Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
nikana1:
Diabolo, obicno su mi tvoji postovi simpaticni, ali ovaj put zaista nisi u pravu. Zivim u Limenariji, malom mestu i skoro svaka porodica ima PC, a ADSL se prikljucuje istog ili narednog dana po podnosenju zahteva. Tasos je na severu i spada u nerazvijene oblasti.

Ja cekao 6 meseci i selu koje se naslanja, prakticno je predgradje Hanje, koji je drugi po velicini grad na Kritu.( cca 100000 stanovnika )
I onda uzmem 256 kb, i kad sam hteo da se prebacim na 512, kazu mi da ne moze odmah, nego da cekam da mi istekne ugovor koji sam potpisao na 6 meseci, pa tek onda mogu da se prebacim ???? U Srbiji sam cekao ADSL dve nedelje, bez ikakve protekcije. Uplatio isto tako prvo 256, pa javio da hocu da menjam na 512, uradili mi sa sedam dana i rekli da cu razliku platiti sa sledecim racunom.

@ Ale, STVARNO nisam nervozan, samo branim svoje stavove, koji su iz iskustva.
Ma ja zaista volim Grke, ali ono sto je istina, NE MOGU da precutim
Za moj temperament su suvise usporeni.

Ilona hvala ti punoo.. Ja sam nešto smorena zbog vrmena ipak je tih 10 dana moj odmor za ovu godinu... Nadam se da ću potrefiti pravo vreme. Zahvaljujući tebi i tvojim utiscima Sarti je zaista ušao u najuži izbor za letovanje ove godine.

nikana1:
Diabolo, obicno su mi tvoji postovi simpaticni, ali ovaj put zaista nisi u pravu. Zivim u Limenariji, malom mestu i skoro svaka porodica ima PC, a ADSL se prikljucuje istog ili narednog dana po podnosenju zahteva. Tasos je na severu i spada u nerazvijene oblasti.
Delom je diabolo u pravu,jer on je na kritu i o tome i prica.Crnogorci za koje kazu "da su lenji,preponosni" i sl su "mala deca za kricane.Mnogi kad dolaze u atinu,oblace svoju tradicionalnu nosnju,da bi pokazali ko su i tesko primaju promene,pa bile one i korisne.ima i toga da nece da ima internet jer je to "djavolje".Ali zato recimo u volosu "germanos"vam daje stampac+scaner+6 meseci free internet +modem+filter uz ADSL ZA 99 EVRA,dok "ote" daje samo modem+filter i odmah placas 18,90 mesecno ali ne placas.A da ne pricam za vodafone,cosmoote,vivodi i ostale "strance".Diabolo,nisi se dobro "odrazio" zato sam ti rekao ogranici se na krit.Krit je cudo.Jedini deo grcke ,gde grci imaju oruzje,legalno ili nelegalno i jedini deo evrope,gde u extremnim situacijama vazi zakon-krv za krv (krvna osveta).Kad tad,otici cu tamo da se prosetam,a ti diabolo mogao bi da nam kazes nesto o selu "sfakia".

U Sfakia nisam stigao da odem. Znam iz prica da su lokalni stanovnici uglavnom plavooki, i da odstupaju od uobicajenog izgleda Kricana. Video sam porodicu, otac i majka skroz crni, a obe cerke kao Svedjanke. Onda su mi rekli da je i otac kao mali bio skroz plav, a da su i baba i deda i danas plavi. Postoji verzija da su tu nekad davno stigli neki Vikinzi sa brodom, i da lje se zna. Druga prica je da su stigli Turci preko Rodosa iz Male Azije, koji su takodje drugaciji od uobicajne predstave Turcina, najcesce su plavokosi i palvooki. I znam da su MNOGO z...ajebani. Svi kod kuce drze pusku, da im se nadje.

Inace, kad sam prvi put stigao na Krit, mestani su mi dobronamerno rekli : " vidimo mi da ti volis devojke, ali se ogranici samo na one sa strane, jer svaka ovdasnja ima nekog strica gore na planini, a kad TAJ bude sisao dole na pijacu i cuje, NEMA TE VISE ! "

A STVARNO, kad ih vidite sa onim dugim brkovima, mrkim pogledom, pa ti ljudi se NIKADA ne nasmeju....Nije vam svejedno. Najvisi vrh na Kritu je 2500 metara, zove se Ida. Kazu da tamo zivi Jeti, samo ga oni nekako drugacije zovu, zaboravio sam kako...

A pucnjava je uobicajen provod. Jednom mi je metak prosao tako blizu, da sam osetio vazduh koji je gurao oko sebe. Kad su svatovi u nekom selu, idem okolo, NIJE bezbedno !

ZAISTA svet za sebe !

diabolo:
Da, bio sam u blizini, nije se moglo prici na 50 km. Bilo je zabranjeno ribarima da isplovljavaju. U Porto Karas ni obicni Grci nemaju svakodnevni pristup.

Ne razumem ovaj komentar, sta to uopste govori ???

Princeza Dajana je izgubila nevinost na Balos plazi na Kritu. Tamo je bila na svadbenom putovanju sa princom Charlsom. A na toj plazi i dan danas nema pijace vode, nego donose u buradima camcem. Imaju one wc kabine sa hemikalijama, pa smrdi svuda naokolo.
A o cemu ti govoris?Pa zato su tamo i bili,zato sto je netaknuta priroda.Inesto slicno:"dovela " je Jana Agelopopulu (znas ko je -pola grcke ekonimje kontrolise sa kokalisom) 2005 godine na skiatos d. bekama sa nekim jevrejima da kupe ostrvce "tzugria" na nepunu milju od skiatosa.Pregovarali su sa tri vlasnika,opstina,sume i crkva i...."popusili".Na toj plazi nece imati nikad nista urbano,ali zato nema ni mesta posle podne,a pojesces i popices ono sto poneses.Sto se tice "wc kabina:raspitaj se u tvom mestu gde izlazi "preciscena" kanalizaciona voda u more,pa idi da vidis kako mirise.Zato mnoga ostyrva nece da urade kanalizaciju,vec funkcionnisu sep.jame.Ne slazemo se oko shvatanja turizma i profila turista.Od dvadesetak plaza na skiatosu samo Vromolimnos ima decibele,tekila-party,dzamping,pijane engleze u podne isl,na ostalim plazama ljudi se ODMARAJU u tisini i u tome je po meni poenta.A i vromolimnos...sama ti rec kaze....

diabolo:
U Sfakia nisam stigao da odem. Znam iz prica da su lokalni stanovnici uglavnom plavooki, i da odstupaju od uobicajenog izgleda Kricana. Video sam porodicu, otac i majka skroz crni, a obe cerke kao Svedjanke. Onda su mi rekli da je i otac kao mali bio skroz plav, a da su i baba i deda i danas plavi. Postoji verzija da su tu nekad davno stigli neki Vikinzi sa brodom, i da lje se zna. Druga prica je da su stigli Turci preko Rodosa iz Male Azije, koji su takodje drugaciji od uobicajne predstave Turcina, najcesce su plavokosi i palvooki. I znam da su MNOGO z...ajebani. Svi kod kuce drze pusku, da im se nadje.

Inace, kad sam prvi put stigao na Krit, mestani su mi dobronamerno rekli : " vidimo mi da ti volis devojke, ali se ogranici samo na one sa strane, jer svaka ovdasnja ima nekog strica gore na planini, a kad TAJ bude sisao dole na pijacu i cuje, NEMA TE VISE ! "

A STVARNO, kad ih vidite sa onim dugim brkovima, mrkim pogledom, pa ti ljudi se NIKADA ne nasmeju....Nije vam svejedno. Najvisi vrh na Kritu je 2500 metara, zove se Ida. Kazu da tamo zivi Jeti, samo ga oni nekako drugacije zovu, zaboravio sam kako...

A pucnjava je uobicajen provod. Jednom mi je metak prosao tako blizu, da sam osetio vazduh koji je gurao oko sebe. Kad su svatovi u nekom selu, idem okolo, NIJE bezbedno !

ZAISTA svet za sebe !
Zato sam ti i rekao,da krit nije grcka a jedine grcke filmove gledam sa temom krit.Da, svi kazu da vecina " ne ume " da se nasmeje a kad treba nesto da kazu ili kazu nesto pametno ili "pametno" cute.Interesuje ma sa kricanskih brda-vrhova,vidi li se Afrika sa durbinom?

Afrika je bliza Kritu ( cca 300 km ), nego matica Grcka.
Odmah posle kise, kada se iscisti vazduh, VIDI se Afrika, imam negde fotografiju, postovacu cim nadjem. Ierapetra je i zvanicno najjuzniji grad Evrope.
I sa Gibraltara se vidi Afrika.

Inace, malo iz istorije, Vladali su prvo Rimljani, Vizantija, zatim Arapi oko 140 godina. Decenijama su Venecijanci pokusavali da zauzmu ostrvo, i nisu uspevali. Onda su se dosetili, i ostrvo OTKUPILI i platili u zlatu. Vladali skoro 500 godina, i onda dosli Turci. Borbe su trajale opet par decenija, a prilikom zauzeca Hanje, Turski komandant je iako je na kraju pobedio, pogubljen u Istambulu, jer je izgubio vise od dve trecine vojske. Uspeli su da ostanu na ostrvu nesto manje od 200 godina, iako su drzali ceo Balkan vise nego duplo duze.

Po legendi, Vrhovni Bog Zevs (Zeus) je rodjen ovde. I ne samo on, polovina likova iz Grcke mitologije. Smatra se KOLEVKOM evropske civilizacije.

Intezivno se druzim sa gospodinom Barijem sa Oxfordskog univerziteta, koji je strucnjak svetskog glasa za lingvistiku. On obilazi sela i groblja po Kritu i zapisuje imena starosedelaca. On tvrdi da je 70 posto evropskih imena poreklom sa Krita.
Kaze, ako izuzmemo Skandinaviju, bilo bi 90 posto.

Upravo pravim web site o Kritu, necu praviti nesto spektakularno, vise informacije i slicice, Evo jedne slicice za pocetak :
4849567-md.jpg

nikana1:
Nikana zamolila bih te ako mozes nesto blize da mi napises o vili "Meni" u Limenariji. Mi smo ove godine tamo uplatili i nikada do sada nismo bili na Tasosu. Unapred hvala! :-D

nmim, napisi mi preko koje agencije idete. Neverovatno, ali ne znam za ovu vilu. Ako nadjem neku slicicu na internetu mozda cu je prepoznati pa ti reci o cemu se radi. I ime vile mi je neobicno.

znam ja za vilu Meni.Nalazi se na kraju Limenarije u mirnijem delu,prodje se mala crkva, tacnije od raskrsnice koja vodi do Potosa , levo.Ima oko 1 km do centra Limenarije.Vila je skroz ok, sad se radi bazen ,koji ce dodatno ulepsati vec sredjeno okruzenje...bila sam skoro na Tasosu,i odsela sam blizu ove vile pa sam je videla..preko koje agencije letujes?

nikana1:
nmim, napisi mi preko koje agencije idete. Neverovatno, ali ne znam za ovu vilu. Ako nadjem neku slicicu na internetu mozda cu je prepoznati pa ti reci o cemu se radi. I ime vile mi je neobicno.
Idemo preko Relaxa.Jos uvek nemaju ponudu preko intrneta.Znam samo da je dalje od plaze(950m).Stvarno ne znam vise nista. Ima vremena pa ako nadjes nesto mozes da pustis na ninacojic@yahoo.co.uk Hvala u svakom slucaju.

Opet dolazi ljeto i ne mogu se odlučit.Imam dve varijante.Jedna je Mykonos a druga je Kefalonija.Na jednom je život na drugom su pješčene plaže.Na jednom su lepe kuče na kikladski stil na drugom kao ,da nije grčka na prvom puše jaki meltemi na drugom možeš plivat sa kareta karetama na prvi bi išao ja(zbog provoda ne zbog momaka) a na drugi bi išla žena zbog romantike i sada budi pametan.

Evo još jedne sličice iz mog albuma, da dokažem posebnosti Krita.
Verujte NIJE fotomontaža.
Mrzelo me da je smanjujem, izvinjenje moderatorima.
Radi se o prilazu mestu Meskla, na krajnjem severo-zapadu ostrva.

pa030063.jpg

E Grcka je odlicna, Paralia je kao nase Sutomore-krkljanac...prljavo...,bugari,rusi,rumuni,madjari i mi SRBI i opet je bolje nego u BUDVI ili bilo gde u C.Gori. A za malo vece pare odlican odmor i provod na Kritu(Iraklio je luka i to se ne racuna)a ostrvo je danju raj a nocu provod za pricu.Svaki gradic je prica za sebe. Mislim da smo se najludje proveli u gradu koji se zove Malija ili Malja nek ne zamere oni koji znaju kako se tacno govori ili pise.

Piše se Malia, a izgovara Malja. Ima pored jedno još ludje mesto zove se Sisi.

Sve ludi i pijani Englezi, padaju sa motora, spavaju na ulici i u konternejima, ali mesto živi 24 sata dnevno, sve mladi i zaista lud provod.

Ovako Engleskinje piju u Malji iz VEEELIKIH čaša

Malia%20-%205.jpg

Ne kažem, PONEKAD se nadje i neka zgodna
Malia%20-%2041.jpg

Navrati opet !

za "diabola"a sta ti radis ovako kasno na netu i posto sam nova na forumu nigde nisam uspela da procitam gde tj u kom gradu zivis. Ja sam s tada obisla krit cini mi se ozbiljno i to cak 2 puta za jednu sezonu i odusevio me svim i svacim.Skoro sam zaboravila mada mi se cini da skandinavci nisu glavni turisti Kriti cela prica bi drugacije zvucala,hocu reci ne bi toliko Krit bio popularan i poznat po ludim provodima.Zasto se jedno vece ne raspricas i kazes ljudima kako izgleda jedno opusteno vece jedne engleskinje,ispricaj kako pale sank alkoholom i plesu po istom...i kako im malo hvali da se iz cista mira na datom mestu poskidaju....i ......

I uzgred receno one engleskinje koje sam ja gledala na Kritu nisu ni blizu zgodne kao ove tvoje na fotkama! I deluju mi pribrano i prisebnou odnosu na maje secanje istih. Ili ove tvoje hvataju zalet za provod. Ma gde si ih nasao?

U pravu si, TEK hvataju zalet, slike od kasnije NISU za javnost, ima ovde i maloletnih korisnika foruma. Ovo su turistčki vodiči koji rade za Kosmar. To je najjača engleska turistička agencija na tržištu. Bila je to žurka samo za zaposlene u firmi i njihove prijatelje.

Posle kad su napili, poskidali goli, pa u bazen. Ajd' ove mladje, ali ima tu i žena u ozbiljnim godinama isa OZBILJNOM kilažom. Bilo je tragikomično. Samo sam ih prebrojavao, da li su sve na okupu, da mi se ne podave.

Ajd' zdravo, pisaću ti malo kasnije još....

E Malija Malija spavao sam u Elcomi hotelu rupa negde blizu discoteke i mora .A več pre 12 godina je bilo pijanih engleza puno i žur do jutra .Nego šta vi meni preporučujete Kefalonija ili Mykonos.Mislim na one koji su več bili tamo??!

Samo da znas informativno,da mykonos zovu "nisi anemon" u prevodu "ostrvo vetrova"ali zxbog ostalih stvari jos dugo ce biti No1.Ne postoji grcki ministar,sportista,pevac ili druga javna licnost da"ne skoci" bar za vikend.A jedino je ostrvo gde se "belosvetske face" ne kriju od radoznalaca i "paparaca",jer su normalna pojava, kao i veoma mnogo parova istog pola.Sve u svemu vredi doziveti,jer je nesto posebno.

Back