Statler and Waldorf
Buduća legenda
- Poruka
- 43.256
није довољно то што је Правда писала. мораш имати крштенице и друге исправе из старих црквених књига које потврђују сродство. на основу тога ће ти саставити веродостојан родослов.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Па да али су код нас постојале те титуле обер-кнезова. То није била наследна титула ако се не варам.
Једино правило је било да титулу не сме да понесе неко из раје.
Цениш да би ми то урадио из задовољства?
А у оном тексту из Правде се јасно каже када је промењено презиме.
Нећу му сигурно тражити да ми стави петокраку у грб, тако да теме република vs монархија и четници vs партизани неће бити ни дотакнуте.
![]()
Knez odgovara duki po plemićkom statusu, što je visoko plemstvo. A sad ober knez mi se čini da je povezano sa administrativnom funkciom ali to neznam pouzdano.
Zavisi ko koliku zemlju kontrolise. Na primer nekoliko grofovija/counties cine duchy ili vojvodinu. Knez mislim da je vise kao grof. Sve zavisi od kontrole teritorija titulom. Tako je najlakse da se gleda.
Најбоље је поставити висину према пракси. Ми смо имали жупане, велике жупане, војводе, кнежевиће, кнежеве, краљевиће, краљеве, деспоте и цареве. Сви су могли бити зависни и самостални владари без разлике са коликом територијом су владали, а могли су бити и сувладари и због тога успоредба би била правилнија према пракси, и прихваћеним страним терминима.
Најбоље је поставити висину према пракси. Ми смо имали жупане, велике жупане, војводе, кнежевиће, кнежеве, краљевиће, краљеве, деспоте и цареве. Сви су могли бити зависни и самостални владари без разлике са коликом територијом су владали, а могли су бити и сувладари и због тога успоредба би била правилнија према пракси, и прихваћеним страним терминима.
Ја мислим да је то окачио Гусар. Бар ми је слао тај линк на пп.Pronađoh na netu jednu interesantnu knjigu koju preporučujem - Pavao Anđelić, "Srednjovjekovni pecati iz Bosne i Hercegovine", Sarajevo, 1970:
http://www.*************/?tpdrnpul9nmy6kc
има ту још средњовековних титула: изнад витеза (Ritter) је челник, који је отприлике у рангу барона, а изнад челника је жупан, који би одговарао титули грофа, изнад жупана је бан (у рангу маркиза), па кнез, а онда војвода, изнад кога је краљ. кад се ту дода и епитет велики, онда се мења ранг и положај у хијерархији. али отприлике, ово је неки основни однос.
наравно, говорим о словенским титулама, а не оним које су стигле са византијског двора.
Кнез може бити и градски и влашки, не само земаљски - такви носиоци би имали титула хијерархијски нижу но жупан (градски) или једнаку њој (влашки - ако узмемо да је катун пандан жупи). Војвода је пре свега војно звање и као такве не потпада у потпуности у наведену хијерархију сем у ванредним случајевима.
тако је. подела коју сам дао је условна, тек покушај да се наше словенске титуле упореде са западноевропским. што се тиче војводе, то није само војнички чин (у смислу заповедника), него и висока племићка титула. бар је тако било у средњовековној Босни, док су у време деспота Стефана војводе били управници појединих области и обављали пре свега административну функцију.. ако се не варам.
У Босни су војводе најчешће "војводе русага босанког" - најистакнутији међу члановима државног сабора (најчешће хумски владари) - и тиме се, бар се мени тако чини, опет истицало њихово завидно месту у државном апарату - једноставно та функција боље истиче његов значај у држави него ли титула (кнеза) на коју има право наследством и баштином.
У време деспота Стефана војводе практично преузимају компетенције које су раније имале кефалије, са тим да су битније њихове војне него ли цивилне надлежности.
Jesu li? Zar oni ne ispunjavaju upravno-sudsku ulogu u vlastima?
Да војно није било битније, на челу управних јединица би остале кефалије, не?
Jel postoji neko posebno pravilo za grbove skola ili imaju samo ambleme ? Bas sam danas gledao jedan koji je amblem u stilu grba sa sve motoom ispod. Po sebi na stitu odstupa od pravila, ali zanimljivo odradjen.
Онда јесте амблем као што кажеш, али би требало да се и то уреди по хералдичким правилима.То се односи и на неке остале државне институције.Jel postoji neko posebno pravilo za grbove skola ili imaju samo ambleme ? Bas sam danas gledao jedan koji je amblem u stilu grba sa sve motoom ispod. Po sebi na stitu odstupa od pravila, ali zanimljivo odradjen.
Ево, рецимо грб Факултета безбедности одступа од хералдичких правила:
![]()
Колико ја знам, штит мора да буде у првом плану, тако да мото не сме да иде преко штита.