Грб и застава Србије

Štit na našem trenutnom grbu je samo preslikan grb Paleologa
images

Umesto da bude onog oblika koji se često javljao u našoj heraldici, npr. ovaj
Pogledajte prilog 359456

Овде није поента толико у томе каквог положаја требају да буду оцила, већ како је сам тај мотив постао грбом Србије, јер грб Србије онакав каквим га срећемо у Илирском грбовнику највероватније дошао је са неке друге стране.

Један од могућих одговора је и Солун, приморска лука коју срећемо на средњовековним портоланима, а над којом се најчешће вијори ромејски стег са тетраграмом, а који је нечијом непажњом могао лако да промени правац копља (у мору наутичких линија које преплављују портолане), и буде забоден у Србију, која је таман за дужину копља северно од места где обично буде нацртана застава.

Друга могућност би била да је деспот Стефан Лазревић стицањем деспотске титуле стекао и право корићшења заставе са тетраграмом, али да је та застава имала своје посебности у односу на ромејски стег, као на пример што су имали поменути Солун (црвено на белом) или Трапезунт (плаво на златном).

Da li ste obratili pažnju na zidne table po našim institucijama, svaka zgrada ima svoj dizajn tabli, pravi cirkus, čak sam na nekim tablama viđao i grb SR Srbije :D
Većina evropskih zemalja ima svoj određen dizajn koji se ponavlja na svim institucijama, mogli bi i mi to uvesti, evo jedan predlog:

tabla_bl_Copy.jpg

Tekst je belim ćiriličnim slovima (može i miroslavljevim fontom) a za okvir sam uzeo ukrasni detalj iz Dušanovog zakonika (simbolizuje ustav i zakon) šta mislite ? :D

Poslednja izmena:
Nije "problem" boja nego oblik ocila. Lako je ta ocila iz grbovnika obojati u belo ;)

па видиш, у хералдици је облик огњила ствар уметничке слободе, али се тинктура (боја) не може мењати, а да се не мења блазон. а тиме се мења и сам грб.

Da li ste obratili pažnju na zidne table po našim institucijama, svaka zgrada ima svoj dizajn tabli, pravi cirkus, čak sam na nekim tablama viđao i grb SR Srbije :D
Većina evropskih zemalja ima svoj određen dizajn koji se ponavlja na svim institucijama, mogli bi i mi to uvesti, evo jedan predlog:

Copy_2_Copy_Copy.jpg

Tekst je belim ćiriličnim slovima (može i miroslavljevim fontom) a za okvir sam uzeo ukrasni detalj iz Dušanovog zakonika (simbolizuje ustav i zakon) šta mislite ? :D

Ако постављаш грб на табли Основне школе, чији је оснивач Република Србија, онда се не ставља нечији преправљени цртеж двоглавог супа, него онај који је прописала Република Србија законом...

Наравно, код уређених држава углавном постоји нека мустра по којој се раде сва обележја државних институција, као нпр. да се користи један емблазон грба или један фонт за слова. Код нас као и обично свега тога недостаје, па смо у прилици да на неким местима још срећемо републичке амблеме из времена СФРЈ, или натписе на различитим писмима, иако би требало да се зна да је службено писмо у Србији ћириличко, да не говоримо о материјалима на којима се све то може видети.

Ако се добро сећам, овај грб који си ти сад употребио, то је дотеривао корсник ГУСАР, неке сличне ревизије, које су такође радили учесници ове дискусије, касније би се појављивале као званична државна обележја, тако да при свему треба бити опрезан, и можда најбоље као корисник lima, написати преко слике да је у питању предлог или тако нешто, те потписати слику именом или псеудонимом.

Ако постављаш грб на табли Основне школе, чији је оснивач Република Србија, онда се не ставља нечији преправљени цртеж двоглавог супа, него онај који је прописала Република Србија законом...

Ovo sam uradio onako "brzinski" imao sam taj grb na desktopu (mislim da sam ga baš odavde skinuo). Ni okvir nije u potpunosti doteran...Samo sam hteo da skrenem pažnju na ovaj "problem" ;)

Poslednja izmena:
Ovo sam uradio onako "brzinski" imao sam taj grb na desktopu (mislim da sam ga baš odavde skinuo). Ni okvir nije u potpunosti doteran...Samo sam hteo da skrenem pažnju na ovaj "problem" ;)

Раније смо писали о изгледу елемената тетраграма, само прелистај... Можда би могао уместо црне боје позадине да ставиш плаву, а уместо ове шаре неку једноставнију. :)

Раније смо писали о изгледу елемената тетраграма, само прелистај... Можда би могао уместо црне боје позадине да ставиш плаву, а уместо ове шаре неку једноставнију. :)

Promenio sam grb gore, a evo verzija i sa plavom podlogom:
tabla_bl.jpg

Pa onda bi i grb trebali u potpunosti promeniti jer ima verske simbole. :D
Црташ таблу Основне школе, тако да наглашаваље додатних верских симбола није пожељно, јер у школи иду и деца која нису верујућа или су друге вероисповести... :)

Црташ таблу Основне школе, тако да наглашаваље додатних верских симбола није пожељно, јер у школи иду и деца која нису верујућа или су друге вероисповести... :)

то је српско наопако схватање секуларизма, а у основи је атеизам који баштинимо као наслеђе комунизма.

Како би се ти осећао, да на табли Основне школе у којој иду твоја деца има нацртано много младих месеца са звездом као шара около натписа?

сматрао бих то нормалним ако би моје дете ишло у неку школу у Мароку. то је део културног наслеђа те земље. исто као што је хришћанска иконографија део културног наслеђа Европе. наравно, не оправдавам претеривање и кич. али то је ствар мере и доброг укуса, а не секуларистичких принципа.

А да живиш у Новом Пазару и да је таква табла на школи у којој ти деца иди, још и зелене боје позадине?
Не треба претеривати ни у чему...

па ја сам и рекао да је претеривање неприхватљиво, али не зато што се тиме крше начела секуларизма, него зато што је то неукусно, јер води вулгаризацији сакралног. међутим, то никако не значи да из школа треба протерати религијску симболику.

Свако од ученика зато и има право да се одлучи, да ли ће похађати часове грађанског права или веронауку...

свакако, то је ствар личних права и слобода.

али, кад смо се већ дотакли теме, замима ме како ти разумеш појам секуларизам? да ли су по твом суду САД секуларно друштво? (замолићу нашег уваженог модератора да овај разговор пребаци у кафану)

Muslimani u CG su se žalili na crnogorski grb zbog previše "hrišćanskih simbola". Međutim i Srbi i Crnogorci imaju hrišćansku tradiciju dužu od 1 milenijuma, to je deo našeg identiteta, i nikom normalnom ne bi palo na pamet da se odriče svoje istorije, kulture, identiteta zbog malobrojne manjine. Šta više Hrišćani u muslimanskim zemljama ne samo da moraju gledati muslimanska obeležja nego često nemaju ni blizu prava kakva imaju Muslimani u hriščanskim zemljama. Što se tiče okvira on je dekorativan i ima istorijsku težinu (detalj iz prepisa Dušanovog zakonika) ja bi ga svuda stavljao i na dokumente i na sve table itd. Moramo se vratiti našoj kulturi i tradiciji, jer sve više postajemo tuđa kopija.

Back