Хералдика и њени принципи

Pozdrav Akhenatone,

Evo, moj grad ce valjda napokon dobiti grb koji mu prilici i koji nece biti u skladu sa sadasnjim trendom izrade gradskih grbova u Srbiji. Zeleo bih da pogledas ovaj grb i das mi komentar o njemu. Isto vazi i za ostale diskutante koji se iole interesuju za heraldiku. Ja sam se vec zakitio istim iako to jos uvek nije zvanican grb, al' je Bo'me lep!

Inace, ovaj grb je jedini grb koji se ikada pominjao u istoriji grada i takav se, uklesan u kamenu nalazi se na barutani Jakova Nenadovica na brdu Klicevac.

Vise o ovom grbu mozete procitati na:
http://kolubara.mdlf.org/look/kolub...ion=7&NrArticle=1367&NrIssue=146&NrSection=20

a vise o samom gradu na:
http://en.wikipedia.org/wiki/Valjevo

Za divno cudo, podaci o Valjevu na wikiju su tacni! Izgleda da bar nesto ima tacno!

Jaoj, probala sam i mogu ti reci da je ozbiljna stvar. Kad se udubis u materiju, skontaces da uopste nije stvar u likovnoj obradi nego u heraldickim pravilima, i sto je jos vaznije....nije ni malo naivna stvar.
Mogu ti dati savet da pretrcis postove na ovoj temi, videces i sam sto sta.
Naici ce neko vec ko ce ti dati podrobnije odgovore i pomoci oko porodicnog grba. Pozz

P.S. Uf, izvini. Zaneta heraldickim pravilima, propustila sam ti pozeleti dobrodoslicu. A, posebno mi je drago sto si dosao zbog Istorije... ;)

Sto se tice programa ima nekoliko. Jedan je Blazon95
http://petebarrett.members.beeb.net/blazon95.zip
to je jednostavan i dobar edukaciski softver.

Ima i drugih koje u stvari rade emblazoning, znaci upises blazon na engleskom (u stvari vise normanskog) i onda program iscrta taj grb.

Sto se tice knjiga, na juznoslavenskim jezicima nepostoji knjiga koja se bavi heraldikom, teoriskoj ili prakticnoj. Ima samo knjige koje se bave istorijom drzavnih simbola. U srbii su to knjige Aleksandra Solovjeva, Marka Mladicevica i jos jednog autora koji u momentu nije mi pri ruci, sa slicnim naslovima u stilu Istorija Srpskog grb. U Makedoniji tu je knjiga Grbovite na Makedonia Aleksandra matkovskog a u Bugarskoj knjige Ivana Ivanova i Ivana Vojnikova, ali u ni jednoj od ovih knjiga, osim par stranica, nema o heraldci, samo istoriski fakti (i pretpostavke) oko nacijonalnih simbola.

Najbolje sto se moza naci je Heraldika, Barona Bartola Zmajica u izdanju Golden Marketinga iz Zagreba.

Na ruskom najbolja knjiga je Geraldika Arsenjeva, koja je u stvari predavanja heraldike iz pocetka 20 veka i pretstavlja temelj ruskoj naucnoj heraldici i blazonu.

A za engleske knjige treba potraziti na Amazon.com. abebooks.com, theheraldrysociety.co.uk i razume se ebay.com

Iz njemackih knjiga predlazem Das Grosse Buch der Wappenkunst- Waltera Leonharda.

itn, ja u svojoj biblioteci imam vise od 80 knjiga o heraldici, a od Marka Atlagica imam samo knjigu sa najduzin naslovom: Grbovi plemstva u Slavoniji i Vojvodini u novom veku s posebnim osvrtom na grbove srpskog plemstva

grbua7.jpg

Orao nije dvoglavi, jer sam negdje pročitao da se on ne smije koristiti kod porodičnih grbova (izuzev Karađorđevići). Isto tako se ne smiju koristiti četiri ocila i veprova glava. Za ljiljane, pa ne znam gdje bi ih stavio. Znam da metal na metal ne ide, ali program mi nije izabacio gresku kada sam ih stavljao u srebrno polje. Neko me gore pitao zasto svapski ili vizantijski orao a ne nas. Ne znam koji je to nas orao? Ovaj na grbovima Srbije i Republike Srpske su ruski koliko ja znam.

Sto se tiče grba u cjelini, i meni izgleda bezveze, ali s obzirom da je uradjen za 15 minuta dobro i izgleda :)
Nadam se da ću jednoga dana imati dovoljno para, pa da to uradi neko ko zna. Evo moje zamisli sta taj grb treba da predstavlja (ovo sam ostavljeno na drugom forumu, pa sam samo prekopirao, zato je ćirilicom):

Дакле штит је подјељен на 2 дијела ПЛАВИ И СРЕБРНИ. Плава боја (azure) у хералдици представља вјерност и истинu, а сребрна (argent) мир и спокој. На средини једноглави орао, који је веома учестал у српској породичној хералдици. Као што сам већ рекао, двоглави орао смије да користи само породица Карађорђевић. Код већине породица орао је сребрни, међутим ја сам изабрао црног, јер је византијски орао био црн (мада овај мало више личи на швапског орла, ал' ето). У горњем лијевом (тачније речено десном, јер је у хералдици лијева страна десна, а десна лијева) је златни византијски крст, који означава религијску опредјељеност. Крст је са лијеве (дакле десне) стране, јер је та страна хералдички важнија. Испод орла су два златна љиљана, каква се налазе и на грбу Немањића (грбови Српске и Србије). Љиљан, као и сво цвјеће уопште у хералдици представља симбол младости, наде и радости. Љиљани се налазе и на грбу Котроманића, српске династије која је владала Босном, одакле потичем (једним дјелом) Златна боја представља дарежљивост.

Nešto mi sad pade na pamet, posto sam pola talijan, da na grudima orla stoji grb savojske dinastije ( ne znam da li se to smije? ).

Back