Хералдика и њени принципи

Па Влајко и јесте племићког порекла.

Луковићи су од Рашковића из Штиткова.

Влајко је и директан потомак Старовлашког кнеза Тимотија Рашковића.

(Пошто је Влајко банован, ја ћу писати уместо њега)

Lukovic.gif

Kako može da se utvrdi poreklo ovog grba?

Na vojvodina-caffe je okačio jedan korisnik i stavio da je to grb moje familije.

Heraldički autoritet heraldike kojoj pripada ovaj grb (Mađari ili Austrijanci) pregledanjem svoje arhive mogu utvrditi tačno čiji je grb ali to košta poprilično (prije 30-40 godina cijena je iznosila desetine hiljada maraka) a možeš i sam pregledati grbovnike pa dok naletiš na njega ali je to ogroman posao.

Влајкец, на крају ће се испоставити да си још и племић :D
(неки од најрадикалнијих револуционара су били аристократски синови, а неки од највећих комуниста- буржујска деца.. укључујући и Енгелса :lol: каква подвала радничкој класи)

Формице, да ли би могао да нам протумачиш овај грб:

7.jpg

Stemmi del condottiero Bartolomeo Colleoni
http://www.marcofoppoli.com

Neđesam nailazio na ovaj grb u kojem su glavna šarža testisi, što je povod da se oni stave tamo neznam bez ako i kod njih nema naziva za hrabrog jakog i drčnog čovjeka mu**nja :D. Desno i lijevo bi trebali biti grbovi njegovih naslijednika a u krijesti je savijena letve blizanci iz ždrijela lavljih ta šarža je standardna u heraldici i ima svoj naziv (letve su prave). A ko zna možda mu se predak bavio štrojenjem stoke.

Neđesam nailazio na ovaj grb u kojem su glavna šarža testisi, što je povod da se oni stave tamo neznam bez ako i kod njih nema naziva za hrabrog jakog i drčnog čovjeka mu**nja :D. Desno i lijevo bi trebali biti grbovi njegovih naslijednika a u krijesti je savijena letve blizanci iz ždrijela lavljih ta šarža je standardna u heraldici i ima svoj naziv (letve su prave). A ko zna možda mu se predak bavio štrojenjem stoke.

то је грб славног војсковође Бартоломеа Колеонеа (Bartolomeo Colleoni 1400-1475), генералног капетана и врховног заповедника венецијанске војске. иначе, био је вођа плаћеника (condottiero)- што би се данас рекло професионалних војника, који су за паре ратовали широм Италије. Венеција га је богато наградила- што новцем, што почастима. после његове смрти чувени Верокио му је израдио најлепшу скулптуру коњаника у историји, која је постављена испред школе Св. Марка (мада је Колеоне захтевао да то буде на Тргу Св. Марка, ал то је већ било превише за опрезне Венецијанце). ево како је изгледао његов грб у рељефу:

Colleoni_Stemma.jpg

биће ипак да му се преци нису бавили штројењем стоке. припадао је старој племићкој породици.
шаржа указује на презиме :D ево шта сам нашао-

coglione (pl. coglioni) [koʎˈʎone]: literally an offensive version of testicle; where referred to a person, it usually means idiot, burk, twit, fool. In addition, it can be used on several phrases such as avere i coglioni (literally, to have the balls, that is, to be very courageous), avere i coglioni girati (literally, to have turned testicles) which means to be angry/in a bad mood, or essere un coglione (to be a fool). Sometimes Coglione was also featured in worldwide news when used by Italian PM Silvio Berlusconi referring to those who would not vote for him during the 2006 Italian election campaign. It derives from Latin culio, pl. culiones, and is thus cognate to the Spanish cojones;
http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_profanity

дакле, Colleoni ипак значи муд.оња :hahaha1:

Blason: Coupé de gueules et d'argent, à trois paires de testicules de l'un dans l'autre.
duos colionos albos in campo rubeo de supra et unum colionum rubeum in campo albo infra ipsum campum rubeum

изнад на црвеном два пара сребрних тестиса, испод један пар црвених тестиса на сребрном

Poslednja izmena:
The Colleoni coat of arms is fascinating because, punning on his own name which sounds similar to coglioni (testicles).

У питању је дакле презиме армигера које је у италијанском звучи исто као и шарже на грбу.
Већ сам једном читао о овог грбу, а имао сам асоцијацију на презиме и пре него сам потражио одакле. :mrgreen:

Извор

The Colleoni coat of arms is fascinating because, punning on his own name which sounds similar to coglioni (testicles).

У питању је дакле презиме армигера које је у италијанском звучи исто као и шарже на грбу.
Већ сам једном читао о овог грбу, а имао сам асоцијацију на презиме и пре него сам потражио одакле. :mrgreen:

Извор

браво :ok:
нисам видео да си већ нашао одговор.. џаба сам копао по нету :D

zasto ne po njemackoj heraldici ili slavenskoj?

Pa verovatno jer je glavna engleska nekako postala, ona je i najsavrsenija kako kazu i meni se i najvise svidja po mom skromnom znanju a i treba mi svejedno :D Nemacka je gde je bilo Holy Roman Empire, a slovenska ne znam kako ide ni da li je potpuna i koliko je savrsena, organizovana i tako dalje, mozda bi neko mogao da odgovori malo dublje ...

браво :ok:
нисам видео да си већ нашао одговор.. џаба сам копао по нету :D

Ti placenici po Italiji su bili glavna sila i nisu postojale klasicne armije kao na primer Francuska ili Engleska. Dok su se oni razvili krljanjem u stogodisnjem ratu, ovi su i dalje vodili rat kao neku utakmicu, polu-sportski dok se jedna strana ne povuce po pravilima :D

то је грб славног војсковође Бартоломеа Колеонеа (Bartolomeo Colleoni 1400-1475), генералног капетана и врховног заповедника венецијанске војске. иначе, био је вођа плаћеника (condottiero)- што би се данас рекло професионалних војника, који су за паре ратовали широм Италије. Венеција га је богато наградила- што новцем, што почастима. после његове смрти чувени Верокио му је израдио најлепшу скулптуру коњаника у историји, која је постављена испред школе Св. Марка (мада је Колеоне захтевао да то буде на Тргу Св. Марка, ал то је већ било превише за опрезне Венецијанце). ево како је изгледао његов грб у рељефу:

Colleoni_Stemma.jpg

биће ипак да му се преци нису бавили штројењем стоке. припадао је старој племићкој породици.
шаржа указује на презиме :D ево шта сам нашао-

coglione (pl. coglioni) [koʎˈʎone]: literally an offensive version of testicle; where referred to a person, it usually means idiot, burk, twit, fool. In addition, it can be used on several phrases such as avere i coglioni (literally, to have the balls, that is, to be very courageous), avere i coglioni girati (literally, to have turned testicles) which means to be angry/in a bad mood, or essere un coglione (to be a fool). Sometimes Coglione was also featured in worldwide news when used by Italian PM Silvio Berlusconi referring to those who would not vote for him during the 2006 Italian election campaign. It derives from Latin culio, pl. culiones, and is thus cognate to the Spanish cojones;
http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_profanity

дакле, Colleoni ипак значи муд.оња :hahaha1:

Blason: Coupé de gueules et d'argent, à trois paires de testicules de l'un dans l'autre.
duos colionos albos in campo rubeo de supra et unum colionum rubeum in campo albo infra ipsum campum rubeum

изнад на црвеном два пара сребрних тестиса, испод један пар црвених тестиса на сребрном

Znači da sam srazmjerno dobro protumačio, nego što misliš što bi u rječitom grbu, kod nas, postavili brastvenici Kurajice ili Guzine i slično:hahaha: mada sam i te šarže gledao:hahaha:

Ovo nije grb već amblem i naravno da ga može zaštititi kao zaštitni znak. Simbolično i vizuelno je izvanredno urađeno i dopadljivo ali ne radi se o grbu. Najprije zastav prikazana kao gore se ne prikazuje na takav način mada zastave kao šarže mogu biti na grbu. U ovom slučaju se rdi o osnovnom obliku gredakoji se nikad ne prikazuje raznobojnim . Natpisi se izbjegavaju kao šarže na grbu i slova jer se smatraju znakom nemaštovitosti. Ona zrakasta šara u pozadini ni se smatrala damaskiranjem odnosno ukrašavanjem praznih površina. Mali štit je u redu kao žarža ali ne može biti jednake nboje kao polje na kojem se nalazi. Boje nijesu postavljene po pravilima, od grba ima samo štit, gredu i mali štit. Amblem jeste efektno urađen i zaista je dopadljiv ali nije grb. Najzad za firme je dozvoljeno korišćenje čuvara štita i postamenta.

Poslednja izmena:
Пронађох чланак на интернету у коме се говори о томе како су настали мото и грб Обреновића, па да поделим с вама:

Tempus et meum jus - Време и моје право

Кнежевски грб Обреновића:

x_e917b0c7.jpg

(...) Када је 26. августа 1842. морао да остави Србију и да пређе чамцем Саву и оде у Земун, кнез Михаило је убеђен у своју владарску мисију рекао: Време и моје право погинути неће. Ове речи су касније у скраћеној верзији постале девиза династије Обреновић; Време и моје право или у латинском преводу Tempus et meum jus.

Да би повратак на престо обележио и хералдичким путем, кнез Михаило је одмах на почетку своје друге владе извео грб Кнежевине Србије. Грб Кнежевине Србије се састајао од Србског штита који је окружен с десне стране венцем од храстове а с леве од маслинове гране, све закриљено кнежевским плаштом са круном на врху. Кнез Михаило је у вертикални крак крста, додао мач, а у хоризонтални крак године Косовске битке (1389) с леве, и Другог устанка (1815) с десне стране.

Испод штита је трака са девизом Tempus et meum jus. Уместо венца је као символ рестаурације Обреновића постављена змија, са круном на глави, која себе гризе за реп - uroboros. (...)
Глас јавности од 2003. године​

Ja samo ne vidim ti venci od hrasta i masline gde su.
A kako on izveo grb ? Ispada da je sam pravio, jel to tako i onda koliko je heraldicki pravilno ?
Takodje ovaj stit, nekako je neobican. Moze malo o tome ?

Са венцима је био грб Кнежевине Србије, а грб Кнежевског Дома Обреновића је без гранчица (венца), а са уроборосом. Да ли је хералдички правилно, па није у томе што се метали на штиту преклапају. За штит не знам да ли је овде аутетнтичан, мада верујем да јесте.

Statler and Waldorf, хвала за додатак. :ok:

Са венцима је био грб Кнежевине Србије, а грб Кнежевског Дома Обреновића је без гранчица (венца), а са уроборосом. Да ли је хералдички правилно, па није у томе што се метали на штиту преклапају. За штит не знам да ли је овде аутетнтичан, мада верујем да јесте.

Statler and Waldorf, хвала за додатак. :ok:

Onda ga je verovatno pravio laik, verovatno onda sam knez... Mada mi to deluje krajnje iznenadjujuce, posteno. To deluje neozbiljno u svakom slucaju, pogotovu za nekog na toj poziciji. :D Valjda Srbija :D

Oblik štita sam po sebi nije prvorazredni, on predstavlja polje na kojem se postavljaju šarže i pravi grbovna kompozicija. Oblik štita zavisi od trenutne mode i ukusa umjetnika. Za istoričare je važan oblik štita jer upućuje na godine korišćenja grba tako da se po izgledu štita može do u nekoliko godina utvrditi doba nastanka grba. U dobu baroka štit gubi čak i svoj izgled i postaje složena ukrasna konstrukcija.

Lukovic.gif

Kako može da se utvrdi poreklo ovog grba?

Na vojvodina-caffe je okačio jedan korisnik i stavio da je to grb moje familije.

Па Влајко и јесте племићког порекла.
Луковићи су од Рашковића из Штиткова.
Влајко је и директан потомак Старовлашког кнеза Тимотија Рашковића.

(Пошто је Влајко банован, ја ћу писати уместо њега)

Heraldički autoritet heraldike kojoj pripada ovaj grb (Mađari ili Austrijanci) pregledanjem svoje arhive mogu utvrditi tačno čiji je grb ali to košta poprilično (prije 30-40 godina cijena je iznosila desetine hiljada maraka) a možeš i sam pregledati grbovnike pa dok naletiš na njega ali je to ogroman posao.

да не излажемо мог пријатеља Влајка непотребним трошковима ;)

то што је окачио представља грб Луковића, хрватске племићке обитељи :)
(бар према оном што се може наћи на сајту друштва Хрватског племићког збора- Collegium Nobilium Croаticum).
ако је Влајко од тих Луковића, онда нема сумње да припада самом ''цвијету хрватске господе'' :mrgreen:

http://skola.sys.hr/HPZ/obitelji.htm

а кад смо већ код хрватских великашких породица, најважнија и најславнија од свих су Зрински (који су грана чувеног племена Шубића- брибирских кнезова и хрватских банова). ово је грб Шубића:

515px-Bribir6_2.JPG

Зрински су добили име по граду Зрину (на Зринској гори) који је мађарски краљ Лајош I Анжујски 1347. дао у посед Јурају/Ђорђу III Шубићу Брибирском, који је као Јурај I Зрински основао лозу Зринских. ово је њихов грб, који је бан Никола IV Сигетски 1554. добио од краља Фердинанда:

12c-Ozalj-Zrinski-grb-zmaj.jpg

оно што је занимљиво, смрћу последњег мушког потомка Ивана IV Антуна 1703. угасила се главна грана славне лозе Шубића Зринских. дуго се мислило да су тако Зрински потпуно ишчезли, све док се на грчком острву Кефалонија (некадашњем млетачком поседу) није открила побочна грана Зринских. они потичу од Мартина Зринског (1462-1508), сина Петра II и млађег брата Николе III, који се ставио у млетачку службу, где је као високи официр добио титулу грофа, па је на основу тога под именом Sdrin/Σδριν (Sdrinia, Sdrinias) породица уписана у Златну књигу племства (Libro d'Oro della Nobiltà di Cefalonia).

"The first of the Sdrin family, the one who was called and Zrin or Sdrigna (Greek Sdrinia), who settle in Cefalonia, was Martino, high rank military in the army of Democracy of Venetian, at the end of the 15th century. Conte Martino Sdrin, follow in this campaign to Cefalonia on December 1500 the admiral Benedetto Pesaro, as vexillary and he was the first who landed on the island. Admiral Pesaro called him with a Order of The Day on the 2nd of January 1501, "Chief of the Cavalry" on the island and t hat order confirmed by the Venetian Congress on the 27th of February 1504 (Sathas, doc. Ined. V160)".

његови потомци и данас живе на Кефалонији, а има их и у Атини. носе породично име Сдриниас, под којим су признати и од Хрватског племићког збора као грана лозе Шубића Зринских. ово је њихов грб из Libro d'Oro:

sdrincefalonia.png

http://skola.sys.hr/HPZ/obitelji.htm
http://www.croatianhistory.net/etf/subich.html

занимљиво је да данас потомци хрватских Шубића Зринских живе у Грчкој и православне су вере, а потомци српских Петровића Његоша живе и Италији и римокатоличке су вере :lol:

Poslednja izmena:
Istraživao sam malo mletačke grbovnike po netu - zanimljivi su jer se u nekima pojavljuju i grbovi nekih dinastija sa ovih prostora, koje su bile primljene u mletačko plemstvo - evo jednoga od njih:

Giovani Battista Tamineli, "Le Arme overo insegne di tutti li nobili della magnifica & illustrissima Città di Venetia che c'hora vivono", Venetia, 1578.

books
Grbovi Kosača (Cosazza) i Crnojevića (Cernovighio):

books

http://books.google.me/books?id=ZcZOAAAAcAAJ&hl=sr&pg=PT15#v=onepage&q&f=false

Poslednja izmena:

Back