Грб и застава Србије

На грбу Карађорђевића наизменично су били приказани грбови различитих "земаља" који су вероватно означавали правац ширења Србије на десном барјаку. Па је тако на првој слици десни барјак без обележја, на другој је приказана Босна претпостављам, на трећој Маћедонија. И имао сам на негде сачувано грб где је на десном барјаку грб Дарданије, али не могу сад да нађем. Ако неко има, замолио бих да окачи. :pivce:
С Ацовићевим реконструкцијама увек треба опрезно, јер нису баш увек добре. Често реконструкцију уради онако како он мисли да би грб лепше изгледао, иако никад тако није изгледао у стварности.

нем.jpg

Prilozi

• FCAB220C-D9DE-4E32-9FB1-1C1C9C29B045.png
    FCAB220C-D9DE-4E32-9FB1-1C1C9C29B045.png
    70,5 KB · Pregleda: 17
Zastava Knezevine Srbije iz 1835. uz par dodataka/izmena :D

Pogledajte prilog 874359
Ово је савремени "традиционални грб Војводине", који је у ствари измењена и хералдички не баш тако прихватљива верзија грба Војводине из 1848. године, који је био истоветан грбу Кнежевине Србије

Ово је савремени "традиционални грб Војводине", који је у ствари измењена и хералдички не баш тако прихватљива верзија грба Војводине из 1848. године, који је био истоветан грбу Кнежевине Србије
da, da.. samo sto je grb Vojvodine uradio neki kolega dizajner, sa sve senkama, prelivima boja i 100 razlicitih debljina linija :D

ja sam pokusao malko da ga doteram, ali sto se se kaze - sto se grbavo rodi, vreme ne ispravi :D

tradicionalna-zastava-vojvodine-by-Vladai-Kosano.png

Poslednja izmena:
То са традиционалном заставом и грбом Војводине јесте испало лоше решење. Чуди ме да у целој Војводини није било слуха да се направи нешто лепо? Што се тиче грба и заставе Србије, мислим да сви можемо бити срећни и поносни на то што имамо. И то не само с обзиром на то шта смо раније имали, далеко од тога, грб и застава су једна од ретких нормалних ствари које смо као друштво прихватили у последњих три деценије.

Додуше, да још морамо радити на себи, показује и то што још никаквог поштовања према застави немамо. Како нам заставе висе по градовима, тако нису висиле ни у временима окупатора. Да ли то радимо зато што смо више изгубили сваки осећај за логику или по неком правилу огуглали о свако правило, то ми једино још није до краја јасно.

Лабат Ровњев који је аутор "традиционалних симбола Војводине" није само дизајнер https://vrlabat.com/
Уједно је и аутор војних ознака Војске Југославије и јединица МУП-а.

И његов стил ми је у том смислу прихватљив, међутим код грба Војводине ми је... нећу да кажем, али некако нема одраз традиције.

Za grb VJ mu svaka cast, ali za policiju je odradio uzasno... kao i ovo za Vojvodinu...

%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%A3%D0%BD%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D1%9A%D0%B8%D1%85_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5.png

%D0%90%D0%BC%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5_%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5.png
Раније је значка МУП-а и Полиције у средини имала крст са 4 оцила, али се то заменило малим грбом како би било политички коректније. Идиотизам.

војска не може да има свој грб, јер војска није свој господар. војска се заклиње Суверену, и носи ознаке којим изражава припадност и верност Суверену као свом врховном заповеднику.

Vojska polaže zakletvu narodu,(dok suveren polaze zakletvu engleskoj kruni), i moze da ima svoju ratnu zastavu...kao sto i ima....
ти си мало збуњен, јер си овде очигледно залутао. прво, мој осврт се односи на тезу “грб војске” (врати се па погледај), а грб није исто што и застава, па била она и ратна. друго, у републикама такође постоји суверен, ако можда ниси чуо, или читао устав.

Back