Grčka zbirno

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
little danny:
Znaš li možda kakva je ona kuća Vasso? Kakvo ti je vreme bilo u septembru i da ponovim tvoje pitanje, šta poneti za uveče?

Ne znam kakva je ta kuca,morala bih da pogledam na Astrinom sajtu u kom delu Sartija se nalazi,jer sam snimila gde se nalazi nekoliko njihovih kuca pa se mozda i setim (ja sam isla preko Magica). Mi smo bili od 20.09. do 30.09. i bilo nam je 8 dana kisa :shock: Bukvalno,bez preterivanja.Padala je ili ujutru ili popodne/uvece i plus obavezno celu noc. Peskiri su nam bili vecito vlazni (za tusiranje),ja sam patike dva puta za vreme boravka u Sartiju morala da susim fenom,a jedno vece nisam imala sta da obujem na carape jer je bilo hladno a nista od obuce nisam uspela da osusim (tamo se napravi poplava za sekund i 2-3 puta kad smo se vracali nocu iz grada bare su bile bar 10cm duboke,najozbiljnije).
Samo dva dana su bila topla i suncana,jedan od njih smo proveli u Solunu,a drugi sam se kupala. Dakle,sve u svemu samo sam se jedan dan kupala,pa ti vidi :lol:
Ali,kisa je padala bukvalno samo u tom periodu. Smena pre nas je imala svih deset dana sunce, a i kad sam se vratila kuci i cula sa drustvom iz Sartija,bio je vec recimo 5-6. oktobar a tamo je bilo 30 stepeni i svi su se kupali...Tako da kontam da samo nismo imali srece sa terminom,ali meni nije smetalo (bilo je mnogo stvari koje su nadomestile vreme i more :lol: ).
Za garderobu da ti dam savet,da obavezno poneses nesto toplije,znaci neku jaknicu za prelazni period ili topliji duks.Isto tako,ponesi obavezno nesto zatvoreno od obuce... Recimo, jedan dan je bas bas duvao vetar,talasi su bili nenormalni ceo taj dan. Ljudi su setali plazom i fotografisali,svi do jednog u debelim jaknama i onim planinarskim cipelama :shock: Isto kad smo isli na krstarenje oko Atosa,isli smo katamaranom i duvalo je nenormalno...Ljudi su se obukli kao da je napolju -5. I zaista je i trebalo tako se obuci.
Sve u svemu,stvari koje sam ja najvise koristila tamo bili su jedan duks i to deblji,pamucni, u njemu sam maltene bila po ceo dan,pa cak i kad krenem do plaze da prosetam,jedino na samoj plazi je bas toplo,a dok dodjes do tamo smrznes se...Zatim patike,jer je stalno bilo dovoljno hladno za carape... I naravno kisobran (koristili smo ga cesce od kupaceg haha).
Aj da te ne demoralisem,kazem ti vrlo moguce da vama uopste ne pada kisa,ili da padne jedan dan (inace,cim prestane kisa razvedri se vrlo brzo i bude ponovo toplo). Ali svakako ponesi topliju garderobu. Ja sam imala srece da je ovde bilo hladno tih dana kad sam se pakovala pa nikako nisam mogla da se presaltam na to da idem na more,i onda sam spakovala pola pravih letnjih/morskih stvari,a pola bukvalno zimskih,i nista nisam vratila neupotrebljeno 8-)

Pitaj sta god te zanima,rado cu odgovoriti,i izvini sto se raspisah ovoliko :oops:

Diabolo, molila bih te da mi objasnis zasto ne bukirati preko neta? Da li ti to imas neko negativno iskustvo? Vec si radio to? Sta to znaci ozbiljniji hotel u Grckoj? Da li su Grci prevaranti? :?:

mas:
Jel isao neko u Grcku u junu bez rezervacije, onako napamet?
U junu ti i ne treba rezervacija,ako imas vizu ili drugi pasos osim srpskog.Gde dodjes mesta koliko hoces, a nude ti na svakom koraku smestaj.Od 10 jula pocinje da se popunjava u principu prvo ono sto je dobro.I u avgustu mozes nasi "sobicu" bez rezervacije,ali nema zvezdice,nije na plazi i sl...

map_xalkidiki_m.gif

popito:
Diabolo, molila bih te da mi objasnis zasto ne bukirati preko neta? Da li ti to imas neko negativno iskustvo? Vec si radio to? Sta to znaci ozbiljniji hotel u Grckoj? Da li su Grci prevaranti? :?:

Ma Grci su na poslednjem mestu u Evropi po koriscenju neta. Iza nas i Bugara.
Oni samo naprave web prezentaciju, da bi se pravili vazni pred konkurencijom. I onda ne znaju da koriste i ili uopste ne odgovaraju na upit, ili se zbune pa prebukiraju.

Pa ja sam im besplatno pravio programe za booking, ali sam odustao, posto nisam uspeo da ih obucim kako da ga koriste.

Saslusajte ovu NEVEROVATNU pricu. Covek, vlasnik hotela i rent a cara, koristi ISTI PC za booking, a daje ga i za surfovanje po net-u gostima. Pritom, ne ubaci nikakav antivirus.
NARAVNO, popije virus koji mu srusi ceo sistem, i onda se usred sezone priseca, sta je i kome prodao, obecao, naplatio.......KATASTROFA

Neozbiljno je osloniti se na net rezervaciju, ako idete u pansion sa deset soba.

Pravi hotel smatram neki koji je u lancu, sa iznad 100 soba.

Grci NISU prevaranti, njih cak i to mrzi. Oni su samo poprilicno nezainteresovani i usporeni. Briga njih za sve. Ionako to nisu sami stekli, nego im je ostalo od nekog dede. Pa se tako i odnose prema sopstvenoj imovini.

popito:

Gospodjo..Pre dve godine gosti Porto Karasa su bili Bler,,Ziskar,,Sreder,,Berluskoni...sta da vam kazem...odlucite sami.. ;) :-D

diabolo:
Oni samo naprave web prezentaciju, da bi se pravili vazni pred konkurencijom. I onda ne znaju da koriste i ili uopste ne odgovaraju na upit, ili se zbune pa prebukiraju.

Pa ja sam im besplatno pravio programe za booking, ali sam odustao, posto nisam uspeo da ih obucim kako da ga koriste.

Saslusajte ovu NEVEROVATNU pricu. Covek, vlasnik hotela i rent a cara, koristi ISTI PC za booking, a daje ga i za surfovanje po net-u gostima. Pritom, ne ubaci nikakav antivirus.
NARAVNO, popije virus koji mu srusi ceo sistem, i onda se usred sezone priseca, sta je i kome prodao, obecao, naplatio.......KATASTROFA

Neozbiljno je osloniti se na net rezervaciju, ako idete u pansion sa deset soba.

Pravi hotel smatram neki koji je u lancu, sa iznad 100 soba.

Grci NISU prevaranti, njih cak i to mrzi. Oni su samo poprilicno nezainteresovani i usporeni. Briga njih za sve. Ionako to nisu sami stekli, nego im je ostalo od nekog dede. Pa se tako i odnose prema sopstvenoj imovini.
Diabolo,ogranici se ovo za net.Ako si mislio na "grcka turisticka sela",mozda je tako.Ali atina,solun i ostrva koriste net vise nego ceo balkan zajedno.Kod mene ima 6 (sest) internet-kafea na 4800 stanovnika,jer deca ne mogu da dodju na red od roditelja koji "rade" preko interneta.I svi smo "prikaceni" 24 sata bez conection,za 18 evro mesecno.Krit nije grcka.Koje si ti godiste kad se druzis sa "polupismenim" grcima?Iznenadio si me.I usput,pre mesec dana je objavljeno na sajtu min.turizma,da je grcka zavrsila 2006 sa 4.800.000 turista.Da nisu dosli autobusima "preko bare"?evo ti malo slicica iz "turisticke" grcke.

1. Krit NIJE Grcka, to ce ti ponosno izjaviti svaki stanovnik Krita

2. Ovo za koriscenje net-a je ZVANICAN Microsoftov podatak.
POSLEDNJI su u Evropi, spram broja stanovnika. Albanija nije usla u izbor jer nisu dostavili podatke.

3. U mom selu NE POSTOJI internet kafe, a ima deset velikih hotela sa cca 5000 gostiju.

4. Druzim se, i sa starijima i sa mladjima od mene. Od mojih deset najboljih prijatelja Grka, NIKO nema PC kod kuce, a kamoli internet liniju.
Pokusacu da navedem cime se ko bavi.:

- profesorica engleskog jezika Afroditi
- vlasnica hotela Katerina
- vlasnik prodavnice + izdaje 6 apartmana Jorgos
- vlasnik rent a bike firme ( ima 30 motora i otprilike toliko biciklova ) Takis
- recepcionerka Elefterija
- bolnicar Jorgos
- vlasnik taverne Mihalis
- vlasnik taverne Manolis
- studentkinja Despina
- student Janis

Ovde se ADSL ceka preko sest meseci, i to ako si blize Hanji, oni dalje imaju samo DIAL UP. Nije predvidjeno poboljsanje za ovu sezonu.

A znam i jedno turisticko mesto koje jos nema telefone. Nije stigla zica do njih.!
Koriste satelitske veze, ko moze da plati.

I mogu da se slozim da su Thessaloniki i Atina druga prica, ali vec BILO koje manje mesto.....

Thessaloniki - Giannina me dyo papoutsia panina

diabolo:
Diabolo, stvarno ne znam odakle ti ovi podaci. Ja vec 8-mu godinu intenzivno radim i sa grckim klijentima i obilazim Grcku 3 puta godisnje i ne da su bolje organizovani od nas i Bugara zajedno, nego ne moze se ni uporediti.
Cisto kao primer da navedem da u stvarno maleckom mestu Platamonasu u sred februara imaju dva internet kafea otvorena ceo dan. I to sa opremom kojoj skoro ni jedan nas internet kafe ne moze da se meri. Da Atinu ne pominjem.
A i imam uvid u mnoge domove Grka.
Dakle ne znam odakle ti taj podatak.

diabolo:
Ja sam do sada napisao gomilu programa i prodao jos vecu gomilu kopija tih programa maltene u celoj Grckoj. Veoma dobro koriste softver i taj kome si ti pravio program za booking je neki izgleda izuzetak :)
Probaj da kod nas proda i programe na engleskom jeziku! Nece moci nikako. U Grckoj ih ladno kupuju i koriste veoma vesto!

Za koji dan idem dole radi promocije nekog prorgama koji je firma u Atini (ciji sam suvlasnik) uradila. vec u toku razvoja smo prodali jedan broj kopija, sad je mnogom interesanata.
Tako da sto se tice IT upotrebe u Grckoj, mislim da nemas prave podatke..
Barem iz mojih osmogodisnjih iskustava

Ale djubre:
Gospodjo..Pre dve godine gosti Porto Karasa su bili Bler,,Ziskar,,Sreder,,Berluskoni...sta da vam kazem...odlucite sami.. ;) :-D

Da, bio sam u blizini, nije se moglo prici na 50 km. Bilo je zabranjeno ribarima da isplovljavaju. U Porto Karas ni obicni Grci nemaju svakodnevni pristup.

Ne razumem ovaj komentar, sta to uopste govori ???

Princeza Dajana je izgubila nevinost na Balos plazi na Kritu. Tamo je bila na svadbenom putovanju sa princom Charlsom. A na toj plazi i dan danas nema pijace vode, nego donose u buradima camcem. Imaju one wc kabine sa hemikalijama, pa smrdi svuda naokolo.

diabolo:
1. Krit NIJE Grcka, to ce ti ponosno izjaviti svaki stanovnik Krita

2. Ovo za koriscenje net-a je ZVANICAN Microsoftov podatak.
POSLEDNJI su u Evropi, spram broja stanovnika. Albanija nije usla u izbor jer nisu dostavili podatke.

3. U mom selu NE POSTOJI internet kafe, a ima deset velikih hotela sa cca 5000 gostiju.

4. Druzim se, i sa starijima i sa mladjima od mene. Od mojih deset najboljih prijatelja Grka, NIKO nema PC kod kuce, a kamoli internet liniju.
Pokusacu da navedem cime se ko bavi.:

- profesorica engleskog jezika Afroditi
- vlasnica hotela Katerina
- vlasnik prodavnice + izdaje 6 apartmana Jorgos
- vlasnik rent a bike firme ( ima 30 motora i otprilike toliko biciklova ) Takis
- recepcionerka Elefterija
- bolnicar Jorgos
- vlasnik taverne Mihalis
- vlasnik taverne Manolis
- studentkinja Despina
- student Janis

Ovde se ADSL ceka preko sest meseci, i to ako si blize Hanji, oni dalje imaju samo DIAL UP. Nije predvidjeno poboljsanje za ovu sezonu.

A znam i jedno turisticko mesto koje jos nema telefone. Nije stigla zica do njih.!
Koriste satelitske veze, ko moze da plati.

I mogu da se slozim da su Thessaloniki i Atina druga prica, ali vec BILO koje manje mesto.....

Thessaloniki - Giannina me dyo papoutsia panina
Ne znam bas detalje za Krit, ali za ostali, kopneni deo Grcke imam dosta dobre podatke.
Na Peloponezu, na potezu na primer uz more od Lutrakija do Patre, imas bezbroj malih sela, u skoro 100% sela imas po barem jedan internet kafe. Kao jedan od primera je i malo selu Zevgolatio 16 km od Korinta (2500 stanovnika, bez hotela) imaju internet kafe. Vecina od predprosle godine imaju ADSL ali i ISDN.
Vec u malo vecem Vrahatiju ili Kjoto imaju po vise..
I tako redom.
Svi ljudi koje ja poznajem imaju PC u kuci i samo jedan je na dial-up
Tako da sto ti rece "BILO koje" manje mesto je problem - po meni ne stoji - osim ako privas iskljucivo o Kritu. Tamo zalazim jendom godisnje ali cisto poslovno i na kratko vreme tako da i ne izlazim iz hotela prakticki pa nemam uvid

codemaker:
Diabolo, stvarno ne znam odakle ti ovi podaci. Ja vec 8-mu godinu intenzivno radim i sa grckim klijentima i obilazim Grcku 3 puta godisnje i ne da su bolje organizovani od nas i Bugara zajedno, nego ne moze se ni uporediti.
Cisto kao primer da navedem da u stvarno maleckom mestu Platamonasu u sred februara imaju dva internet kafea otvorena ceo dan. I to sa opremom kojoj skoro ni jedan nas internet kafe ne moze da se meri. Da Atinu ne pominjem.
A i imam uvid u mnoge domove Grka.
Dakle ne znam odakle ti taj podatak.

Ja sam do sada napisao gomilu programa i prodao jos vecu gomilu kopija tih programa maltene u celoj Grckoj. Veoma dobro koriste softver i taj kome si ti pravio program za booking je neki izgleda izuzetak :)
Probaj da kod nas proda i programe na engleskom jeziku! Nece moci nikako. U Grckoj ih ladno kupuju i koriste veoma vesto!
nZa koji dan idem dole radi promocije nekog prorgama koji je firma u Atini (ciji sam suvlasnik) uradila. vec u toku razvoja smo prodali jedan broj kopija, sad je mnogom interesanata.
Tako da sto se tice IT upotrebe u Grckoj, mislim da nemas prave podatke..
Barem iz mojih osmogodisnjih iskustava

Ma ja govorim o OBICNIM ljudima, prica je o tome, da ljudi koji imaju kucu sa 6 apartmana imaju web prezentaciju. A kad treba da odu na postu da posalju paket, zamole mene da odem jer ne mogu da se snadju. Cela moja prica je potekla od toga, da se ne moze osloniti na booking preko interneta kod nepismenih gazda koje menjaju kanale na televizoru sa stapom.

Tvoji klijenti su obrazovani ljudi. A ZASTO bi vlasnik neke male apartmanske zgrade bio obrazovan ? Ali HOCE da ima web prezentaciju, da bi zadivio svoga komsiju. E, to i uspe ! ALI dalje NE ZNA da se snadje.!!

Govorimo o dve potpuno RAZLICITE stvari.

I dalje TVRDIM da nasi ljudi prosecno govore engleski 10 puta bolje nego Grci.

PLUS, sto i oni sto znaju, NECE da ga govore iz principa. Samo, ako imaju direktne koristi od toga. Vlasnik taverne, koga poznajem, svakodnevno ispisuje na drvenoj tabli kredom jelovnik i kad god prodjem, vidim da je pogresno nesto napisao. Upozorim ga, ali njegov odgovor, je ko ih J....nisam ja dosao kod njih, ONI su dosli u Grcku, neka nauce grcki.

Ne govorim ja o IT firmama itd, nego o obicnom coveku sa kojim se svakodnevno srecem.

Diabolo, obicno su mi tvoji postovi simpaticni, ali ovaj put zaista nisi u pravu. Zivim u Limenariji, malom mestu i skoro svaka porodica ima PC, a ADSL se prikljucuje istog ili narednog dana po podnosenju zahteva. Tasos je na severu i spada u nerazvijene oblasti.

Back