GRCKA KRIZA

Nije ovo poraz Ciprasov niti Grcke (kome vise drago, nije samo njihov), ovo je poraz i steta za eu.

Podjednako kao sto su sankcije prema Rusiji poraz eu.

Sve za racun direktora preko bare.

Varufakis tj bivsi ministar ekonomije grcke kaze da ce od ovog sporazuma narodu Grcke biti jos gore nego sto je sada.

Ko sto vidimo ko zivi na kreditima , propada kao muda kroz pocepane gace.

Jedini izlaz za Grke je uvodjenje drahme i proglasavanje 5-10 godisnjeg moratorijuma na vracanje kredita .

Sve EU mere ih vode u totalnu propast.

Posledica ovih mera bice dalji pad BDP-a Grcke, pad standarda gradjana zbog povecanih poreza, rast nezaposlenosti, i rast spoljnotrgovinskog duga....

Varufakis tj bivsi ministar ekonomije grcke kaze da ce od ovog sporazuma narodu Grcke biti jos gore nego sto je sada.

Jedini izlaz za Grke je uvodjenje drahme i proglasavanje 5-10 godisnjeg moratorijuma na vracanje kredita .

Posledica ovih mera bice dalji pad BDP-a Grcke, pad standarda gradjana zbog povecanih poreza, rast nezaposlenosti, i rast spoljnotrgovinskog duga....

Da, ali to nije važno.

Prevashodno je poniziti majmune i babune koji su slavili "Oxi" pa ispali glupi.

...Samo bih dodao i povlacenje jos nekih drzava eu prema bankrotu.

Ne znam koji je razlog za ovu idiotsku odluku Ciprasa, ali sumnjam da su mu na uvce šapnuli da će tu pasti nekakve sankcije ili nešto tako. Za razliku od Rusa, Grci bi u tom slučaju od gladi umirali.
S jačim nema pregovaranja, to se videlo veoma dobro sad.
No, nema veze, ima još država koje će doći u ovu situaciju, a ne može sa svima kao sa Grčkom. Čekamo žabare.

Nije ovo poraz Ciprasov niti Grcke (kome vise drago, nije samo njihov), ovo je poraz i steta za eu.

Podjednako kao sto su sankcije prema Rusiji poraz eu.

Sve za racun direktora preko bare.

Interesantno mi je kako sve uvek vidite naopako. :aha2:

- - - - - - - - - -

Da, ali to nije važno.

Prevashodno je poniziti majmune i babune koji su slavili "Oxi" pa ispali glupi.

Jago, koji je ovo samar srpskim nacionalistima i mrziteljima EU po redu? :mrgreen:

ovo nesto iz alan forda ?:lol:
Ako želiš da trošiš na kredu, to možeš samo do svog Kreditnog Limita.

Na primer banka proceni da ćeš moći da odradiš 100.000 evra u narednim decenijama, i dozvoli ti samo toliki džeparac.

Time si ograničen, jer ne možeš da potrošiš milijarde evra.

S druge strane ako NE uzimaš kredu nego štediš, tu više nema limita tvom džeparcu.

Jer niko te ne sprečava da posle 100.000 zaradiš i milijarde maraka.

Rekao sam ti da je i za Hrvatsku namenjena pozicija Grčka ali ti to ne kapiraš, mora da ti se crta.

Izvini a koje to konkurentne proizvode ima Hrvatska, kad se već praviš pametan. Hrvatksa još uvek profitira od izvoza na ex-YU područje inače je na otvorenom tržištu Evrope potpuno izgubljena.
Slovenci su imali nekih konkurentnih stvari i još uvek se grčevtio trude da zadrže svoju privredu ali i oni lagano klizaju i tonu, preciznije DAVE IH.
Što se ostalih zemalja sa Balkana tiče ista tiha jeza i tuga, zato se nemoj prosipati sa tim kvazi ekonomskim mudrolijama.

Nisu to nikakve 'kvaziekonomske mudrolije', to su činjenice, većina zemalja EU, tu ubrajam i Hrvatsku, jednostavno nisu sposobne funkcionirati u ekonomskoj zajednici s razvijenim europskim gospodarstvima, to što ti ne razumiješ šta ja pišem, e to nije moj problem...

Hrvatska nije konkurentna, produktivnost joj je niska, i većinom ne može konkurirati drugima na zajedničkom tržištu, i zato joj proizvodnja propada, i zato se zadužuje, jer ne može proizvesti koliko joj treba, i to će dugoročno dovesti do grčkog scenarija.

Hrvatska nekadašnja perjanica, brodogradnja, je jednostavno samo trošak za državu, danas Koreja gradi tipske brodove po principu lego kockica, od modula, ti samo naručiš šta ti treba, i oni ti sastave takav brod, tome ne mogu konkurirati niti veće europske sile, a kamoli Hrvatska, i naša brodogradnja je osuđena na propast, jednostavno zato jer nije konkurentna, mi ne možemo proizvesti brod koji bi po cijeni i kvaliteti konkurirao korejskom, a ne možemo zato jer nismo ništa ulagali u razvoj, tehnologiju, organizaciju rada, sve one segmente koji povećavaju konkurentnost, a Korejci jesu, oni grade modularne brodove, a mi još tražimo varioce po Bosni i Rumunjskoj, jbg, k'o prije pedeset godina, i to nema nikakve veze s Njemačkom ili EU, to ima veze s našom nesposobnošću da budemo konkurentni i produktivni...

Uzgred daleko su i Nemci od idealanog, zato i gaze južnu i istočnu sirotinju, jer ni njima nije baš sve kako bi želeli obzirom na moći i poziciju koju imaju.

Ništa oni ne gaze, to su obične budalaštine i blebetanja teoretičara zavjere, oni pokušavaju pomoći drugim gospodarstvima da postanu konkurentna u zajedničkom nastupu na globalnom tržištu, no, ovi drugi bi uzimali pare i trošili na svoje populističke budalaštine, i onda kad je dug 300 milijardi eura, e jbg, sad ne bi više vraćali...

Tko god želi pokrenuti svoj posao, može dobiti novac iz europskih fondova, i to bespovratna sredstva, kao i za projekte javnog sektora i lokalne samouprave, to ti je EU, u Hrvatskoj se svatko može prijaviti za europske pare, i to bespovratne, napravi projekt, daj ga na ocjenu, i voila... :per:

Ne treba Njemačkoj nekakva kukavna i bijedna Grčka u ekonomskoj zajednici koja ne može proizvesti niti bocu i čep za svoje maslinovo ulje, kome treba savez s nekom sirotinjom koju moraš beskrajno financirati, Njemačkoj treba savez sa jakom i konkurentnom Grčkom, s jakom i konkurentnom Hrvatskom, s jakom i produktivnom Srbijom, to je cilj zajednice, jaka i ujedinjena Europa, globalni igrač.

Nažalost, većina ljudi je jednostavno preblesava da bi shvatila o čemu je uopće riječ, pa se busaju nekakva nacionalistička prsa, svak' vuče na svoju stranu, svak' bi zajeb'o onog drugog, kunu se u 'suverenitet', 'neovisnost', 'nacionalnu samostalnost', i slične budalaštine, umjesto da se prime posla i urede državu kako bi mogli napredovati. Uglavnom, svi misle da su najpametniji, šta će Grku neki Švabo uređivat' državu, jel'... I onda Grk uredi svoju državu, i onda se zaduži (kod Švabe) za 300 i kusur milijardi eura... :hahaha:

I onda neda Švabi pare, nego bi još i ucjenjivao... :hahaha:

Poslednja izmena:
Ako želiš da trošiš na kredu, to možeš samo do svog Kreditnog Limita.

Na primer banka proceni da ćeš moći da odradiš 100.000 evra u narednim decenijama, i dozvoli ti samo toliki džeparac.

Time si ograničen, jer ne možeš da potrošiš milijarde evra.

S druge strane ako NE uzimaš kredu nego štediš, tu više nema limita tvom džeparcu.

Jer niko te ne sprečava da posle 100.000 zaradiš i milijarde maraka.

ovu mudrost treba suvm zlatom platiti.Jesi razmailjala da napises knjigu,poput "Kako sam ustedela prvih stotinu dinara"?

Ne znam koji je razlog za ovu idiotsku odluku Ciprasa, ali sumnjam da su mu na uvce šapnuli da će tu pasti nekakve sankcije ili nešto tako. Za razliku od Rusa, Grci bi u tom slučaju od gladi umirali.
S jačim nema pregovaranja, to se videlo veoma dobro sad.
No, nema veze, ima još država koje će doći u ovu situaciju, a ne može sa svima kao sa Grčkom. Čekamo žabare.
od kakve gladi ,Argentina je bankrotiral pa niko nije umirao do gladi kao i Rusija.
Ljudi ,Grcka je bankrotirala i zvanicno.Kada privatno lice proglasi bankrot,kod njega dolazi sluzbenik sa kojim pravi plan kako ce izaci iz bankrota ,cega mora da se odrekne,..
Ovaj dogovor od sinoc je upravo to.Grcka je poput privatnog lica koje je progasilo bankort ,a Brisel je sluzbeno lice koje proces sprovodi i oduzima imovinu

Bogatstvo je vrlo širok pojam.

Srbija nikada neće biti bogata u smislu neke Švajcarske, Austrije ili Nemačke, ali može sasvim pristojno živeti u okviru svojih resursa i mogućnosti.

Zašto ne bi bila? Srbija (ili Hrvatska) može isto biti bogata k'o i Njemačka, ali ne na način kako je radila dosad, potrebna je promjena paradigme, i na državnoj razini, i na razini pojedinca. Kako promijeniti paradigmu? Tko će promijeniti paradigmu? Neće naši političari, jbg, njima najviše odgovara status quo, oni bi, samo da mogu, zacementirali stanje u kojem su oni na vlasti, i da se ništa ne mijenja (zato je i toliko teško provesti bilo kakve 'strukturne reforme') jbg, paradigma će se promijeniti pod pritiskom, ili od onih ispod, ili od onih iznad.

A od ovoga što si naveo šta treba raditi-proces uvođenja reda, e o tome ti upravo i pričam...tu se nismo mrdnuli za milimetar u poslednje 2 godine...

Ima propagande kolko oćeš...ali onog niza sitnih koraka, stalnih malih poboljšanja koji vode ukupnom boljitku za građane...toga NEMA.

Naprotiv...u mnogim stvarima koristimo one modele od prethodnih vlasti, koje koriste samo multinacionalnim kompanijama, uključujući, naravno, i nemačke, a ne i običnim građanima Srbije.

Problem je u tome što mi mislimo da su za nas najbolji 'naši', ako nas i kradu, jel', bolje da nas kradu 'naši'. Ma 'naši' su nas i usosili, od tih nacionalističkih sranja nema leba, biznis nema granica, ne smije se na ekonomiju gledati kao na usko nacionalno područje, ono, misli globalno, djeluj lokalno, ali djeluj, to je ključno, djeluj, jbg, nemoj čekati da ti Švabo da posla, stvori svoj, a na državi je da stvori okvir, u kojem neće biti korupcije, u kojoj će vladati pravo, u kojoj će svi plaćati porez, urediti društvo, postaviti pravila, a vi ljudi onda igrajte po tim pravilima... 'Naši' (političari, jel') su zapravo uništili našu ekonomiju svojim kriminalom i nesposobnošću, a ne Nijemci, ili EU, ili šta ja znam tko, babaroge, marsovci, židovi, masoni...

Ljudi zapravo ne shvaćaju kapitalizam... :mrgreen:

Poslednja izmena:
pre referenduma grcima nisu nuđene nikakve pare i insistiralo se na isplati rata za kredite koje ako ne plate biće bankrot.....biće izbačeni iz evro zone a čuli smo i i evropske unije......prema grčkoj su išli samo ultimatumi i ucene i šta god da su grci tražili nije im bilo odobreno......posle referenduma u kom su građani grčke rekli odlučno њет fašistima iz evrope situacija se menja.....kad su umobolnici iz evrope videli rezultate grčkog OXI u kom su prepoznali moguć poziv i primer ostalim članicama jevrope da pođu putem dostojanstva situacija se menja.....počeli su pomirljivi tonovi i signali da stižu iz četvrtog rajha......šta su grci dobili svojim istoriskim OXI......kupili su sebi vreme u periodu od tri godine da se stabilizuju i pronađu način da izađu iz finansiskih lanaca koje su im nametnule prvashodno nemačka pa svetska banka i mmf......dal će se pridružiti nekom novom savezu(BRIKS) ili će sami uspeti videćemo ali ja im želim najbolje...svi vi koji sa podozrenjem i podsmehom gledate na grčki referendum možete grcima samo da popušite jer vi niste ni do kolena grcima......grci su pokazali celom svetu da jedan narod može biti jači od finansiske udruge i mafije i da je ljudsko dostojanstvo na prvom mestu......grčki referendum je svetlo na kraju tunela za sve napaćene narode ne samo u evropi već na čitavoj planeti.....dal će da im bude teško ja to ne znam ali šta god odluči grčki narod ja ih podržavam.....

Grcka ima najvecu trgovacku flotu na svetu. Prosle je godine postala broj 1. problem je da grcki brodovi plove pod zastavama Paname i tako nekih drzava ,
problem ja de je 90% osoblja ijeftina radna snaga iz Azije i problem je da brodove kupuju u Koreji. Brodogrdnja je Ustavom oslobodjena od placanja poreza, prosle je godine
pao neki dogovor da vlasnici brodova dobrovoljno uplacuju u drzavnu kasu iznos za koji misle da bio mogli da ga uplate.
I tako, kako god se okrenes düpe ti pozadi ( bay Mao Ce Tung).

Da, jedan od mojih profesora ekonomije Piter Šif je pomenuo da Grčka ima uspešnu flotu, jer to je jedini sektor u koji se država nije mešala.

To nas uči o neverovatnom uspehu slobodnog tržišta.

pre referenduma grcima nisu nuđene nikakve pare i insistiralo se na isplati rata za kredite koje ako ne plate biće bankrot.....biće izbačeni iz evro zone a čuli smo i i evropske unije......prema grčkoj su išli samo ultimatumi i ucene i šta god da su grci tražili nije im bilo odobreno......posle referenduma u kom su građani grčke rekli odlučno њет fašistima iz evrope situacija se menja.....kad su umobolnici iz evrope videli rezultate grčkog OXI u kom su prepoznali moguć poziv i primer ostalim članicama jevrope da pođu putem dostojanstva situacija se menja.....počeli su pomirljivi tonovi i signali da stižu iz četvrtog rajha......šta su grci dobili svojim istoriskim OXI......kupili su sebi vreme u periodu od tri godine da se stabilizuju i pronađu način da izađu iz finansiskih lanaca koje su im nametnule prvashodno nemačka pa svetska banka i mmf......dal će se pridružiti nekom novom savezu(BRIKS) ili će sami uspeti videćemo ali ja im želim najbolje...svi vi koji sa podozrenjem i podsmehom gledate na grčki referendum možete grcima samo da popušite jer vi niste ni do kolena grcima......grci su pokazali celom svetu da jedan narod može biti jači od finansiske udruge i mafije i da je ljudsko dostojanstvo na prvom mestu......grčki referendum je svetlo na kraju tunela za sve napaćene narode ne samo u evropi već na čitavoj planeti.....dal će da im bude teško ja to ne znam ali šta god odluči grčki narod ja ih podržavam.....
To si pogrešno shvatio.

Grci su rekli "Oxi" slobodnom svetu, ali su posle toga morali da kažu "Nai, nai!" kada su dobili po ušima.

To nas uči da je Kapital mnogo jači od komunističkih ideologa kao što su Marks, Engels i Putin.

Празне приче.
Грци не могу сервисирати дуг који је на волшебан начин нарастао за 200милијарди $ откад их спасавају у последњих 5 година(приче о 13 и 14 плати&пензији не могу оправдати оволики скок дуга сем ако сте интелектуална сиротиња пар екселнс), а пре тога је за све деценије пре био 140милијарди $ и успут су изгубили четвртину БДП-а.
Колапс ГрЕције који је неминован домино ефектом повућиће за собом Италију, Шпанију, Португалију... и домаће либтранде који и иначе секу вене.

Back