dadel
Aktivan član
- Poruka
- 1.421
A bez Rusa - Dobro necemo sad sitnicariti.- :-) Nego Oca ti jelmassaro:Samo cu reci: Nas i Rusa 300 miliona, minimum!![]()
ste se izmirili sa Japanom ?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A bez Rusa - Dobro necemo sad sitnicariti.- :-) Nego Oca ti jelmassaro:Samo cu reci: Nas i Rusa 300 miliona, minimum!![]()
vujadin:Хералдички закони или правила су из 11 века, а грбова је било, може се рећи од како свет постоји.
Вујадин
AKHENATON:ovaj znak koji je obojen zuto, stavljen je na desnoj heraldickoj strani na belu pozadinu. Bela i zuta su metalne boje i ne idu jedna preko druge. Smisli nesto tako da postoji bar mali dodir sa nekom od boja emajla.
FORMICA:Vujadine ne bih se složio sa tobom. Heraldika postoji od XIII vijeka i od tad postoje i grbovi. Prije toga su to što mi zovemo grb, bile slikovne oznake. Za još starije vrijeme su postojale plemenski i totemski znaci koje ne bi trebalo miješati sa grbovima.![]()
FORMICA:Ođe bih dodao da se znak ljiljana pogrešno naziva tako. Treba ga nazivati heraldički ljiljan. Pravi ljiljan je biljka čiji cvijet ima troosnu simetriju sa tri krunučna i tri čašična listića. Čašični lijsići imaju izgled kruničnih tako da se stiče utisak šestoosne simetrije. Cvijet je bijele boje zanosnog mirisa pa je simbol čistoće i nevinosti i time predstavlja Bogorodicu. Heraldički ljljan predstavlja sasvim drugi cvijet. To je iris ili kako ga mi nazivamo perunika koji je na jednoj stabljici tri cvijeta koji mogu biti žute ili olave boje i koji imaju samo ravan simetrije. Perunika je simbol snage i pobjede pa je zato u antičkim vremenima bio oznaka vrhovnog Boga a u hrišćanstvu Hrista. Ja se raspisah. Izvinjenjeops:
vujadin:Као и увек историју пишу победници, хералдика постоји у Немачкој од 11века од кад и турнири у којима су употребљавани грбови, после се то проширило на Француску и Енглеску, тако да су победници, присвајали себи право на турнирска правила, и због тога су та правила постала у различита времена, али су ипак немачка правила била најпрва и по њима су нека имена у хералдици у употреби и данас.
Вујадин
AKHENATON:Ma smo ti objasnjavaj, ne skodi. Ova tema je za to i bila predvidjena. Kao sto vidis ja sam krenuo da objasnjavam od korena heraldike i osnovnih pravila, ali trenutno nemam vremna da se posvetim nadogradnji ove teme. Zato samo ti pisi......
FORMICA:"odakle grbovi zemalja s druge strane Jadrana koje nijesu bile dio venecijanske države, ili možda jesu?
FORMICA:Ođe bih dodao da se znak ljiljana pogrešno naziva tako. Treba ga nazivati heraldički ljiljan. Pravi ljiljan je biljka čiji cvijet ima troosnu simetriju sa tri krunučna i tri čašična listića. Čašični lijsići imaju izgled kruničnih tako da se stiče utisak šestoosne simetrije. Cvijet je bijele boje zanosnog mirisa pa je simbol čistoće i nevinosti i time predstavlja Bogorodicu.
- Tačno. To je krin, cvet kojem posebnu pažnju poklanja rimo-katolička crkva.
Heraldički ljljan predstavlja sasvim drugi cvijet. To je iris ili kako ga mi nazivamo perunika koji je na jednoj stabljici tri cvijeta koji mogu biti žute ili olave boje i koji imaju samo ravan simetrije. Perunika je simbol snage i pobjede pa je zato u antičkim vremenima bio oznaka vrhovnog Boga a u hrišćanstvu Hrista. Ja se raspisah. Izvinjenjeops:
AKHENATON:U tom grbu Venecije se zaista nalaze grbovi teritorija koje nikada nisu bile u njenom sastavu. Radi se zapravo o pretenzionom grbu jer je Venecija uvek tezila da osvoji te teritorije.
Herald:Grb bugarske manjine u Srbii, delo bugarskog heraldicara Hristo Dermendziev
![]()
i zastave
![]()
Bi2:Čekaj, a dalmatinska ostrva?
Vidi, našla sam kartu iz 1412.g. po kome Dubrovačkoj republici pripada teritorija od Cavtata, obala i ostrva sve do Korčule. Ugarskoj, Trogir i Šibenik. A, od Zadra na gore piše "teritorija pod mletačkom vlašću".
"Kao grad-država Dubrovnik je imao osobeno državno i društveno uredjenje, koje je umnogome ličilo na uredjenje Mletačke republike, čiju je vrhovnu vlast ( posle vizantijske )priznavao od 1204. do 1358.godine." ( Milutin Perović/Bogdan Smiljević)
Bi2:Važi...
Meni su lepi, elegantni: 3, 1. pa 2. Koliko su heraldički dobri, sačekaj mišljenje pozvanijih od mene.
pozz
AKHENATON:Sto se konkretno tice Dubrovnika, ako sam dobro razumeo tekst ispod grba, ovo je grb Venecije u 18 veku. Ako je to tako znaci da pokazuje pretenziju na Dubrovnik, jer je od 1358. kada je Dubrovnik prihvatio vrhovnu vlast ugarsko-hrvatskih kraljeva, proslo mnogo vremena bez mletacke vlasti. Nije bitno sto su oni nekada imali vlast nad Dubrovnikom, u 18. veku je nisu imali, ali su i dalje pokazivali pretenziju na njega.
massaro:Vas glas je registrovan od strane centralne referendumske komisije![]()
Bi2:Molim te, i da se upiše kao prvi.![]()