Хералдика и њени принципи

Данас је предлог великог, средњег и малог грба града Врања прихваћен на седници Градског већа града Врања, сада само још градска Скупштина да подржи предлог. Будући велики, средњи и мали грб града Врања који ће од 01. јануара 2014. године бити у званичној службеној употреби.

Pogledajte prilog 310390 Pogledajte prilog 310391 Pogledajte prilog 310392
кликните на једну од три сличица да би их увећали

OK nije uopšte loše urađen grab, makar je heraldički ispravan i neizmjerno i ljepši i bolji od stare socrealističke značke, ali đe se izgubi crna boja??? Zar se Vranje preimenovalo u Plavlje ili Mavlje (kod nas se za plavu kaže i mavena od frnacuske rijeći za plavu mauve ili slično)?

Сад је јасно, из оног првобитног није било уопште видљиво који грб је заправо усвојен. Боље је него што је било, слажем се. Али очигледно је да су сељачка посла у питању, пошто некоме је сметала црна боја која би била баш упечатљива у овом случају, а симболична је за назив града. А осим тога, је ли, очигледно да се једном броју одборника морало удовољити који су тражили "симбол послератног индустријског развоја". Тако да имамо кринов цвет који излази из зупчаника, а сад да чујем да ми неко каже како није неукус.

Pa slažem se u svemu.

Слажем се. Уопште ми није јасно како већина локалних политичара по Србји има образа да се меша у знања хералдичара.

Sad mi je jasno zašto ste pominjali crnu boju u prethodnom postu. Na žalost nije to specijalnost Srbije, čak i u heraldički "obrazovanijim" sredinama političari prave haos u heraldici. SDjetih se kako je prije neku godinu zamijenjen grb Užica ili nekog drugog grada koji je bio besprijekoran izvanredno usaglašene simbolike i šarži zbog bika crne boje. Tad su se lokalne sveznalice pobunile zbog tobožnjeg sotonističkog značenja crnog bika. Koje neopjevane budale imaju tako moćan uticaj u društvu da unazađuju cijelu sredinu svojim glupostima.Na žalost primjećujem da je to opšti trend na samo u našem regionu.

Зато што од главе риба смрди.

Pametni narod je to viđeo prije mnogo milenijuma, samo kad bi mi danas razumjeli.

Poslednja izmena:
Totano glupo sto nisu stavili vranu na stit sto je inace i simbolika grada. Nego neku akrobaciju umesali se svi zivi i komunisti i seljaci i mafijasi i preko veze i portir sigurno u opstini imao neke uslove i ideje i svi zajedno napravili grb... sto babice-kilava deca :D

Znaci lepo da uzeli na zutom stitu crna ptica i to je to.... Eventualno mogli da stave jos neku gredu ili slicno i grb i po.

Poslednja izmena:
Totano glupo sto nisu stavili vranu na stit sto je inace i simbolika grada. Nego neku akrobaciju umesali se svi zivi i komunisti i seljaci i mafijasi i preko veze i portir sigurno u opstini imao neke uslove i ideje i svi zajedno napravili grb... sto babice-kilava deca :D

Znaci lepo da uzeli na zutom stitu crna ptica i to je to.... Eventualno mogli da stave jos neku gredu ili slicno i grb i po.
Могли су само да ставе црну боју штита и тиме разбију хералдичку монотонију код нас.
И није ми јасно што господин Ацовић није указао на неке ствари тим младим ауторима из Врања ауторима победничког предлога.

Могли су само да ставе црну боју штита и тиме разбију хералдичку монотонију код нас.
И није ми јасно што господин Ацовић није указао на неке ствари тим младим ауторима из Врања ауторима победничког предлога.

Potpisujem.

...

Oвако?

Е тако је Гусаре већ је много боље:ok:, и такође сматрам да је зупчаник сувишан, ако су већ хтели нешто да ставе могли су свилену бубу као симбол свиле, а тај крај је познат по текстилу, или нека то оставе за њихове комшије Пироћанце.Ако им је ово грб онда стварно би неког требало да буде срамота:
7w7.gif

:dash:

То сам видиш заборавио да поменем а и мене интересује, није стег града јер би на њему требало да буде садржај штита што очито није.
Све у свему половично одрађен посао.

Стег града не мора строго да садржи садржај штита. Иначе, није још објављена симболика грба, али кад буде не сумњам да ће све имати своје објашњење. Слажем се да се грб могао боље осмислити, али мислим да нема разлога за баш оволику разочараност, јер велики је успех да се уопште дошло до грба.

Овако би изгледао грб без зупчаника.

E da ovo već liči na nešto.

Стег града не мора строго да садржи садржај штита. Иначе, није још објављена симболика грба, али кад буде не сумњам да ће све имати своје објашњење. Слажем се да се грб могао боље осмислити, али мислим да нема разлога за баш оволику разочараност, јер велики је успех да се уопште дошло до грба.

Da u pravu si velika stvar je da je usvojen makar heraldički ispravan grb.

Poslednja izmena:
Мислиш да код стегова града може да постоји изузетак од правила?
Сад је питање и шта та застава на великом грбу представља можда намерно није стављен стег града већ нешто друго, видимо да је држи војник, можда застава неког пука који је ослободио Врање 1878 од Турака.
Симболика би била да онај сребрни шаврон представља Бели мост симбол града, три љиљана Свету Тројицу славу града, зупчаник тај индустријски развој горе поменут, један држач штита на великом грбу је предпостављам краљ Стефан Првовенчани за чије време је основан град 1207, а други држач штита војник симбол борбе за слободу, остаје још да објасне плаву боју на штиту (надам се да неће бити ту као симбол слободе или плавог неба изнад Врања или можда да представља Јужну Мораву), и онај стег који држи војник, као и ону трубу у дну великог грба, можда има неки музички фестивал у граду.
Грб је бољи него онај раније то је тачно, али могао је бити још бољи.:)
Уосталом треба да питамо неког Врањанца за мишљење, грб ће да представља његов град.:D

Мислиш да код стегова града може да постоји изузетак од правила?
Сад је питање и шта та застава на великом грбу представља можда намерно није стављен стег града већ нешто друго, видимо да је држи војник, можда застава неког пука који је ослободио Врање 1878 од Турака.
Симболика би била да онај сребрни шаврон представља Бели мост симбол града, три љиљана Свету Тројицу славу града, зупчаник тај индустријски развој горе поменут, један држач штита на великом грбу је предпостављам краљ Стефан Првовенчани за чије време је основан град 1207, а други држач штита војник симбол борбе за слободу, остаје још да објасне плаву боју на штиту (надам се да неће бити ту као симбол слободе или плавог неба изнад Врања или можда да представља Јужну Мораву), и онај стег који држи војник, као и ону трубу у дну великог грба, можда има неки музички фестивал у граду.
Грб је бољи него онај раније то је тачно, али могао је бити још бољи.:)
Уосталом треба да питамо неког Врањанца за мишљење, грб ће да представља његов град.:D

Није реч уопште о изузетку, јер стег је одвојен од грба, већ садржај грба може да буде и садржај стега, а што се код нас најчешће примењивало, па се можда зато стекао такав утисак. Сад не знам која би била симболика овог градског стега, али мислим да није много другачија од оне коју слутимо да јесте, а за остатак грба дао си више него јасан и детаљан опис. Хвала. ;)

Не знам какви су коментари Врањанаца, али надам се да неће тражити враћање старог амблема. :D

Е тако је Гусаре већ је много боље:ok:, и такође сматрам да је зупчаник сувишан, ако су већ хтели нешто да ставе могли су свилену бубу као симбол свиле, а тај крај је познат по текстилу, или нека то оставе за њихове комшије Пироћанце.Ако им је ово грб онда стварно би неког требало да буде срамота:
7w7.gif

:dash:
Што је најгоре ти у Пироту вероватно мисле да им је одлично решење јер су ставили шару и завршили посао.

У Србији су од већих градова остали да се ураде грбови Крушевца, Смедерева, Чачка, не знам сад напамет. Преко Дрине Бањалуке.
А има и градова који су уместо хералдичких решења одличили да користе неке глупости(као Горњи Милановац - врхунац глупости).

Што је најгоре ти у Пироту вероватно мисле да им је одлично решење јер су ставили шару и завршили посао.

У Србији су од већих градова остали да се ураде грбови Крушевца, Смедерева, Чачка, не знам сад напамет. Преко Дрине Бањалуке.
А има и градова који су уместо хералдичких решења одличили да користе неке глупости(као Горњи Милановац - врхунац глупости).
Па Горњи Милановац и нема толико лош грб:
fq33.jpg

Има ту још градова Пожаревац, Рашка, Нови Пазар и тд.

Back