Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
"Crni" diabolo,vodi racuna.to sto "rade" na kritu pre dve godine su radile na rodosu,pre cetiri na santoriniju i redom,jer ih agencije na svakih par godina prebacuju po ostrvima, da se ne "povezuju" sa lokalnim grcima oko "kombinacija" u poslu.A ispravi me ako gresim:ova druga na slici ne radi u kosmaru,vec konobarise preko leta i letuje,dok ova zadnja nosi istu haljinu godinama i sto se tice slika vodi racuna,znas na sta mislim....

Znam ,nisam mali, u pravu si POTPUNO !

ali IPAK, ne mogu da odolim

MVC-047F.JPG

DSCF0256.JPG

DSCF0249.JPG

Evo ici cu prizmom logike i pretpostavicu da na prvoj nisi jer ovaj prsten je bas dziberski na drugoj slici nisi jer je to neko dete a na trcoj si verovatno ali u polu-lezecem stavu jer ne verujem da bi ovako prost rucni potez stavio kao lepu sliku publici na razmatranje> E reci gde gresim ili ne!

Nisam nijedan od njih, nisam valjda lud da dam i svoju sliku ?
Devojka definitivno NIJE pri sebi, a ja sam samo bio čest gost tog kluba.
Kad si u tom mestu, ne postoji drugi vid zabave, a baš da sedim kući .....

Jednom, kad se otkačim, postovaću i moju sliku. Do tada.....strpi se....

Sve su to Englezi. Pogodila si, nikad nisam stavio prsten na ruku, ne volim nakit.

Ispravka, nisu SVI Englezi, na srednjoj slici je mali Grk Leonidas, koji nosi Engleskinju do kola, jer ne može sama. Nešto joj nije dobro...

Posto ja nisam dugo bila na Kritu zaboravila sam odnos cena ovde i tamo,mada koliko me secanje sluzi prilicno skupo u odnosu na ostala letovalista tj. kokteli su bili skupi i 'bome i ostala picenca...Klopa cini mi se i nije bila puno ali me tad nesto silno iznervirala karta(tj.ulaznica za Knosos)i ne secam se ostalih sitnica , pa ako te ne mrzi pocni veceras na tu temu:
1smestaj tipa apartman - cena ?
2.Giros sendvic
3.Ufur u Aqva fantasy
i cega se sve setis....

Oko ulaznice za Knosos je uvek rasprava. Prvo, zasto se uopste plaća, drugo mnogo je, treće, svi budu razočarani onim što su videli, očekivali su više.... Meni se lično ne sviđa, a čuo sam vodičkinju iz Francuske koja je svojim putnicima rekla, nećemo trošiti mnogo vremena ovde, ovo je sve veštačko i izmišljeno, ovo je grčki Diznilend.
Naravno, da je neko od domaćih to čuo, 'ladno bi je upucao, i ne bi ga grizla savest uopšte.

crete15.jpg

Šta misliš pod Aqua fantasy? Ako sam dobro shvatio na Waterpark ? Moja agencija je naplaćivala 23 eur sa ulaznicom i prevozom tamo i nazad sa električnim vozom ( cca 15 km )
Ne znam koliko je samo ulaznica. Mislim 15 eur za ceo dan, a 8 za pola. To vredi toliko.

slides.jpg

Uobičajna cena za Giros pitu je 1.90 eur, za mene je to sasvim dovoljna porcija, iako sam krupan. Recimo, količina mesa adekvatna pljeskavici u čuvenom "Leskovcu" ispod hotela Moskva u Beogradu. Mislim da je standard 150 grama mesa, somun, pomfrit i besplatni prilozi.

Doener.jpg

Inače, najstrašnije sam se izblamirao, kad me je moja buduća, :oops: Afroditi, zamolila da odem da joj kupim '' suvlakia '' - ja odem i sav ponosan joj donesem suvlaki. Ona zapanjena ??? - kaže da je mislila da ja razumem bolje Grčki. Ona je u stvari tražila giros, a na Kritu ga zovu suvlaki . A suvlaki, kako se to jelo zove u celoj Grčkoj, na Kritu zovu kalamaki - u prevodu štapić. Nije lako sa tim Krićanima....

pork_souvlaki_499.jpg

Porcija tipa bečke šnicle sa svim prilozima je u restoranima 5 eur. Ni kod nas nema jeftinije.

Kokteli tipa Singapore sling, Sex on the beach, su uglavnom 5 eur, i mislim da je to otimanje para. Video sam i po 7, a najjeftiniji je 3,90.

Pivo je standardno 2 - 3 eur. Iako se na prvi pogled čini mnogo, Haineken nije ni u beogradskim kafanama jeftiniji. Soft drinks su 1-2 eur. Glavna otimačina je na frapee-ima, uglavnom 3 eur za jednu-dve kašikice nesskafe sa malo šlaga i mleka. Obrazloženje je da je ta cena zbog Grka, koji uz jednu kafu sede i po dva sata i zauzimaju mesto.
Za Grke je taj frape VIŠE od pića, to je prilika za druženje, ali nećemo sada ulaziti u sociološke teme.

Da, zaboravio sam smeštaj....To je vrlo diskutabilna tema. Zavisi pre svega od PERIODA.
Najskuplje je u Avgustu, jer tada i Grci i Italijani imaju kolektivni godišnji odmor. NIKADA neću shvatiti zašto Italijani dolaze u Grčku na letovanje, ali ima ih MNOGO.

Elem, ja plaćam stan svega 250 eur mesečno, na samoj obali mora, bojim se kad je bura, da mi ne odnese kuću. Sve sa erkondišnom i tv-om. Struja i voda uračunati.

Dnevni najam takvog apartmana je od 25 eur u predsezoni, pa do normalnih 60 u avgustu, a kad više nema mesta traže i 100. Pod tim se podrazumeva CEO apartman za dve osobe. Veći su samo malo skuplji, recimo 30-70-120.

Isplati se, ako možete da dobijete vizu na mesec dana, da dodjete recimo ceo jun ili ceo septembar, koji je ovde ubedljivo najlepši mesec i da iznajmite ceo veliki apartman za 300 - 400 eur, za CEO mesec, da dobro ste čuli, ceo mesec. Jedino, morate nekoga poznavati da vas preporuči gazdi. U protivnom, plaćate depozit još toliko, a vrate vam kad odlazite ako niste razbili tv itd...
Evo, tolicko za ovo javljanje...

Javljanje ti je vrlo temeljno a sto se tice naziva Aqva fa... prosto sam pomesala taj park na Kritu sa nazivom turskog hotela . A cene znas nemam reci, jedino sto smatram bez obzira na cenu Knosos bi trebalo videti.

Da, zaboravio sam , ulaznica za Knossos je 10 eur, ali onda imaju još posebne doplate, za palatu je mislim 3....

Inače, ta grčka mitologija mi je još kao malom bila zanimljiva....

Ovde na Knossosu su se ustvari dešavale najvažnije stvari.
Kralj Ming, legenda o Minotauru i lavirintima, Dedal i Ikar.....
Preko pola stvari se, prema legendi dogodilo ovde, i vrhovni bog Zeus je rodjen na Kritu.
Ostalo je malo i za Olimp, ali Krit i dalje ostaje kolevka Evropske civilizacije.

Ja bih volela ovog septembra da odem u Grcku, tacnije Pargu, ali u sopstvenoj reziji. Znaci sama bih nasla smestaj preko neta i sredila vizu, ali mi je problem prevoz. Nemam auto, razmisljala sam da uzmem prevoz preko neke turisticke agencije. Ali nase agencije imaju smene na 9-10 dana i samo tada voze a i pitanje je koliko je to sve pouzdano kad ne uzimas aranzman preko njih nego samo prevoz. Zanima me da li neko ima iskustva sa putovanjem u ovaj deo Grcke na neki drugi nacin? Moze i varijanta sa vise presedanja tipa vozom do jedne tacke, pa busom do druge...imam ja vremena ;) Pozz

Lakse se snalazim na grckom,pa sam pogledao opstinski site-www.parga.gr.Mesto je stvarno prelepo.Najbolja kombinacija prevoza bi bila do soluna vozom ili busom,zatim do larise isto tako a odatle busom,preko trikale,kardice,kalambake i joanine stizete u igoumenicu,odakle ima lok. prevoz."nezgodan" deo ove relacije,je planinski prevoj Metsovo,koji podseca na Cemerno na putu za mostari dalje na jadran.drugi pravac je iz soluna npr "intersytijem" do atine,a odatle raznim prevozom(bus,brod,voz) do blizu parge,mada je ovo skuplja i duza-dalja varijanta.

Ovo mi se svidja Bg-Solun-Larisa-Igoumenica-Parga, samo jos malo da proucim mapu. Ja buljila u ovaj i jos neke sajtove ali nisam nasla (ili se nisam snasla) nista o prevozu. Raspitivala sam se ovako od poznanika i postoji jedna agencija u NS koja organizuje prevoz mini-busom ili kombijem i jedan moj prijatelj je isao sa njima u Grcku pre dve godine, mozda cu moci i tako nesto da iskombinujem da ne lutam sama po autobuskim i zeleznickim stanicama :)

Uradjen je autoput do Janjine, malo juznije od Soluna je odvajanje za taj put. Fascinantno uradjen i bez zavoja, ide pravo kroz planine sa puno tunela. Recimo Nis -Janjina je sada 650 km auto-puta i od Janjine do Parge 120km loseg puta, ili Janjina-Igumenca-Parga duzi ali bolji put 150km dug.Mi smo ovako isli kolima i nije bilo mnogo strasno.

krstinja:
Uradjen je autoput do Janjine, malo juznije od Soluna je odvajanje za taj put. Fascinantno uradjen i bez zavoja, ide pravo kroz planine sa puno tunela. Recimo Nis -Janjina je sada 650 km auto-puta i od Janjine do Parge 120km loseg puta, ili Janjina-Igumenca-Parga duzi ali bolji put 150km dug.Mi smo ovako isli kolima i nije bilo mnogo strasno.
Da li si siguran za taj auto put do Janjine jer u Argusu koji rade Pargu kazu da je ceo put veoma tezak?
Ja sam nesto zainteresovan jer mislim da je mesto lepo, a i aranžmani su veoma povoljni.

Pre 2 godine smo isli kolima na Krf i autoput je bio zavrsen do Gravene. Prijatelj drzi agenciju i kaze da je autoput zavrsen do Janjine sto je realno jer je Gravena Janjina 100km, doduse najgora deonica ali za 2 godine to nije nerealno zavrsiti. Od Janjine do Igumence je sirok put. Ove godine sam uplatila Pargu 1. avg. za 140 evra po osobi sto mislim da nije mnogo i naravno ponovo idemo kolima jer tako najvise volimo. Taj autoput koji povezuje egejsko sa jonskim morem je najveca grcka investicija. Ono sto sam ja videla izgleda fascinantno, poput kosmodroma.

Back