Hvala Crni.
Evo do kakvih sam zakljucaka dosla, "prekopavajuci" Internet. Mozda jos nekome budu od koristi.
U Asprovalti treba da ima dosta smestajnih kapaciteta (sigurno je da bismo tu nasli smestaj za dva nocenja) i sadrzaja i nalazi se na samom putu od Keramotija prema Solunu (144km od Keramotija i jos 82km do Soluna). E sada, Asprovalta izgleda ne moze da se podici bas lepom plazom, poput onih na Tasosu. Sudeci po fotkama, jako me podseca na Paraliju, te se plasim da je i more mutno i puno trave, kao u Paraliji.
Stavros je na 20km od Asprovalte, ali mi deluje kao pravo selo.
Jerisos, koliko vidim, koji je na 50km od Asprovalte ka Atosu, ima lepu plazu, ali je malo mesto i ne znam da li bismo nasli smestaj.
Uranopolis, blizu Jerisosa, je takodje mali (mozda ne nadjemo smestaj) i sa prilicno ruznom plazom (ili mozda gresim, govorim samo na osnovu onoga sto sam videla na slikama).
Prednost je sto se iz Jerisosa i Uranopolisa moze krenuti brodicem na izlet - plovidbu oko Svete Gore. Koliko vidim, cena izleta po osobi je oko 15Eura, samo
je pitanje da li se ti izleti organizuju svakog dana. Bojim se da nam se ne desi da izaberemo jedno od ova dva mestasca zbog izleta - plovidbe oko Svete Gore, a ono bas u ta tri dana, koliko smo tamo, izleta ne bude.
Mesta koja provereno valjaju, sudeci po misljenjima mnogih forumasa i fotkama sa Interneta, su Neos Marmaras i Sarti, zbog lepih plaza u neposrednoj blizini, ali su daleko od puta Keramoti-Solun. Od Keramotija do Neos Marmarasa ima 252km i posle jos 178km do Soluna, a Sarti je jos dalje. Neos Marmaras je izgleda i jaci sa cenama, zbog blizine ekskluzivnog letovalista Porto Karas.

Takodje, pitanje je koliko se te lepe plaze u okolini mogu obici za svega dva, tri dana.
Iako nisam odusevljena varijantom da budemo u Asprovalti dva, tri dana, mozda ce iz prakticnih razloga bas ona biti nas izbor. Mada, opet, kada bih znala da cemo sigurno naci smestaj u Jerisosu ili Uranopolisu,
jako bih volela da se tamo smestimo i odmah sutradan uplatimo izlet - voznju brodicem oko Svete Gore.
Ajd' ako je neko bio u Asprovalti ili bar prolazio kroz nju, neka nam kaze jel' vredi boraviti tamo par dana u povratku sa Tasosa. Isto vazi i za vas koji ste bili u Jerisosu i Uranopolisu, kao i za vas koji ste bili na izletu - plovidbi brodicem oko Svete Gore.