Грета Тунберг оптужила Израел за геноцид

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.114

1701845814357.png


Greta Thunberg optužila Izrael za genocid


1701845766060.png


Autor: FoNet 05. dec 2023 19:33

Ekološka aktivistica Greta Thunberg optužila je Izrael da je počinio ratne zločine i genocid u Pojasu Gaze i zatražila da se prekine "neoprostivo nasilje", nekoliko dana nakon što je izraelska vojska obnovila napade na Gazu.

„Užasna ubistva izraelskih civila, koja su izvršili borci Hamasa, ni na koji način ne mogu legitimisati izraelske ratne zločine. Genocid nije samoodbrana, niti je na bilo koji način proporcionalan odgovor“,
izjavila je švedska aktivistica, prenosi Politiko.

Thunberg, koju je Izrael osudio zbog toga što je javno podržala Palestince, odbacila je optužbe da je njen aktivistički pokret „Petkom za budućnost“ radikalizovan.

„Uvijek smo bili politički, jer smo uvijek bili pokret za pravdu, a solidarnost sa Palestincima i svim pogođenim civilima za nas nikada nije bila upitna“, navela je Thunberg.

Ona je osudila švedsku vojnu saradnju sa izraelskim vojnim kompanijama i navela da to „čini Švedsku saučesnikom u masovnim ubistvima“.

„Zahtjevanje da se prekine ovo neoprostivo nasilje je pitanje osnovne humanosti i pozivamo sve koji mogu da to traže. Šutanje je saučesništvo. Ne možete biti neutralni kada se dešava genocid”,
kazala je Thunberg.

Ukazala je i na veliki porast antisemitskih i islamofobičnih akcija širom svijeta, uključujući Švedsku, gdje je lider krajnje desnih “Švedskih demokrata” Jimi Okeson nedavno predložio rušenje džamija, a grupa demonstranata je zapalila izraelsku zastavu u blizini sinagoge u Malmeu.

„To je neprihvatljivo i bezrezervno osuđujemo sve oblike diskriminacije, uključujući antisemitizam i islamofobiju“, poručila je Thunberg.

U napadima izraelske vojske na Pojas Gaze, izraelska vojska je od 7. oktobra ubila skoro 16.000 ljudi, od čega su 70 posto žene i djeca.

link

Осуда Израела од стране Грете Која Се Не Боји дошла је у прави час да се светско јавно мњење у потпуности окрене против Израела. Израел је намерно рекетирао најстарију православну цркву у Светој земљи и масовно убија децу само зато што су муслиманскa - на делу је очигледан геноцид јер се уништава све шта на себи не носи ционистички жиг. Грету Која Се Не Боји за председницу света!
 
Poslednja izmena:

1701847639564.png

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR NAJAVIO: "Uvodimo sankcije za izraelske doseljenike odgovorne za nasilje na Zapadnoj obali!"


State Department će moći primijeniti ovu politiku i na Izraelce i Palestince koji su odgovorni za napade na Zapadnoj obali, rekao je Blinken.

1701847538184.png


Prije 13h

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je novu politiku kako bi se spriječilo dolazak ekstremističkih izraelskih doseljenika odgovornih za nasilje na Zapadnoj obali u Sjedinjene Države, piše CNN.

“Danas, State Department provodi novu politiku ograničenja viznog režima usmjerenu na pojedince za koje se vjeruje da su bili umiješani u podrivanje mira, sigurnosti ili stabilnosti na Zapadnoj obali, uključujući vršenje akata nasilja ili poduzimanje drugih radnji koje neopravdano ograničavaju pristup civilima osnovnim uslugama i i potrepštinama”, naveo je Blinken u saopćenju.

“Članovi uže porodice takvih osoba također mogu biti podvrgnuti ovim ograničenjima”, dodao je.

State Department će moći primijeniti ovu politiku i na Izraelce i Palestince koji su odgovorni za napade na Zapadnoj obali, rekao je Blinken.

Blinken nije imenovao nijednu osobu koja će biti predmet viznih ograničenja, niti je rekao koliko će biti uključeno u početnu listu.
Zvaničnici administracije su sedmicama signalizirali da će poduzeti takvu akciju jer se nasilje na Zapadnoj obali pojačalo nakon napada Hamasa 7. oktobra.
U svojim angažmanima s izraelskim zvaničnicima nakon tog napada, Blinken je pozvao Netanyahuovu vladu da učini više kako bi se naseljenici odgovorni za nasilje priveli pradi.

“Kao što je predsjednik Biden više puta rekao, ti napadi su neprihvatljivi. Prošle sedmice u Izraelu sam jasno stavio do znanja da su Sjedinjene Države spremne poduzeti akciju koristeći naše vlastite ovlasti”, ponovio je visoki američki diplomata u svojoj izjavi od.

„Nastavićemo da tražimo odgovornost za sva dela nasilja nad civilima na Zapadnoj obali, bez obzira na počinioca ili žrtvu“, rekao je Blinken.
 
  • Haha
Reactions: PA8
Е једино га вади што има Додиговог бота за адвоката:hahaha:
Ja ne znam da li sam za evo još malo 13 godina bistvovanja na ovom forumu otvorio jednu temu o Dodiku. Za razliku od tebe koji si ih otvorio bar jedno 100. Toliko o tome.
 

Back
Top