Хералдика и њени принципи

Тако. Видиш да је лепше објашњавати без призвука мржње и страха

:D nema problema. Straha nemam a mržnje ni koliko je crno ispod nokta. Istina ponekad, u želji da isprovocirem dijalog, naglasim neke detalje, ali mislim da je to dobro radi diskusije. Naročito pazim da ne izvrćem činjenice ili nedao Bog namjerno tvrdim za neistinu da je istina. Ovđe se sakupilo jedno fino društvo vrlp pametnih ljudi koji imaju veliko znanje i zaista su vaspitani i fini u ophođenju pa mi predstavlja veliko zadovoljstvo razgovor sa njima. Puno pozdrava :)

Kakvo značenje ima ovaj simbol u čelenci koji se može videti na kovanicama cara Dušana i Uroša ?
dul-1-1.jpg

da-1.jpg

Mislim na ovaj simbol:
pe-1.png

Ovaj znak se često koristi u narodnoj umjetnosti na cijelo Zemlji, naročito je ominljen u nordijskim zemljma. Ovo je jedna od najranijih struktura ovoga tipa kod Feničana.

Šestokraka zvijezda se smtra znakom Sunca, a kod Kelta jeste označavala Sunce.

Ovaj ideogram je znak Sunca.Bio je ukomponovan u znak Mohendžo-Daro (današnji Pakistan) od III do II milenijuma prije nove ere.
Sunčev točak kod Gala je amulet sreće. Gali i Kelti su živjeli u današnjoj Francuskoj a ovaj znak je kod Kelat bio atribut Taranisa, boga groma. Hrišćani su neznatno izmjenili ovaj znak kako bi dobili hristov monogram .
U japanu je pozitvan znak. U savremenoj ideografiji označaa električni motor. U alhemiji je označavao mineral malahit smaragdnozelene mineral bakra iz kojeg se dobijao zeleni pigment

Ovaj znak se često koristi u narodnoj umjetnosti na cijelo Zemlji, naročito je ominljen u nordijskim zemljma. Ovo je jedna od najranijih struktura ovoga tipa kod Feničana.

Šestokraka zvijezda se smtra znakom Sunca, a kod Kelta jeste označavala Sunce.

Ovaj ideogram je znak Sunca.Bio je ukomponovan u znak Mohendžo-Daro (današnji Pakistan) od III do II milenijuma prije nove ere.
Sunčev točak kod Gala je amulet sreće. Gali i Kelti su živjeli u današnjoj Francuskoj a ovaj znak je kod Kelat bio atribut Taranisa, boga groma. Hrišćani su neznatno izmjenili ovaj znak kako bi dobili hristov monogram .
U japanu je pozitvan znak. U savremenoj ideografiji označaa električni motor. U alhemiji je označavao mineral malahit smaragdnozelene mineral bakra iz kojeg se dobijao zeleni pigment

Postoji taj simbol i među Slovenima. Takođe je solarni simbol. A naziva se i "Perunov cvet" ili "gromoviti znaci".
034.jpg

Do danas je ostao taj običaj upisivanja ovog simbola na kuće.
kucasunce10.gif

Jel celenka, znaci crest ? To je ono iznad kacige gde treba da bude ono crveno na vrhu, pa se tu stavlja neki simbol vlasnika ?

тако је, crest је челенка, а то је она хералдичка фигура која стоји на врху кациге и обично представља неку шаржу која се већ налази на штиту.

A crest is a specific part of a full achievement of arms: the three-dimensional object placed on top of the helm.
http://college-of-arms.gov.uk/Faq.htm

Mislim da je celenka sa slema koju vidimo ustvari neka rozetica mala.A ne ovaj Perunov cvet.

To je jedan zanimljivi detalj grbova u Srbiji na početku heraldike. Neđe sam čitao da je to osobina istočne evrope. Uglavnom radi se o spoju krijeste sa kacigom koji je bio u obliku drvene daščice vjervatno ukrašene na razne načine. U Zapadnoj Evropi je ova daščica prikrivena krunom ili pletenicom ili kao kod njemaca prikrivan plaštom u koji se nastavljala krijesta.

Jel celenka, znaci crest ? To je ono iznad kacige gde treba da bude ono crveno na vrhu, pa se tu stavlja neki simbol vlasnika ?

Da inače je krijesta direktni prozvod viteških turnira. U viteškim borbama publika nije mogla lijepo viđeti štitove a naročito ako je na polju bilo više boraca i ako se podigne prašina ništo se nije viđelo. Zato su smišljene te krijeste koje su se uzdizale iznad viteza. U početku su pra vljene od metalnog lima išaranog na razne načine, kasnije su najčešće predstavljane šarže sa grba načineje od drveta, tkanine,kartona ili kože. Kako su krijeste nastale srazmjerno kasnije stare plemićke familije ih nijesu imale pa su najčešće koristili paunova i nojeva pera ofarbana u raznim bojama.

Zanimljiv je i detalj koji se cesto javlja ova plocica ispod kruznice.
A cesto se javlja i kod lokalne vlastele na nadgrobnom spomeniku Nikole Stanjevica.
Ta pločica ili daščica kako se naziva je spoj između kacige i krijeste. Kako u krajviam kojima su vladali Nemanjići i ne samo oni (ali nas oni zanimaju) nije bila raširena upotreba kruna, krunica i pletenica, koja bi pokrivala tu daščicu, ona je vidljiva i jasno prikazana. Kad je već vidljiva onda je i ukrašavana, bez ozira jeli ona zaista bila ukrašena i kako je ila ukrašena, slikar je sigurno koristio neki svoj ukras.

Da inače je krijesta direktni prozvod viteških turnira. U viteškim borbama publika nije mogla lijepo viđeti štitove a naročito ako je na polju bilo više boraca i ako se podigne prašina ništo se nije viđelo. Zato su smišljene te krijeste koje su se uzdizale iznad viteza. U početku su pra vljene od metalnog lima išaranog na razne načine, kasnije su najčešće predstavljane šarže sa grba načineje od drveta, tkanine,kartona ili kože. Kako su krijeste nastale srazmjerno kasnije stare plemićke familije ih nijesu imale pa su najčešće koristili paunova i nojeva pera ofarbana u raznim bojama.

A ja sam mislio da je to jos iz doba antike. Rimski vojnici sa krestama onim i mislim Grci takodje...

A ja sam mislio da je to jos iz doba antike. Rimski vojnici sa krestama onim i mislim Grci takodje...

Nemoj mi vjerovati na riječ ali kod njih je krijesta pravljna od dlake iz konjskog repa i radi se o razlikovnoj oznaci vojnog čina. U heraldici je sasvim drugačije prirode a moguće je da su rimske i grke krijeste neki uzor ali mi nešto to ne leži kao moguće.

Nemoj mi vjerovati na riječ ali kod njih je krijesta pravljna od dlake iz konjskog repa i radi se o razlikovnoj oznaci vojnog čina. U heraldici je sasvim drugačije prirode a moguće je da su rimske i grke krijeste neki uzor ali mi nešto to ne leži kao moguće.

Mada kad razmislim, oni su imali onako kao cetkaste , a ovo su kao bila pera i tako neke figure ... Jel moze svako da bira svoj crest znak kako ce da mu bude ?

Mada kad razmislim, oni su imali onako kao cetkaste , a ovo su kao bila pera i tako neke figure ... Jel moze svako da bira svoj crest znak kako ce da mu bude ?

Da izbor je armigerov a svako valja poslušati savjete heraldičara i umjetnika. U njemakoj i u opšte sjeverno evropskim heraldikama krijesta je jednako važna kao i grb na štitu i čini neodvojivi dio grba a naslijeđuje se isto kao i grb (zbog toga se kod njih iznad štita vidi po nekoliko krijesti). Sličan odnos postoji i u kajevima pod kulturnim uticajem Njemačkog Svetog Rimskog Carstva u koje ubrajam i Srbiju budući su mnogi Srbi u Austrougarskoj dobili plemićki status i grb.

Da izbor je armigerov a svako valja poslušati savjete heraldičara i umjetnika. U njemakoj i u opšte sjeverno evropskim heraldikama krijesta je jednako važna kao i grb na štitu i čini neodvojivi dio grba a naslijeđuje se isto kao i grb (zbog toga se kod njih iznad štita vidi po nekoliko krijesti). Sličan odnos postoji i u kajevima pod kulturnim uticajem Njemačkog Svetog Rimskog Carstva u koje ubrajam i Srbiju budući su mnogi Srbi u Austrougarskoj dobili plemićki status i grb.

Da, meni licno odgovara od ovoga sto sam video do sada ta sev. evropska i zato ce grb koji smo narucili biti izradjen po moze se reci engleskim pravilima i principima. I iz razloga dopadanja i iz razloga zato sto cemo da zivimo u realmu koji je pod engleskom krunom pa je i ujedno bitno zbog pravila i zakona...

Ovih dana se bas dogovaramo sa gospodinom Dikicem oko koncepta.

Da, meni licno odgovara od ovoga sto sam video do sada ta sev. evropska i zato ce grb koji smo narucili biti izradjen po moze se reci engleskim pravilima i principima. I iz razloga dopadanja i iz razloga zato sto cemo da zivimo u realmu koji je pod engleskom krunom pa je i ujedno bitno zbog pravila i zakona...

То све може, ипак морате водити рачуна да не убаците нешто што се добија по неком енглеском пропис, или било чијем а да за то немате објашњење.

То све може, ипак морате водити рачуна да не убаците нешто што се добија по неком енглеском пропис, или било чијем а да за то немате објашњење.

Da, presli smo preko toga vec. Tako da zbog istih stilova i nema prilagodjavanja ... Posto se i ovde radi po engleskoj heraldici .

Unaprijed čestitam.Gospodin Dikić je izvanredni umjetnik velikog iskustva a grb će sigurno biti besprijekorno urađen. Rekoh vam momci su izvanredni i visoko profesionalni u svom radu. danas seinače svuđe u svijeti heraldika primakla engleskoj heraldici jer oni imaju najsavršeniji sistem.

Unaprijed čestitam.Gospodin Dikić je izvanredni umjetnik velikog iskustva a grb će sigurno biti besprijekorno urađen. Rekoh vam momci su izvanredni i visoko profesionalni u svom radu. danas seinače svuđe u svijeti heraldika primakla engleskoj heraldici jer oni imaju najsavršeniji sistem.

Tnx :D Po mom misljenju najvise mi odgovara od artista.

Izgleda da jeste, ja to ne znam bas da razlikujem puno, bas po regionima, ali generalno vidim stilove po izgledu...

Tnx :D Po mom misljenju najvise mi odgovara od artista.

Izgleda da jeste, ja to ne znam bas da razlikujem puno, bas po regionima, ali generalno vidim stilove po izgledu...

Još jednom čestitam i jedva čekam da vidim njegov rad. Sigurno će biti prezentovan, po tradiciji, na našem forumu. Nebojšin je stil inače vrlo dopadljiv jasnih linija uravnoteženih elemenata i brilijantnih boja uz lagano prikazanu sjenku koja daje izvanrednu prostornost.

Влајкец, на крају ће се испоставити да си још и племић :D
(неки од најрадикалнијих револуционара су били аристократски синови, а неки од највећих комуниста- буржујска деца.. укључујући и Енгелса :lol: каква подвала радничкој класи)

Формице, да ли би могао да нам протумачиш овај грб:

7.jpg

Stemmi del condottiero Bartolomeo Colleoni
http://www.marcofoppoli.com

Back