Грижа савести?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Постоји ли грижа савести?

• Да

glasova: 36 80,0%
  • Не

glasova: 8 17,8%
  • Нисам о томе размишљао/ла

glasova: 1 2,2%

• Ukupno glasova
    45
  • Anketa je zatvorena .
Molim ozbiljno pitanje?!!!
O metodama istraživanja ljudskog uma možemo na nekoj temi o tome..
Idemo u nekom drugom pravcu od vaše teme..
Vraćamo se na grižu savest.

Хм.. хм..
Када Ви тврдите да је:
LJUDSKI UM istražena teritorija 10%..
И да:
Kad nekom govorim tačno znam kako če reagovati...
Онда је то везано за тему.
А када ја тражим појашњење, онда није везано за тему?

Да везано је за тему. Овде управо говоримо о томе да ли и колико тумачење/савети (опростите на нестручности, уз мало добре воље ћете успети да схватите шта сам желела да кажем) утиче на свест људи који су по савет дошли. И сами сте рекли да је особа која је по савет дошла свесна ризика. Нисте ми објаснили шта под тим ризиком подразумевате, нити како знате колико је и да ли је особа ризика свесна.

Rizik se odnosi na onaj deo kada covek zna da ne mora sve sto ce cuti nuzno biti i prijatno. Ljudi koji sa tim imaju problem , obicno se od toga ogradjuju...i ne zele da idu. Znaci vazno je poznavati sebe.
Druga stvar. Ono sto sam ti rekla i na " Verovanju"...Astrologija ti samo daje smernice...samim tim odlazak kod astrologa i nije nesto strasno. Astrolog ti nikada nece reci " imas saobracajku za 15 godina "....vec ce videti da u tvojoj natalnoj karti postoje naznake da neces biti dobar vozac.....da bi prosto trebala na to da obratis paznju i da se pripazis...
Navela sam samo banalan primer.
Zbog toga su se u proslosti , veliki ratnici, obicno konsultovali sa svojim astrolozima pre odlaska u " boj"...;)
Dakle, zaista ne vidim u astrologiji nista sto bi uplasilo nekog u toj meri.

Хм.. хм..
Када Ви тврдите да је:
И да:
Онда је то везано за тему.
А када ја тражим појашњење, онда није везано за тему?

Да везано је за тему. Овде управо говоримо о томе да ли и колико тумачење/савети (опростите на нестручности, уз мало добре воље ћете успети да схватите шта сам желела да кажем) утиче на свест људи који су по савет дошли. И сами сте рекли да је особа која је по савет дошла свесна ризика. Нисте ми објаснили шта под тим ризиком подразумевате, нити како знате колико је и да ли је особа ризика свесна.

Rasplinjavamo temu ok..
Ljudski um je istražen između 5 i 10%...
Prvenstveno mislim na telepatiju,telekinezu i ostale pojave...
Naravno o njima se malo zna...
Šta ulazi u to još?
Nauka o snovima,nauka o ljudskom ponašanju,parapsihologija..
Želiš neke dokaze u vezi toga?

Svaki savet koji se dobije od Astrologa je u takvom kontekstu da nije
po sebi u negativnom smislu i kao takav je lako svarljiv...
Nemogu se pojedinosti sagledati do detalja ali se može ukazati
šta bi se moglo dogoditi..
Astrolozi nastupaju u tom smislu..
Moglo bi se dogoditi to i to jer su vam planete tu i tu pa one ukazuju na to i to...
Mislim da je ovo razumljivo..

ako odemo kod lekara i potrazimo savet jer nas boli glava i on otvori prirucnik u kojima je spisak lekova i procita sta pise za to i prepise lek zar to nije isto kao kad odemo kod astrologa i kazemo boli nas glava a on otvori knjigu(zvanicno izdatu i legalnu) i kaze ..imate Marsa u 6 polju u Ovnu i u aspektima..pa nabroji, i u knjizi pise da ste skloni glavobolji ..jesmo li mi izmislili nesto novo..ili lekari...pa sve to o cemu pricamo pise vec negde..

Rasplinjavamo temu ok..
Ljudski um je istražen između 5 i 10%...
Prvenstveno mislim na telepatiju,telekinezu i ostale pojave...
Naravno o njima se malo zna...
Šta ulazi u to još?
Nauka o snovima,nauka o ljudskom ponašanju,parapsihologija..
Želiš neke dokaze u vezi toga?

Svaki savet koji se dobije od Astrologa je u takvom kontekstu da nije
po sebi u negativnom smislu i kao takav je lako svarljiv...
Nemogu se pojedinosti sagledati do detalja ali se može ukazati
šta bi se moglo dogoditi..
Moglo bi se dogoditi to i to jer su vam planete tu i tu pa one ukazuju na to i to...
Mislim da je ovo razumljivo..

Ово јесте разумљиво.
Било ми је и до сада разумљиво. Међутим. Када ове две реченице повежете, можете некога довести у ситуацију да поверује да сте Ви способни да сагледате свих 10% нечијег ума.
Тако да ово и даље остаје нејасно...
Ја сам склона да Вам поверујем, али ми ова ваша способност делује, како бих рекла... Надљудски? Слажете се?

Mislim da je ovo razumljivo.

Ценим астрологе који наступају у овом смислу. То сам већ негде на овој теми написала... али... не наступају сви астролози у овом смислу... итд. Да се не понављам...
Мени је јако жао што не читате шта пишем и што моје коментаре схватате злонамерно...

Ето, ја нисам способна да проценим како ћете реаговари.

ako odemo kod lekara i potrazimo savet jer nas boli glava i on otvori prirucnik u kojima je spisak lekova i procita sta pise za to i prepise lek zar to nije isto kao kad odemo kod astrologa i kazemo boli nas glava a on otvori knjigu(zvanicno izdatu i legalnu) i kaze ..imate Marsa u 6 polju u Ovnu i u aspektima..pa nabroji, i u knjizi pise da ste skloni glavobolji ..jesmo li mi izmislili nesto novo..ili lekari...pa sve to o cemu pricamo pise vec negde..

Тачно.
Лекар је обавезан, како заклетвом тако и законом. Шта обавезује астролога?
Само лично поимање морала. Ја сам се једноставно изразила ''савест''.
Коме одговара астролог који је нешто, баш из незнања а никако из злобе, погрешно урадио/рекао?
Вас треба то да брине више него мене.
Из разлога што грешком једе особе, читава бранша губи ауторитет/поверење/углед.

bez imalo potcenjivanja i bez ikakve zle namere i bez imalo zloce, zlobe ili sta vec moze da bude navedeno ,sasvim iskreno mislim i to sa postovanjem govorim da ti zaista jesi sposobna da u vecini slucajeva bas znas kako ce odreagovati i da tako i nastupas, svesno..znaci, ne vredjam, ne pljujem i ne psujem, samo konstatujem stanje koje vidim i iza svog misljenja stojim..nadam se da me zaista neces pogresno protumaciti

Тачно.
Коме одговара астролог који је нешто, баш из незнања а никако из злобе, погрешно урадио/рекао?

prvo boldirano..moj komentar se odnosio na astrologa koji otvori knjigu, procita ono sto je neko, priznat ili poznat ili vec kako bih nazvala, astrolog napisao, i to iznese..kakva greska onda, cija? tumacenja iz zvanicne knjige, prenetog znacenja tog i tog autora, na primer..

a drugo boldirano..sta da kazem, onako iskreno sem da generalizovano misljenje u principu nije u redu jer bi tako mogli i sve lekare da mrzimo i sumnjamo u njih ili nipodastavamo jer je jedan dao pogresne lekove nekom i usmrtio ga, ne samo da mu je promenio psihicko stanje ili razmisljanje nego ga samo lisio zivota..to ne mogu da mislim kao ti ili kao sto si ti napisala da je takav stav neciji

bez imalo potcenjivanja i bez ikakve zle namere i bez imalo zloce, zlobe ili sta vec moze da bude navedeno ,sasvim iskreno mislim i to sa postovanjem govorim da ti zaista jesi sposobna da u vecini slucajeva bas znas kako ce odreagovati i da tako i nastupas, svesno..znaci, ne vredjam, ne pljujem i ne psujem, samo konstatujem stanje koje vidim i iza svog misljenja stojim..nadam se da me zaista neces pogresno protumaciti

Можда понекад. Никако у већини случајева.

Ипак... Хвала.

prvo boldirano..moj komentar se odnosio na astrologa koji otvori knjigu, procita ono sto je neko, priznat ili poznat ili vec kako bih nazvala, astrolog napisao, i to iznese..kakva greska onda, cija? tumacenja iz zvanicne knjige, prenetog znacenja tog i tog autora, na primer..
Грешка тог и тог аутора? На пример...
Ово може да буде питање за неку другу тему, којом се ја не бих бавила.
Баш као што и лекари сваке године добијају нову књигу, а стара одједном престане да важи. Ко је поставио питање чија је грешка била у претходној књизи?

a drugo boldirano..sta da kazem, onako iskreno sem da generalizovano misljenje u principu nije u redu jer bi tako mogli i sve lekare da mrzimo i sumnjamo u njih ili nipodastavamo jer je jedan dao pogresne lekove nekom i usmrtio ga, ne samo da mu je promenio psihicko stanje ili razmisljanje nego ga samo lisio zivota..to ne mogu da mislim kao ti ili kao sto si ti napisala da je takav stav neciji

Генерализацију не подржавам. Нисам јој склона, колико год је у мојој моћи да јој се одупрем. Да сам склона генерализацији, не бих дошла овде да са вама разговарам, већ бих помислила да сте сви онолико шупљи колико и она особа која ми је рекла да нећу имати деце...:shock: да ћу се удати касно, за особу у знаку Бика...:shock::shock: да вучем проклетство са очеве стране...:shock::shock::shock:
А та особа себе назива астрологом. ;-)
Дакле, чињеница је да генерализација постоји, а ви сте ти који би требали да се организујете и да нађете начин да се заштитите. Додатан мотив - тиме ћете заштитити и друге.

e, pa slazem se a tvojim postom.......

...i za "knjigu" ? Nije li astrologija ostala sustinski ista , od njenog nastanka , do danas....sa kasnijim uvodjenjem sporih planeta...Mislim da komparacija nije na mestu , no ok.
Astrolog moze samo da pogresi ukoliko ne sagleda sve iz jedne karte...tj. ukoliko ne zna, pa pogleda sarlatanski i odvali glupost. Literatura novijeg datuma je tu samo kada su neke finese u pitanju...sustina se ne menja.

Тачно.
Zato je to u svetu lepo regulisano, a ne kao kod nas, barem za sad.

Pojedinci se ovde (mislim, u Srbiji :wink: ne na temi, toga još nije bilo) smeju astrološkim fakultetima i sličnim školama gde je obrazovanje iz astrologije formalno, a to je zapravo jedini način da se cela stvar formalno i zakonski reguliše. Ti tamo između ostalog polažeš i sijaset predmeta tipa psihologije, etike itd., na kraju dobiješ diplomu, sertifikat, i "voziš" kao i svaki drugi posao. I za njega odgovaraš, naravno.
Na zapadu npr. zaista ne može svako da se bavi astrologijom, naravno profesionalno.

Naravno, ako se ovo uopšte uklapa u ono što tebe zanima ... tj što si postavila kao pitanje.

Kod nas je opravdano postavljati takva pitanja jer to za sada ni najmanje nije regulisano kako bi trebalo.

Баш као што и лекари сваке године добијају нову књигу, а стара одједном престане да важи. Ко је поставио питање чија је грешка била у претходној књизи?
Znanje je suštinski isto, kao što je već neko rekao pre mene. Kao i u drugim oblastima, knjige se dopunjuju i stvari nadovezuju jedna na drugu, a discipline razvijaju i napreduju. Tako je i sa astrologijom.
Mnogi postavljaju to pitanje ali znanje je iz astrologije, kako vreme teče, sve više i više sistematizovano i teško da će se dva čoveka koja materiju poznaju drastično razilaziti u procenama, jako teško. Mogle bi biti nijanse u pitanju, ili pogled iz drugog ugla ali teško suštinski različit osvrt na istu stvar.

Генерализацију не подржавам. Нисам јој склона, колико год је у мојој моћи да јој се одупрем. Да сам склона генерализацији, не бих дошла овде да са вама разговарам, већ бих помислила да сте сви онолико шупљи колико и она особа која ми је рекла да нећу имати деце...:shock: да ћу се удати касно, за особу у знаку Бика...:shock::shock: да вучем проклетство са очеве стране...:shock::shock::shock:
А та особа себе назива астрологом. ;-)
Дакле, чињеница је да генерализација постоји, а ви сте ти који би требали да се организујете и да нађете начин да се заштитите. Додатан мотив - тиме ћете заштитити и друге.
Ovo nije generalizacija nego prorokovanje tamo gde mu mesto nije i na način koji nije adekvatan, a to sam i ja spominjala u svojim blogovima :lol: na ovoj temi, na jednoj od prethodnih strana.

Osim toga, pojedini segmenti ove analize (ili "analize" ? ) bi se mogli bez problema klasifikovati i kao neznanje. Recimo, svako ko se iole doznaje u osnove astrologije zna da se iz natalne karte jednostavno ne može proceniti znak (odnosno Sunčev znak - položaj Sunca) partnera iz nečije natalne karte. Ti možeš reći "tip Bika" ili neke osobine Bika ili šta već, ali nečiji znak je nešto drugo. A ovo je pogađanje, veze sa astrologijom nema.

Verovala ili ne, jako veliki broj i profesionalnih i ostalih astrologa se bori i protiv je ovakvog pristupa i astrologiji, i klijentu (ili kome se već tumači).

Digresija za one koji se astrologijom bave - setite se samo Marč i Mekevers i njihovih knjiga ... ko god je od njih počeo, teško da će imati ovakav pristup. Mene lično su toliko nervirale sa onim njihovim "moglo bi ovo...", "lako se može desiti ono ..." i večitim psihologisanjem posle kojeg stekneš utisak da je sve "okruglo pa na čoše" :-D jer kao početnik bi sve odmah, konkretno i gotovo ... Tek su mi se kasnije slegle kockice, i zašto, i kako.

Numerologiju nisi mogla da savlads za nedelju dana jer tek kada mislis da si je savladala , ako pokusas da koristis u praksi videces da su tumacenja pogresna a mogu i da ti objasnim zasto. Radim numerologiju u praksi vise od dve godine , pa znam za mnogo fora na ne misli neko ko sturo tumaci. Veruj mi da bi mnogo toga potpuno pogresno protumacila. Trebalo bi mi bar 2 sata da ti objasnim gde mozes kombinaciju brojeva potpuno kontra da protumacis, ne zbog toga sto broejvi ne funkcionisu nego zato sto u kombinaciji stvaraju mesavine koje ti ne bi pale na pamet ako nisi imala iskustva u 100-ine zivih analiza. To ti potpisujem. Zato nemoj da mislis da si nesto savladala. A sto se astrologiej tice ako si je savladala za godinu dana tek cu ti reci da si se tek informisala a nisi ti jos NISTA savladala. Nagobudna si i previse!

Pa za sve je potrebno vreme a posebno kada je rad sa ljudima u pitanju i tu treba biti jako oprezan. :shock:

Zato je to u svetu lepo regulisano, a ne kao kod nas, barem za sad.

Pojedinci se ovde (mislim, u Srbiji :wink: ne na temi, toga još nije bilo) smeju astrološkim fakultetima i sličnim školama gde je obrazovanje iz astrologije formalno, a to je zapravo jedini način da se cela stvar formalno i zakonski reguliše. Ti tamo između ostalog polažeš i sijaset predmeta tipa psihologije, etike itd., na kraju dobiješ diplomu, sertifikat, i "voziš" kao i svaki drugi posao. I za njega odgovaraš, naravno.
Na zapadu npr. zaista ne može svako da se bavi astrologijom, naravno profesionalno.

Naravno, ako se ovo uopšte uklapa u ono što tebe zanima ... tj što si postavila kao pitanje.
Kod nas je opravdano postavljati takva pitanja jer to za sada ni najmanje nije regulisano kako bi trebalo.

Наравно да се уклапа. :D
Само да не постане и обавезан предмет у основној школи...:shock:
(шала :wink:)
Озбиљно, мислим да би ово већим делом решило проблем.

Баш као што и лекари сваке године добијају нову књигу, а стара одједном престане да важи. Ко је поставио питање чија је грешка била у претходној књизи?[/OUOTE]

>>>>>Astrologija kao i sva ostala nauka stalno napreduje, razvija se,neko stalno istrazuje, dolazi do novih saznanja, to je normalno...i u u prethodnim "knjigama" uvek ima gresaka, to vazi za sve, celu nauku, ceo svet, za celokupno znanje o bilo cemu. U svakoj "knjizi"uvek ima mnogo tacnosti i mnogo gresaka, jer su to sve ustvari samo teorije otvorene za dalje istrazivanje, analiziranje i razvijanje...Ne bi bilo ni zanimljivo da je sve fiksno determinisano i da na tome ne mozemo dalje da "gradimo" , da nam nije otvorena mogucnost da sami istrazujemo i samostalno dolazimo do novih saznanja [otkrica].
Jedino sto prvo pravilo svega sto radimo treba da bude: Sta god da radis pazi da ne povredis nekoga na bilo koji nacin, da ne povredis necija osecanja, da ne napravis haos u necijoj glavi, da ljudima ne uneses bezrazlozni strah.

Po statistici... o ljudima koje ne sretnemo mozemo samo da nagadjamo da li im se karakteri slazu ili ne sa horskopskim znacima (generalizovano). Oni nisu od koristi ni tebi ni meni.
Statisticki ja ne mogu da tvrdim da je tacno to sto sam zakljucio na osnovu malog broja populacije koji sam "anketirao".
Takodje, ne mislim da je moguce (naucno) utvrditi nepostojanje icega pa ni povezanosti horoskopskog znaka sa karakterom.
Ako je moguce, moguce bi bilo utvrditi postojanje necega. Obrnuto ne.
Zato sam skeptik. I prema astrolozima koji tvrde da sve vide i prema onima koji tvrde da je astrologija slucajka.

Za razliku od tebe ja sam onaj koji prihvata da astrologija pogađa slučajno i taj sam stav prihvatio na osnovu rezultata naučnog istraživanja, čije rezultate sam imao sreću da pročitam.
Drugo, slučajno znam o nekim mogućim uticajima/dejstvima u prirodi i nikako se u to ne uklapa, recimo, dejstvo "strašnog" Plutona. No ovo "ne uklapanje" je danas malo važno. Mnogo je važnije što su, nazavisno od "vrste uticaja", istraživanja pokazala da astrologija pogađa slučajno i za mene je tu kraj priče, bez obzira što su astrolozi te naučnike proglasili šarlatanima. Uostalom to se i očekivalo jer je sukom interesa u pitanju.

Баш као што и лекари сваке године добијају нову књигу, а стара одједном престане да важи. Ко је поставио питање чија је грешка била у претходној књизи?[/OUOTE]

>>>>>Astrologija kao i sva ostala nauka stalno napreduje, razvija se,neko stalno istrazuje, dolazi do novih saznanja, to je normalno...i u u prethodnim "knjigama" uvek ima gresaka, to vazi za sve, celu nauku, ceo svet, za celokupno znanje o bilo cemu. U svakoj "knjizi"uvek ima mnogo tacnosti i mnogo gresaka, jer su to sve ustvari samo teorije otvorene za dalje istrazivanje, analiziranje i razvijanje...Ne bi bilo ni zanimljivo da je sve fiksno determinisano i da na tome ne mozemo dalje da "gradimo" , da nam nije otvorena mogucnost da sami istrazujemo i samostalno dolazimo do novih saznanja [otkrica].
Jedino sto prvo pravilo svega sto radimo treba da bude: Sta god da radis pazi da ne povredis nekoga na bilo koji nacin, da ne povredis necija osecanja, da ne napravis haos u necijoj glavi, da ljudima ne uneses bezrazlozni strah.

Kada već Astrologiju upoređuješ sa ostalim naukama, da li bi mogao malo da objasniš o metopdologiji astroloških istraživanja? Da li bi mogao, recimo, da ukratko ukažeš na neku grešku u "nekim prethodnim knjigama" : koja je to greška; kako je utvrđeno da je to greška i kako je ispravljena?
I svakako, nameće se pitanje, kako je moguće da Astrologija još nije izgradila sigurnu metodologiju, nego posle preko 2000 godina razvoja, astrolozi još uvek greše? (Jedan astrolog-amater je tvrdio kako danas pogađa sa 60% tačnosti-priznaćeš i sam da je to nedopustivo malo za "nauku" koja traje tolike milenijume).

Kada već Astrologiju upoređuješ sa ostalim naukama, da li bi mogao malo da objasniš o metopdologiji astroloških istraživanja? Da li bi mogao, recimo, da ukratko ukažeš na neku grešku u "nekim prethodnim knjigama" : koja je to greška; kako je utvrđeno da je to greška i kako je ispravljena?
I svakako, nameće se pitanje, kako je moguće da Astrologija još nije izgradila sigurnu metodologiju, nego posle preko 2000 godina razvoja, astrolozi još uvek greše? (Jedan astrolog-amater je tvrdio kako danas pogađa sa 60% tačnosti-priznaćeš i sam da je to nedopustivo malo za "nauku" koja traje tolike milenijume).

A da li bi ti mogao da pogodis 60% zeni koja zivi u mom komsiluku trenutno?
Ovako , odande...ti tamo, ona ovde ?
Ovo ostalo necu da komentarisem , jer ko god je napisao takvu budalastinu..koju si citirao....verovatno nema veze sa zivotom a ponajmanje sa astrologijom.

A da li bi ti mogao da pogodis 60% zeni koja zivi u mom komsiluku trenutno?
Ovako , odande...ti tamo, ona ovde ?
Ovo ostalo necu da komentarisem , jer ko god je napisao takvu budalastinu..koju si citirao....verovatno nema veze sa zivotom a ponajmanje sa astrologijom.

Mi smo dosli do zakljucka sto se tice teme koja je ovde postavljena a o astrologiji kao nauci daj da se Djuro, otvori nova tema , da se ova bespotreno ne siri, kao sto je Elle i predlozila

Back