vas i pitao gospon Formica, u privatnoj poruci ...postoji li u Crnoj Gori u nekoj arhivi rodoslov Nikšića tj. Grbljanovića ...recimo gospodin Bulatović je imao izrađen rodoslov svojih predaka do Nikše pa iza skroz do rodonacelnika Grbljanina koji je zivio oko 1100 te .... zašto nebih smio uvrstit taj krst ako su se crnogorci borili pod njim ?...jesu li onda svi hrvatski plemici koji su imaju šahovnicu u grbu bili barjaktari ? ...i konstantirali smo prethodno nemam pravo na taj grb jer moji preci nisu imali grb vec ga je imo drugi ogranak obitelji Grbljanović ....

Auu, sad viđeh i PP. Ne vjerujem da se može naći nešto kao rodoslov bilo koje familije u Crnoj Gori. RFodoslovi se uglavnom svode na porodična sjećanja koja treba uzimati s ozbiljnom rezervom. Stari Trreebješani ili pleme Nikšić, ima dosta zapisanog o svojoj prošlosti a mnogo je sistematski složeno i publikovano nesebičnim radom pregaoca starih Nikšićana. Sve je objavlčjeno u biblioteci kojou je izdalo Zahumlje. Mislim da možeš na mrerži naći sve potrebne adrese, a siguran sam da ćeš naći predusretljive sagovornike u Zahumlju i Nikšiću. Naravno da možeš iskoristiti cross patte za svoj grb pa čak i objasniti njegovu upotrebu svojom vezom i porijeklom sa Crnom Gorom. Svakako grb ovakav kakao si ga predložio izgleda vrlo lijepo.

eee daa gospon mladjo mozete li molim vas da mi izradite ovu prvu inačicu al sa špicastim štitom i nemojte stavit ljiljan ko od firenze neg onaj klasicni ...hvala gospon FORMICA ovo je vjerovali ili ne jedno pedeseti prijedlog za grb ...razmisljo sam prije da uvrstim nekog dvoglavog orla al to je kao sto i sami kazete neprimjereno za pripadnike nizeg plemstva onda sam razmisljo i o vinovoj lozi,žitu i motivima iz zanimanja mojih bližih predaka iz Slavonije al to je za građanske grbove ...
taj ljiljan ukazuje na zajednicko podrijetlo sa Grbljanovićima a krstaš je iz crnogorske zastave taman iz vremena kad su moji preci migrirali iz CG ...znam da nema rodoslova na osobe al procito sam negdje da postoji rodoslov nikšićkih bratstava i vidim da bulatović ima izrađeno skroz do rodonacelnika grbljanina...

eee daa gospon mladjo mozete li molim vas da mi izradite ovu prvu inačicu al sa špicastim štitom i nemojte stavit ljiljan ko od firenze neg onaj klasicni

Господине,
искрено нисам сигуран да сам Вас добро разумио, јер ми неке ријечи стварно нису јасне...да ли сте ово тражили?

Грб_1.jpg

Poslednja izmena:
eee daa gospon mladjo mozete li molim vas da mi izradite ovu prvu inačicu al sa špicastim štitom i nemojte stavit ljiljan ko od firenze neg onaj klasicni ...hvala gospon FORMICA ovo je vjerovali ili ne jedno pedeseti prijedlog za grb ...razmisljo sam prije da uvrstim nekog dvoglavog orla al to je kao sto i sami kazete neprimjereno za pripadnike nizeg plemstva onda sam razmisljo i o vinovoj lozi,žitu i motivima iz zanimanja mojih bližih predaka iz Slavonije al to je za građanske grbove ...
taj ljiljan ukazuje na zajednicko podrijetlo sa Grbljanovićima a krstaš je iz crnogorske zastave taman iz vremena kad su moji preci migrirali iz CG ...znam da nema rodoslova na osobe al procito sam negdje da postoji rodoslov nikšićkih bratstava i vidim da bulatović ima izrađeno skroz do rodonacelnika grbljanina...

Postoji vrlo bogasta litreratura o plemenima i brstvima sa rodoslovima brastava, mada je to meni sve priličnavao nepouzdano, budući je većina toga pisano poslije aneksije 1918, u cilju obezbijeđenja preživlajvanja brastava, pa su navedene razne gluposti. Istina mnogo toga može biti iskorišćeni u cilju daljhih istraživanja. Bulatovići spadaju u pleme Banjani.

a zšto se onda bulatović predstavljao ka Nikšić i zašto se jedno cjelo bratstvo Nikšića nazivalo bulatovićima .... ???
kako mogu znat dali sam ja stvarno Nikšić il je moj predak iz drugog plemena pa se doselio u Nikšićku župu .. ???
u djelu radoja uskokovića iz 1922. godine mislim ,,,sam procito da su moji preci Nikšići a i takva je predaja u mojoj obitelji ....

gospon mladjo mozete li molim vas da mi izradite u starofrancuskom štitu da preciziram i ovu crvenu gredu malo stanjite....

Овако:
Грб_2.png

Што се тиче недоумице око поријекла породице...за почетак не би било лоше погледати шта стручна литература има да каже...затим би свакако било занимљиво урадити ДНК тест по мушкој линији (хромозом Y) и вршити компарацију са људима из поменутог племена или братства с ким се мисли да постоји сродност, ово је једна озбиљна база података тестираних појединаца која може бити од помоћи: http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/naslovna/

Poslednja izmena:
da dnk ...a kako ? neam baš financijskih sredstava da idem ganjat svoje rođake po Crnoj Gori ....
grb je dobar al ako vam nije problem da jos malo stanjite gredu(za 1/3) i da nebude bas toliko špicast nego onako blago ....ak vam nije problem :)
А колико ти плаћаш то што ти колега Млађо прави грб!:)

не постоји грб Грбљановића. постоји грб деспота Стефана Лазаревића- сребрно на стубу црвеном крст сребрн између два крина црвена. али ти са сином кнеза Лазара немаш никакве везе па је сасвим бесмислено (и врло дрско) што је настојиш успоставити кроз хералдичке шарже.

лепо је и похвално што истражујеш своје порекло. али ако си већ утврдио да су ти преци били војводе у Грбљу, онда се од тебе очекује да у Подластву Грбаљску за Малу Госпођу шаљеш једну бачву доброг славонског вина. без тога ниси Грбљановић, а грб не сме да лаже.

Postoji vrlo bogasta litreratura o plemenima i brstvima sa rodoslovima brastava, mada je to meni sve priličnavao nepouzdano, budući je većina toga pisano poslije aneksije 1918, u cilju obezbijeđenja preživlajvanja brastava, pa su navedene razne gluposti. Istina mnogo toga može biti iskorišćeni u cilju daljhih istraživanja. Bulatovići spadaju u pleme Banjani.

Naravno, svi znamo da je kralj Aleksandar išao po Crnoj Gori i istrebljivao bratstva ako mu se nije dopadala njihova istorija.

Ružno je što koristiš svaku priliku da proturaš tu primitivnu montenegrinsku propagandu. To čak nije ni istorijski revizionizam, to su obične budalaštine.

Naravno, svi znamo da je kralj Aleksandar išao po Crnoj Gori i istrebljivao bratstva ako mu se nije dopadala njihova istorija.

Ružno je što koristiš svaku priliku da proturaš tu primitivnu montenegrinsku propagandu. To čak nije ni istorijski revizionizam, to su obične budalaštine.

Nije Acika to radio, bilo je puno pomoćnika. Da bi se izbjegao strašni teror i sigurno istrijebljenje familije, smišljaju se gluposti oko porodičnoig porijekla od kosovskih junaka davno izginulih u nekoj bitci za koju niko nije znaio ni da se dogodila.

Nije Acika to radio, bilo je puno pomoćnika. Da bi se izbjegao strašni teror i sigurno istrijebljenje familije, smišljaju se gluposti oko porodičnoig porijekla od kosovskih junaka davno izginulih u nekoj bitci za koju niko nije znaio ni da se dogodila.

И ти верујеш у то или само бенавиш? Да ли би могао навести нека имена или датуме тих догађаја?

CZECH MAN FOUNDS A NEW STATE BETWEEN SERBIA AND CROATIA

Liberland_flag-692x360.jpg

Liberland-map.jpg

Europe has welcomed the newest country on Earth, the Free Republic of Liberland. Proclaimed on the 13 April 2015 by a Czech Vít Jedlička it is fittingly located on the Balkans on seven square kilometres ‘no man’s land’ at the border of Serbia and Croatia.

The country is located on the west bank of the Danube river between Croatia and Serbia, on land which has been subject to a decades-long border dispute and therefore, according to Jedlicka, a ‘terra nuillius’ or no man’s land, before the institution of his state on Monday.

President Jedlicka is in the process of writing the country’s constitution, which, in keeping with the country’s name, “significantly limits the power of politicians so they could not interfere too much in the freedoms of the Liberland nation.”

According to its website, Liberland is currently accepting applications for citizenship from applicants who:

“Have respect for other people and respect the opinions of others, regardless of their race, ethnicity, orientation, or religion, have respect for private ownership, which is untouchable, do not have communist, Nazi or any other extremist past, and were not punished for past criminal offences.”

Prospective citizens must send their application via email, since “in the territory of Liberland there is no physical location for mail delivery yet.”

The country’s founder is no stranger to politics, being a prominent member of a libertarian political party in the Czech Republic, and takes inspiration from the microstates of Monaco, Liechtenstein and Hong Kong. According to Jedlicka, the country’s boundary “was defined so as not to interfere with the territory of Croatia or Serbia,” and makes it the smallest sovereign state in Europe, after the Vatican and Monaco.

The new state has already roused the interest of prospective migrants from neighboring countries in its forums, who have inquired about life in Liberland, including what the official language will be, and “is there a national anthem?”

“Nobody knows Czech,” explained one from neighboring Croatia, while another suggested Czech, English and Serbo-Croatian serve as the country’s languages.

“Do we need really an official language? Everyone should be welcome and everyone should try to communicate with the others,” commented a Czech contributor.

Liberland may be Europe’s newest principality, but it is not the first such self-proclaimed country. In 1967 Paddy Roy Bates founded the state of ‘Sealand’ on HM Fort Roughs, a former British military installation in the North Sea. Before his death Bates named his son Michael, who lives in England, as regent of the territory.

Извор:
- http://meettheslavs.com/czech-man-founds-a-new-state-between-serbia-and-croatia/
- http://en.wikipedia.org/wiki/Liberland

Europe has welcomed the newest country on Earth, the Free Republic of Liberland. Proclaimed on the 13 April 2015 by a Czech Vít Jedlička it is fittingly located on the Balkans on seven square kilometres ‘no man’s land’ at the border of Serbia and Croatia.

Баш је морао немачко име да јој надене. Наводна држава између Хрватске и Србије, основао ју је Чех, а име јој немачко. Ти Западни Словени ми стварно нису јасни.

Back