Хералдика и њени принципи

evo nekoliko primera asimetricnih stitova iz radionice velikog heraldmajstora Aleksandra Kurova.

Kafedra.gif

Fedorovich.gif

Kouznetsova.gif

Ivanov.jpg

Romanenkov.jpg

Buchanan-boardman.jpg

Jonovski.jpg

Period mrtve heraldike traje od pocetka 16. do kraja 19. veka. Do kraja 15. veka heraldicka pravila su se strogo primenjivala, medjutim sa pocetkom 16. veka pocinje pravo rasulo, narusavaju se heraldicka pravila, cak i onih 8 osnovnih koje sam naveo negde na pocetku teme, a pored toga izmisljaju se i neka nova kvazi-pravila od kojih je jedno i to da se dozvoljava asimetricnost stita. Kada krajem 19. veka heraldika dobija na znacaju kao pomocna istorijska nauka, vracaju se pravila koja su nastala pre pocetka 16. veka i nastoji se da se koriguju vec postojeci grbovi, mada u vecini slucajeva ostali su takvi kakvi su, sto odmah ukazuje da su nastali u tom periodu mrtve heraldike.
Po sadasnjim pravilima tj. pravilima pre 16. veka, asimetricnost stita nije dozvoljena.

Bi2:
Meni malo kitnjasto deluju ovi grbovi....

Rekao bih da grbovi izgledaju pomalo "jeftino", ali necu da koristim taj izraz pa cu kazati da deluju "barokno" heheheh :-) Uzgred, prilozeni grbovi deluju kao stancovani. Cini se da autor menja ima 3-4 razlicite krune, 3-4 razlicite forme traka i nekoliko vec gotovih zivuljki koje izlaze iz kruna .... 4*4*X je dovoljan broj kombinacija ... Deluju mi nekako ... namenski tj. trzisno.

Kako grbovi SFRJ i Pirota mogu biti heraldicki ispravni a grbovi na asimetricnim stitovima ne? Oblik stita nikad nije ulazio u blazon, zato i pravila heraldike nikad nisu tretirale stit. Stit u heraldici je postulat. Oblik stita je samo deo emblazoniranja, t. j. likovnog prikazivanja blazona koji je u stvari bitan u heraldici.

Oko pravila heraldike:

"Грбови су састављени по одређеним хералдичким правилима а најбитнија су следећа:

1.ЈЕДАН ГРБ НЕ СМЕ БИТИ ИСТОВЕТАН СА ДРУГИМ ГРБОМ, МОРАЈУ СЕ РАЗЛИКОВАТИ МАКАР У ДЕТАЉИМА.

2.ЈЕДНА ПОРОДИЦА, ГРАД ИЛИ ДРЖАВА НЕ СМЕЈУ У ИСТО ВРЕМЕ ДА ИМАЈУ ВИШЕ ОД ЈЕДНОГ ГРБА У УПОТРЕБИ

3.У ХЕРАЛДИЦИ ЈЕ ДОБРО САМО ОНО ШТО ЈЕ ХЕРАЛДИЧКИ ИСПРАВНО БЕЗ ОБЗИРА НА ТО КАКО СУ ФИГУРЕ УМЕТНИЧКИ ОБЛИКВАНЕ.

4.СВАКИ ГРБ ИМА СВОЈУ ЛЕВУ (женску) И ДЕСНУ (мишку) ХЕРАЛДИЧКУ СТРАНУ РАЧУНАЈУЋИ ПРЕМА ОНОМЕ КО НОСИ ШТИТ А НЕ ПРЕМА ОНОМЕ КО ГЛЕДА У ШТИТ.

5.ЖУТА БОЈА ПРЕДСТАВЉА ЗЛАТО, БЕЛА СРЕБРО. ОВЕ БОЈЕ НИКАД НЕ ИДУ ЈЕДНА ПРЕКО ДРУГЕ ВЕЋ СЕ КОМБИНУЈУ СА БОЈАМА ЕМАЈЛА (ЦРВЕНА, ПЛАВА, ЗЕЛЕНА, ЦРНА). ПОРЕД УПОТРЕБЕ ОВИХ БОЈА У ХЕРАЛДИЦИ ЈЕ ЈОШ ДОЗВОЉЕНА УПОТРЕБА БОЈЕ ЉУДСКО ТЕЛА. ЛИКОВИ ЦРНАЦА СУ ЦРНИ.

6.КОСО ПОСТАВЉЕН ШТИТ НА ГРБУ ЗНАЧИ ДА ЈЕ ТАЈ ГРБ ВЕОМА СТАР И ДА ЈЕ НАЈВЕРОВАТНИЈЕ НАСТАО ПРЕ КРАЈА 13. ВЕКА.

7. КОСО ПОСТАВЉЕНЕ ГРЕДЕ, ПРЕЧКЕ И ЛЕНТЕ ОД ЛЕВЕ КА ДЕСНОЈХЕРАЛДИЧКОЈ СТРАНИ ШТИТА ЈЕСУ ГРБОВИ ВАНБРАЧНЕ ДЕЦЕ.

8.КОД СЈЕДИЊАВЊА ГРБОВА ДВЕ ДРЖАВЕ ИЛИ ДВЕ ПОРОДИЦЕ: ГРБ ПОБЕДНИКА ЈЕ У СРЕДИНИ ШТИТА, А ПОРОБЉЕНИХ ОКО ЊЕГА. У СЛИЧАЈУ СЈЕДИЊАВЊА ДВЕ ПОРОДИЦЕ БРАКОМ, ГРБ ЖЕНЕ ЈЕ НА ЛЕВОЈ ХЕРАЛДИЧКОЈ СТРАНИ ИЛИ У ДОЊЕМ ДЕЛУ ШТИТА."

Znam da je to uzeto iz knjiga Pomocnih Istoriskih Nauka, koje, na zalost, su samo u stilu popularne literature prepune proizvolnosti. Ima puno specijaliziranih knjiga koje tretiraju teoretsku i prakticnu heraldiku.

Ijako u nazivu stoji da su ovo pravila za sastavljanje grbova, od ovih 8 pravila skoro nijedno ne tretira sastavljanje grbova, no njihovu upotrebu, opis, ili proizvolne tvrdnje kao 6 i 7 pravilo. Koso postavljanje stita je jedna od pozicija stita koja se neprestano upotrebljava u Njemackoj tradicii. Tako datiranja grba samo po poziciju stita je krajnje nenaucno. Koso postavljene grede itn ja sasvim uobicajena heraldicka figura koja ponekad se koristi da se pokaze vanbracnost.

Sto se tice sastavljanja grba, prvo pravilo je pravilo boje t.j da metal nesme biti postavljen na metal , ni boja na boju. (U heraldici se naruzavanje stita (postavljanje elemenata) radi u slojevima, i prvi sloj je u stvari boja ili punjenje stita). Pored boja u heraldici ima i krzna koje se smatraju neutralnim.

Drugo pravilo je da grb moze imati ordinarije (ili casne elemente) i heraldicke elemente. Ordinarije su Pojas, Greda, Strub, krst, Andrijev krst, podnozje i stit. Sub-ordinarije su tanje figure, dok dimunitives su jos tanje. Dok elementi mogu biti animati (zveri, ptice, humanoidiitn) i neanimati (krstovi, oruzje, alati(definisani) i predmeti iz svakodnevnog zivota (definisani)

Trece pravilo je da se elementi mogu naci u tacno utvrdjenim pozicijama . itn

Sto se tice sjedinjavanje grbova ima vise tipa (marsalovanje) Pored dva vida koje 8 "pravilo" pokusava objasniti) ima jos i Kvarterovanje (kao grb SCG)i impalaciom (presekom oba stiat upola)

Bi2:
Recimo, 2, 3, 4. i 6. štitovi su kao štancovani, Istog oblika. Mnogo su šareni - kitnjasti. Možda se tako tad radilo ? Ili je to iz perioda mrtve heraldike, kako nam objasni Akhenaton.

Ako pazlivije pogledate sve stitove, primeti ce te da su svi stritovi razliciti, t.j da imaju razlicite coskove (konveksne, konkavne itn.) U svakom slucaju to su samo oni koji su asimetricni.

Opet krune i plastovi su razliciti a tako i slemovi. Ponavljam to je rucni rad, a ne kompjuterski clipart copy-paste.

pinosavac:
Проф. Др Бранислав Милутиновић
\
Marko Atlagic

Zanima me gde mogu da nadjem literaturu o heraldici kod nas na srpskom sam nasao samo knjigu Grb Srbije.Ako znate neke knjige na srpskom ili engleskom pisite

Tek sam sad video da si naveo knjige.

Vidi, koliko se ja secam Atlagivceva knjiga je mogla da se u bgd nabavi u nekoj agenciji Karran. Gde je to ne znam, ali pogledaj u Telekomovim zutim stranama.

Za Milutinovicevu nemam pojma, ja sam je uzeo na Filozofskom u Nishu.

Back