Rekao sam ti da je i za Hrvatsku namenjena pozicija Grčka ali ti to ne kapiraš, mora da ti se crta.
Izvini a koje to konkurentne proizvode ima Hrvatska, kad se već praviš pametan. Hrvatksa još uvek profitira od izvoza na ex-YU područje inače je na otvorenom tržištu Evrope potpuno izgubljena.
Slovenci su imali nekih konkurentnih stvari i još uvek se grčevtio trude da zadrže svoju privredu ali i oni lagano klizaju i tonu, preciznije DAVE IH.
Što se ostalih zemalja sa Balkana tiče ista tiha jeza i tuga, zato se nemoj prosipati sa tim kvazi ekonomskim mudrolijama.
Nisu to nikakve 'kvaziekonomske mudrolije', to su činjenice, većina zemalja EU, tu ubrajam i Hrvatsku, jednostavno nisu sposobne funkcionirati u ekonomskoj zajednici s razvijenim europskim gospodarstvima, to što ti ne razumiješ šta ja pišem, e to nije moj problem...
Hrvatska nije konkurentna, produktivnost joj je niska, i većinom ne može konkurirati drugima na zajedničkom tržištu, i zato joj proizvodnja propada, i zato se zadužuje, jer ne može proizvesti koliko joj treba, i to će dugoročno dovesti do grčkog scenarija.
Hrvatska nekadašnja perjanica, brodogradnja, je jednostavno samo trošak za državu, danas Koreja gradi tipske brodove po principu lego kockica, od modula, ti samo naručiš šta ti treba, i oni ti sastave takav brod, tome ne mogu konkurirati niti veće europske sile, a kamoli Hrvatska, i naša brodogradnja je osuđena na propast, jednostavno zato jer nije
konkurentna, mi ne možemo proizvesti brod koji bi po cijeni i kvaliteti konkurirao korejskom, a ne možemo zato jer nismo ništa ulagali u razvoj, tehnologiju, organizaciju rada, sve one segmente koji povećavaju konkurentnost, a Korejci jesu, oni grade modularne brodove, a mi još tražimo varioce po Bosni i Rumunjskoj, jbg, k'o prije pedeset godina, i to nema nikakve veze s Njemačkom ili EU, to ima veze s našom
nesposobnošću da budemo konkurentni i produktivni...
Uzgred daleko su i Nemci od idealanog, zato i gaze južnu i istočnu sirotinju, jer ni njima nije baš sve kako bi želeli obzirom na moći i poziciju koju imaju.
Ništa oni ne gaze, to su obične budalaštine i blebetanja teoretičara zavjere, oni pokušavaju pomoći drugim gospodarstvima da postanu konkurentna u zajedničkom nastupu na globalnom tržištu, no, ovi drugi bi uzimali pare i trošili na svoje populističke budalaštine, i onda kad je dug 300 milijardi eura, e jbg, sad ne bi više vraćali...
Tko god želi pokrenuti svoj posao, može dobiti novac iz europskih fondova, i to bespovratna sredstva, kao i za projekte javnog sektora i lokalne samouprave, to ti je EU, u Hrvatskoj se svatko može prijaviti za europske pare, i to bespovratne, napravi projekt, daj ga na ocjenu, i voila...
Ne treba Njemačkoj nekakva kukavna i bijedna Grčka u ekonomskoj zajednici koja ne može proizvesti niti bocu i čep za svoje maslinovo ulje, kome treba savez s nekom sirotinjom koju moraš beskrajno financirati, Njemačkoj treba savez sa jakom i konkurentnom Grčkom, s jakom i konkurentnom Hrvatskom, s jakom i produktivnom Srbijom, to je cilj zajednice, jaka i ujedinjena Europa, globalni igrač.
Nažalost, većina ljudi je jednostavno preblesava da bi shvatila o čemu je uopće riječ, pa se busaju nekakva nacionalistička prsa, svak' vuče na svoju stranu, svak' bi zajeb'o onog drugog, kunu se u 'suverenitet', 'neovisnost', 'nacionalnu samostalnost', i slične budalaštine, umjesto da se prime posla i urede državu kako bi mogli napredovati. Uglavnom, svi misle da su najpametniji, šta će Grku neki Švabo uređivat' državu, jel'... I onda Grk uredi svoju državu, i onda se zaduži (kod Švabe) za 300 i kusur milijardi eura...
I onda neda Švabi pare, nego bi još i ucjenjivao...