Грб и застава Србије

сматрао бих то нормалним ако би моје дете ишло у неку школу у Мароку. то је део културног наслеђа те земље. исто као што је хришћанска иконографија део културног наслеђа Европе. наравно, не оправдавам претеривање и кич. али то је ствар мере и доброг укуса, а не секуларистичких принципа.
Ипак, има разлике. Цивилизацијска разлика између ислама и хришћанства јесте да у хришћанској Европи је дошло до раздвајања верског од грађанског, а у исламу се то није десило. И не само да није него се сфера вере у исламу протеже на апсолутно све друге области јавног живота, то је заправо верски императив. Отуд и сви проблеми.

Или да кажем овако: у хришћанским земљама се може узети (мада не нужно) да крст има само иконографски значај. За полумесец у муслиманским то не важи, тај значај је сакрални.

Statler and Waldorf, верујем да циљаш на прославу дана Светог Саве у школама? И мене занима мишљење форумаша о томе...

Шта каже Закон Републике Србије о образовању и васпитању:

Верска настава
Члан 33.

Верска настава је обавезни изборни предмет у школи.
Школа је дужна да организује верску наставу за најмање 15 ученика.
Родитељ, односно старатељ одлучује да ли ће ученик похађати верску наставу.

Верска настава се спроводи у складу са начелима традиционалних цркава и верских заједница.

Забрањено је извођење верских обреда и верско организовање и окупљање у школи.

Ипак, има разлике. Цивилизацијска разлика између ислама и хришћанства јесте да у хришћанској Европи је дошло до раздвајања верског од грађанског, а у исламу се то није десило. И не само да није него се сфера вере у исламу протеже на апсолутно све друге области јавног живота, то је заправо верски императив. Отуд и сви проблеми.

Или да кажем овако: у хришћанским земљама се може узети (мада не нужно) да крст има само иконографски значај. За полумесец у муслиманским то не важи, тај значај је сакрални.

кад се може рећи да је једна држава секуларна?

- - - - - - - - - -

Statler and Waldorf, верујем да циљаш на прославу дана Светог Саве у школама? И мене занима мишљење форумаша о томе...

да, између осталог имао сам и то на уму.

међутим, ово је врло занимљива тема, јер сам из разговора са колегама на Политици схватио да огроман број њих не разуме појам секуларизам, него под тиме подразумева протеривање религије из сфере јавног у сферу приватног. то је у ствари атеизам, а не секуларизам.

Sveti Sava nije samo religijska nego i prosvetiteljska ličnost kao prvi reformator srpskog jezika, baš zato i jeste školski dan. Obeležavanje dana Svetog Save nije "izvođenje verskog obreda" nego priredba kojim se obeležava školski dan. Ako to već predstavlja problem za manjine, onda manjine treba osloboditi prisustva tom događaju.

Sveti Sava nije samo religijska nego i prosvetiteljska ličnost kao prvi reformator srpskog jezika, baš zato i jeste školski dan. Obeležavanje dana Svetog Save nije "izvođenje verskog obreda" nego priredba kojim se obeležava školski dan. Ako to već predstavlja problem za manjine, onda manjine treba osloboditi prisustva tom događaju.

Да ли сечење славског колача спада у верски обред?

секуларизам подразумева одвајање државе од цркве у сфери вршења власти. ако клер се доноси законе (не седи у парламенту), нема судске надлежности ни јавноправна овлашћења, држава је секуларна. ипак, то не значи да верске заједнице у секуларним државама не могу имати своје аутономне правне системе који се примењује само на њихове чланове, а те системе држава признаје и прихвата као област аутономне регулативе. што је најзанимљивије, европске државе са највишим стандардима људских и грађанских права и слобода уопште нису секуларне :D

Ово је званични члан Закона о образовању и васпитању (http://www.mpn.gov.rs/images/conten...zakon_o_osnovnom_obrazovanju_i_vaspitanju.pdf), предходно сам поставио нацрт закона из 2011. (http://www.sprv.org.rs/dokumenti/Zakon_o_osnovnom_obraz.pdf)... :rumenko:

Члан 33.

Наставни програм верске наставе, на усаглашени предлог
традиционалих цркава и верских заједница, по прибављеном мишљењу органа
надлежног за послове односа са црквама и верским заједницама, доноси
министар.

Организовање и остваривање верске наставе прати Комисија за верску
наставу у школи (у даљем тексту: Комисија).

Комисију образује Влада на време од шест година.

У Комисију се именују по један представник традиционалних цркава и
верских заједница, три представника органа надлежног за послове односа са
црквама и верским заједницама и три представника Министарства.

Члан Комисије може бити разрешен пре истека мандата, и то: на лични
захтев, на предлог предлагача и ако не испуњава своју дужност као члан
Комисије, односно својим поступцима повреди углед дужности коју обавља.

У случају разрешења члана Комисије пре истека мандата, Влада
поставља новог члана по прибављеном предлогу представника чији је члан
разрешен.

Председника и заменика председника Комисије бирају чланови Комисије
на првој седници, већином гласова од укупног броја чланова Комисије.

Комисија обавља послове који се, нарочито, односе на:
1) усаглашавање предлога програма верске наставе;
2) уџбенике и друга наставна средстава, у складу са законом којим се
уређују питања везана за уџбенике и друга наставна средства;
3) давање мишљења о листама наставника верске наставе;
4) друга питања везана за праћење организовања и остваривања
програма верске наставе.

Начин рада и друга питања од значаја за рад Комисије, уређују се
пословником о раду Комисије.

Нисам поменуо да се празник просветитеља укине, него о сечењу славског колача у школама и на факултетима...

Ali ako se izbaci sečenje slavskog kolača onda to nije Slava. A Slava je sastavni deo srpske kulture (nijedan drugi narod nema taj običaj, osim pojedinaca među Makedoncima i Vlasima). A Savindan je upravo državni praznik definisan kao školska Slava...

Sveti Sava nije samo religijska nego i prosvetiteljska ličnost kao prvi reformator srpskog jezika, baš zato i jeste školski dan. Obeležavanje dana Svetog Save nije "izvođenje verskog obreda" nego priredba kojim se obeležava školski dan...
... mada koliko se sećam toga uopšte nije ni bilo u mojim školama.
Ово су твоје мисли, дакле приредбе о просветитељском раду и без славског колача...

Ово су твоје мисли, дакле приредбе о просветитељском раду и без славског колача...

Ja sečenje kolača ne pamtim u mojim školama, a li ga ti želiš ukinuti, dakle jasno je da taj obred prisutan u drugim školama. Ali ne vidim razlog zašto ne bi bio prisutan ako je praznik definisan kao školska Slava. Da, Sveti Sava je bio prosvetitelj to je razlog zašto se proslavlja u školama, ali njegov praznik se proslavlja kao Slava, što uključuje sve obrede Slave...

Voždon, можеш ли ми наћи званични документ где стоји да је обележавање Светог Саве у школама и факлтетима Слава?

Nisam pronašao nijedan dokument vezan za proslavu Savindana u školama i fakultetima, ali kako god Ministarstvo prosvete priznaje taj praznik kao školsku slavu:

"Поводом обележавања школске славе Свети Сава, у петак 27. јануара 2012. министар просвете и науке проф. др Жарко Обрадовић посетио је Основну школу „Радојка Лакић“ у Београду, др Александра Костића 1-7."
http://www.mpn.gov.rs/component/con...adojka-lakic-u-beogradu-urucena-pametna-tabla

кад се може рећи да је једна држава секуларна?
Право да ти кажем, не знам дефиницију. Нисам размишљао али мислим да је у вези са начелом једнакости. Сваки грађанин има једнака права без обзира на то којој вероисповести припада и све вероисповести су пред законом равноправне.

Одатле онда проистиче да на институционалном нивоу црква мора бити одвојена од световне власти, тј. од законодавне, извршне и судске.

Право да ти кажем, не знам дефиницију. Нисам размишљао али мислим да је у вези са начелом једнакости. Сваки грађанин има једнака права без обзира на то којој вероисповести припада и све вероисповести су пред законом равноправне.

Одатле онда проистиче да на институционалном нивоу црква мора бити одвојена од световне власти, тј. од законодавне, извршне и судске.

Sekularnost znači da ne postoji zvanična religija u državi.

Ево сад сте ме навели да мало прођем интернетом и успут нешто научим. Како видим, та дефиниција је подложна дискусији пошто се говори о неке три врсте секуларизма где је трећа врста заступљена у Турској и

U njenom ustavu navodi se da je islam državna religija, proglašava sloboda savesti i veroispovesti, ali se političke vlasti mešaju u religiju i mogu da propisuju pravila koja se tiču religije. http://www.sekularizam.org/sto-svaka-gradjanka-i-gradjanin-trebaju-znati-o-svjetovnoj-drzavi.html

не званична религија, него званична црква. разлика је у томе што је црква религија обучена у институционално рухо. на церемонији инаугурације председници САД се заклињу на Библији, а САД су секуларно друштво, где су цркве одвојене од државе.

Ево сад сте ме навели да мало прођем интернетом и успут нешто научим. Како видим, та дефиниција је подложна дискусији пошто се говори о неке три врсте секуларизма где је трећа врста заступљена у Турској и

е од кога си нашао да учиш :roll:

е од кога си нашао да учиш :roll:
Нисам тачно разумео на шта мислиш. То је преузето са неког сајта који теоријски обрађује типове секуларне државе у пракси, наводи три типа, један је и тај којиси ти навео. Уосталом, ево:

Sekularna društva se razlikuju po svom odnosu prema religiji i politici, pa se tako govori o radikalnom sekularizmu (Francuska), gde se isključuje svako mešanje političkih vlasti u unutrašnje poslove crkve, ali i bilo kakav uticaj crkve na javni prostor.
Nešto drugačiji je sekularizam u SAD, gde je proglašeno odvajanje crkve od države i garantovani su nemešanje države u religije i sloboda praktikovanja vere, ali se u ustavu referiše na Boga, kao zajedničku tačku svih religija.

Treći model sekularizma, jeste onaj koji poznaje Turska. U njenom ustavu navodi se da je islam državna religija, proglašava sloboda savesti i veroispovesti, ali se političke vlasti mešaju u religiju i mogu da propisuju pravila koja se tiču religije.

Нисам тачно разумео на шта мислиш. То је преузето са неког сајта који теоријски обрађује типове секуларне државе у пракси, наводи три типа, један је и тај којиси ти навео. Уосталом, ево:

да, а тај чланак се завршава са:

''Tako je sada, a na nama je da biramo da li želimo francuski model svetovne države ili možda teokratsku državu, kakva je na primer iranska!''

има једна пословиц која каже- не једе се месо од сваке птице.

----------------

зашто је питање секуларизма (и исправно разумевање тог појма) значајно за тему грба Србије? зато што неко сутра може тражити да се грб промени, јер крст који је његов основни, средишњи и најважнији елемент наводно вређа секуларни карактер наше државе и фаворизује једну религију науштрб осталих. из тог разлога је нужно преиспитати бољшевичко поимање секуларизма које смо запатили за ових пола века комунизма.

Poslednja izmena:
да, а тај чланак се завршава са:

''Tako je sada, a na nama je da biramo da li želimo francuski model svetovne države ili možda teokratsku državu, kakva je na primer iranska!''

има једна пословиц која каже- не једе се месо од сваке птице.

Ако мене питаш, тој реченици није ту место, то је политички тенденциозан исказ у једном чланку који је заиста теоријског карактера.

Но кад смо већ сишли на терен политике, рекао бих да су, концепцијски, комунистичке државе сличне теократским државама. У њима не постоји владајућа религија у класичном смислу, али постоји владајућа идеологија која име своје идеолошке институције и институционално утиче на вршење власти. У екс-Ју, партијске ћелије су постојале у свакој радној организацији и свакој установи, такође у сваком насељу. Њихови представници су делегирани у органе власти на разним нивоима а на врху пирамиде се налазио Централни комитет, који је давао смернице за управљање земљом.

Ако мене питаш, тој реченици није ту место, то је политички тенденциозан исказ у једном чланку који је заиста теоријског карактера.

Но кад смо већ сишли на терен политике, рекао бих да су, концепцијски, комунистичке државе сличне теократским државама. У њима не постоји владајућа религија у класичном смислу, али постоји владајућа идеологија која име своје идеолошке институције и институционално утиче на вршење власти. У екс-Ју, партијске ћелије су постојале у свакој радној организацији и свакој установи, такође у сваком насељу. Њихови представници су делегирани у органе власти на разним нивоима а на врху пирамиде се налазио Централни комитет, који је давао смернице за управљање земљом.

то је активистички сајт неке NGO, коју воде комунистичка деца одрасла у окружењу званичног (догматског) атеизма. сад су се дохватили секуларизма да би кроз то начело наставили стару борбу против цркава, а све у духу марксистичке девизе да је религија опијум за народ и да је с тога треба прогонити и сасвим искуључити из јавног живота. то што се тако крши слобода вероисповести и право на јавно испољавање верских убеђења и јавно вршење верских обреда, то није важно.

--------

у праву си за Комунистичку партију, она је имала све особине организоване (званичне) државне цркве. имала је врхоног свештеника, верске празнике, обреде, верску иконогрфију и симболе, иконе, мошти (препарираних) пророка, места ходочашћа итд.

Poslednja izmena:
Nisam pronašao nijedan dokument vezan za proslavu Savindana u školama i fakultetima, ali kako god Ministarstvo prosvete priznaje taj praznik kao školsku slavu:

"Поводом обележавања школске славе Свети Сава, у петак 27. јануара 2012. министар просвете и науке проф. др Жарко Обрадовић посетио је Основну школу „Радојка Лакић“ у Београду, др Александра Костића 1-7."
http://www.mpn.gov.rs/component/con...adojka-lakic-u-beogradu-urucena-pametna-tabla

У овом обавештењу се мислило на свечану, културно, образовну прославу. Нигде није наведен верски обред сечења славског колача, где свештеник освештава и залива црвеним вином славски колач.

Back