Gusle i guslarske narodne pjesme

Kad sam bio u Sutomoru ove godine stah sa čovjekom što prodaje gusle i kažem mu da počne Mojkovačku bitku a da ću ja da pjevam (bio sam malo pod dejstvom alkohola)... i počnem ja
Otkad Balkan satana pritište
i srpsko se ugasi ognjište...
Jedva me žena odvukla u sobu :)

Кад сам последњи пут био тамо Сутоморе се још не беше одродило. Чак напротив, у страху да ће Албанци и барски муслимани покуповати имања, локалци су се често позивали на српство да би мобилисали комшије да не продају куће и викендице.

Кад сам последњи пут био тамо Сутоморе се још не беше одродило. Чак напротив, у страху да ће Албанци и барски муслимани покуповати имања, локалци су се често позивали на српство да би мобилисали комшије да не продају куће и викендице.

A što misliš da su se sad Bar i Sutomore "odrodili"?! Čak i mnogi nacionalni Crnogorci furaju onu Đilasovu priču kako su srpskog porijekla...

A dole i dosta Srbijanaca (hajde da iskoristim ovaj nepravilni naziv) kupuje imanja...

A što misliš da su se sad Bar i Sutomore "odrodili"?! Čak i mnogi nacionalni Crnogorci furaju onu Đilasovu priču kako su srpskog porijekla...

A dole i dosta Srbijanaca (hajde da iskoristim ovaj nepravilni naziv) kupuje imanja...

Па кад рече да те жена одвлачила у собу, мислио сам да је то било из страха на не изазовеш међунационални инцидент. А рек`о онда да кажем како за тим страхом у Сутомору потребе нема. :D

Па кад рече да те жена одвлачила у собу, мислио сам да је то било из страха на не изазовеш међунационални инцидент. А рек`о онда да кажем како за тим страхом у Сутомору потребе нема. :D

Ma više iz razloga da ne pravim budalu od sebe...:)

Moj otac npr. drži gusle ovako normalno (da ne kažem između nogu :))... a moj đed koji je rođen u Nevesinju prebaci lijevu nogu na desno koljeno pa stavi gusle na nogu...

148821_367769256636708_474197174_n.jpg

А овај, како држи? :zcepanje:

'ladno iste naše gusle... Gdje je ovo, negdje u Metohiji?

Ма, није то ништа... :) Данас их свако својата. Да није тужно, било би смешно.
Не знам где је, у опису се спомиње Косово, не разумем тај огавни језик, па ти не могу тачно рећи.
Рекох ти већ да их свако присваја, обрати пажњу.

156197_365933423486958_293903135_n.jpg

430538_368016939945273_1027221331_n.jpg

598787_366383226775311_1449277580_n.jpg

Добротворно гусларско вече за обнову цркве Светих Врача Козме и Дамјана, које ће се одржати 28. септембра у цркви Светог Јована Владимира, у насељу Медаковић 3, са почетком у 19 часова.
Цена карте је 300 динара, па ко је у могућности... :)

Verovatno deo siptara po-siptarenih muslimana srpskog porekla. ako ih ima najvise u Metohiji, to bi bilo to.

Koliko ja znam islamizacije Srba i pratećeg arbanašenja je bilo u skoro svim krajevima gdje su Srbi i Šiptari živjeli zajedno... kažu da je danas na Kosmetu potomaka takvih najviše u Drenici.

Po imenu onog arbanaškog guslara sam pomislio da je rimokatolik, a takvih ima u Metohiji, najviše oko Đakovice... Pazi, ne moraju oni biti srpskog porijekla, mada oni na slici u narodnoj albanskoj nošnji stvarno liče na naše ljude i nemaju (hajde da kažem) one klasične šiposke face... :)

Back