- Poruka
- 30.657
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Такође велика распрострањеност крина/љиљана по Европи што у смислу грба или само украса и орнамента говори нам да је немогуће да тај симбол потиче само са једног места, Француске, где је и остао најпознатији због владарске куће која га је користила и где се вероватно прво нашао у форми грба јер је сама хералдика тамо и настала.Jak argument!
Ali, ostajem pri stavu vezanom za Anino poreklo.![]()

Практично гледано, то је необорива чињеница, али историјски гледано, тешко је рећи да ли је тако. По Сретењском уставу из 1835. године, званична застава Србије била је црвено-бело-плава, као данашња застава Хрватске, јер је то био редослед тинктура на српском грбу. Међутим, под изговором да та тробојка превише подсећа на француску револуционарну разставу, та застава није добила зелено светло, на крају крајева као ни сам Сретењски устав. Онда се дошло до данашње српске заставе, црвено-плаво-беле, каква је Србији додељена Турским ферманом из 1838. године.
Можда најбољи одговор на твоје питање дао је Ненад М. Јовановић:
Наравно, сличност између српске и руске заставе није и не може бити производ случајности, али ни теорија о пуком копирању руског обрасца, без утемељења у домаћој хералдици и вексилологији, напросто, не држи воду.
(Грбови, заставе и химне у историји Србије, Светигора, Београд-Цетиње, 2010)
Мада нема везе са модерном српском заставом, занимљиво је споменути да је једна средњовековна застава, троугластог облика, која се чува у Манастиру Хиландару, имала је исти такав распоред боја. Тај податак објавио је Милош Ћирић у свом капиталном делу Летопис симбола.
Da li je crveno-plavo-belu trobojnicu sultan dizajnirao ili je samo odobrio njenu upotrebu ?
Свакако да је султан није дизајнирао, султан је само ферманом регулисао њену употребу, а што је укључивало и њен коначан изглед.
A da li se zna ko je odredio redosled boja ?
A da li se zna ko je odredio redosled boja ?
сачуван је запис (рачун или тако нешто) српског посланика у Цариграду, у коме се наводи да је кнез Милош током своје посете султану у јулу 1835. платио одређену суму новца (тачно се наводи колико) неком тамошњем сликару да наслика српску заставу. почетком наредне године султан је издао ферман којим је тробојка (као српска трговачка застава) уведена у званичну употребу. очигледно је кнез Милош док је боравио у Цариграду ''лобирао'' код Порте и за заставу, па је у ту сврху наручио еталон који је поднео султану на одобрење. зато се може закључити да је изглед заставе осмислио управо кнез Милош.
прелистај тему, има негде податак у прилогу.
Овај податак ми је промакао, али то толико личи на кнеза Милоша, нема сумње да је одлучио тако да проведе своју замисао до краја.
Врло мале, с обзиром да све пансловенске заставе воде порекло од француске револуционарне заставе.A kolike su šanse da je trobojnica turskog porekla, odnosno da su joj Turci odredili redosled boja,

A kolike su šanse da je trobojnica turskog porekla, odnosno da su joj Turci odredili redosled boja, negde sam pročitao da je imala sličnu simboliku kao zastava otomanskih Grka s tim što bi kod srpske trobojnice crvena boja simbolizovala tursku zastavu, bela turski grb a plava Srbe, plava je bila i simbol otomanskih Pravoslavaca. Takođe postoji teorija i da je crveno-plavo-bela trobojka nastala tako što je nasumice promenjen redosled "neprihvatljive" crveno-belo-plave
A kolike su šanse da je trobojnica turskog porekla, odnosno da su joj Turci odredili redosled boja, negde sam pročitao da je imala sličnu simboliku kao zastava otomanskih Grka s tim što bi kod srpske trobojnice crvena boja simbolizovala tursku zastavu, bela turski grb a plava Srbe, plava je bila i simbol otomanskih Pravoslavaca. Takođe postoji teorija i da je crveno-plavo-bela trobojka nastala tako što je nasumice promenjen redosled "neprihvatljive" crveno-belo-plave
trobojnica
Inače , htedoh da vam pokažem dvoglave orlove iz 14.veka, ilustrativne dodatke (Srpskoj) Aleksandridi, nisam mnogo uspela da saznam o rukopisu, osim ovoga sto je vec bilo dato na fejsbuk stranici uz sliku
![]()
The Romance of Alexander in French verse, with miniatures illustrating legends of Alexander the Great and with marginal scenes of everyday life, by the Flemish illuminator Jehan de Grise and his workshop, 1338-44; with two sections added in England c. 1400, (fols. 209r-215v, with fol. 1r) Alexander and Dindimus (Alexander Fragment B) in Middle English verse, with coarser miniatures, and (fols. 218r- 71v, with fol. 2v) Marco Polo, Li Livres du Graunt Caam, in French prose, with miniatures by Johannes and his school.
naveden je rukopis iz Oksforda, Merton College MS.160
http://image.ox.ac.uk/show
Још раније сам писао на овој теми претпоставку да су за заставу коришћене тинктуре грба, и да се и она из 1835. и она из 1838. поклапају са овим, чак сматрам да сам ја први тако нешто изнео овде.
Султан овакву заставу додељује народу српском, напомињем додељује, што лаици разумеју као да турски Султан учествује у креирању, односно одабиру заставе. Заправо, тај термин се користи као знак да је султан одобрио коришћење ове заставе, а ми знамо да је у то доба Милош био у Цариграду, те је могуће да је (ово је већ теорија) нарвероватније он, већ припремљени предлог нове заставе донео код султана, а овај га одобрио.
Рекао бих да је цела ствар политичка игра, и да Султану није сметала ни она застава из 1835., нити му је био важан колорит. Сметало му је проглашење заставе, односно чињеница да је нека вазална земља без његпове сагласности објавила тако важан симбол, те је симбол морао бити измењен, да би га представили као нешто ново, што додељује султан, што показује да он и даље мора за све да се пита. Са овим чином везе нема ни француска застава ни руска, већ је све игра Милоша и султана, нешто попут данашње игре Србије и Европе везане за Косово. Овде смо нажалост ми Султан, а Европа кнез Милош. (пример наводим чисто да би се боље разумело да је глупо расправљати о појединостима из те игре, и да је застава била црвена са белим орлом, нова би морала да буде црвена са златним орлом, чисто да би се разликовала од самопроглашене, да би се видело да све мора султан да одобри)

,
) tj. Budite Skupa!
Osvrt na potencijalni grb Nemanjića, str. 47.
https://goo.gl/rx20Vd
Da se dopunim.
Panta je tvrdio da je Lav znak Slovena sa Baltika i prostora „Germanske Srbije”.
Zanimljvo da je lav u upotrebi u Českoj, i stoji kao i državni grb.
Imamo štit sa četiri polja, u prvom polju je beli lav, i to bi trebalo biti Česka, a u šahovnici je jednoglavi, valjda orao - za Moravsku;
dole, prvi crni, valjda za Šleziju i opet isti beli lav na crvenoj pozadini, opet Česka.
Nemanjićki je orao crven. Pobeleo je kada je postao carski?
Znači Česka, Stara Moravska.
Imali su prvo u upotrebi crvenog lava, koji je po predanju unet od Mojmira I.
Mojmir I je držao skoro celu bivšu DDR Nemačku, sa Serbja,
pola Poljske, pola Austrije, celu Mađarsku, deo Slovenije, celu Slavoniju, Vojvodinu i deo Rumunije..normalno Česku i Slovačku.
Ima jedna priča i legenda o njemu.
Uzeo je od tri sina po jedan štap koji su mu doneli, i pokazao im njihovu pojedinačnu krhost, lomeći ih.
A kada su mu ponovo doneli po jedan štap, zajedno u snopu, pošto nije mogao da ih slomi, ukazao im je na njihovu čvrstinu.
Njegove reci se još pamte Budte Svorni (Zvornik) tj. Budite Skupa!
Ajd' opreznije. Imajući u vidu lava u Drugom bugarskom carstvu.
Možda se pre može špekulisati da je Nemanja iskoristio lava, a s obzirom na teritorije koju je isprva držao kao župan, da je imao neke kalkulacije apropo Bugarske.
Opet zaluđujem.
Pada mi na pamet krunisanje Bodina za cara Srba i Bugara.
Eventualno, da se Nemanja nije pozivao na njegovu zaostavštinu?
Osvrt na potencijalni grb Nemanjića, str. 47.
https://goo.gl/rx20Vd
Da se dopunim.
Panta je tvrdio da je Lav znak Slovena sa Baltika i prostora „Germanske Srbije”.
Zanimljvo da je lav u upotrebi u Českoj, i stoji kao i državni grb.
Imamo štit sa četiri polja, u prvom polju je beli lav, i to bi trebalo biti Česka, a u šahovnici je jednoglavi, valjda orao - za Moravsku;
dole, prvi crni, valjda za Šleziju i opet isti beli lav na crvenoj pozadini, opet Česka.
Znači Česka, Stara Moravska.
Imali su prvo u upotrebi crvenog lava, koji je po predanju unet od Mojmira I.
Mojmir I je držao skoro celu bivšu DDR Nemačku, sa Serbja,
pola Poljske, pola Austrije, celu Mađarsku, deo Slovenije, celu Slavoniju, Vojvodinu i deo Rumunije..normalno Česku i Slovačku.
Ima jedna priča i legenda o njemu.
Uzeo je od tri sina po jedan štap koji su mu doneli, i pokazao im njihovu pojedinačnu krhost, lomeći ih.
A kada su mu ponovo doneli po jedan štap, zajedno u snopu, pošto nije mogao da ih slomi, ukazao im je na njihovu čvrstinu.
Njegove reci se još pamte Budte Svorni (Zvornik) tj. Budite Skupa!
Ajd' opreznije. Imajući u vidu lava u Drugom bugarskom carstvu.
Možda se pre može špekulisati da je Nemanja iskoristio lava, a s obzirom na teritorije koju je isprva držao kao župan, da je imao neke kalkulacije apropo Bugarske.
Opet zaluđujem.
Pada mi na pamet krunisanje Bodina za cara Srba i Bugara.
Eventualno, da se Nemanja nije pozivao na njegovu zaostavštinu?

Ta "lavoglavost" Radgosta potiče od takozvanih "Pilvickih idola", prevare iz 18og veka.-Mene lav podseća na lavoglavog Radgosta.![]()