Sve klikće: U boj! U boj!
A kako i ne bi kad Beograd, na dan mobilizacije, šalje Cetinju telegram: „Kralj danas pozvao pod oružje celokupnu ubojnu silu Srbije. Očekujemo glas da je bratska Crna Gora solidarna u ovim sudbonosnim trenucima. Bićemo duboko zahvalni ako nas Cetinje jedino tim glasom obraduje...“
A Cetinje, zahvaćeno neviđenim talasom oduševljenja i spremno da se lati oružja, žuri da odgovori bratskom Beogradu: „Od juče sva je Crna Gora na nogama! Svoju ruku stavila je u ruke bratske Srbije da udružene polete braći u pomoć: „Onamo, onamo, za brda ona...“
I tako otpoče rat. Rat, ta strašna reč, ta surova slika koju ću potom viđati iz časa u čas u svoj njenoj nakaznosti, sa svim njenim posledicama. Viđala sam teške ranjenike, oslepele u boju, bez ruku i nogu, iskidanih creva... Viđala sam ih i vidala im rane..
U prve dve ratne godine oca sam videla samo četiri puta. Dođe, najposle, na Cetinje krajem juna 1915. godine. Potonuo u brige i nemir. Skrhan umorom i nesanicom. Bezmalo tri meseca u borbama. Mnogi vojnici izginuli; neki, njih je najviše, ranjeni. A zlo tek dolazi. Iz pojedinih crnogorskih kuća izginule i po tri-četiri muške glave.
Jednog dana, dok smo još bili na Cetinju, reče mi:
- Spremi se, Gaguna. Od danas ćeš sa ocem. Gde budem ja, bićeš i ti...
To je bilo sve što je rekao. Majka Milica reče da je to dobro. Biću uz oca, da mu se nađem pri ruci u časovima umora i tuge koja ga je sve više pritiskala. Ja - srećna. Nisam ni pomišljala na opasnosti i iskušenja koja me očekuju.
Pođosmo. Moj sedmogodišnji brat Vukašin dovikuje: „Srećan ti put, tata!“ Zgrabih ga i poljubih, srećna što nije dovoljno odrastao da krene u boj, jer bih u tom slučaju ja morala da ostanem kod kuće. Ovako, deliću sudbinu crnogorskih vojnika, pa kako Bog da...
Stigoše i oni crni dani sa sve tragičnijim vestima: pritisnuta sa tri strane silnom nemačkom, austrougarskom i bugarskom vojskom, srpska vojska počela je da se povlači. Dopreše vesti da su Bugari udarili nož u leđa srpskoj vojsci, da su presekli glavne komunikacije prema Nišu, Skoplju, Solunu i da zbog toga srpska vojska, da bi izbegla zaokruženje i uništenje, mora da krene preko Kosova prema Crnoj Gori. Uto stiže mom ocu ona istorijska depeša srpske Vrhovne komande:
„Ako Crnogorska sandžačka vojska uspe da spreči prodiranje protivnika od Višegrada na Uvac - Prijepolje - Sjeničke položaje i Novi Pazar i time ne dozvoli da se javi srpskoj vojsci u bok i pozadinu, ona se srpstvu odužila.“
Na ovo je serdar Janko Vukotić odgovorio:
„Neka Vrhovna komanda ne vodi brigu: Crnogorska sandžačka vojska rešena je da se do poslednjeg vojnika žrtvuje. A da ne dozvoli neprijatelju da se javi bratskoj vojsci u bok, a još manje u pozadinu.“
Uoči boja na Mojkovcu, u Kolašinu, gde je bio moj otac, proslavljeno je Badnje veče. Vojnici i oficiri nasekli badnjake i zapalili veliku vatru pred zgradom u kojoj se trenutno nalazi štab. Vatru je upalio moj otac, serdar Janko, pa redom ostali oficiri i vojnici, bacajući na plamen hrastove grančice, koje su varničile i pucketale. Ja sam među njima bila jedino žensko čeljade...
Oko badnjaka koji su lagano sagorevali odjeknuše gusle, pesma ispuni prostor i sve me to podseti na one scene iz „Gorskog vijenca.“ Noćas, uoči velikog praznika pravoslavnih, osećam da svi slute da će sutrašnji dan biti obojen krvlju, da će se i sutra sudariti dve vojske, jedna malena, ali hrabra, koja brani svoje kuće i svoj goli krš, svoju čeljad i svoje majke, i druga, silna, koja je krenula da osvoji tuđe, da nas učini robljem... I, evo, u zdravicama, uz podignute čaše, čuju se i reči zakletve da neprijatelju neće ustupiti ni pedalj srpske zemlje, da će radije izginuti na braniku otadžbine.
- Neka bude borba neprestana (neka bude što biti ne može) krst i topuz neka se sudare - Njegoševe stihove govori moj rođak Đuro Vukotić, nazdravljajući ostalim oficirima. - Važno je da je bratska srpska vojska malo izmakla...
Mome ocu, serdaru Janku Vukotiću, svakodnevno stižu izveštaji o kretanju srbijanskih trupa: znao je, iz dana u dan, da su pojedini delovi izbili na obale Skadra, drugi su u tom času bili u Tuzi, treći na maršu prema Podgorici, četvrti takođe u maršu od Andrijevice prema Mateševu, peti između Andrijevice i Vinicke, a poslednji odredi u predelu Rugova...
Sve te izveštaje ja sam dešifrovala i predavala mom ocu i drugim oficirima iz Štaba.
Borba na Mojkovcu je u velikom jeku. Saznajem iz razgovora moga oca i Petra Martinovića da je s desne strane Ljubo Poleksić, s leve Milinko Vlahović, a u sredini Miloš Medenica. Do tog časa ukopan, neprijatelj je prešao u napad. Računali smo da nas može napasti baš na ovaj veliki praznik verujući da crnogorski ratnici nisu na položajima, da su ispunili crkve i manastire da uzmu sveto pričešće, potom otišli svojim kućama da pomiluju decu koju mesecima nisu videli. Svi vojnici su, međutim, bili na položajima i kao da je svak sebi izdao zapovest: ni korak nazad!
Bori se Crna Gora. Ranjenici prolaze pored nas, neke prenose na nosilima, druge na konjima, hitaju na previjalište. A koliko ih je tek ostalo na bojištu, iza stoletnih bukava, bez svesti! To niko ne zna... Obuzelo me neko čudno osećanje i ja bih, ako mi otac dozvoli, da zgrabim pušku i krenem dole, na razbojište da, poput onih mladića iz regrutnog bataljona, obaram Švabe... Ali, moj otac smrknut, utonuo u brige i ja se ne usuđujem da tražim dozvolu da se udaljim...
Došlo mi da klikćem: Ej, moja mala, moja velika Crna Goro! Velika si i veličanstvena u ovom trenutku ljutog boja, na ovaj krvavi praznik, na ovaj sveti dan, pun strave i užasa. Sva si u plamenu, Crna Goro, goriš i nestaješ; tvoji sinovi leže među ovim deblima s puškom čvrsto prislonjenom uz obraz. Mnogi već leže bez krvi, bez svesti, zgrčeni, iskomadani... Nema ko da ih opoje i sahrani. Ej, Crna Goro, pleme ti ljubim, obraz ti ljubim, krš ti ljubim, ne daj se! Neka Švaba upamti ovaj dan, ovaj pravoslavni Božić, ovaj mraz, sneg obojen i njegovom krvlju, neka upamti ovo srpsko pleme na čiju je zemlju pošao...
Posle boja na Mojkovcu, nastala je krilatica: „Da nije bilo krvavog Božića na Mojkovcu, ne bi bilo ni Vaskrsa na Kajmakčalanu!“ Opravdana ili ne, ostala je činjenica da su crnogorski đetići uspešno štitili svoju jednokrvnu braću iz Srbije.