Hemoroidi

• Začetnik teme Začetnik teme stana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
procitala sam dosta poruka i cini mi se sad da nemam problema sa hemoroidima iako sam na to sumnjala. Ipak, nisam sasvim sigurna sta me to boli pa bih da pitam ovde, ako malo skrecem sa teme izvinjavam se:)

pre pola godine sam imala probema prilikom vrsenja velike nuzde i primetila sam malo krvi. Otisla sam odmah kod lekara opste prakse i ona je posumnjala na hemoroide... poslala me je kod hirurga, a kad sam otisla do njega rekli su mi da prvo odem kod ginekologa. Otisla sam odmah tad na pregled i sa ginekoloske strane je sve u redu (pre par meseci sam radila i papa test i analizu sekreta i sve je ok) pitala sam je tada jel mi levi jajnik kako treba jer me povremeno boli i rece mi zena sve je super. Onda sam se vratila kod hirurga koji me je pregledao i ustanovio da je sve u redu. Otisla sam kod moje lekarke opste prakse i ona me je uputila na analizu stolice u krvi, medjutim tu analizu sam uradila tek par nedeja kasnije i rezultat je bio negativan.
Problem je sto jos od tad imam nekako cudne stolice uglavnom su cvrste i (posto sam pocela da zagledam:confused:) pocetni deo je nekad sasusen i izrezbaren nekako i iz delica. Takodje primetila sam neku sluz prvovidno narandzaste boje koje nema puno ali ne znam jel je normalno da se nalazi na stolici. Pre mesec dana sam opet otisla kod lekara jer je bol u donjem delu stomaka postao jaci. uradila sam ultrazvuk stomaka i sve je kako treba, zatim sam dala urin i krv i u urinu je bilo puno bakterija a kad me je poslala na urinokulturu rezulatat je bio odlican i doktorka predpostavlja da je to bilo samo neko prolazno zagadjenje.. analiza krvi je super. Od tada me jos vise boli donji deo stomaka sa leve strane, narocito nakon praznjanja creva ali i sad mi malo seva dok ovo kucam. Doktorka je rekla da su mozda 'nervozna creva' ali mi nije jasno sta to znaci? dala mi je i uput za specijalistu ali nije napisala gde da idem da me ne bi ogranicavala.. mene zanima jel neko imao slicne simptome i sta bi to moglo biti jel su to ipak mozda unutrasnji hemoroidi? mada, procitah sad gore da bi oni trebalo manje da bole a mene donji levi deo stomaka od kuka do prepone vec nedeljama prilicno boli. I jos me zanima gde tacno je najbolje otici i kako bi mogao taj pregled da izgleda?
hvala mnogo;)

Poslednja izmena:
Ne bih rekla da su to hemoroidi, imala si samo jednom krv prilikom nuzde.
Svakome moze da se desi da mu tvrda stolica iziritira creva.
U svakom slucaju to nije nista opasno.
Potrebno je da te pogleda gastroenterolog, no ako imas "nervozna creva" tu terapije nema do psihoterapije jer reagujes stomakom, crevima tacnije na stres.

Dok ne odes kod gastroenterologa na pregled spusti malo loptu na zemlju.

Pozdravljam drustvo u nevolji i pridruzujem se ovom probranom onih koji bi da saznaju nesto vise o mukama koje su ih snasle.
Ja, naime, spadam u kategoriju onih koji su "docerali cara do duvara". - problem vucem vec nekih cirka 20-tak godina od ukupno 40, koliko ih sada imam. Dobio sam ih, tacnije, bolno su me upozorili na svoje postojanje, u vreme kada sam bio aktivni sportista i vrlo retko boravio u zatvorenom prostoru.
Retko imam upale, kao i bolove, vodim racuna o ishrani, odrzavam higijenu, ne naprezem se, ne pijem gazirano, pevam im pesme i ne znam sta sve jos ne uradih, ali ipak imam krvarenja (narocito u poslednjih godinu i nesto jace) redovno, gotovo u 90% slucajeva praznjenja creva.
Ljuto nikad nisam konzumirao, alkohol zadnjih godina gledam samo na reklamama, krecem se i dalje po prirodi (takav mi je posao) ali me genetika "dopravi" - cale je IMAO taj problem. Podvlacim "imao", kasnije cu objasniti zasto u proslom vremenu.
Konstatovani su mi pre 15-tak dana kolonoskopijom hemoroidi 3 stepena (prosle godine na pregledu su bili 2 stepen), i predlozena mi je operacija jer sam, zbog konstantnog gubitka krvi, u medjuvremenu postao i anemican.
Imam nekoliko meni izuzetno vaznih pitanja za koja su mi neophodni odgovori pre nego se odlucim sta cu dalje, pa ko o tome zna nesto vise, ili je kompetentan za ovu temu, molio bih da mi (sto pre!) odgovori, jer u svim prethodnim pitanjima/komentarima nisam pronasao odgovore na pitanja:
1. Da li je moguce resiti u ovoj fazi (3 stepen) problem podvezivanjem, ili koagulacijom IC zracima (hirurg kod kog sam bio poslednji put je bio kategoricki za operaciju!)?
2. Da li hirurskim otklanjanjem ostaju posledice i kakve (verujem da me svi odreda hirurzi, odmah po pregledu, nisu slucajno prvo pitali za godine). Naime, procitao sam u tekstu jednog naseg doktora, objavljenog na netu, da je moguca posledica operacije slabljenje misica koji regulise praznjenje creva, a pomalo se licno plasim i za potenciju, obzirom da je cirkulacija u tom delu vrlo bitna i za druge vazne stvari u zivotu... :)
3. Da li se lasersko otklanjanje razlikuje u smislu kraceg-/duzeg postoperativnog perioda u odnosu na skalpel (u ovom kriznom vremenu nije zgodno dugo odsustvovati s posla)?
Molim sve one koji nesto vise znaju ili imaju iskustva vezanim za ovu problematiku da mi to i napisu. Sto pre! :)
PS. Vezano za mog caleta. On je problem hemoroida resio jednim preparatom koji se konzumira sa medom.
Vi se sada verovatno pitate - zasto to nisam uradio i ja.
E, pa probao sam, i nije da mi nije pomoglo. Stolicu sam pre upotrebe istog imao jednom u 4-5 dana i pamtim svaki taj odlazak u toalet. Sada imam stolicu 2 puta dnevno. Redovno. Ali, bice da sam zakasnio, ili sam mozda bio manje uporan u koriscenju istog, ili je genetika, sta god...
Necu javno reklamirati coveka, ali ako neko hoce da pokusa - mogu mu dati kontakt.
Meni, ponavljam, za razliku od mog oca, nije pomoglo.
Unapred hvala.

Ja sam koristio magletopag a to su magneti koji se prave u Pupinu u Beogradu volgina 15 i oni kad se koriste 10 dana razbijaju čvoriće koje nije mogao da razbije ni krema Faktu koja važi za dobro sredstvo. Malo su skupi ti magneti oko 50 eura ali se isplati jer je to jedino što mi je pomoglo od svih sredstava.

Ja sam el ing ali neznam na kom to principu radi ali radi brate da razbija proširenje vena u anusu.Mnoge stvari mi neznamo kako deluju ali važno je da deluju.

Pojavio mi se neki malo cvoric na cmaru i zanima me sta mogu da preduzmem da se resim toga? Ne boli me i ne smeta mi nista ni pri sedenju niti bilo kako, ali me iritira i mogu da ga napipam.. Ako neko zna nesto neka mi javi. Pozz

Ja sam nakon pojedene vrećice čili čipsa idući dan osjetio jak svrab i peckanje . Nisam znao šta je ,pa je to potrajalo tako par dana u očekivanju da će proći samo od sebe ali nije .Pa mi se i probava pokvarila totalno ,što je samo pogoršavalo problem .
Počeo sam da koristim Faktu mast (stari moj ima isti problem) ,pa Hadensu ali nisu pomogle već samo ublaže tegobe i to pa sigurno dve tri nedelje .I napipao sam neku kao malu izbočinu e sad nisam išao doktoru nekako ono neugodno očekuje čovjek da će proći samo od sebe .
Ja sam negdje na netu našao da pomaže svinjska mast, pa sam probao .Pa gotovo odmah je prestao svrab i nakon par dana evo sve je ok . Zvuči čudno svinjska mast ali eto meni je pomoglo .

Pa negdje mora da postoji nešto ,teško mi brate da se odreknem hrane ajde jako začinjenog mogu .Ali nisam baš tip koji voli bareno ,pokušaću s ovim što si naveo .Neću da zahvaljujem kod nas kažu ne valja :D

Nemoj se zahvaljujes;)meni ga bilo zao kad rece da ne sme voce uopste..bukvalo jede ko beba sve sto se lako vari..pretezno kuvano da ne bude tvrda hrana..cirkaj cajeve..kefir..wellness keks..javim ti jos nesto kad se cujem s njim:ok:

Cao svima.
Imam hemoroide od svoje 17 godine. Dobio sam ih zbog neredovnog odlaska u WC. Bilo je perioda da nisam isao i po 5 dana a onda kad odem...kamenje! Naravno, povredio sam osetljivi deo anusa. U pocetku nisam puno martio za to. Nisam iskreno imao pojma sta bi to moglo biti ni sam pomislio da taj "problemcic" itekako moze smanjiti kvalitet zivota. Secam se da sam negde u svojoj 23 godini prvi put doziveo da su mi heoroidi prokrvarili kroz trenerku nakon nosenja nekog tereta i tad kao da sam odjednom postao svestan svog probleme. Pre toga sam odlazio kod dr zbog peckaja i ponekad bolova. Dobijao sam hepatrombin h mast koja naravno da nije pomogla. Tek sa krvarenjem ja shvatam da ovo nije za zezanje. Posle godinu dve, stanje se toliko pogorsalo da su mi hemoroidi krvarili i dok stojim i mokrim pa sam se dovijao na razne nacine kako to da sprecim kao sto je sedenje na ivici wc solje sto i danas radim. Zasto na ivici? Pa zato sto sam primetio da krvi nema ukoliko je anus pritisnut- tako da ne dolazi do spustanja unutrasnjih hemoroida napolje i do krvarenja istih. To saznanje mi je dosta pomoglo i koristim ga. Sada ili sedim na ivici solje ili dok stojim desnu ruku obmotanu toalet papirom stavim na anus i pritisnem tako da se nista ne spusti iz cmara. Ista stvar je i sa defekacijom. Cim izbacim sto treba odmah toalet papir na ruku i pritisnem cmar. Odmah, ne cekam da dodjem do kade ili da se samo povuce. Odmah i radim stiskanje anusnih misica. To pomaze. Posle defekacije, sedam na ivicu kade, sto je najbolji polozaj za pranje guze. Nasapunjam ruku i lepo toplom vodom operem ne samo spoljasnji deo vec i zavucem prst ili dva koliko moze u anus i izmasiram, ispritiskam zidove zavrsnog dela debelog creva. To mi pomaze da posle nemam utisak da mi hemoroidi ispadaju. I zaista, manje ispadaju kad ih ispritiskam unutra. Probao sam sve od preparata. Masti po pravilu nisu pomogle osim one koje u sebi imaju mentol. Zbog hladjenja. Najbolja mast koju sam nabavio je Proctolyn, italijanska mast pa ko moze, neka nabavi. Pio sam cajeve razne uklj i amer caj. Nista ili jako malo mi je to sve pomoglo. Redovno odlazim u wc vec godinu i kusur dana ali se stanje samim tim ne popravlja. Radio sam sklerozaciju 10-tak puta i ona je najbolja. Bar se meni tako pokazalo. Sloboda je zagarantovana, bar neko vreme. Radio sam takodje kolonoskopiju na VMA. Doduse, ja sam vojno lice, ne znam kakva je procedura za civile. radi se na gastroenterologiji. Imate pripremu dan pre tako sto popijete odredjenu smesu sa 4 litra vode i idete u klonju jedno 10 puta. To vas dobro ocisti i spremni ste. Ja sam je radio u analgo sedaciji i nista ne boli jer naprosto spavate. Ni posle nista nisam osecao. Cista sam osim sto imam H 2/3 gr. To sam uradio jer je moj klasic umro od raka debelog creva a nikad nije imao problema sa njima. Danas je situacija ok. Imam krvarenja ali se nekako snalazim Bolove nemam ali ih nikad nisam ni imao. Mozda 3 puta u toku ove 16-to godisnje istorije problema. Danas mi je 33 god. Ako ima neko pitanja, neka pita. Ja nisam razmisljao o operaciji, jer sam jos mlad. Ne treba sve ispucati sad a ni doktori nece to da mi urade jer sam pitao. Jedva su mi i kolonoskopiju odobrili. Zena hirurg. Sedenje na tvrdoj stolici, meni bajk pomaze, setnja ne a ni stajanje dugo jer dolazi do spustanja hemoroida i punjenja istih krvlju a samim tim i do moguceg prskanja. Ne znam sta bih jos mogao da probam. Hranim se raznovrsno. Mozda magnetoplag ali vidim da posotje ljudi kojima nije pomogao. Izgleda da ovaj problem razlicito pogadja ljude. Svakako preporucujem odlazak kod hirurga sto pre. Nije bolno, neprijatno jeste ali se naviknete. Toliko. Baaaj

Postovani, ovo je novo pitanje ali posto sam nova na forumu, ne snalazim se bas najbolje. Administrator i moderator znati gde da objave ovu poruku.

Vec dugi niz godina sporadicno imam hemoroide koji mi ne daju probleme. Medjutim, vec nekoliko dana imam nadrazaj za praznjenjem ali moram da se dobro napregnem da bih se ispraznila. Jutarnje praznjenje je relativno lako (naprezem se ali barem uspevam da se malo ispraznim) a u toku dana ni toliko. Osecam da kao da ima nesto unutra da blokira praznjenje. Nemam bolove niti krvarenje ali me je strah. Vec nekoliko dana mazem oko otvora i malo unutra Marsicevu mast a kod doktora nisam bila. Da li neko do vas ima ili je imao slicne probleme? Sta mi predlazete? Unapred hvala.

Prvo odmah da napomenem da nikad do sad nisam imao problema sa hemoroidima ili necim slicnim.Redovna su mi praznjenaja.Ali pre 2 dana posle tusiranja sam napipao neki kliker oko anusa nije bolelo.kad uvece odjedamput pocelo da pecka i da boli.Sve jace i jace da danas jedva sedim i idem.Gledao sam preko ogledala da vidim koliko je to i kakve je boje velicine je kao kliker prvo je bili crvene boje a posle polako dobilo je tamno plvu boju.tu na forumu sam negde procitao da moze da se vrati unutra.npunio sam kadu mlake vode i sa sapunom sam polako vracao nazad.i kad to utradim mnogo manje me boli.dok posle nekog vremena opet neopekne ili vec pak ispadne.Pa se sad pitam da nisam nesto uradio sto se nesme.inace nikad nisam imao bolove niti krvarenje.Kupio sam neku kremu delmeson i namazao sam sa tim.

Prvo odmah da napomenem da nikad do sad nisam imao problema sa hemoroidima ili necim slicnim.Redovna su mi praznjenaja.Ali pre 2 dana posle tusiranja sam napipao neki kliker oko anusa nije bolelo.kad uvece odjedamput pocelo da pecka i da boli.Sve jace i jace da danas jedva sedim i idem.Gledao sam preko ogledala da vidim koliko je to i kakve je boje velicine je kao kliker prvo je bili crvene boje a posle polako dobilo je tamno plvu boju.tu na forumu sam negde procitao da moze da se vrati unutra.npunio sam kadu mlake vode i sa sapunom sam polako vracao nazad.i kad to utradim mnogo manje me boli.dok posle nekog vremena opet neopekne ili vec pak ispadne.Pa se sad pitam da nisam nesto uradio sto se nesme.inace nikad nisam imao bolove niti krvarenje.Kupio sam neku kremu delmeson i namazao sam sa tim.
Ниси ништа погрешно урадио.
Први корак је да једеш доста влакнастих материја како би ти столица била мекша.
Значи доста воћа и поврћа. Избегавај у тим фазама храну која изазива затвор- чоколада, слаткиши генерално, много протеина без пропратног узимања влакана...

Ja nemam problem sa stolicom imam redovnu i dosta meku stolicu od kad se pojavio hemoroida i ja ga vratio na mesto on posle nekog vremena opet ispadne valjda sto je upaljen ili pak sta neznam.i kad ga vratim imam osecaj da cu ponovo na wc.i da kazem da me jako manje boli kad ga vrati tj. gurnem koliko moze nazad.on je uvek vidljiv samo mnogo manji.

Jel tacno da promene u radu jetre mogu da pospese probleme sa hemoroidima...
Jel tacno da zelje izaziva cvrstu stolicu i da ga bolesni od hemoroida moraju izbegavati.
Jel tacno da lose sedenje izaziva lose pregibanje creva i samim tim i sklonost ka hemoroidima.
Jel tacno da margarini izazivaju vrlo cesto hemoroidne probleme , a npr masti obrnuto....
Jel tacno da se kafa stvrdne kao kalcifit u udubljenjima i da potencijalno pravi problem iako direktno ne pravi problem hemoroidima...
Jel tacno da ljute papricice koji neki koriste kao prevenciju za prostatu izazivaju lakse praznjenje creva?
I da li je takvo praznjenje zdravo , posto npr ja izbegavam ljutu hranu , jer imam neprijatan osecaj prilikom nuzde, a nemam hemoroide, osim par zatvora u zivotu, ali to su bili zatvori...
Jel tacno da naduvanje usled npr mleka izaziva povecanje krvnog pritiska...jer je krvni pritisak u vezi sa pritiskom gasova u debelom crevu...
I naravno, da li stalno povecan unos vode (4-6l) dovodi do normalizacije ekonomskog koriscenja hrane i dobrog varenja (promene ne valjaju, ali stalno vremenski ne znam...)
Kako je nekome potrebno 1,5kg mesa, 3kg hleba, i kg ovamo , 2 kg onamo , a radi isti posao i trosi isto energije kao i neko ko prolazi sa 400g mesa, 1kg hleba, kg voca , kg povrca i 4l vode...?

Ja nemam problem sa stolicom imam redovnu i dosta meku stolicu od kad se pojavio hemoroida i ja ga vratio na mesto on posle nekog vremena opet ispadne valjda sto je upaljen ili pak sta neznam.i kad ga vratim imam osecaj da cu ponovo na wc.i da kazem da me jako manje boli kad ga vrati tj. gurnem koliko moze nazad.on je uvek vidljiv samo mnogo manji.
Па добро, имаш одређени облик хемороида. Није то ништа чудно.
Јављају се у четири форме и твоја је једна од те четири.
Значи исхрана и користи те мазалице из апотека- уља...то је почетна терапија.
А ако буде болело дуже време ( неколико дана), ако почну да крваре, правац код гастроентеролога.;)

1.Jel tacno da promene u radu jetre mogu da pospese probleme sa hemoroidima...
2.Jel tacno da zelje izaziva cvrstu stolicu i da ga bolesni od hemoroida moraju izbegavati.
3.Jel tacno da lose sedenje izaziva lose pregibanje creva i samim tim i sklonost ka hemoroidima.
4.Jel tacno da margarini izazivaju vrlo cesto hemoroidne probleme , a npr masti obrnuto....
5.Jel tacno da se kafa stvrdne kao kalcifit u udubljenjima i da potencijalno pravi problem iako direktno ne pravi problem hemoroidima...
6.Jel tacno da ljute papricice koji neki koriste kao prevenciju za prostatu izazivaju lakse praznjenje creva?
7.I da li je takvo praznjenje zdravo , posto npr ja izbegavam ljutu hranu , jer imam neprijatan osecaj prilikom nuzde, a nemam hemoroide, osim par zatvora u zivotu, ali to su bili zatvori...
8.Jel tacno da naduvanje usled npr mleka izaziva povecanje krvnog pritiska...jer je krvni pritisak u vezi sa pritiskom gasova u debelom crevu...
9.I naravno, da li stalno povecan unos vode (4-6l) dovodi do normalizacije ekonomskog koriscenja hrane i dobrog varenja (promene ne valjaju, ali stalno vremenski ne znam...)
10.Kako je nekome potrebno 1,5kg mesa, 3kg hleba, i kg ovamo , 2 kg onamo , a radi isti posao i trosi isto energije kao i neko ko prolazi sa 400g mesa, 1kg hleba, kg voca , kg povrca i 4l vode...?
1. тачно је
2. не знам
3. седење, какво год било, доводи до лењости цреве (смањи се перисталтика), што доводи до затвора, а то узрокује погоршања у хемороидалним венским сплетовима
4. састав марагарина су као полинезасићене масне киселине, а састав масти су засићене...ове из маргарина су нам потребне због много чега- за структуру ћелије, за вазодилатацију, за агрегацију троомбоцита, за синтези тамо неких еикосаноида који играју улогу у васкуларном систему....и засићене су нам битне, али оне изазивају гојазност, па логички мислим, ако изазивају гојазност, могу и хипертензију, а ако неко има хипертензију, то може да се одрази и на хемороиде.
Мада, што се тиче састава маргарина, узела бих то са резервом, јер не верујем произвођачима превише.
5. мислиш на соц/сос из црне кафе? Све то заврши у столици, колико ја знам.;)
6.неком црева на љуто реагују појачањем перисталтике и убрзаним пражњењем, али не свачија црева. љуто је здраво з оне који немају никаква обољења дигестивног тракта (чиреви, операције са скраћивањем црева...), јер повољно делује на паразите. особе које конзумирају љуто, много ређе обољевају од паразитарних инфекција, од оних који не једу.
7. а што не би било здраво? ;)
8.могао би бити само под условом да се црева толико растегну и изврше притисак на велике крвне судове до те мере да повисе притисак....ја не чух за такав случај
9.уношење воде од 4-6 литара у току дана? тај ко то ради има добре шансе да се отрује водом- и не шалим се, тровање водом постоји, као што постоји и дехидратација. неће деловати на економичност у исхрани и зна се тачно колико ко треба воде дневно да унесе
10. индивидуалне разлике...неко може цео дан да ради тежак физички посао на кори хлеба, неко не може ни у најсавршенијим условима

Poslednja izmena:

Back