- Poruka
- 92.836
Prekinuta sednica Visokog saveta tužilaštva uz optužbe za izborni inženjering; Zagorka Dolovac: Ovaj performans oličenje farisejstva
Autor: Irena StevićSedma redovna sednica Visokog saveta tužilaštva ni danas nije održana, pošto su članovi Saveta, dvojica tužilaca, prvo Predrag Milovanović a potom i Boris Pavlović napustili sednicu pa je Savet ostao bez kvoruma. Tome je prethodila rasprava u čijem je središtu izbor tužilaca u pojedinim tužilaštvima širom Srbije. Čule su se optužbe za izborni inženjering, pošto tužioci predstavljaju glasačku bazu za predstojeće izbore za članove Visokog saveta tužilaštva zakazane za 23. decembar.
07.11.2025. | 19:09
Ažurirano22:06
Jedan pa drugi - tužioci i članovi Visokog saveta tužilaštva Predrag Milovanović i Boris Pavlović napustili su sednicu u kraćem vremenskom razmaku ali sa istim zamerkama. Dugo očekivana sednica ticala se izbora tužilaca širom Srbije. Popunjenost u nekim je kako smo čuli slaba jer izbora nije bilo od februara.
Od 123 kandidata njih 88 prošlo je postupak predlaganja, ali je predsednik Visokog saveta tužilaštva Branko Stamenković odlučio da izbor podeli na dve sednice.
"Zbog velikog broja kandidata 88 i zbog potrebe da se određena tužilaštva prioritetno reše i da se o njima prioritetno odluči sve članove saveta sam i ranije upoznao sa okolnošću da će izbori za ovih 88 mesta biti raspoređeni u dve sednice“, rekao je tužilac Stamenković.
Ovome se prvi usprotivio član Visokog saveta tužilaštva Predrag Milovanović uz ocenu da je reč o izbornom inženjeringu - po njemu, biraju se tužioci u onim tužilaštvima koji su naklonjeni Branku Stamenkoviću i Vrhovnoj tužiteljki Zagorki Dolovac. Kaže da je kao član Vrhovnog saveta obilazio tužilaštva i da su neka u mnogo težoj situaciji.
“Mislim da se na ovaj način zapravo pokušava prekrojiti biračko teklo u osvit izbora sa novi saziv Saveta i da zato ovde gledamo pokušaj Vrhovnog javnog tužioca, a i vi predsedniče Saveta, da utičete kako će izgledati biračka baza upravo selektivnim svojevoljnim i arbitrarnim stavljanjem pojedinih tužilaštava na dnevni red, a neka su izostavljena a za to ne postoji po meni zdravorazumski razlog”, rekao je tužilac Milovanović.
On je izneo kritiku jer prethodni Visoki savet na čijem je čelu bila Zagorka Dolovac nije održavao sednice, pa se zato sada biraju kandidati sa konkursa iz 2023. Ocenio je i da se Izborne komisije koja ocenjuju kandidate, kako je rekao, kroje u potaji.
“Vrhovni tužilac je uvek imao neku cedulju ispred sebe gde samo zaokružuje i onda mi ispadamo ovde... potpuni besmisao znači taj način da imamo jednu kliku gde se donose odluke u jednom uskom krugu moći i stvara se jedan klijentelistički sistem ja mislim da je to prevaziđeno”, rekao je tužilac Milovanović.
Usledile su optužbe za ličnu promociju pre izbora za Visoki savet zakazane za 23. decembar, pa polemika sa predsednikom Saveta, tužiocem Stamenkovićem, uz prekidanja i optužbe za prekidanja govora.
Stamenković je između ostalog rekao da su tužilac Milovanović i Pavlović počeli da obilaze tužilaštva po Srbiji kao članovi Visokog saveta tužilaštva pošto su raspisani novi izbori za članove tog tela.
“Posetite i vi tužilaštva kao predsednik Saveta. Ustvari, oni su najradije bili da vide tužioče vas i Vrhovnu tužiteljku, a ne nas. Vi ste donosioci odluka u najvećoj meri. Ali su bi sretni i da mi dođemo da vidimo u kakvim uslovima rade”, rekao je Milovanović i dodao:
“Uskraćivati nam pravo da kao članovi Saveta razgovaramo sa kolegama o njihovim problemima sa kojima se suočavaju je sa vaše strane maliciozno”.
Na ovo je tužilac Stamenković reagovao.
“Maliciozno?! To je koincidencija da ste krenuli u obilazak tužilaštva u jednom serijskom nizu nakon toga što ste podneli prijavu za kandidata za izbornog člana Visokog saveta tužilaštva? To je maliciozno?"
Predrag Milovanović je potom napustio sednicu Saveta.
“Pošto sa vašim nasleđem mora da se stane, da se prekine ja ću ovo sednicu da napustim jer u ovome više ne želim da učestvujem. Želim srećan rad svakome ko želi da učestvuje u ovoj farsi”, rekao je Milovanović.
Stamenković je potom prekinuo sednicu, ali je ona ubrzo nastavljena bez tužioca Milovanovića. Tužilac Stamenković je prvo odgovorio na optužbe koje je Milovanović izneo pre nego što je napustio sednicu.
“Taj argument da je današnja sednica gde se vrši određena favorizacija potpuno netačan. Niti mi je bilo ko bilo šta sugerisao, od Vrhovnog tužioca ovde prisutnog preko svih kolega i koleginica, da se na takav način vrši bilo kakva vrsta izbornog inženjeringa. Čistog obraza sedim ovde pred vama. Nikakav izborni inženjering nije bio planiran”, rekao je Stamenković i dodao da su svi ranije obavešteni o nameri da se izbor 88 kandidata za tužioce podeli na dve sednice.
Stamenković je rekao i da su svi znali da je posle današnje planirana sednica i za 17. Novembar, što je prema njegovim rečima prvi datum kada može da bude održana zbog praznika a za kada je planiran izbor i svih ostalih kandidata za tužioce.
U raspravu se potom uključio tužilac Boris Pavlović koji je predsedniku Vrhovnog saveta, tužiocu Stamenkoviću prvo zamerio za to što odgovara na primedbe Milovanovića koji više nije prisutan.
“Kolega Milovanović, prosto bih ga zagrlio sada ovde da je pored mene, nastupio je veoma hrabro za razliku od vas predsedniče. Niste pokazali iskrenost. Došlo mi je evo skoro suze da obrišem koliko ste bili iskreni”, rekao je Pavlović.
I on je postavio pitanje zašto se tek danas biraju kandidati sa konkursa iz 2023, zašto prethodni saziv Saveta nije zakazivao sednice, kako se biraju članovi izborne komisije za tužioce, a onda je administraciju Visokog saveta optužio da njega i kolegu Milovanovića ne tretiraju ravnopravno i ne odgovaraju ni potpuno ni ažurno na njihove upite.
Tužilac Stamenković je pokušao da ga prekine uz konstataciju da to nije na dnevnom redu ali da može da kandiduje rad Izborne komisije kao tačku dnevnog reda, međutim polemika je dovela do toga da sednicu napusti i tužilac Pavlović.
Nakon toga je Savet ostao bez kvoruma, ali je na kratko nastavljena pošto su se i drugi članovi javili za reč. Među njima i glavna tužiteljka Zagorka Dolovac, što je bila retka prilika da je javnost uopšte i čuje.
“Meni je samo jako žao što smo mi sada ovde prisustvovali ovom sramnom performansu. To je bilo usmereno samo na jednu stvar da se ovo ne održi, da se ova izborna sednica ne održi. Ali nije meni žao nas ovde. Mi smo svoje, što kažu prošli, ima nas ovde mnogo starijih, koji imamo i puno staža i koji smo prošli ozbiljnu karijeru u ovoj instituciji. Meni je žao ovih mladih ljudi koji su sada, što ste vi malopre rekli sa zebnjom čekali ovu sednicu i čekali da se njihova sudbina i sudbina njihovih porodica reši”, rekla je Zagorka Dolovac i dodala:
“Ovo je bio jedan sramni performans gde su nas napadali, ovi koji su nas napadali. I da vam budem skroz iskrena i drago mi je na neki način zbog toga jer jako bih se loše osećala da su me oni hvalili. Stvarno mi je žao i izvinjavam se ovim mladim ljudima koji ovo gledaju i koji su eto na samom startu svoje karijere, nisu je još ni otpočeli, prisustvovali ovako jednom sramnom performasnu koji je oličenje farisejstva”, ocenila je Zagorka Dolovac.
Izbor tužilaca ne samo da je važan zbog efikasnijeg rada tužilaštava širom zemlje već i zbog predstojećih izbora za Visoki savet tužilaštva. Svaki tužilac po stupanju na dužnost ujedno dobija pravo glasa prilikom izbora članova Visokog Saveta tužilaštva iz reda tužilaca. Sam Visoki savet ima brojne nadležnosti a jedna od ključnih je upravo da bira tužioce.
Tužilac Stamenković ocenjuje da oni koji su danas mogli biti izabrani svakako ne bi na vreme stupili na dužnost da bi glasali 23 decembra za članove Visokog saveta jer ovaj izbor uvek prate žalbe kandidata koji nisu izabrani.
Ipak, na narednoj sednici Visokog saveta tužilaštva zakazanoj za 17 novembar na dnevnom redu će biti izbor svih 88 kandidata koji su prošli proceduru.
Prijava kandidata za Visoki savet tužilaštva završena je 31. oktobra. U decembru su izbori za to telo koje bira tužioce i Skupštini predlaže vrhovnog tužioca.
Visoki savet tužilaštva ima 11 članova čiji mandat traje pet godina. Od 11 članova, pet čine tužioci koje biraju nosioci javnotužilačke funkcije, a četiri člana su „istaknuti pravnici“ koje bira Skupština Srbije.
U VST-u su i vrhovni javni tužilac i ministar pravde, koji su članovi tog tela po položaju.
Izbori za Srbiju imaju posebnu važnost jer će, dok traje mandat novoizabranim članovima, biti završen mandat, između ostalih, vrhovnoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac, glavnom tužiocu u Tužilaštvu za organizovani kriminal, kao i glavnom tužiocu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.
https://www.insajder.net/teme/preki...ac-ovaj-performans-olicenje-farisejstva-video
Sve se više provlači sukob vladajućih i Zagorke. Takodje imamo novi sukob medju tužiocima. Jel to stvarno ili fejk?