winkler
Aktivan član
- Poruka
- 1.251
Zanimljivo pitanje kojem se može pristupiti na više načina.
Ako se govori o potpuno čistoj vodi u idealno ravnoj posudi, nedostatak cestica i izostanak neravnih delova na dnu može dovesti do toga da do ključanja ne dođe, iako su temperatura i pritisak dostigli kritične vrednosti, jer tada ne postoje centri kondenzacije oko kojih bi nastajali mehurići i voda bi nastavila da se greje i iznad temperature ključanja, pa bi dodavanje nečeg u takvom slučaju ubrzalo ključanje, jer bi to nešto poslužilo kao centar za obrazovanje mehurića. Što čini da odgvor može biti drugačiji.
Naravno, ako u vodi pored nje same postoje i druge supstance, a na dnu suda postoje neki neravni delovi, kao što je to u realnosti, razmatranje postaje malo složenije. Ipak primetio bih još nešto.
Ono što dodajemo se možda može (delimično) rastvoriti, pa bi to promenilo koncetraciju nekih jona u rastvoru, a to bi, kao što si i sam primetio, moglo da utiče na brzinu ključanja.
Zatim, ringla greje po svom, bez obzira šta je na njoj, pri tom stalno emitujući istu količinu toplote u sistem, koja se raspodeljuje na njegove delove, pa se zagreva i voda i to nešto što je u vodi, pa izvesna količina toplote odlazi na zagrevanje tog dodatka, koja bi inače otišla na zagrevanje vode i ubrzala ključanje ukoliko tog dodatka ne bi bilo u njoj, a u slučaju da je on jako krupan to pogotovo može doći do izražaja.
Prema tome, ne bih se složio u potpunosti sa ovim odgovorom. Mada to ne znači da je moj tačan. Uostalom, ja nisam ni dao konkretnu procenu zavisnosti, samo ukazao na to da mislim da ona postoji.
Ne volim da se ponavljam ali ponekad moram i to:Brzina ključanja vode zavisi od brzine izjednačavanja napona vodene pare-pritiska vodene pare iznad tečne vode sa atmosferskim pritiskom a to će pak zavisiti od temperature grejnog tela-npr. ringle na šporetu i koncentracije jona u rastvoru kao i od vrednosti atmosferskog pritiska
U loncu u kome se kuva npr. pasulj nije sigurno dejonizovana ultra prečišćena voda.Čovek je pitao konkretnu stvar.Ovo što sam napisao se uči i iz Fizike i iz Fizičke hemije-pre svega.
. Sa kojim se u suštini slažem, osim što mislim da i u realnom slučaju dodavanje nečeg teoretski može menjati koncetraciju izvesnih jona u rastovoru pa tako uticati i na brzinu ključanja.