Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
NS GARI:
ja palim u Hanioti,e sad imam jedno pitanje,jel ima autobusa koji voze iz haniotija do Soluna i koliko cesto idu itd.posto nameravam da skoknem do Soluna za koji sam cuo da je ekstra?
Postoji samo jedno mesto na svetu gde bi voleo da zivim van Beograda, a to je Solun. Grad koji me je osvojio na prvu loptu. Jedne godine sam letovao u Nea Mihanjonima pa posto odatle postoji gradski bus isao sam skoro svaki dan u Solun. Ali jedne Nove godine sam bio 5dana gost nekim Grcima i oni su mi pokazali Solun na nacin za koji nisam ni sanjao da postoji. Klubovi sa live muzikom, fabrika preradjena u klubove, riblji restorani, nocni klubovi, najbolju frape u grckoj Makedoniji, zurke u kvartu ko nase Dedinje. Ma totalno ludilo u 4 noci i 5 dana. Ja mislim da se gradovi samo tako i mogu upoznati-kad imate domacina.
Svaki odlazak u Solun predstavlja zadovoljstvo, sem kad je 48 stepeni :-( kao par dana ove godine.

Asprovalta jeste uz put, ali preporucujem da ipak skrenes prema Stavrosu pa produzis za Jerisos. Uz put ima mnogo lepih i divljih plaza.
Ipak je moja apsolutna preporuka Sithonia. Ako tamo odes, Tasos ce biti samo jedna bleda uspomena. Iako su Lagumandra i Pardiso divne plaze, Sarti i okolina, Porto Kufu za pamcenje, ipak su to plaze za siroke narodne mase, te treba obratiti paznju gde idu Grci koji drze do sebe, a to su mesta koja oduzimaju dah, gde se ne moze ni doci kolima vec peske teskom mukom ili samo camcem, gde se dno vidi na dubini od 15m i gde se pozeli ostati vecno.

Hvala !!!

Crni, Galini, molim vas, uzmite u obzir da imamo nepuna tri dana za neko od mesta u povratku sa Tasosa. Ne znam da li cemo bas imati vremena da pratimo lokalne Grke i obilazimo divlje plaze. Dajte konkretan predlog, u kom mestu da potrazimo smestaj i sta u tom mestu i okolini da obidjemo kao najvaznije za videti. Da se smestimo u Jerisos? Mozda Sarti?

Miljenkic, obzirom da idete na Krf, mnogo bolja varijanta je da idete u pravcu Bitolja, na granicni prelaz Niki. Dosta cete skratiti put i ustedeti vreme jer necete cekati na ulazu u Grcku.

Moja preporuka - hotel "Molika" na planini Pelister, iznad Bitolja, ili, eventualno, neki smestaj na Ohridu.

mirarbi:
Hvala !!!

Crni, Galini, molim vas, uzmite u obzir da imamo nepuna tri dana za neko od mesta u povratku sa Tasosa. Ne znam da li cemo bas imati vremena da pratimo lokalne Grke i obilazimo divlje plaze. Dajte konkretan predlog, u kom mestu da potrazimo smestaj i sta u tom mestu i okolini da obidjemo kao najvaznije za videti. Da se smestimo u Jerisos? Mozda Sarti?
Hm, da. Vreme je ogranicavajuci faktor. Kazes tri dana? Pa Stavros je sigurno najjeftiniji za smestaj. U blizini Asprovalta, Olimpijada, Uranopolis, Jerisos. Brod oko Svete Gore. Nije lose. Ipak, ako novac za smestaj nije problem moze i Nikiti ili Metarmofozis (ovde ne bi trebalo da bude skupo), pa odatle malo prozujati po Sithoniji. Ali jos bolje je u Neos Marmarasu. Lep, zanimljiv i dinamican gradic. I za provod i za soping. Ima dosta nasih, ali ima i dosta ljudi iz EU. 8km severnije lepa plaza Sveti Jovan, kilometar blize prelepi vidikovac sa barom sa koga puca pogled na ceo zaliv i prste Halkidikija (obavezan), zatim jos dva km blize jedna od najlepsih plaza Grcke, raj koji se zove Lagumandra (cetinari visoki 20m i zelena voda). U neposrednoj blizini Marmarasa, sa juzne strane plaza Paradiso, takodje jako lepa i cista ali urbana. Porto Karas dva km juznije. Jet-set kutak u kome letuju i nasi. Nekad je prolaz dozvoljen, nekad nije. Probajte. 25km juznije je vrh, kraj Sithonije i seoce Porto Kufu sa predivnom okolinom.
Druga strana i Sarti bi bilo previse za tri dana.
Lep provod.

Hvala Crni.

Evo do kakvih sam zakljucaka dosla, "prekopavajuci" Internet. Mozda jos nekome budu od koristi.

U Asprovalti treba da ima dosta smestajnih kapaciteta (sigurno je da bismo tu nasli smestaj za dva nocenja) i sadrzaja i nalazi se na samom putu od Keramotija prema Solunu (144km od Keramotija i jos 82km do Soluna). E sada, Asprovalta izgleda ne moze da se podici bas lepom plazom, poput onih na Tasosu. Sudeci po fotkama, jako me podseca na Paraliju, te se plasim da je i more mutno i puno trave, kao u Paraliji.

Stavros je na 20km od Asprovalte, ali mi deluje kao pravo selo.

Jerisos, koliko vidim, koji je na 50km od Asprovalte ka Atosu, ima lepu plazu, ali je malo mesto i ne znam da li bismo nasli smestaj.

Uranopolis, blizu Jerisosa, je takodje mali (mozda ne nadjemo smestaj) i sa prilicno ruznom plazom (ili mozda gresim, govorim samo na osnovu onoga sto sam videla na slikama).

Prednost je sto se iz Jerisosa i Uranopolisa moze krenuti brodicem na izlet - plovidbu oko Svete Gore. Koliko vidim, cena izleta po osobi je oko 15Eura, samo je pitanje da li se ti izleti organizuju svakog dana. Bojim se da nam se ne desi da izaberemo jedno od ova dva mestasca zbog izleta - plovidbe oko Svete Gore, a ono bas u ta tri dana, koliko smo tamo, izleta ne bude.

Mesta koja provereno valjaju, sudeci po misljenjima mnogih forumasa i fotkama sa Interneta, su Neos Marmaras i Sarti, zbog lepih plaza u neposrednoj blizini, ali su daleko od puta Keramoti-Solun. Od Keramotija do Neos Marmarasa ima 252km i posle jos 178km do Soluna, a Sarti je jos dalje. Neos Marmaras je izgleda i jaci sa cenama, zbog blizine ekskluzivnog letovalista Porto Karas. :roll: Takodje, pitanje je koliko se te lepe plaze u okolini mogu obici za svega dva, tri dana.

Iako nisam odusevljena varijantom da budemo u Asprovalti dva, tri dana, mozda ce iz prakticnih razloga bas ona biti nas izbor. Mada, opet, kada bih znala da cemo sigurno naci smestaj u Jerisosu ili Uranopolisu, jako bih volela da se tamo smestimo i odmah sutradan uplatimo izlet - voznju brodicem oko Svete Gore.

Ajd' ako je neko bio u Asprovalti ili bar prolazio kroz nju, neka nam kaze jel' vredi boraviti tamo par dana u povratku sa Tasosa. Isto vazi i za vas koji ste bili u Jerisosu i Uranopolisu, kao i za vas koji ste bili na izletu - plovidbi brodicem oko Svete Gore.

Ovako:
kavala-Asprovalta 90km
Asprovalta-Solun 85km
Ukupno-170
Od Soluna do Dionisosa (koji je uz put) ima 64km, a od Dionisosa do Marmarasa ima 55km. Nema šanse da je 178km.
Stavros nije selo, veći je od bilo kog mesta na Tasosu, osim možda Limenasa. Asprovalta je još veća, ali mi smeta što magistrala prolazi baš kroz grad, slično ko u Pefu. Plaža velika, čista, sunčana. Voda promenljiva-nekad kao na Kubi, nekad puna trave i mutna.
Kad je sve daleko, a vreme kratko, preporučujem Solun i hotel Telioni sa 3*** u ulici Agia Dimitrios lep, čist, uredan i pristojan u neposrednoj blizini centra grada
http://hotels.greece-bookings.com/h...id=37b4d2de9f6c13329d17c46cea8931d8#topanchor

Nema šanse da je 178km

Koristila sam Route planner na Michelin-ovom sajtu. Program mi je izbacio podatke o rastojanjima izmedju gradova, koje sam navela.

Uzela sam danas u Magic agenciji i promotivni DVD "Utisci o Sitoniji", pa cu lepo natenane sve da odgledam i da vidim koja od tih destinacija vredi par stotina predjenih kilometara vise.

Hvala Crni puno, u svakom slucaju.

Pozdrav!!!

Hvala Mirabi, mislili smo i o toj varijanti, ali nismo sigurni kakav je put. Kada se ide na Evzoni i posle na Veriju i Mecovo autoput je cini mi se na vecem delu ka Igumenici, mozda nekih 200 km nije jos zavrsen autoput. Ali ako je neko isao putem preko Bitolja bilo bi lepo da ga opise, mozda se onda i odlucimo za tu kracu varijantu.

I ja idem na Krf kolima i samo ja vozim, pa sam planirao da spavam u Mecovu. Vidim da dosta vas hoce da prenoci u Makedoniji. Zanima me zasto? Da li mislite da ne mozete da dovezete do Mecova? Pitam iz razloga jer smatram da nije tesko izvesti taj put. Prosle godine sam izvezao do Haniotija i nije bio naporan put, pa mislim da nece bti tesko do Mecova?
Pitam vas da li sam ja precenio marsutu?

Pozdrav

Nisi precenio marsrutu, naravno zavisi od kola i u kakvom su stanju, koga jos vozis itd.. Ako su kola stara i bez klime, ne treba ni pokusavati voziti na silu velike relacije.

Tehnicki nije problem izvoziti i duze rute, pitanje je samo da li je to neophodno. Cesto mi se desi, kada putujem sam da vozim u komadu Beograd-Atina-Korint-Sparta (cca 1500km) sa nesto stajanja za kafu i rucak i malo odmora. Zavisi od puta i naravno kola, moze se dosta bezbedno voziti. Jos ako malo "zgazite" papucicu gasa na autoputu kroz Grcku, nije nikakav problem.

Naravno, pitanje je da li je takva duga voznja neophodna, pogotovo ako se ide sa mlajom decom ili je auto bez klime (mnogo je vruce). Doduse, putem koji sam naveo je jako mnogo dobrog autoputa i autoputa uopste, tako da se manje umorim nego kad vozim Beograd-Bar.... (550km)

Ipak, mislim da vredi i prenociti usput negde, bez obzira sto se moze izvoziti cela relacija. Lepse je i daje putovanju smek opustenosti. 1.avgusta idem do Korinta sa zenom ovog puta i nameravamo da prenocimo na pola puta, tek da malo osetimo drazi odmora i opustenog putovanja.

bojjanm:
I ja idem na Krf kolima i samo ja vozim, pa sam planirao da spavam u Mecovu. Vidim da dosta vas hoce da prenoci u Makedoniji. Zanima me zasto? Da li mislite da ne mozete da dovezete do Mecova? Pitam iz razloga jer smatram da nije tesko izvesti taj put. Prosle godine sam izvezao do Haniotija i nije bio naporan put, pa mislim da nece bti tesko do Mecova?
Pitam vas da li sam ja precenio marsutu?

Pozdrav
Kada bismo imali vizu na malo vise dana od onog koliko se obicno dobija prema uplacenom aranzmanu, ne bismo ni mi nocili u Makedoniji nego negde u Grckoj, mozda u Solunu uz obavezan soping :-) . Ovako nocenjem u Makedoniji smo blize granici i rano ujutro krecemo, tako da iskoristimo i taj prvi dan na moru kada nam pocinje aranzman. Osim ako me neko ne posavetuje kako da od 10 dana aranzmana dobijem vizu koja bi vazila za recimo 15 dana.

Vrlo jednostavno. Vizu dobijas na onoliko dana koliko si uplatila putno zdravstveno osiguranje, nezavisno od toga koliko dana uplacenog aranzmana imas. Proverena informacija, iz licnog iskustva.

Naravno i u formularu za vizu navodis taj veci broj dana.

Mi smo uplatili desetodnevni aranzman na Tasosu, osiguranje platili za 15 dana i dobili individualnu vizu na 15 dana. Nista lakse.

Pa to je super, jer meni su rekli ljudi koji su prethodnih godina vadili individualne vize za Grcku, da dobijes vizu za onoliko dana koliko traje aranzman, bez obzira na broj dana uplacenog osiguranja, cak i da u ambasadi znaju koliko traju aranzmani odredjenih agencija i da npr. ne moze agencija da izda vaucer na 15 dana ako radi aranzmane samo na 10 dana. Ali vredi pokusati ovo sto si i ti uradila Mirabi, pa 10-ak izgubljenih evra cu preziveti ako ne uspe. I to znaci da bismo mogli da nocimo negde u Grckoj, pa je moje pitanje gde biste mi preporucili nocenje na putu do Krfa?

Mi smo uplatili osiguranje preko Wiener Stad. Bili su povoljniji od Dunava i DDOR Novi Sad za nekih 500 dinara, a od Delta Generali duplo. Platili smo 1.245 dinara po osobi za 15 dana. Postoje i dodatni popusti za porodice sa decom starosti do 18 godina.

Ne mozes da omanes. Svi koje znam su dobili vize striktno na onoliko dana koliko su platili osiguranje, bez obzira na broj dana upisan u vauceru. Samo ne zaboravi da taj broj dana upises i u formular za vizu i naravno uklopi datume ulaska i izlaska, koje takodje upisujes u formular, sa datumima pocetka i kraja osiguranja. Uradi tako i nema brige.

Za prenociste u Grckoj na putu do Krfa ti ne mogu pomoci. Znam da svi pominju prenociste u planinskom mestu Mecovo, ali nisam bila pa ne znam nista vise da kazem.

Sto se Soluna tice masovno bukiraju (preko Neta) nocenje u hotelu Rex, u centru. Nocenje sa doruckom za dvoje je 55Eura, ako rezervises ranije preko Interneta.

Ko putuje kolima za Grcku neka obrati paznju na lesinare u Makedoniji koji jedva cekaju razlog da vam naplate kaznu. Ovo pisem iz jucerasnjeg iskustva jer su mi za prekoracenje brzine od 9 km trazili 40 evra. Posto su istog mentaliteta kao i mi, postignut je dogovor da se cena prepolovi naravno bez izdavanja potvrde.
Sto se tice Grcke za sada samo opominju (za nevezivanje pojaseva ) ali ne kaznjavaju.

Citam ovo sa osiguranjem i pitam se u cemu je stos.U Makedoniji placamo 7eura po osobi za osiguranje koje vazi 1 godinu i pokriva 30 dana u Grckoj.Dali dobijate vece beneicije sa vasim osiguranjem jer vidim da je dosta skuplje.

Za Južnu Srbiju je to već ustaljena praksa. Najgori su njihovi drotovi.

A što se Grčke tiče, NEMOJTE se osloniti na to da će biti samo opomena. Vežite pojas i ne razmišljajte. Vole oni nas, ali UVEK se nadje neki skot....

crnicrnja:
Postoji samo jedno mesto na svetu gde bi voleo da zivim van Beograda, a to je Solun. Grad koji me je osvojio na prvu loptu. Jedne godine sam letovao u Nea Mihanjonima pa posto odatle postoji gradski bus isao sam skoro svaki dan u Solun. Ali jedne Nove godine sam bio 5dana gost nekim Grcima i oni su mi pokazali Solun na nacin za koji nisam ni sanjao da postoji. Klubovi sa live muzikom, fabrika preradjena u klubove, riblji restorani, nocni klubovi, najbolju frape u grckoj Makedoniji, zurke u kvartu ko nase Dedinje. Ma totalno ludilo u 4 noci i 5 dana. Ja mislim da se gradovi samo tako i mogu upoznati-kad imate domacina.
Svaki odlazak u Solun predstavlja zadovoljstvo, sem kad je 48 stepeni :-( kao par dana ove godine.

hvala brate na ovom opisu,od dosta ljudi sam cuo da je Solun ekstra grad,pa posto idem u hanioti moram otici i do Soluna.planiram da odem do waterland-a,e sad imam pitanje za tebe sta vredi posetiti u Solunu i kakve su robne kuce?takodje me zanima gde se tacno nalazi srpsko vojnicko groblje zejtinlik,pa ako znas uputi me ;-)

NS GARI:
hvala brate na ovom opisu,od dosta ljudi sam cuo da je Solun ekstra grad,pa posto idem u hanioti moram otici i do Soluna.planiram da odem do waterland-a,e sad imam pitanje za tebe sta vredi posetiti u Solunu i kakve su robne kuce?takodje me zanima gde se tacno nalazi srpsko vojnicko groblje zejtinlik,pa ako znas uputi me ;-)

Osim robnih kuca, cula sam da postoji i fabrika kože gde se mogu kupiti extra jeftine jakne, sakoi i sl.
Muz mi se vec raspitao gde se nalazi, samo jos da potrefimo :)

NS GARI:
Šoping se uglavnom obavlja u ulicama Ignacija (pristupačnije nama, ali lošiji kvalitet) i Cimicki gde su sve brendirane prodavnice. To su dve paralelne ulice. Cimicki je bliži moru, a Ignacija je glavna ulica, arterija Soluna. Izmedju se nalazi mnoštvo uličica sa fantastičnim sadržajem, ali treba mnogo vremena. U solun se u šoping kreće u avgustu i januaru, jer su tada velika sniženja. Ali nemoj previše očekivati, jer mi nismo više banana republika, ima dosta i kod nas, čak i jeftinije. Recimo Zara i Tom Taylor su kod nas jeftiniji, ostalo je tu negde. Za one koji vole da se oblače i imaju para, Solun je super jer je ogroman izbor robe i tu su dosta ispred nas.
Za Zejtinlik se ide ja mislim preko Ignacije do Metaxa trga pa onda desno prema Kavali. Nisam siguran, bio sam davno.
Ako dolaziš kolima, ne igraj se, nego propisno parkiraj jer skidaju tablice a onda si gotov. Najbolje je u javnoj garaži kod TV tornja jer rade 24h. Pošto dolaziš iz Haniotija, vozi samo pravo u grad i ne skreći nigde, drži levu stranu (neka oni sviraju i neka viču) i kad dođeš do jedne X raskrsnice, obrati pažnju jer druga ulica levo je tvoja. Spusti se pravo u garažu. Ako i promašiš nije strašno, videćeš toranj, pa možeš i sa druge strane, jer je i tu ulaz. Ta garaža je super jer se nalazi na 200-300m od centra.Pojma nemam koliko je sat, jednom platio za ceo dan 8 evra, jednom za 5.5 sati-4e. Sve je bolje nego skidanje tablica.
Lep provod.

mirarbi:
Hvala Crni.

Evo do kakvih sam zakljucaka dosla, "prekopavajuci" Internet. Mozda jos nekome budu od koristi.

U Asprovalti treba da ima dosta smestajnih kapaciteta (sigurno je da bismo tu nasli smestaj za dva nocenja) i sadrzaja i nalazi se na samom putu od Keramotija prema Solunu (144km od Keramotija i jos 82km do Soluna). E sada, Asprovalta izgleda ne moze da se podici bas lepom plazom, poput onih na Tasosu. Sudeci po fotkama, jako me podseca na Paraliju, te se plasim da je i more mutno i puno trave, kao u Paraliji.

Stavros je na 20km od Asprovalte, ali mi deluje kao pravo selo.

Jerisos, koliko vidim, koji je na 50km od Asprovalte ka Atosu, ima lepu plazu, ali je malo mesto i ne znam da li bismo nasli smestaj.

Uranopolis, blizu Jerisosa, je takodje mali (mozda ne nadjemo smestaj) i sa prilicno ruznom plazom (ili mozda gresim, govorim samo na osnovu onoga sto sam videla na slikama).

Prednost je sto se iz Jerisosa i Uranopolisa moze krenuti brodicem na izlet - plovidbu oko Svete Gore. Koliko vidim, cena izleta po osobi je oko 15Eura, samo je pitanje da li se ti izleti organizuju svakog dana. Bojim se da nam se ne desi da izaberemo jedno od ova dva mestasca zbog izleta - plovidbe oko Svete Gore, a ono bas u ta tri dana, koliko smo tamo, izleta ne bude.

Mesta koja provereno valjaju, sudeci po misljenjima mnogih forumasa i fotkama sa Interneta, su Neos Marmaras i Sarti, zbog lepih plaza u neposrednoj blizini, ali su daleko od puta Keramoti-Solun. Od Keramotija do Neos Marmarasa ima 252km i posle jos 178km do Soluna, a Sarti je jos dalje. Neos Marmaras je izgleda i jaci sa cenama, zbog blizine ekskluzivnog letovalista Porto Karas. :roll: Takodje, pitanje je koliko se te lepe plaze u okolini mogu obici za svega dva, tri dana.

Iako nisam odusevljena varijantom da budemo u Asprovalti dva, tri dana, mozda ce iz prakticnih razloga bas ona biti nas izbor. Mada, opet, kada bih znala da cemo sigurno naci smestaj u Jerisosu ili Uranopolisu, jako bih volela da se tamo smestimo i odmah sutradan uplatimo izlet - voznju brodicem oko Svete Gore.

Ajd' ako je neko bio u Asprovalti ili bar prolazio kroz nju, neka nam kaze jel' vredi boraviti tamo par dana u povratku sa Tasosa. Isto vazi i za vas koji ste bili u Jerisosu i Uranopolisu, kao i za vas koji ste bili na izletu - plovidbi brodicem oko Svete Gore.

Evo ovo su ti cinjenice iz visegodisnjeg letovanja u tom kraju.
Asprovalta je mondensko letovaliste, tj izgradjeno samo za turiste i ima veoma lepu i uredjenu plazu. od Stavrosa nije udaljena 20 km nego cela 4 i jos neki metar, a izmedju njuih je sada vec letovaliste u zamahu Nea Vrasna, tako da su ta tri mesta spojena. E sad Asprovalta je dosta skuplja od Stavrosa upravo zato jer je gradjena samo za turizam, ali Stavros je super gradic sa prelepim plazama i infrastrukturom. Npr. u Asprovalti nema niti jedne diskoteke, a u Stavrosu ih ima tri, jedna od njih je i Bora-Bora. Ta diskoteka je fenomenalna ima je i u Solunu i na Kritu a cesta su gostovanja najpoznatijih svetskih grupa. Ulaz za devojke je besplatan, a ako ide u pratnji devojke i za muskarce. U Stavrosu ima na stotine butika koji nude i kvalitetnu robu dakle ne kinesku a po ceni manjoj nego u bilo kom drugom letovalistu u Grckoj. Razlika izmedju Stavrosa i Asprovalte je i u tome sto je u Asprovalti setaliste tik uz obalu, au Stavrosu setaliste je bukvalno ceo gradic. U svakom slucaju bila za koje mesto da se odlucite necete napraviti gresku. Ja cu ove godine u Hanioti da vidim zasto svikazu da je toliko dobar, a siguran sam da ne nudi nista vise u odnosu na Asprovaltu i Stavros, ali videcemo. pozdrav, a ja odlazim sutra uvece :) :) :)

Back