Hemija - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Evo lakseg nacina resavanja oksidoredukcija, ja ih uopste ne radim tako. :)
4Li2O2 + 2H2O-----> 4LiOH + O2

O[SUP]-1[/SUP] ----- +1e ------ O[SUP]-2[/SUP] red. 4
O[SUP]-2[/SUP] ----- -2e ------- O[SUP]0[/SUP] oksi. 2

Ovo ti je gotov+a oksidoredukcija, Kiseonik se pise dvaput zato sto se u isto vreme i oksoduje i redukuje.

taj tvoj nacin nije dobar jer levo imas 8 Li, a desno 4...

i molarnu masu ne moze da nadje u periodnom...
najlaksi nacin da dobijes M jeste da izracunas Mr i dodas jedinicu g/molu...
npr:
NaOH
Ar(Na)=23
Ar(O)=16
Ar(H)=1
Mr(NaOH)= 23+16+1=40
M=40 g/mol
i tako za svaki...Ar imas u periodnom, gore iznad elementa, to valjda znas...

Poslednja izmena:
taj tvoj nacin nije dobar jer levo imas 8 Li, a desno 4...

i molarnu masu ne moze da nadje u periodnom...
najlaksi nacin da dobijes M jeste da izracunas Mr i dodas jedinicu g/molu...
npr:
NaOH
Ar(Na)=23
Ar(O)=16
Ar(H)=1
Mr(NaOH)= 23+16+1=40
M=40 g/mol
i tako za svaki...Ar imas u periodnom, gore iznad elementa, to valjda znas...

Ahm, da, greska u prepisivanju. Umesto prve cetvorke stoji dvojka.
Međutim, molarne mase jedinjenja mozes da vidis u periodnom, samo saberes molarne mase elemenata...

Mislis relativne atomske saberes?? Ali tako se dobije relativna molekulska masa... razlika je sto Mr nema jedinicu, a M ima g/molu...

Mr i M su gotovo uvek jednaki, osim kod gasova.
Molekuli jedinjenja imaju istu relativnu molekulsku masu i molarnu masu (NaOH, HCl, H2SO4 i sva ostala jedinjenja), dok molekuli elemenata nemaju istu molekulsku masu ako se sastoje od vise atoma (gasovi): O2, Cl2, P4..., ili ne (Ca, Fe, Mg, Na... i ostali negasoviti elementi).
Nisam nesto strucan (2. razred srednje) ali ovo je uglavnom ovako.

Poslednja izmena:
Izračunajte mase atoma sledećih mononuklidnih elemenata (tj. elemenata koji se javljaju u obliku jednog stabilnog izotopa):

a) fluora
b) fosfora
v) joda

Dovoljno je da mi neko uradi za jedan element...

Pa šta ti je tu teško:

Pogledaj koliko protona, neutrona i elektrona ima svaki element, pa nađi mase protona, neutrona i elektrona, izmnožiš i sabereš. Dobićeš približno tačan rezultat jer se deo mase zapravo izgubi na energiju veze u jezgru saglasno sa OTR.

Mr i M su gotovo uvek jednaki, osim kod gasova.
Molekuli jedinjenja imaju istu relativnu molekulsku masu i molarnu masu (NaOH, HCl, H2SO4 i sva ostala jedinjenja), dok molekuli elemenata nemaju istu molekulsku masu ako se sastoje od vise atoma (gasovi): O2, Cl2, P4..., ili ne (Ca, Fe, Mg, Na... i ostali negasoviti elementi).
Nisam nesto strucan (2. razred srednje) ali ovo je uglavnom ovako.
Polako.
Molarna masa je masa jednog mola odgovarajućih čestica (atoma, molekula, jona) dok jer relativna molekulska masa broj koji pokazuje koliko je puta masa nekog molekula veća od 1/12m ugljenikovog izotopa [SUP]12[/SUP]C.Ta dva broja su potpuno ista ali im je značenje različito.M masa ima jedinicu- g/mol dok je Mr neimenovan broj.
Npr. molarna masa ugljenika je 12g/mol dok je Mr(C)=12.
Pozdrav.

Polako.
Molarna masa je masa jednog mola odgovarajućih čestica (atoma, molekula, jona) dok jer relativna molekulska masa broj koji pokazuje koliko je puta masa nekog molekula veća od 1/12m ugljenikovog izotopa [SUP]12[/SUP]C.Ta dva broja su potpuno ista ali im je značenje različito.M masa ima jedinicu- g/mol dok je Mr neimenovan broj.
Npr. molarna masa ugljenika je 12g/mol dok je Mr(C)=12.
Pozdrav.
Ja nisam izneo ništa što se ne slaže sa tvojim postom, već to, da su uglavnom brojevi molarnih masa i relativnih molekulskih masa isti. Sam si naveo primer. Mr(C)=12. M(C)=12, bez obzira na jedinicu.

1. Kako se RAČUNAJU (mada u zadatku piše "na osnovu podataka navedenih u tablici 9" - koju ja uopšte ne vidim) prosečne relativne atomske mase?

2. Koristeći tablicu PSE, utvrdite u kojoj se periodi i grupi nalaze elemnti čiji atomi imaju sledeće el. konfiguracije najviše energetskog nivoa:

Zapelo mi je kod:

3d^10 4s^2

i

4d^10 5s^1

Ja dobijem za ovaj prvi da se nalazi u 4. grupi i 4. periodi, a za ovaj drugi da se nalazi u 3. grupi i 5. periodi. Dok je kod njih za prvi u 2. grupi, a za drugi u 1.
Ja sam moje rezultate dobio kad napišem celu el. konfiguraciju i onda saberem šta treba za grupu, a periodu vidim već ovako.

3. Koji elementi imaju najmanje, a koji najviše energije jonizacije?

Treba mi za sutra.

Hvala unapred

1. Kako se RAČUNAJU (mada u zadatku piše "na osnovu podataka navedenih u tablici 9" - koju ja uopšte ne vidim) prosečne relativne atomske mase?

2. Koristeći tablicu PSE, utvrdite u kojoj se periodi i grupi nalaze elemnti čiji atomi imaju sledeće el. konfiguracije najviše energetskog nivoa:

Zapelo mi je kod:

3d^10 4s^2

i

4d^10 5s^1

Ja dobijem za ovaj prvi da se nalazi u 4. grupi i 4. periodi, a za ovaj drugi da se nalazi u 3. grupi i 5. periodi. Dok je kod njih za prvi u 2. grupi, a za drugi u 1.
Ja sam moje rezultate dobio kad napišem celu el. konfiguraciju i onda saberem šta treba za grupu, a periodu vidim već ovako.

3. Koji elementi imaju najmanje, a koji najviše energije jonizacije?

Treba mi za sutra.

Hvala unapred

1. Procenat izotopa* masa izotopa + procenat izotopa* masa izotopa +...../ 100

2. Grupu ogređuje broj valentnih elektrona ( elektroni iz najvišeg energetskog nivoa )
3d^10 4s^2
vde je najviši en. nivo 4 i na njemu se nalaze 2 elektrona pa je element u drugoj grupi.
4d^10 5s^1
ovde je najviši en. nivo 5 i na njemu se nalazi 1 elektron pa je element u prvoj grupi.

3. Najmanju energiju jonizacije imaju alkalni metali ( Ia grupa), a najveću plemeniti gasovi. Tj. energija jonizacije raste u periodi a sleva na desno.
Kada je u pitanju grupa energija jonizacije opada u grupi odozgo naniže, tj Na ima veću energiju jonizacije od Cs.

1. Kolika je koncentracija 1,8 % rastvora aluminijum-sulfata?
2. Koliko kubnih cm vode treba dodati u 200g 20% rastvora hloridne kiseline da se napravi 5% rastvor? - Ovde dobijem 600g vode. Je l' se to podrazumijeva da je 600cm3?

1.8% rastvor ynaci da u 100g rastvora ima 1,8g aluminijum-sulfata i 98.2g vode.

c=n/V
n = m/M
M(Al[SUB]2[/SUB](SO[SUB]4[/SUB])3) = 342 g/mol
n = 1,8g/342g/mol
n = 0,0053 mol
m (H[SUB]2[/SUB]O) = 98,2g , V (H[SUB]2[/SUB]O) =98,2 cm[SUP]3[/SUP] = =0,0982dm[SUP]3[/SUP]
c= 0,0053 mol/0,0982dm[SUP]3[/SUP]
c =0,057mol/dm[SUP]3[/SUP]

Poslednja izmena:
Kako se racuna valentnost na neki elementi

Prvo moraš da znaš elemente sa stalnom valencom

alkalni metali Ia grupa( Na, K, Li ... ) imaju uvek valencu I
zenmoalkalni metali IIa grupa( Mg, Ca, Sr , Ba... ) imaju uvek valencu II
Al III
Cl I ( osim kad je sa kiseonikom)
H uvek I
O II ( u peroksidima I, u superoksidima O[SUB]2[/SUB] I
itd.

N[SUB]2[/SUB]O[SUB]5[/SUB]
valenca kiseonika u oksidima je II, a azot moze biti od I do V
proizvod indeksa azota i valence azota jednak je proizvodu indeksa kiseonika i valence kiseonika. Pošto za azot neznamo pišemo X i sastavljamo jednačinu. Rešenje te jednačine je valenca azota.
2*X=5*II
2*X=10
X=10/2
X=5 (V)
valenca se piše rimskim brojem.

Back