Грб Котроманића

Znam da se ne nasleđuje, ali srpski vladari su više puta dobijali, raznim prigodama (ženidbom, sklapanjem primirja, osvajanjem teritorija) te vizantijske dvorske titule, ali ih nigde nisu primenili, ni javno eksponirali. Titula despota, u vreme Uroša nejakog, među vlastelom postaje nasledna.
Prikazana je na tom primeru koji si naveo, verovatno se radi o zlatniku, ali to više predstavlja neku vrstu pretenzije Milutina (seti se njegovih intenzivnih osvajanja koje je pokrenuo na račun Vizantije)
A što se tiče dela ove magistarske teze, u komisiji za njenu odbranu su bila dva profesora dr istorijskih nauka iz Beograda, jedan iz Zagreba i ugledni vizantolog iz Atine, tako da ti predlažem da pobiješ njihove zaključke i time da se njemu oduzme tada stečena titula magistra (sada već doktora nauka)...:lol:

Јел ти вјерујеш њима или рођеним очима :)

А знаш и сам како се читају те тезе. Нажалост.

Јел ти вјерујеш њима или рођеним очима :)

А знаш и сам како се читају те тезе. Нажалост.

Teze se čitaju vrlo studiozno i iz svake magistarske teze mora da proistekne najmanje jedan rad u međunarodnom časopisu, dok za doktorsku tezu minimalno dva rada. Obično ih je mnogo više od toga, ovo je neki minimum. Isto tako, četiri ugledna i priznata profesora ne bi stavila potpis na nešto tako da nije istinito....Zato, ovo ti stvarno ne stoji...
Zna se šta je bio oficinalni novac u srednjovekovnoj Srbiji ili bilo kojoj drugoj feudalnoj državi. Isto se tako zna kada i u kojoj prilici je neki feudalni vladar puštao zlatnike u promet (povećani troškovi usled pripreme vojske za ratne operacije, ovde povećani troškovi usled Milutinove operacije protiv Vizantije..) Tako da na sredstvu plaćanja, izdatog u te svrhe malo "propagande" nije na odmet, zar ne....:lol:
Uostalom, jeli Milutin bio car ili ne? :lol:

Dobro, ubijedio si me da se zapadna kruna javlja kod svih Nemanjićkih vladara na njihovom novcu. Pogriješio sam. Mada da se "ubjedljivo najviše javlja" na novcu - da ne cjepidlačim sada i ulazim u postavljanje novaca. Javlja se i jedna i druga na novcu.

слажем се, јављају се и једна и друга.

Stematogirion koji je dobio Stefan Prvovjenčani nije sporan. Ali čekaj – zašto bi Sveti Sava dobio stemu od Teodora Laskarisa? I to "vjerovatno" (opet pretpostavka bez potvrde u istorijskim izvorima)? Stema je ukras na glavi samoga cara. Odakle ti takva ideja? Meni se čini da Laskaris Svetoga Savu nije proglasio za cara? Tačno je da je Milutin dobio stemu od tašte Irine. Ali se ipak nameće pitanje odakle Radoslavu, Vladislavu, nesumnjivo Urošu I i Dragutinu steme na glavi kad su bili kraljevi, a nisu je ni od koga dobili? Evo na fresci u Sopoćanima i Uroša I, i mladog kralja Dragutina sa po stemom na glavi – znači evo dvije steme. Sve i da su dobili jednu (a dokaza za to nemamo), odakle ova druga stema?
Evo Dragutina i Milutina sa po stemom na fresci iz 1296. godine u crkvi u Arilju (prije nego je Milutin dobio stemu od tašte) - oboje imaju po stemu na glavi. Odakle dvije steme? Jednome od njih će se sigurno sprdati jer nosi lažnu stemu, ako je ne nose obojica.

није постојало више стема. архиепископ Данило II то јасно каже кад наводи Драгутинове речи на сабору у Дежеви: ''ево ти, драги мој и љубљени брате, узми моју царску круну и седи на престолу родитеља свога, јер ми Бог тако заповеда, и у многолетном животу своме краљуј..'' то што су на фрескама приказани обојица са крунама и у владарском орнату је начин да се пошаље ликовна порука- обојица су били краљеви. исто важи и за остале представе где су заједно приказани краљ и његов млади савладар. израз ''царска круна'' се не односи на титулу тадашњих Немањића, него на облик круне- то је била византијска стема.

Uostalom ti smatraš da su postojale samo tri krune (stematogirion, stema, i papska kruna sa ljiljanima Stefana Prvovjenčanog - sve ostale krune su lažne, i sa njima bi se sprdali evropski vladari) koje su se prenosile s koljena na koljeno, i na kraj je ova Stefanova završila kod Tvrtka I? A što ne bi završila kod kralja Vukašina, on je čak 1365. godine krunisan za kralja, Uroševog savladara (mada je poslije 6 godina poginuo, baš kao što tada umire i car Uroš)? Pa onda kraljevska kruna ostaje eventualno Marku?

Вукашин је крунисам стемом, а склон сам да верујем да после Стефана Првовенчаног ниједан од Немњића више није крунисан круном послатом из Рима, зато што се у описима самог свештеног чина увек наводи ''царски венац'' (тј. стема). мада, ово ипак треба узети са извесном резервом.. јер су Немањићи користили обе круне, у зависности од тога коме су слали поруку- својим источним или западним суседима.

Šta piše na sajtu Istorijske biblioteke:
“Круна или венац била је једна од најважнијих владарских инсигнија у средњем веку. Обично је то био обруч од племенитог метала који је могао бити отворен или затворен, украшен бисерима и драгим камењем, изнутра постављена пурпурном тканином која је штитила владареву главу. Била је обично куполастог или трапезоидног облика. Српске круне су биле израђиване по угледу на византијске или западне круне. Према представама на фрескама с краја 14. века, круне су углавном израђиване по угледу на западњачки стил, што је логично јер су углавном биле наручиване од дубровачких или италијанских златара.
http://www.istorijskabiblioteka.com/art:srednjovekovni-srpski-vladari

Znači krune su izrađivne kod dubrovačkih i italijanskih majstora ???

ово је апсолутно нетачно. те ''трапезоидне круне'' су отворене corona muralis. део су античког наслеђа и као такве су у Србију стигле преко Византије. крајем 14. века (а ни пре ни после тога) их уопште не срећемо на западу. нису биле део западних владарских инсигнија, него обележје источних титула нижег ранга- у Србији су их носили кнежеви и деспоти, они који нису имали право на ''царски венац''. ти на историјској библиотеци пишу свашта, а не дају никакве изворе. прво кажу како су круне израђиване у Дубровнику и Италији (не наводећи никакав податак о томе), а онда пар редова испод тврде следеће:

''Круну којом је био крунисан први српски краљ послао је из Рима папа Хонорије III која је надаље била предавана наследницима заједно са свим другим владарским инсигнијама уз црквене обреде миропомазања и благослова које је вршио српски архиепископ до 1346. а од те године па на даље српски патријарх.''

A ti zasnivaš svoje teze na tome da je "vjerovatno" Sveti Sava donio stemu kao pokolon vizantijskog cara, da je Tvrtko "sigurno" okrunjen originalnom papinskom krunom Stefana Prvovjenčanog, koju mu je "vjerovatno" velikodušno poslao na poklon Lazar Hrebeljanović - da ne spominjem da za ove tvrdnje ne postoji jedna jedina ozbiljna indicija u nama dostupnim istorijskim izvorima - dokaze da ne spominjemo.

ја сам изнео само једну тезу.. Лазар није имао никаквог разлога или интереса да Твртку оспори право ка круну, с обзиром да га Твртко није ни угрожавао, ни имао какве захтеве према њему. Лазар је врло мудро (брачним везама и добрим односима са суседима) настојао да се учврсти и изгради једну широку коалицију у време кад је турска опасност била пред вратима, а Твртко му је био најважнији савезник.

Ja se slažem da je Lovrenović mnogo bolji istoričar od Imamovića. Ipak, evo šta Lovrenović kaže:
"Grb s ljiljanima u upotrebu ulazi nakon proglašenja Bosne kraljevstvom na Mitrovdan 1377, kada je Tvrtko I Kotromanić okrunjen u Crkvi svetog Nikole u Milima kod Visokog." ???
Šta ti misliš o ovoj njegovoj tvrdnji?

позната ми је та његова тврдња. верујем да су сви босански краљеви после Твртка крунисани у Милима, у то нема сумње. али за Твртка не верујем.. ипак он у својој повељи Дубровчанима од 10. априла 1378. године јасно каже: ''и идох у српску земљу, желећи и хотећи укрепити престо родитеља мојих. и тамо отишавши венчан бих Богом дарованим ми венцем на краљевство прародитеља мојих да будем у Христу Исусу благоверни и Богом постављени Стефан Краљ Србима и Босни и Приморју и Западним Странама.'' како је Ловреновић дошао до свог закључка не знам, али ја га и даље ценим као велики аутроритет.

Tačno je da Vukašina niko nije priznavao za kralja iako je bio legalan - rekao si suštinu - niko ga nije priznavao. Jer su ga smatrali uzurpatorom kada je zarobio 1369. godine legitimnog cara Uroša V Nemanjića. Tada je protiv Vukašina ratovao i sam Lazar. I opečen tim iskustvom, u trenutku kada počinje da se potpisuje kao "gospodin vse Srbljem" ili kao "knez Srbljem", kada počinje da koristi crveno mastilo, i dodaje svom imenu kraljevsko vladarsko ime Stefan, kada konačno nema nad njim ni cara ni kralja, i on postaje najmoćniji feudalac u Srbiji - baš tada on odlučuje da prizna Tvrtka za svog kralja, za kralja Srbije, pa mu čak šalje i krunu Stefana Prvovjenčanog (koja bi prije trebala biti kod Marka Mrnjavčevića, što ne znači i da je bila kod njega)? E pa dobro, dobro ja sam romantičar.

Лазар му је само признао титулу, али не и било каква права као феудалном сизерену (сениору).. а није то ни могао- обојица су били вазали угарског краља Лудвига I (Лајоша) Великог. Твртково крунисање није донело никакве промене у односу снага. била је то само формалност.

I na kraju šta smo zaključili - nije bitna sličnost između pečata u zapadnoj Evropi i ovih Tvrtovih pečata? Oni Tvrtku baš ne daju nikakvu inspiraciju da stavi ljiljane na grb?Tvrtko stavlja na grb ljiljane Nemanjića, iako sami Nemanjići nemaju ljiljane u svom grbu (iako imaju takvu krunu sa ljiljanima).

ти и ја смо се на једној другој теми сложили да Немањићи вероватно нису имали уопште грб у смислу тадашње европске хералдике. двоглавог орла су њихови западни суседи препознавали као грб Немањића, иако то он није био. имао је значај само као симбол у оквиру српског дворског церемонијала. слично је и са љиљанима и осталим симболима из времена Немањића. за разлику од њих, босански Котроманићи су познавали хералдику и строго се придржавали њених правила. то нам сведочи и континуирана употреба најважнијег (средишњег) елемента њиховог грба- попречне греде. греда је ординарија, а не љиљани. љиљани су само шаржа која је грбу Котроманића додата након Твртковог крунисања. какво је порекло те шарже, с обзиром да се хералдички емементи не стављају у грб произвољно и по угледу (или како ти кажеш- инспирацији) на суседе. да је којим случајем у грбу Анжујаца био лав, по тој логици би Твртко ставио лавове и у свој грб.. дакле, логика ти је потпуно погрешна. љиљани су додати у постојећи грб Котроманића као симбол круне и новог статуса босанског владара, а та круна је круна Немањића. то и сам твртко јасно показује, не само тиме што је његова круна идентична по облику оној немањићкој, него и тиме што узима српско владарско име Стефан, и друге елементе церемонијала и титула са старог српског двора. он се јасно декларише као наследник Немањића. у то нема никакве сумње.

Na stranu što bih ja sad mogao logicirati i ovako: kruna sa ljiljanima koju je dobio Stefan Prvovjenčani je od pape - ti ljiljani su Nemanjićki ljiljani - Tvrtko stavlja na grb Nemanjićke ljiljane - konačan zaključak - Tvrtko stavlja na grb papinske ljiljane.

тако резонује моја драга колегиница @bh_citadela-милица, јер се она у хералдику разуме као марица у крив к.
љиљани нису папски, нити француски, нити српски, нити босански, нити персијски, нити вавилонски. само шаржа може бити француска, угарска, енглеска или босанска- у зависности од тога са ког грба води пореклу (иначе папска шаржа си Петрови кључеви). али ти то очигледно не схваташ. нико не спори да је круна Немањићима стигла из Рима. па управо та чињеница је њима и дала легитимитет у очима осталих европских владара. дакле, љиљани нису немањићка шаржа, јер Немањићи уопште нису имали грб. па које је онда порекло тог елемента у грбу Котроманића? опонашање суседа сигурно није, нити су то Lilium bosniacum што расте по игмансим врлетима. није то ни наслеђе (крвана веза) Анжујаца, јер су љиљани на Твртковом грбу нова и самим тим оригинална шаржа. порекло је круна којом је Твртко крунисан. ја тврдим да је то круна Немањића, а ти тврдиш да је она урађена по узору на круну Немањића. иако се око овога можда не слажемо- обојица се слажемо око порекла шарже.. а то је и једино битно у дискусији на овој теми.

није постојало више стема. архиепископ Данило II то јасно каже кад наводи Драгутинове речи на сабору у Дежеви: ''ево ти, драги мој и љубљени брате, узми моју царску круну и седи на престолу родитеља свога, јер ми Бог тако заповеда, и у многолетном животу своме краљуј..'' то што су на фрескама приказани обојица са крунама и у владарском орнату је начин да се пошаље ликовна порука- обојица су били краљеви. исто важи и за остале представе где су заједно приказани краљ и његов млади савладар. израз ''царска круна'' се не односи на титулу тадашњих Немањића, него на облик круне- то је била византијска стема.

Ovo si u pravu, pitanje je samo okolnost pod kojom se Dragutin "dobrovoljno" odrekao krune

Вукашин је крунисам стемом, а склон сам да верујем да после Стефана Првовенчаног ниједан од Немњића више није крунисан круном послатом из Рима, зато што се у описима самог свештеног чина увек наводи ''царски венац'' (тј. стема). мада, ово ипак треба узети са извесном резервом.. јер су Немањићи користили обе круне, у зависности од тога коме су слали поруку- својим источним или западним суседима.

Kod Nemanjića ništa ne treba posmatrati crno-belo. Treba se prisetiti da u njihovoj državi slobodno deluje i rimokatolička Crkva, suprotno mnogim pravoslavnim državama u to vreme, da je dobar deo stanovnika u Albaniji, Zeti i primorju katoličke vere, tako da je titula zapadnog kralja sigurno prenošena sa oca na sina, uz prećutnu saglasnost RKC-Barske Nadbiskupije i naravno uz saglasnost, opet nevoljnu i prećutnu pravoslavne Crkve, jer su okolnosti to zahtevale.

ја сам изнео само једну тезу.. Лазар није имао никаквог разлога или интереса да Твртку оспори право ка круну, с обзиром да га Твртко није ни угрожавао, ни имао какве захтеве према њему. Лазар је врло мудро (брачним везама и добрим односима са суседима) настојао да се учврсти и изгради једну широку коалицију у време кад је турска опасност била пред вратима, а Твртко му је био најважнији савезник.
Tvrtko mu je bio glavni pretendent na vodeću poziciju u postnemanjićkoj Srbiji. Smatram da samo nailazeća Turska opasnost nije dovela do njihovog sukoba, već su njihovo supaništvo gurnuli pod tepih i prećitno prihvatali rast uticaja onog drugog. Da mu je svojevoljno poslao krunu i da je blagonaklono gledao na to....svakako nije...

Znam da se ne nasleđuje, ali srpski vladari su više puta dobijali, raznim prigodama (ženidbom, sklapanjem primirja, osvajanjem teritorija) te vizantijske dvorske titule, ali ih nigde nisu primenili, ni javno eksponirali.

чак и да је то тачно, имај на уму да је титула краља виша од неког византијског дворског звања попут севастократора и кесара. што се тиче титуле деспота, не постоји никакав податак (ни у српским, ни у византијским изворима) да је било ко од Немањића том титулом дарован. ако ти располажеш- изволи наведи.

Titula despota, u vreme Uroša nejakog, među vlastelom postaje nasledna.

на жалост, није тачно. титла деспота у време цара Уроша не постаје наследна- ни тад, а ни после њега. то је разлог зашто су се синови Душанових и Урошевих деспота, севатократора и кесара потписивали само са ''господин''. након Урошеве смрти није више било цара који би им могао потврдити очеву титулу. зато је Вук Бранковић (син севастократора Бранка Младеновића) ''господин'', као што је и Константин Драгаш Дејановић (син деспота Дејана) само ''господин'' (на грчком се помиње као кир или аутентес).

Prikazana je na tom primeru koji si naveo, verovatno se radi o zlatniku, ali to više predstavlja neku vrstu pretenzije Milutina (seti se njegovih intenzivnih osvajanja koje je pokrenuo na račun Vizantije)

није тачно. Нићифор Григора јасно каже да је краљ Милутин након женидбе са Симонидом добио од цара Андроника II и царице Ирине на поклон врло раскошну круну по узору на царску. значи, не ради се ни о каквим претензијама, него о реалности.

A što se tiče dela ove magistarske teze, u komisiji za njenu odbranu su bila dva profesora dr istorijskih nauka iz Beograda, jedan iz Zagreba i ugledni vizantolog iz Atine, tako da ti predlažem da pobiješ njihove zaključke i time da se njemu oduzme tada stečena titula magistra (sada već doktora nauka)...:lol:

наведи извор и аутора. овако нам остаје само да ти верујемо на реч.. или не верујемо :)

чак и да је то тачно, имај на уму да је титула краља виша од неког византијског дворског звања попут севастократора и кесара. што се тиче титуле деспота, не постоји никакав податак (ни у српским, ни у византијским изворима) да је било ко од Немањића том титулом дарован. ако ти располажеш- изволи наведи.
на жалост, није тачно. титла деспота у време цара Уроша не постаје наследна- ни тад, а ни после њега. то је разлог зашто су се синови Душанових и Урошевих деспота, севатократора и кесара потписивали само са ''господин''. након Урошеве смрти није више било цара који би им могао потврдити очеву титулу. зато је Вук Бранковић (син севастократора Бранка Младеновића) ''господин'', као што је и Константин Драгаш Дејановић (син деспота Дејана) само ''господин'' (на грчком се помиње као кир или аутентес).
Titulu kralja ne možeš da porediš sa titulom sevastokratora jer su to dve titule koje potiču iz različitih tradicija, pre svega... Nijedan od Nemanjića nije nosio tu titulu, nisam to ni rekao, već sam naveo da su neki od vlastele Cara Uroša sami sebe proglasili za despote i tu titulu prenosili na svoje potomke.
није тачно. Нићифор Григора јасно каже да је краљ Милутин након женидбе са Симонидом добио од цара Андроника II и царице Ирине на поклон врло раскошну круну по узору на царску. значи, не ради се ни о каквим претензијама, него о реалности.
Dobiti neku krunu po uzoru na carsku ne znači da je taj neko dobio carsku krunu, zar ne...? Kopija je trista, original je samo jedan.....
Naveo sam zbog čega je zlatnik (koji nije bio oficinalno sredstvo plaćanja u Srbiji, ali i u većini srednjovekovnih država) obično puštan u opticaj, ali ti to svesno prećutkuješ, jer se ne uklapa u ono što si zacrtao i što slepo guraš...

наведи извор и аутора. овако нам остаје само да ти верујемо на реч.. или не верујемо :)
Sam magistarski rad je običan dokument, koji bez naučne verifikacije (objave rada) ništa ne predstavlja. Obratiću se autoru tih radova, koji će mi dozvoliti da to objavim ili ne ili će on pokrenuti temu o novcu u srednjevekovnoj Srbiji, Bugarskoj i Bosni...to ne zavisi od mene.....
do tada možeš da veruješ ili ne, na tebi je....uostalom dobar deo tvog izlaganja nije pokrepljen validnim referencama, pa na Krstarici prolazi, iako sam ti skretao pažnju na to, zar ne?

Kod Nemanjića ništa ne treba posmatrati crno-belo. Treba se prisetiti da u njihovoj državi slobodno deluje i rimokatolička Crkva, suprotno mnogim pravoslavnim državama u to vreme, da je dobar deo stanovnika u Albaniji, Zeti i primorju katoličke vere, tako da je titula zapadnog kralja sigurno prenošena sa oca na sina, uz prećutnu saglasnost RKC-Barske Nadbiskupije

ово је тачно.

i naravno uz saglasnost, opet nevoljnu i prećutnu pravoslavne Crkve, jer su okolnosti to zahtevale.

сагласност- невољну и прећутну?
а сви краљеви су крунисани у Жичи- средишту Православне Цркве, рукама архиепископа и у присуству целог сабора архијереја и властеле.

Tvrtko mu je bio glavni pretendent na vodeću poziciju u postnemanjićkoj Srbiji. Smatram da samo nailazeća Turska opasnost nije dovela do njihovog sukoba, već su njihovo supaništvo gurnuli pod tepih i prećitno prihvatali rast uticaja onog drugog. Da mu je svojevoljno poslao krunu i da je blagonaklono gledao na to....svakako nije...

околности утичу на понашање. историја говори о ономе што се десило, а не о ономе што би се могло десити у прошлости, а није.

сагласност- невољну и прећутну?
а сви краљеви су крунисани у Жичи- средишту Православне Цркве, рукама архиепископа и у присуству целог сабора архијереја и властеле.
Jesu krunisani od ruku pravoslavnih arhiepiskopa, po pravoslavnom običaju, ali, kada je legalitet u pitanju, pozivaju se pre svega na krunu koju je Stevan Prvovenčani dobio od pape Honorija II (ispravi me ako grešim, pišem sa posla i nemam dokumenta kod sebe). Pravoslavnoj Crkvi, to, svakako nije pravo, složićeš se...

околности утичу на понашање. историја говори о ономе што се десило, а не о ономе што би се могло десити у прошлости, а није

Istorijska činjenica je da je kralj Tvrtko, da je hteo, mogao je mnogo veću pomoć da pruži knezu Lazaru, jer je on tada bio jedini krunisani kralj koji je u svom nazivu nosio i ime Srbije i u svojim rukama držao deo Srbije

Titulu kralja ne možeš da porediš sa titulom sevastokratora jer su to dve titule koje potiču iz različitih tradicija, pre svega... Nijedan od Nemanjića nije nosio tu titulu, nisam to ni rekao, već sam naveo da su neki od vlastele Cara Uroša sami sebe proglasili za despote i tu titulu prenosili na svoje potomke.

ово први пут чујем. ко? наведи нам нека имена и изворе.

Dobiti neku krunu po uzoru na carsku ne znači da je taj neko dobio carsku krunu, zar ne...? Kopija je trista, original je samo jedan.....

наравно да не значи. али имај у виду да у Византији не постоји само једна ''оригинал'' царска круна. легитимитет цару Ромеја не даје круна, него чин крунисања. према томе, поклон није значио да византијски владар признаје Милутина за цара, то је само дар српском краљу, царском зету.

Naveo sam zbog čega je zlatnik (koji nije bio oficinalno sredstvo plaćanja u Srbiji, ali i u većini srednjovekovnih država) obično puštan u opticaj, ali ti to svesno prećutkuješ, jer se ne uklapa u ono što si zacrtao i što slepo guraš...

не разумем о чему причаш. буди мало јаснији.

Sam magistarski rad je običan dokument, koji bez naučne verifikacije (objave rada) ništa ne predstavlja. Obratiću se autoru tih radova, koji će mi dozvoliti da to objavim ili ne ili će on pokrenuti temu o novcu u srednjevekovnoj Srbiji, Bugarskoj i Bosni...to ne zavisi od mene..... do tada možeš da veruješ ili ne, na tebi je....uostalom dobar deo tvog izlaganja nije pokrepljen validnim referencama, pa na Krstarici prolazi, iako sam ti skretao pažnju na to, zar ne?

наводиш неки рад неког аутора који има неке трвдње поткрепљене неким доказима.. ја не кажем да је то лаж, него да такво аргументовање не доприноси дискусији.

Jesu krunisani od ruku pravoslavnih arhiepiskopa, po pravoslavnom običaju, ali, kada je legalitet u pitanju, pozivaju se pre svega na krunu koju je Stevan Prvovenčani dobio od pape Honorija II (ispravi me ako grešim, pišem sa posla i nemam dokumenta kod sebe). Pravoslavnoj Crkvi, to, svakako nije pravo, složićeš se...

ја сам већ рекао да се у изворима увек наводи ''царски венац'' као круна којом су крунисани српски краљеви. при томе се мисли на облик круне- куполаста стема (који најчешће видимо на фрескама). сматрам дакле да у самом чину крунисања није употребљавана круна са љиљановим венцем.

Istorijska činjenica je da je kralj Tvrtko, da je hteo, mogao je mnogo veću pomoć da pruži knezu Lazaru, jer je on tada bio jedini krunisani kralj koji je u svom nazivu nosio i ime Srbije i u svojim rukama držao deo Srbije

он је Лазару сасвим довољно помогао, с обзиром на околност да га Турци нису непосредно угрожавали и да је у то време ратовао на западу.

ово први пут чујем. ко? наведи нам нека имена и изворе.
Ajde mi navedi koje su titule nosili samootcepljeni oblasni gospodari koji su upravljali južnim, mahom grčkim delovima nekadašnjeg Dušanovog carstva...Proguglaj malo....
наравно да не значи. али имај у виду да у Византији не постоји само једна ''оригинал'' царска круна. легитимитет цару Ромеја не даје круна, него чин крунисања. према томе, поклон није значио да византијски владар признаје Милутина за цара, то је само дар српском краљу, царском зету.

Isto ono što je taj isti kralj pre toga u propagandne svrhe upotrebio u ratu koji je predhodio tom braku

не разумем о чему причаш. буди мало јаснији.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/491041-Грб-Котроманића?p=18841083&viewfull=1#post18841083
Principi zbog koga su zlatnici u vreme Milutinovo puštani sa carskom krunom u opticaj...

наводиш неки рад неког аутора који има неке трвдње поткрепљене неким доказима.. ја не кажем да је то лаж, него да такво аргументовање не доприноси дискусији
.

Već sam ti odgovorio na ovo kada ćeš dobiti i na kojoj temi...za ovu diskusiju je nepotrebno...
Samo od sada budi spreman da sve što navedeš potkrepiš VALIDNOM referencom, što Vikipedija svakako nije...

Poslednja izmena:
Ajde mi navedi koje su titule nosili samootcepljeni oblasni gospodari koji su upravljali južnim, mahom grčkim delovima nekadašnjeg Dušanovog carstva...Proguglaj malo.....

зашто бих ја гуглао. то је твоја тврдња, а не моја.

Isto ono što je taj isti kralj pre toga u propagandne svrhe upotrebio u ratu koji je predhodio tom braku

наравно да је новац (као и све остало) био део пропаганде. али што се тиче елеменате на новцу- ту Немањићи нису ништа лагали.

http://forum.krstarica.com/showthread.php/491041-Грб-Котроманића?p=18841083&viewfull=1#post18841083
Principi zbog koga su zlatnici u vreme Milutinovo puštani sa carskom krunom u opticaj...

имај на уму да византијски дворски церемонијал не познаје титулу краљ, нити краљевску круну. зато су владарски наслов Немањића посматрали као део имена.

Već sam ti odgovorio na ovo kada ćeš dobiti i na kojoj temi...za ovu diskusiju je nepotrebno...
Samo od sada budi spreman da sve što navedeš potkrepiš VALIDNOM referencom, što Vikipedija svakako nije...

онда ћемо сачекати.

Poslednja izmena:
зашто бих ја гуглао. то је твоја тврдња, а не моја.

Neću svakako da ti dokazujem da je vruća voda vruća jer je tebi sujeta povređena....Naveo sam ti kod kojih oblasnih gospodara da tražiš i to je za svakog ozbiljnijeg poznavaoca istorije dovoljno...trag imaš...

наравно да је новац (као и све остало) био део пропаганде. али што се тиче елеменате на новцу- ту Немањићи нису ништа лагали.

Uporno mešaš oficinalni novac i zlatnike koji su izdavani radi pokrivanja povećanih troškova usled ratnih operacija. Na oficinalnim novcima Nemanjići su predstavljeni sa kraljevskim titulama, što su oni de facto i de jure bili, sem Dušana (što si ti lepo prikazao), a ja objasnio zašto je to tako, dok je na zlatnicima, izdatim radi rata i pokrivanja troškova istog prikazan u stvari i ratni cilj Srbije...

имај на уму да византијски дворски церемонијал не познаје титулу краљ, нити краљевску круну. зато су владарски наслов Немањића посматрали као део имена.

Nemanjiće to nije zanimalo....Imali su titulu koja je bila priznata od strane druge tradicije...

онда ћемо сачекати

zadnji put ti kažem, ne zavisi od mene. Ukoliko osoba koja se bavila pitanjem srednjevekovnog balkanskog novca želi da svoja saznanja podeli sa korisnicima pdf Istorija, učiniće to, ali pod svojim nickom. Meni ne pada na pamet da izigravam glasnogovornika, jer smo jednog takvog imali na pdf. Politika na temi o Grbu. Od mene imaš obećanje da ću u subotu da prenesem poruku i pozivnicu onom kome trebam. Nadam se da se oko ovog više nećemo vrteti sledećih 10 strana....

Poslednja izmena:
Neću svakako da ti dokazujem da je vruća voda vruća jer je tebi sujeta povređena....

изнео си тврдњу да је у време цара Уроша деспотска титула у Србији постала наследна. ја ти тражим да нам наведеш примере (имена) таквих ''наследних'' деспота, а ти ми кажеш- гуглај. и какве сад везе то има са сујетом?! напротив, такав податак би и за мене и за све нас био од великог значаја.

Uporno mešaš oficinalni novac i zlatnike koji su izdavani radi pokrivanja povećanih troškova usled ratnih operacija. Na oficinalnim novcima Nemanjići su predstavljeni sa kraljevskim titulama, što su oni de facto i de jure bili, sem Dušana (što si ti lepo prikazao), a ja objasnio zašto je to tako, dok je na zlatnicima, izdatim radi rata i pokrivanja troškova istog prikazan u stvari i ratni cilj Srbije...

значи имамо ''официјелни'' (тј. званични) новац који кују Немањићи, а имамо и неофицијелни (тј. лажни) који симболише претензије. занимљиво.. колико ја знам краљ Милутин је (као и скоро сви Немњићи) имао претензије само на византијску територију, а не и на царску титулу. па чак и на том ''неофицијелном'' златнику лепо пише- краљ :)

Nemanjiće to nije zanimalo....Imali su titulu koja je bila priznata od strane druge tradicije...

признавали су то њима и Византинци, само што титулу нису могли да разумеју, нити да је уклопе у свој хијерархијски поредак.

изнео си тврдњу да је у време цара Уроша деспотска титула у Србији постала наследна. ја ти тражим да нам наведеш примере (имена) таквих ''наследних'' деспота, а ти ми кажеш- гуглај. и какве сад везе то има са сујетом?! напротив, такав податак би и за мене и за све нас био од великог значаја.
Sevastokrator Dejan Dragaš (Dejanović) od Cara Uroša dobija titulu despota, koju on kasnije predaje sinu despotu Jovanu Dragašu, ali ne i drugom sinu gospodinu Konstantinu Dragašu.....

значи имамо ''официјелни'' (тј. званични) новац који кују Немањићи, а имамо и неофицијелни (тј. лажни) који симболише претензије. занимљиво.. колико ја знам краљ Милутин је (као и скоро сви Немњићи) имао претензије само на византијску територију, а не и на царску титулу. па чак и на том ''неофицијелном'' златнику лепо пише- краљ :)

Nije lažni novac, ne banalizuj..radi se o nečemu što bi u sadašnje vreme odgovaralo "obveznicama" i bilo je mnogo vrednije od oficinalnog novca srpske kraljevine....

признавали су то њима и Византинци, само што титулу нису могли да разумеју, нити да је уклопе у свој хијерархијски поредак.

Ne znam koliko su je priznavali i gde su tu istu titulu uklapali u svoj sistem, tj kako su vršili njenu nostrifikaciju....

Sevastokrator Dejan Dragaš (Dejanović) od Cara Uroša dobija titulu despota, koju on kasnije predaje sinu despotu Jovanu Dragašu, ali ne i drugom sinu gospodinu Konstantinu Dragašu.....

Јовану Драгашу, свом брату од тетке, је титулу дао цар Урош. у време Урошеве смрти он је био већ зрео човек (имао је скоро 30 година). да се којим случајем титула наслеђивала у кући Дејановића, онда би је после Јованове смрти (око 1378.) понео Константин.. а није, јер на њу није ни имао право- више није било цара који би му је дао.

Nije lažni novac, ne banalizuj..radi se o nečemu što bi u sadašnje vreme odgovaralo "obveznicama" i bilo je mnogo vrednije od oficinalnog novca srpske kraljevine....

па наравно да је био вреднији.. био је златни :) за разлику од уобичајених сребрних динара.

Јовану Драгашу, свом брату од тетке, је титулу дао цар Урош. у време Урошеве смрти он је био већ зрео човек (имао је скоро 30 година). да се којим случајем титула наслеђивала у кући Дејановића, онда би је после Јованове смрти (око 1378.) понео Константин.. а није, јер на њу није ни имао право- више није било цара који би му је дао.

Nisi u pravu, tu je titulu Jovan nasledio od oca, jer de facto nijedan od njih, bez obzira na rođačke odnose nisu mnogo marili za vlast brata...
Da je po tome kako si ti rekao, zašto Uroš nije i Konstantinu dao istu titulu, iako su obojica, zajedno proširili i vladali očevom oblašću, gotovo nezavisno.....
Imaš takvih primera još mnogo, među vlastelom grčkog i albanskog porekla...

па наравно да је био вреднији.. био је златни :) за разлику од уобичајених сребрних динара
.
U svakom slučaju nije bio regularan novac...

Teze se čitaju vrlo studiozno i iz svake magistarske teze mora da proistekne najmanje jedan rad u međunarodnom časopisu, dok za doktorsku tezu minimalno dva rada. Obično ih je mnogo više od toga, ovo je neki minimum. Isto tako, četiri ugledna i priznata profesora ne bi stavila potpis na nešto tako da nije istinito....Zato, ovo ti stvarno ne stoji...
Zna se šta je bio oficinalni novac u srednjovekovnoj Srbiji ili bilo kojoj drugoj feudalnoj državi. Isto se tako zna kada i u kojoj prilici je neki feudalni vladar puštao zlatnike u promet (povećani troškovi usled pripreme vojske za ratne operacije, ovde povećani troškovi usled Milutinove operacije protiv Vizantije..) Tako da na sredstvu plaćanja, izdatog u te svrhe malo "propagande" nije na odmet, zar ne....:lol:
Uostalom, jeli Milutin bio car ili ne? :lol:

Не бих да се много упуштам у дискусију, али питање међународног часоиса је веома растегљиво. То може бити "Ш" часопис, какви су већина у којим објављују људи са друштвених фгакултета код нас, а могу бити стављени на престижни СЦИ листу.

Знам да већина професора нема НИЈЕДАН рад објављен у часописима те категорије. МАгистарска теза је поготово екстремно мало вјероватна да је изњедрила макар ЈЕДАН рад који би се нашао у часопису који је у групи најпрестижнијих.

А међународних часописа н-те категорије има колико хоћеш, тамо није никакав проблем објавити рад.

Милутинови мотиви како их ти рпедстављаш су произвољни. Чињеница је да су новчићи изгледали онако како ти их је Статлер представио.

Не бих да се много упуштам у дискусију, али питање међународног часоиса је веома растегљиво. То може бити "Ш" часопис, какви су већина у којим објављују људи са друштвених фгакултета код нас, а могу бити стављени на престижни СЦИ листу.

Знам да већина професора нема НИЈЕДАН рад објављен у часописима те категорије. МАгистарска теза је поготово екстремно мало вјероватна да је изњедрила макар ЈЕДАН рад који би се нашао у часопису који је у групи најпрестижнијих.

А међународних часописа н-те категорије има колико хоћеш, тамо није никакав проблем објавити рад.

Милутинови мотиви како их ти рпедстављаш су произвољни. Чињеница је да су новчићи изгледали онако како ти их је Статлер представио.

Ni jednog trenutka nisam osporio verodostojnost Statlerove predstave novčića....Čitaj pažljivije...;)
On je po tom pitanju vrlo studiozan, mi raspravljamo oko pitanja oficinalnih srebrnjaka i zlatnika..;)
Na Beogradskom Univerzitetu se u obzir samo časopisi sa SCI Liste, dakle kategorizovani za određeno područje i sa odgovarajućim impact factor-om...
Uslovi sticanja naučnih zvanja na BU su na svim fakultetima identični, ono što sam ranije naveo.

Ni jednog trenutka nisam osporio verodostojnost Statlerove predstave novčića....Čitaj pažljivije...;)
On je po tom pitanju vrlo studiozan, mi raspravljamo oko pitanja oficinalnih srebrnjaka i zlatnika..;)
Na Beogradskom Univerzitetu se u obzir samo časopisi sa SCI Liste, dakle kategorizovani za određeno područje i sa odgovarajućim impact factor-om...
Uslovi sticanja naučnih zvanja na BU su na svim fakultetima identični, ono što sam ranije naveo.

Па да, тако на економском факултету у Београду само 2 (словима два) професора су објавила у ЖИВОТУ рад у часопису са СЦИ листе. Сумњам да је различито и на осталим друштвеним факултетима, јер знам да су тамо највише кукали кад је у игри било да се уведе правило неопходности објављивања рада у најпрестижнијој категорији часописа. НЕ вјерујем да се нешто промијенило. Поготово када је у питању магистарска теза.

Уосталом, небитно, наставите дискусију, одлична је :)

Poslednja izmena:

ово је апсолутно нетачно. те ''трапезоидне круне'' су отворене corona muralis. део су античког наслеђа и као такве су у Србију стигле преко Византије. крајем 14. века (а ни пре ни после тога) их уопште не срећемо на западу. нису биле део западних владарских инсигнија, него обележје источних титула нижег ранга- у Србији су их носили кнежеви и деспоти, они који нису имали право на ''царски венац''. ти на историјској библиотеци пишу свашта, а не дају никакве изворе. прво кажу како су круне израђиване у Дубровнику и Италији (не наводећи никакав податак о томе), а онда пар редова испод тврде следеће:
''Круну којом је био крунисан први српски краљ послао је из Рима папа Хонорије III која је надаље била предавана наследницима заједно са свим другим владарским инсигнијама уз црквене обреде миропомазања и благослова које је вршио српски архиепископ до 1346. а од те године па на даље српски патријарх.''

Možda si u pravu da nije postojalo više stema, već je freskopisac stavio i Milutinu i Dragutinu po stemu na glavu da nam ukaže da su obojica bili kraljevi. Možda.
A možda i ne treba vjerovati doslovno riječima Danila II da je Dragutin baš rekao Milutinu "узми моју царску круну". Jer znamo da Danilo nije prisustvovao tom razgovoru Dragutina i Milutina - on je rođen poslije 1270. godine, a Dragutin je Milutinu prepustio kraljevanje Srbijom 1282. godine - što znači da je tada Danilo mogao imati maksimalno 12 godina. Taj fiktivni živopisni podatak je samo trebao da pojača njegov literalni izraz. A uprkos što je prepustio kraljevanje Srbijom Milutinu, Dragutin je vladao Sremom (u srednjovjekovnom smislu) i bio poznat u narodu kao "sremski kralj" - jer on je bio kralj. Kralj se može povući sa prestola, može biti i svrgnut sa njega - ali poslije krunisanja kralj ostaje kralj, do kraja života.

Moguće je da je Vukašin krunisan stemom, postoje freske đe mu se ona vidi na glavi. Međutim ono što je sigurno je da nije krunisan srtemom tada živog cara Uroša V Nemanjića, koji ga i proglašava za suvladara i daje saglasnost za njegovo kraljevsko krunisanje. Pa kojom je to onda stemom krunisan? Znači postoji još jedna stema, pa odmah pitam od koga je ona dobijena - kad već Vukšin nije krunisan kraljevskom krunom Stefana Prvovjenčanog?

Možda si u pravu da tvrdnja ovih sa Istorijske biblioteke, da su srpski vladari naručivali krune kod dubrovačkih i italijanskih majstora nije tačna. Međutim ja ne bih baš tako brzao sa tim zaključkom prije što ne bih pretresao istorijske izvore o ovom pitanju. Na kraju krajeva, čak i ne mora biti riječ o kraljevskim krunama - postoje i krune za kraljice, za mladoga kralja, za druge plemiće.
Uostalom u tekstu i nije spomenuto da su trapezoidne krune (a i kupolaste se spominju) krune zapadnog tipa, već da su takve krune koristili srpski vladari, ali i dodaje se da su izrađivane krune zapadnog tipa za srpske vladare. I to što je rečeno da je kraljevska kruna Stefana Prvovjenčanog predavana nasljednicima, ne mora značiti da je predavana bukvalno, već da je u pravnom smislu ta kruna predavana nasljednicima. Neka je na primjer kralj Radoslav pored svoje krune zapadnog tipa koju je dobio, izradio i stemu, jer je bila bliža njegovom kulturološkom pravoslavnom krugu kome je pripadao, a takvu stemu koristio i Vladislav i ostali vladari poslije njega. A ta stema nastavlja kontinuitet one prve dobijene krune od Pape.

Pa ja nisam ni rekao da je Lazar osporio Tvrtku krunu, ali to ne znači da mu je priznao tu titulu - pravio se kao da se ništa nije dogodilo. Pa tako je postupio i mađarski kralj, ni on nije protestvovao zbog toga, već je taj događaj ignorisao kao da se nikad nije ni dogodio. U svojim pismima on Tvrtka i dalje oslovljava kao bana. I kad nije protestvovao Lajoš I, zašto bi onda protestvovao Lazar, pogotovo jer Tvrtko imao i prostraniju državu, i veći ugled i jaču vojsku. Lazar tek vremanom ženidbenim vezama sa okolnim feudalcima učvršćuje svoju poziciju. A tada se javljaju i značajniji neprijatelji, pa će i obnoviti savezništvo sa Tvrtkom.

позната ми је та његова тврдња. верујем да су сви босански краљеви после Твртка крунисани у Милима, у то нема сумње. али за Твртка не верујем.. ипак он у својој повељи Дубровчанима од 10. априла 1378. године јасно каже: ''и идох у српску земљу, желећи и хотећи укрепити престо родитеља мојих. и тамо отишавши венчан бих Богом дарованим ми венцем на краљевство прародитеља мојих да будем у Христу Исусу благоверни и Богом постављени Стефан Краљ Србима и Босни и Приморју и Западним Странама.'' како је Ловреновић дошао до свог закључка не знам, али ја га и даље ценим као велики аутроритет.

Лазар му је само признао титулу, али не и било каква права као феудалном сизерену (сениору).. а није то ни могао- обојица су били вазали угарског краља Лудвига I (Лајоша) Великог. Твртково крунисање није донело никакве промене у односу снага. била је то само формалност.

ти и ја смо се на једној другој теми сложили да Немањићи вероватно нису имали уопште грб у смислу тадашње европске хералдике. двоглавог орла су њихови западни суседи препознавали као грб Немањића, иако то он није био. имао је значај само као симбол у оквиру српског дворског церемонијала. слично је и са љиљанима и осталим симболима из времена Немањића. за разлику од њих, босански Котроманићи су познавали хералдику и строго се придржавали њених правила. то нам сведочи и континуирана употреба најважнијег (средишњег) елемента њиховог грба- попречне греде. греда је ординарија, а не љиљани. љиљани су само шаржа која је грбу Котроманића додата након Твртковог крунисања. какво је порекло те шарже, с обзиром да се хералдички емементи не стављају у грб произвољно и по угледу (или како ти кажеш- инспирацији) на суседе. да је којим случајем у грбу Анжујаца био лав, по тој логици би Твртко ставио лавове и у свој грб.. дакле, логика ти је потпуно погрешна. љиљани су додати у постојећи грб Котроманића као симбол круне и новог статуса босанског владара, а та круна је круна Немањића. то и сам твртко јасно показује, не само тиме што је његова круна идентична по облику оној немањићкој, него и тиме што узима српско владарско име Стефан, и друге елементе церемонијала и титула са старог српског двора. он се јасно декларише као наследник Немањића. у то нема никакве сумње.

тако резонује моја драга колегиница @bh_citadela-милица, јер се она у хералдику разуме као марица у крив к.
љиљани нису папски, нити француски, нити српски, нити босански, нити персијски, нити вавилонски. само шаржа може бити француска, угарска, енглеска или босанска- у зависности од тога са ког грба води пореклу (иначе папска шаржа си Петрови кључеви). али ти то очигледно не схваташ. нико не спори да је круна Немањићима стигла из Рима. па управо та чињеница је њима и дала легитимитет у очима осталих европских владара. дакле, љиљани нису немањићка шаржа, јер Немањићи уопште нису имали грб. па које је онда порекло тог елемента у грбу Котроманића? опонашање суседа сигурно није, нити су то Lilium bosniacum што расте по игмансим врлетима. није то ни наслеђе (крвана веза) Анжујаца, јер су љиљани на Твртковом грбу нова и самим тим оригинална шаржа. порекло је круна којом је Твртко крунисан. ја тврдим да је то круна Немањића, а ти тврдиш да је она урађена по узору на круну Немањића. иако се око овога можда не слажемо- обојица се слажемо око порекла шарже.. а то је и једино битно у дискусији на овој теми.

I ja mislim da je Tvrtko najvjerovatnije krunisan u Mileševi, a ne u Milima. A najbolje dokaze u tom smjeru je uparvo predočio Marko Vego, koga si ti nazvao mitomanom. Tvrtko jasno kaže: ''и идох у српску земљу, желећи и хотећи укрепити престо родитеља мојих. и тамо отишавши венчан бих Богом дарованим ми венцем на краљевство прародитеља мојих да будем у Христу Исусу благоверни и Богом постављени Стефан Краљ Србима и Босни и Приморју и Западним Странама.'' Mileševu kao mjesto Tvrtkovog krunisanja prvi spominje Orbini 224 godine po tom događaju. Ali ako je Tvrtko otišao da bude okrunjen u dijelu Srbije koji je pod njegovom kontrolom za kralja Srbije (jer Bosna nije kraljevina, Tvrtko odatle dobija krunu), onda je ločično da to bude neko ugledno mjesto vezano za same Nemanjiće. Sima Čirković je čak pomislio da je otišao u Žiču, mjesto đe je Prvovjenčani dobio krunu, ali taj podatak otpada jer ona nije bila u njegovoj vlasti, a i sam Orbini pominje jasno Mileševu. Treba reći da je i Orbini sigurno imao neke starije izvore o Tvrtkovom krunisanju koje su Dubrovčani posjedovali. E sad ima i onih koji smatraju d je Tvrtko najprije krunisan u Milima, i to prije 1377. godine, jer je u jednom pismu iz 1375. već spomenut ao kralj, pa je 1377. opet krunisan u Mileševi - pa zato nosi sugubi (dvostruki) vijenac. Međutim Vego detaljno objašnjava zašto ovo nije moguće - sam legitimitet kraljevske krune Tvrtko dobija od Nemanjića, inače bi sam sebe proglasio za kralja i tu mu titulu niko ne bi priznao (a i ovako mu je nisu priznavali dugo vremena).

Prvo treba da mi pokažeš đe to Lazar oslovljava Tvrtka srpskim kraljem - tada možemo da kažemo da mu je priznao kraljevsku titulu. U suprotnom ne možemo izvući takav zaključak. A to da su i Tvrtko, i Lazar bili vazali ugarskog kralja je tačno. Ali i kralj Vukašin je bio vazal Uroša Nemanjića. Sam Uroš dok je bio krlj je bio podređen svom ocu caru Dušanu. Lazar jeste bio vazal mađarskom kralju, ali Srbija nije bila dio Ugarske. Pa i Ivan Stracimir, bugarski car je bio vazal mađarskog kralja, pa Bugarska u pravnom smislu nije bila dio Ugarske. Ako je Tvrtko kralj Srbije, onda su njemu podložni svi feudalci u Srbiji, a sam Tvrtko može biti vazal ugrskog ili nekog drugog kralja bez iakvih problema. Uopšte ovdje nije riječ o istim stvarima. Možda Lazar ne bi imao ništa protiv da je Tvrtko kralj Bosne - ali Tvrtko je kralj Srbije (Srbljem), Bosne i čitavog niza manjih teritorija.

U onom djelu đe govoriš da Nemanjići i nisu imali pravi grb se apsolutno slažemo. Možda za vrijeme Dušana dvoglavoga orla i počinju koristiti kao državni simbol, ali sigurno još ne kao grb, iako je taj simbol još od Milutina prepoznat na zapadu kao grb Srbije. Kao što se i slažemo da su Kotromanići imali grb jer je kod njih razvijena heraldika.
Da se pečati srednjovjekovnih vladara usvajaju po inspiraciji na pečate nekih drugih vladara je valjda nesumnivo. Mogao bih čak ustvrditi da se i neki novci određenih vladara usvajaju po ugledu na novce nekih drugih vladara. A nerijetko se grbovi i zastave usvajaju po inspiraciji u odnosu na nekog drugog - ko je inspirisao veliki broj trobojnih zastava crvene, plave i bijele boje u svijetu? Ko je inspirisao kako će da izgleda zastava Norveške, pa zatim i zastava Islanda? Ko je recimo inspirisao izgled današnje zastave Gruzije?
Ja sam se složio sa tobom - Tvrtko stavlja ljiljane sa svoje krune u porodični grb Kotromanića - to je nesporno. Međutim zašto Tvrtko ne dodaje u grb Srbije (kojeg on vidi kao dvoglvog orla) liljane, već u grb Bosne? Što njegov porodični grb nije ostao štit sa kosom gredom bez ljiljana? Kako mu je palo na um da stavi ljiljane u svoj porodični grb? Da nije to vidio od nekog drugog - s tim što on ne stavlja ljiljane toga feudalca (mađarskog kralja), već stavlja liljane sa svoje krune. A za ljiljane si ispravno rekao "љиљани нису папски, нити француски, нити српски, нити босански, нити персијски, нити вавилонски" - ovo mogu da potpišem. I upravo ne shvatam čemu toliko insistiranje da su ljiljani "nemanjićka šarža"? Lijljan je u heraldici ljiljan, i to je to. Baš kao što je u heraldici dvoglavi orao samo dvoglavi orao - nije to nikakav "šarž Paleologa". E kako je ljiljan postao osnovni elemenat bosanskog grba, kako su dvoglavi orao i krst sa 4 slova (ili ognjila ili ocila) postali glavni elemenat grba Srbije, kako je dvoglavi orao postao glavni elemenat ruskog ili recimo albanskog grba to je sasvim drugo pitanje.

Nisi u pravu, tu je titulu Jovan nasledio od oca, jer de facto nijedan od njih, bez obzira na rođačke odnose nisu mnogo marili za vlast brata...
Da je po tome kako si ti rekao, zašto Uroš nije i Konstantinu dao istu titulu, iako su obojica, zajedno proširili i vladali očevom oblašću, gotovo nezavisno.....
Imaš takvih primera još mnogo, među vlastelom grčkog i albanskog porekla...

''Imaš takvih primera još mnogo'' само у твојој глави. не познајеш византијску историју. Византија није била феудално друштво као западноевропске државе- нема феудалног племства, титуле нису наследне. звање деспота није српског него византијског порекла. сама титула се не веже за управљање неком облашћу (зато не постоје деспотовине). то је високо дворско звање који цар додељује својим блиским сродницима- члановима породице. то што Дејановићи нису превише марили за власт српског цара- ништа не утиче на природу и карактер самог деспотског наслова. цар титулу даје коме хоће, можда би је дао и Константину да је поживео, а можда и не би.. а зато што му је није дао- зато се Константин њоме није ни ословљавао. иначе, да је била наследна, онда би је и Дејанов млађи син наследио- ако не по очевој смрти, онда по смрти брата сигурно.

U svakom slučaju nije bio regularan novac...

шта значи ''regularan''? у средњем веку не постоји регуларно средство плаћања. у оптицају су различити новци, а вреде онолико колико у себи имају злата или сребра. ако желиш да кажеш да златик није био уобичајен (редован) новац који се ковао у немањићкој Србији- то је тачно. редовно ковање златног новца су могли приуштити себи само владари најбогатијих држава и велики градови, Србија свакако не. ако желиш да кажеш да је Милутинов златник био лажни (нерегуларан), то није тачно- краљ Милутин је ковао свој, а не туђи новац.

Poslednja izmena:
''Imaš takvih primera još mnogo'' само у твојој глави. не познајеш византијску историју. Византија није била феудално друштво као западноевропске државе- нема феудалног племства, титуле нису наследне. звање деспота није српског него византијског порекла. сама титула се не веже за управљање неком облашћу (зато не постоје деспотовине). то је високо дворско звање који цар додељује својим блиским сродницима- члановима породице. то што Дејановићи нису превише марили за власт српског цара- ништа не утиче на природу и карактер самог деспотског наслова. цар титулу даје коме хоће, можда би је дао и Константину да је поживео, а можда и не би.. а зато што му је није дао- зато се Константин њоме није ни ословљавао. иначе, да је била наследна, онда би је и Дејанов млађи син наследио- ако не по очевој смрти, онда по смрти брата сигурно.

Olako sebi daješ za pravo da deliš lekcije po forumu i kvalifikuješ sagovornike znaju li što ili ne, a to može biti vrlo opasno. Ubeđen sam da istoriju Vizantije poznajem isto toliko koliko i ti, ako ne i više, no, nisam ovde da bih dokazivao jesam li ili nisam najpametniji...
Možda nekom predstavlja nepotreban napor i gubljenje vremena i živaca da kopa po netu da pobija tvoje proizvoljne zaključke, koji u suštini nemaju logike, ali koje si izvukao na osnovu jedne ili dve slike skinute sa neta.
No da se vratim ovom što si me prozvao: elem, ne govorimo o Vizantiji, no o srpskim velikašima, koji su u sumrak i Srbije i Vizantije samovoljno sebe proglašavali raznim titulama ne bi li opravdali uzurpiranje pojedinih oblasti. Navešću ti jedan primer, baš kod pomenutih Dragaša. Sin Konstantina Dragaša se samovoljno proglasio za despota i tu titulu nosio i nakon što su njegove teritorije pale u turske ruke, do primanja islama, kada postaje Jakub, sandžakbeg iste oblasti....

шта значи ''regularan''? у средњем веку не постоји регуларно средство плаћања. у оптицају су различити новци, а вреде онолико колико у себи имају злата или сребра. ако желиш да кажеш да златик није био уобичајен (редован) новац који се ковао у немањићкој Србији- то је тачно. редовно ковање златног новца су могли приуштити себи само владари најбогатијих држава и велики градови, Србија свакако не. ако желиш да кажеш да је Милутинов златник био лажни (нерегуларан), то није тачно- краљ Милутин је ковао свој, а не туђи новац.
Ovo si izvukao iz konteksta, iz istog razloga kao i ono gore. Novac nije bio lažan, već izdat usled povećanih troškova srpske kraljevine usled ratnih dejstava i u savremenom svetu bi odgovarao državnoj obveznici...

Back