Грб и застава Србије

лик жене у челенци, који се јавља на грбу Мрњавчевића, може се видети и на новцу који је још пре њих ковао деспот Јован Оливер:

jovanoliver1012lo1.jpg

jovanoliver11tg5.jpg

Св. царица Јелена (мајка Константина Великог)- фреска из манастира Лесново, задужбине деспота Јована Оливера:

http://3.***************/-II7GJnus4Os/TmfvDEsrRyI/AAAAAAAADko/d2tkbLydAmo/s1600/Helena+of+Byz-Michael+of+Lesnovo.jpg

Poslednja izmena:
Ja sam već čini mi se dosta razumljivo (i sam si naglasio) obrazložio suštinu iza usvajanja toga grba za grb Karlovačke mitropolije. Izrazio sam sumnju u tu tvoju hipotezu, a ovdje bih je i ponovio - kako bi to bilo povezano sa Vaseljenskim patrijarhom? :think: Te sanjarije (smjenjivanje Osmanskoga carstva novim) ipak u to vrijeme pripadaju drugima, ne i srpskoj Crkvi u Habzburškoj monarhiji...

Uostalom, nije pitanje to uopšte, već smjer ocila - koji je vrlo neuobičajeno izvrnut (ka unutra).

Pa čemu to uopšte naglašavati? Ne može se razdvojiti politika od heraldike.

Ako koristiš nečiji grb iskazuješ pretenzije na njegovo naslijedstvo (po bilo kom osnovu). Zlatni krst sa ognjilima je grb Paleologa kao cereva Istočnog Carstva i koristeći taj grb ti isjkazuješ svoje pretenzije na njihove zemlje i njihovu titulu. Na isti način Petrovići, koristeći srebrnog dvoglavog orla jasno iskazuju svoje pretenzije na prijesto Nemanjića.

Heraldika sama po sebi nije politika ali jeu nerazdvojivo povezane, jer heraldika nepogriješivo, sasvim puzdano, prati sve političke promjene kroz istoriju na nekom prostoru.

Ako koristiš nečiji grb iskazuješ pretenzije na njegovo naslijedstvo (po bilo kom osnovu). Zlatni krst sa ognjilima je grb Paleologa kao cereva Istočnog Carstva i koristeći taj grb ti isjkazuješ svoje pretenzije na njihove zemlje i njihovu titulu. Na isti način Petrovići, koristeći srebrnog dvoglavog orla jasno iskazuju svoje pretenzije na prijesto Nemanjića.

Ne prikazuje se samo pretenzije na nasljedstvo, već i proisticanje prava (tako i ja smatram da je u slučaju sa Petrović-Njegošima i odnosom prema heraldičkom nasljeđu Nemanjića), kao i ponekad čak da se izraže podložnost, tako što se suverenov heraldički elemenat usvaja.

Što se tiče toga konkretno, upravo je u tome stvar; to jeste na neki način grb Paleologa - mada je pogrešno tako reći jer očito da nije nikakav dinastički grb; u Romejskoj carevini nije postojalo to što je bilo razvijeno u zapadnoj rimokatoličkoj Evropi; prije treba reći vizantijski heraldički simbol koji su uveli Paleolozi - ali nije Vaseljenske patrijaršije, a ti si napomenuo kao da je to bilo na neki način pretenzija nad Carigradskom arhiepiskopijom. To nije moguće, zato što ona taj simbol nikada nije koristila, a u takvoj ulozi se ne nalazi ni kod Vitezovića ni Orbinija, pa ni igdje u Ilirskim grbovnicima.

Ocila su zlatna u Korjenić-Neorićevom, najstarijem rukopisu Ohmućevićeva Grbovnika; zbog toga su FORMICe zlatne boje, a ne zbog Vizantije. Zlatna su vrlo vjerovatno i bila izvorno kod 'don Pedra'.

No ponoviću, pitanje nije glavno koje otvorih oko boje, već usmjerenja ocila...

Heraldika sama po sebi nije politika ali jeu nerazdvojivo povezane, jer heraldika nepogriješivo, sasvim puzdano, prati sve političke promjene kroz istoriju na nekom prostoru.

Pa to sam ja tebi pokušavao objasniti. :mrgreen: :)

Ne prikazuje se samo pretenzije na nasljedstvo, već i proisticanje prava (tako i ja smatram da je u slučaju sa Petrović-Njegošima i odnosom prema heraldičkom nasljeđu Nemanjića), kao i ponekad čak da se izraže podložnost, tako što se suverenov heraldički elemenat usvaja.

Što se tiče toga konkretno, upravo je u tome stvar; to jeste na neki način grb Paleologa - mada je pogrešno tako reći jer očito da nije nikakav dinastički grb; u Romejskoj carevini nije postojalo to što je bilo razvijeno u zapadnoj rimokatoličkoj Evropi; prije treba reći vizantijski heraldički simbol koji su uveli Paleolozi - ali nije Vaseljenske patrijaršije, a ti si napomenuo kao da je to bilo na neki način pretenzija nad Carigradskom arhiepiskopijom. To nije moguće, zato što ona taj simbol nikada nije koristila, a u takvoj ulozi se ne nalazi ni kod Vitezovića ni Orbinija, pa ni igdje u Ilirskim grbovnicima.

Ocila su zlatna u Korjenić-Neorićevom, najstarijem rukopisu Ohmućevićeva Grbovnika; zbog toga su FORMICe zlatne boje, a ne zbog Vizantije. Zlatna su vrlo vjerovatno i bila izvorno kod 'don Pedra'.

Ne nema proisticanja prava, postoji jedino pretenzija po bilo kom ossnovu, odnosno što ti veliš proisticanje prava. Da li se radi o podložnosti Carigradu kad Srbija usvaja grb Konstantinopolja za svoj istorijaski grb?

Za vaseljenski patrijatršiju imamo dvoglavog orla i sad nekako i taj dvoglavi orao vjerovatno ima nekakve veze i sa svim tim, što opet predstavlja pretenzije. U heraldici se korišćenje nečijeg grba ne tumači ninakoji drugi način osim kao pretenzije na naslijesdstvo toga grba.

Pazi ako su krst i ognjila zlatna ona su Konstantinopolja i tu se nema što domišljati. Ako ja u svom grbu ubacim na crvenom (ili nekoj drugoj boji) zlatni krst i ognjila, cijelom svijetu dajem do znanja da imam na umu da zasjednem na prijesto carigradskih careva. Naravno to takođe znači automatsku objavu rata svim drugima koji imaju iste zamisli. Tako to funkcioniše.
Smjer ognjila sam po sebi nije od presudnog značaja. Pretedenti čak namjerno mijenjaju boju ili položaj pojedinih šarži da grb ne bude istovjetan, ali da ima jasnu aluziju. Neđe smo prije neku godinu ovdje raspravljali o položaju ognjila. Kako su ona alatka "prednja strana" je ona gdje se nalazi radna tačka, linija ili površina, alatke. Ima i tu nepreciznosti jer na primjer ako je kod dlijeta prednja strana u pravcu radne oštrice dlijeta, gdje bi bila prednja strana na primjer blanje, kojoj je radna oštrica prema dolje ukoso prema naprijed, ili smjer kretanja blanje dok je u radnom položaju?

Pa to sam ja tebi pokušavao objasniti. :mrgreen: :)

Pa izgleda da se u mnogim stvarima mi zapravo slažemo :D :)

Poslednja izmena:
Jeste zanimljivo pitanje zbog cega u grbu Srbije postoji varijanta slicna onoj koju su koristili u dinastiji Palaeologus

360px-Flag_of_Palaeologus_Dynasty.svg.png

То уопште није питање:D, очигледно да је био врло раширен, већ је дилема шта је тај симбол значио како би могли данас да га опишемо.

Ne nema proisticanja prava, postoji jedino pretenzija po bilo kom ossnovu, odnosno što ti veliš proisticanje prava.

Ne, nisi u pravu. Plemići na zapadu brojni, pogotovo ovi falsifikovanih korijena (kakvi su zapravo i većina i zahvaljujući kojima i ima tih silnih grbovnika) uopšte ne moraju imati apsolutno nikakve pretenzije nad nekim oblastima koje su navodno držali njihovi preci, ili čak koje drže pretendendi na navodno njihove zemlje. U pitanju je bila samo potreba za statusnom potvrdom, odnosno proisticanje prava iz navodnih, stvarnih ili lažnih, predaka.

Da li se radi o podložnosti Carigradu kad Srbija usvaja grb Konstantinopolja za svoj istorijaski grb?

Ne, ne radi se, zato što ti ljudi po svemu sudeći nisu imali predstave da se taj grb dovodio u vezu sa Paleološkom renesansom u Romejskom carstvu. On je usvojen naime iz sasvim drugih razloga - kao (navodni) grb Srbije.

Za vaseljenski patrijatršiju imamo dvoglavog orla i sad nekako i taj dvoglavi orao vjerovatno ima nekakve veze i sa svim tim, što opet predstavlja pretenzije. U heraldici se korišćenje nečijeg grba ne tumači ninakoji drugi način osim kao pretenzije na naslijesdstvo toga grba.

Ovo posljednje nije baš najtačnije odnosno nije tako jednostavno kao što sam već iznad i ukazao (kada je u grb Vojvodine ubačen austrougarski orao, je li to bilo posezanje vojvođanskih Srba za cijelom Habzburškom monarhijom ili zapravo potvrda suvereniteta Habzburgovaca), ali svejedno, zašto to pominješ? Upravo u tome je i stvar; ti si naveo da je ovo hijerarhijsko posezanje za područjem Vaseljenske patrijaršije, a ja te pitam kako kada simbol nije bio njen već ga je koristila dinastija Paleologa (u različite svrhe; nije došlo do stabilizacije i razvijanja kao na Zapadu).

Pazi ako su krst i ognjila zlatna ona su Konstantinopolja i tu se nema što domišljati. Ako ja u svom grbu ubacim na crvenom (ili nekoj drugoj boji) zlatni krst i ognjila, cijelom svijetu dajem do znanja da imam na umu da zasjednem na prijesto carigradskih careva. Naravno to takođe znači automatsku objavu rata svim drugima koji imaju iste zamisli. Tako to funkcioniše.

Zašto? Zato što su ognjila zlatna? :lol: Pa to što pišeš uopšte ne mora biti tačno; kao što sam ti već rekao, u Ilirskim grbovnicima ocila na srpskome grbu su zlatna (mnogi zato i dan-danas smatraju ove nepravilnima i traže da se pozlate, a i tražili su u vrijeme najskorije promjene grba). Na osnovu čega bi ti sad to povezivao sa Vizantijom? Kao što sam ti već naglasio, ako sagledamo uzore - Korjenić-Neorićev rukopis Ohmućevićeva grbovnika, te djela Mavra Orbinija i Pavla Vitezovića, ne ostavlja se prostor za povezivanje toga grba sa nekakvim hipotetičkim pretenzijama nad cijelim Carstvom Romeja, već svakako sa Srbijom. Još pogotovo nisi u pravu kada tako decidno navodiš da se nema što domišljati tu.

U vremenu o kojem pričamo, Vizantija uopšte zapravo nije bila ni prepoznatljiva po tom grbu; koji je bio korišćen samo u završnoj eposi njenoga postojanja, paleološkoj, od poznog XIII stoljeća. Univerzalni simbol (te samim time i Konstantinopoljske arhiepiskopije) jeste dvoglavi orao. Da li ti to isto tako smatraš da svi koji dvoglavoga orla ubacuju, ustvari imaju pretenzije da vladaju cijelom Romejskom imperijom?

Smjer ognjila sam po sebi nije od presudnog značaja. Pretedenti čak namjerno mijenjaju boju ili položaj pojedinih šarži da grb ne bude istovjetan, ali da ima jasnu aluziju. Neđe smo prije neku godinu ovdje raspravljali o položaju ognjila. Kako su ona alatka "prednja strana" je ona gdje se nalazi radna tačka, linija ili površina, alatke. Ima i tu nepreciznosti jer na primjer ako je kod dlijeta prednja strana u pravcu radne oštrice dlijeta, gdje bi bila prednja strana na primjer blanje, kojoj je radna oštrica prema dolje ukoso prema naprijed, ili smjer kretanja blanje dok je u radnom položaju?

Ma šta nije presudan; rekoh ja sam to pitanje otvorio pa je tako bitno za samu diskusiju. :D Pogotovo jer ovo što ti zapravo postavljaš je odgovor na to, a samim time bi trebalo i da pružiš neku svoju interpretaciju.

Pa izgleda da se u mnogim stvarima mi zapravo slažemo :D :)

Prije bih rekao ne razumijemo (govorimo isto, ali onaj drugi uopšte ne razumije ili između redova čita nešto svasvim drukče).

Crkva u grbu predstavlja kompleks crkava manastira Pećke patrijaršije, starog sedišta srpske crkve.

Mitropoliti u Karlovcima su se naravno oslanjali na tradiciju naše crkve u Srednjem veku, na temelju koje su crpli svoj identitet i autoritet...

Ima smisla u tome, al' da li je baš to tako? Crkva nema nikakve kupole ni zvonika; u nekim verzijama je i bez krsta.

Jeste zanimljivo pitanje zbog cega u grbu Srbije postoji varijanta slicna onoj koju su koristili u dinastiji Palaeologus

Meni ovo iskreno lici na stilizovana slova B...

Ne znam ko je sastavio tu konkretnu zastavicu, ali u pitanju je greška. Paleolozi nisu koristili stilizovana slova beta / vita, već mnogo vjerovatnije ocila. Pod zapadnim uticajem, u rimokatolika, dolazi do promjene toga simbola u slovo B, a ne obratno. To je postalo posebno popularno tj. još više popularizovano od kako je uveden termin 'Vizantija', iako to naravno nema nikakve veze a ni izvorni simbol sadržavao uopšte to slovo.

Poslednja izmena:
Crkva u grbu predstavlja kompleks crkava manastira Pećke patrijaršije, starog sedišta srpske crkve.

Mitropoliti u Karlovcima su se naravno oslanjali na tradiciju naše crkve u Srednjem veku, na temelju koje su crpli svoj identitet i autoritet...

Upravo o tome govorim. Ne samo da se oslanjanju na tradiciju Pećke patrijaršije već i polažu prava na Carigradsku patrijaršiju (koja je institucija Otomanskog Carstva ) saglasno tadašnjim političkim planovima (pohod na naš istok Austrijskog, Austrougarskog Carstva )

Da to i kažem, u pitanju su pretenzije na njihovo naslijeđe. Valja se prisjetiti da su Paleolozi zapadnoevropljani, izgleda da je tada postojala ideja HE (hrišćanska evropa) srazmjerna današnjoj EU.

Meni ovo iskreno lici na stilizovana slova B...

Pa u pravu si, ali ništao manje ne liči na ognjilo, zapravo više.

Ne, nisi u pravu. Plemići na zapadu brojni, pogotovo ovi falsifikovanih korijena (kakvi su zapravo i većina i zahvaljujući kojima i ima tih silnih grbovnika) uopšte ne moraju imati apsolutno nikakve pretenzije nad nekim oblastima koje su navodno držali njihovi preci, ili čak koje drže pretendendi na navodno njihove zemlje. U pitanju je bila samo potreba za statusnom potvrdom, odnosno proisticanje prava iz navodnih, stvarnih ili lažnih, predaka.

Bogami nije, nego se radi o pravu raspolaganja imovinom. Dan danas, ako nekom neznavenom pane na um, da, u kulturnim zemljama, kao svoj, prikaže nečiji tuđi grb, može računati na višedecenijsku robiju.

Ne, ne radi se, zato što ti ljudi po svemu sudeći nisu imali predstave da se taj grb dovodio u vezu sa Paleološkom renesansom u Romejskom carstvu. On je usvojen naime iz sasvim drugih razloga - kao (navodni) grb Srbije.

Znali su oni izvanredno dobro o čemu se radi, pa nije ni maloslučajno da nacionalna elita za sbvoje potrebe zahvata što je više moguće, nadajući se da će u budućnosti neke nove generacije završti posao.

Ovo posljednje nije baš najtačnije odnosno nije tako jednostavno kao što sam već iznad i ukazao (kada je u grb Vojvodine ubačen austrougarski orao, je li to bilo posezanje vojvođanskih Srba za cijelom Habzburškom monarhijom ili zapravo potvrda suvereniteta Habzburgovaca), ali svejedno, zašto to pominješ? Upravo u tome je i stvar; ti si naveo da je ovo hijerarhijsko posezanje za područjem Vaseljenske patrijaršije, a ja te pitam kako kada simbol nije bio njen već ga je koristila dinastija Paleologa (u različite svrhe; nije došlo do stabilizacije i razvijanja kao na Zapadu).

Ne nego priznavanje vrhovnog dostojanstva suverena od Habzburga. Naravno da pominjem jer je dvoglavi orao na Balkanu poezan sa Vaseljeneskom patrijaršijom (istina i Istočno Carstvo je označavano dvoglabvim orlom, zlatnim na crevnom) na zlatnom crni orao. Ne vaseljenska špatrijaršija je koristila crnog dvoglavog orla na zlatnom, a sbvi kasniji dvoglavi orlovi su zapravo opriznavanje nihovog vrhovnog dodtsojanstva

Zašto? Zato što su ognjila zlatna? :lol: Pa to što pišeš uopšte ne mora biti tačno; kao što sam ti već rekao, u Ilirskim grbovnicima ocila na srpskome grbu su zlatna (mnogi zato i dan-danas smatraju ove nepravilnima i traže da se pozlate, a i tražili su u vrijeme najskorije promjene grba). Na osnovu čega bi ti sad to povezivao sa Vizantijom? Kao što sam ti već naglasio, ako sagledamo uzore - Korjenić-Neorićev rukopis Ohmućevićeva grbovnika, te djela Mavra Orbinija i Pavla Vitezovića, ne ostavlja se prostor za povezivanje toga grba sa nekakvim hipotetičkim pretenzijama nad cijelim Carstvom Romeja, već svakako sa Srbijom. Još pogotovo nisi u pravu kada tako decidno navodiš da se nema što domišljati tu.

Nemora??? Ali tako je, zar ne? Ilirski grbovnici su blago rečeno izmišljotina. Zlatni krst i ognjila na crvenim su grb Palologa. Kad neko dobije grb na korišćenje on ga je dobio na sva vremena i više nikad niko nema pravo kroistiti taj grb, osim onih koji po nasklijednom pravu, imaju pravo na to. Izvori Korjenić Neorić, Mavro Orbin, Pavle Vitezović, su mrsomudi i zamlate, koji nijesu imali osnovne predstave što znači koristiti tuđi grb, ili možda jesu. I zaista što se ima domišljati u korišćenju tuđeg grba? Koristeći tuđi grb ti iskazuješ pretenzije na njegovo valsništvo, i to je to.

U vremenu o kojem pričamo, Vizantija uopšte zapravo nije bila ni prepoznatljiva po tom grbu; koji je bio korišćen samo u završnoj eposi njenoga postojanja, paleološkoj, od poznog XIII stoljeća. Univerzalni simbol (te samim time i Konstantinopoljske arhiepiskopije) jeste dvoglavi orao. Da li ti to isto tako smatraš da svi koji dvoglavoga orla ubacuju, ustvari imaju pretenzije da vladaju cijelom Romejskom imperijom?

Ne nego mislim da svi koji koriste dvoglavog orla iskazuju svoju potčinjenost, pripadnost viznatijskom komonveltu, odakle crpe pravo na sopstvenom psotojanjue, u prvom redu, i pravo na carevinu ili neke njezine djelove, u drugom redu. Vlaja se sjetiti budalastih snova crnogoerskih valdara (koji su nas kasnije skupo koštali) ili suludih planova srpeke elite

Ma šta nije presudan; rekoh ja sam to pitanje otvorio pa je tako bitno za samu diskusiju. :D Pogotovo jer ovo što ti zapravo postavljaš je odgovor na to, a samim time bi trebalo i da pružiš neku svoju interpretaciju.

Pa kažem ti, u grbovima pretenzija je bio običaj promijeniti boje ili orijentacije šarži. Zašto je to rađeno, jeli tu bio kakav osjećaj obaveze ili ono da ve Vlasi ne dosjete, nenam? Na primjer u grbu Venecije grb Raške je prikazivan kao zlatni štit sa tri crvene potkovice, ili grb dalmacije na crvenom tri zlatne okrunjene panterove glave, zašto ne bi moglo biti da je srpska (ili bolje reći južnoslovenska) nacionalan elita. u znak pretenzija na Carigrad, istakne srebrni krst sa ognjilima, umjesto zalatnog kako je u originalu.

Prije bih rekao ne razumijemo (govorimo isto, ali onaj drugi uopšte ne razumije ili između redova čita nešto svasvim drukče).

Da tako nekaoo :)

Ima smisla u tome, al' da li je baš to tako? Crkva nema nikakve kupole ni zvonika; u nekim verzijama je i bez krsta.

To je sloboda umjetnika i na to se moramo privići.

Ne znam ko je sastavio tu konkretnu zastavicu, ali u pitanju je greška. Paleolozi nisu koristili stilizovana slova beta / vita, već mnogo vjerovatnije ocila. Pod zapadnim uticajem, u rimokatolika, dolazi do promjene toga simbola u slovo B, a ne obratno. To je postalo posebno popularno tj. još više popularizovano od kako je uveden termin 'Vizantija', iako to naravno nema nikakve veze a ni izvorni simbol sadržavao uopšte to slovo.

Ovo je tačno.

Poslednja izmena:

Baš tako je!

Već smo ovde apsolvirali da je na grbu heraldička crkva (koja se prikazuje na određen način po pravilu) koja se onda tumači kao konkretna sakralna građevina, u ovom slučaju Pećka patrijaršija.
Znači, ne mora (pa čak i ne treba) uopšte da podseća na izgled konkretne građevine u stvarnosti...

То уопште није питање:D, очигледно да је био врло раширен, већ је дилема шта је тај симбол значио како би могли данас да га опишемо.

Kolko sam ja čitao, taj simbol predstavlja skraćenicu, ne sećam se kako je u originalu a u prevodu je valjda "car careva caruje carevima".

Kolko sam ja čitao, taj simbol predstavlja skraćenicu, ne sećam se kako je u originalu a u prevodu je valjda "car careva caruje carevima".

Pa nij ebaš da je skraćenica, mada se i tako može protumačiti. bio je to pokušaj da se objasni značenje elementaa grba, buhovito objašnjenje, koje zapravo najvjerovatnije i nije tačno, ali drugog nemamo.
U nekom njemačkom grbopvniki naiđoph na ova dva graba đe se vidi da isti crtač na dva uzastopna lista isti grb prikazuje na različite načine, mislim na grb Palologa ukomponovan u veliki maršalovani grb Gonzaga.
Vincent Gonzaga

Ludvig Gonzaga

Са неке прославе у Солуну 2009. године.

parelashpapoylias.jpg

wfr9704.jpg
wfr1035a.jpg

Колико сам скапирао ова грчка бригада је укинута и замењена неким НАТО с*ањем.

gr%5Eg_ss.gif

Flag of the Third Support Brigade - Image by Marcus Schmöger, 25 March 2002

Colours: dark blue-yellow-dark blue with light blue fimbriation, light blue shield.

Description: It depicts the cross, symbol of faith, patience and martyrdom, that is defended by a shield, which also bears the cross, symbol of the power of the Byzantine emperors.
The letters "B" in the corners of the cross mean: Basileus Basileôn, Basileuôn Basileuontôn (King of kings, ruling over rulers). These elements were taken from Byzantium, because Thessaloniki was the second city of Byzantion after Constantinople.

http://www.crwflags.com/fotw/flags/gr^p02.html#3sb

http://www.army.gr/default.php?pname=EMBLIMATA_PERIGRAFH_GSS&la=1

Славене, осврнућу се само на оно с чим се не бих сложио:

нисам сигуран да сам те најбоље разумео.. у хералдици иза сваке претензије мора постојати неки легитимитет (макар измишљен), јер од легитимитета зависе и изгледи да се претензија оствари, тј. да се добије њено признање.

иначе, хералдички елементи суверена се не усвајају, него се додељују. (разлика је огромна).

начин постављања шаржи у грбовима прецизно је регулисан хералдичким правилима и хералдичким речником. тачно се зна који положај се подразумева, а који се мора у блазону посебно нагласити.

неће бити да је тако. шта је статус, него титула! тиме што се неко титулише (макар и лажно) као војвода од Нормандије и у свој грб стави њено знамење - он тиме јасно, отворено и недвосмислено истиче своје претензије на сва права, привилегије и поседе који му (или би му) по праву припадали. због таквих ствари су претенденти раније губили главу.

то је тачно. међутим, сваки грб има своје значење, тумачење и порекло. како је и зашто грб Палеолога у илирским грбовницима постао грб Србије, енигма је која још није решена до краја. једина спона је онај фамозни грб краља Вукашина, али је проблем што он још није нашао потврду у сачуваним изворима.

Формица је у праву. стављање грба Србије на груди Хабзбуршког орла, потврда је признања њиховог суверенитета над Српском Војводином.

кад се говори о знамењима српског и васељенског патријарха, не треба сметнути с ума да су они били не само духовни поглавари, него и признате световне вође (етнарси), а тако у извесном смислу и наследници и настављачи легитимитета ранијих владара бивших хришћанских држава- Србије и Ромејског Царства. то се лепо види и у знамењима које користе.

овде си у праву, карловачки митрополити свакако да нису имали претензије над свим областима некадашње Византије, него над оним што су они сматрали Србијом. међутим, немогуће је избећи питање како и зашто грб Византије у илирским грбовницима постаје грб Србије.

и то је тачно. крст са бетама/огњилима је династичко знамење Палеолога, а не симбол Царства (Комнини из Трапезунта нису га истицали). с друге стране, златни двоглави орао на црвеном јесте царско знамење- упућује на статус; и свако ко га узме за грб, јасно се декларише као претендент на његово наслеђе.

што се тиче положаја огњила/слова, дата су ти објашњења. мораћеш се вратити коју страницу па ћеш наћи.

и о томе имаш на теми Црквена хералдика.

занимљиво.. а на основу чега то тврдиш?

то је погрешно и нехришћанско тумачење, јер не бранимо ми крст, него крст брани нас.
Па ја сам очекивао право да ти кажем да се око тога позабаве пре две-три године када су стилизовали грб Србије.

то је погрешно и нехришћанско тумачење, јер не бранимо ми крст, него крст брани нас.

Hm, zavisi šta smatraš pod krstom...

Krst kao znak, znamenje kojim se osenjujemo nas brani i štiti, čuva - kao simbol naše vere u Boga i poverenja koje mu ukazujemo.

Krst časni kao konkretno drvo na kome je razapet Hristos je više puta u istoriji branjen, gubljen i odnošen kao ratni plen, da bi posle toga bio vraćan takođe silom - dakle vatrom.

I na kraju krst može da bude simbol celokupne vere i u tom smislu treba da budemo vatreni branioci Istine (Hrista) pred svetom. Da svedočimo Njegovo evanđelje i da se borimo protivu zla u svetu, eda bismo bili Božiji sapobedinici greha, smrti i satane. Duhovnim oružjem u ovom slučaju naravno - postom, molitvom i delima ljubavi. :)

Hvala Slaven.. Da interesantno je da su taj grb ubacili u grb koji su koristili Paleolozi iz Monferata, kao sto vidimo na temi Heraldika sad skoro.

Paleologi_Monferrato.gif

Te' ga :D Znaci takav je bio, samo sad tumacenje ...

на Хералдици сам већ постављао тумачење које су дали Италијани у Blasonario delle famiglie subalpine:

Paleologi - marchesi sovrani del Monferrato

paleomonferrato2.JPG

Inquartato: al 1° della casa imperiale d'Oriente (di rosso, all'aquila bicipite d'oro); al 2° partito, di Gerusalemme (d'argento alla croce potenziata d'oro, accantonata da quattro crocette dello stesso), e di Aragona-Maiorca (d'oro a cinque pali di rosso); al 3° partito, di Sassonia (fasciato di nero e d'oro, di dieci pezzi, al crancellino di verde in banda), e di Bar (d'azzurro, seminato di crocette, a due pesci barbi addossati in palo, il tutto d'oro); al 4° di Serbia o Paleologo (di rosso, alla croce, accantonata da quattro B greche dello stesso, addossate a due a due); sul tutto, di Monferrato

paleologoserbia.JPG

Partito, di Paleologo e di Serbia (che è inquartato, al 1° e 4° di rosso, all'aquila bicipite d'oro, al 2° e 3° d'argento, al leone di rosso, sul tutto di rosso, al palo d'argento [arma di Maria di Serbia, figlia di Stefan III Brankovic, moglie di Bonifacio III e marchesa reggente di Monferrato nel 1494]

paleomonferrato1.JPG

Di rosso, al palo d'argento [arma di Maria di Serbia, chiesa di San Domenico a Casale e soffitto di palazzo Marenco ad Acqui]

Виљем II/Guglielmo IX Палеолог (1486-1518) је био син Бонифација III Палеолога од Монферата и Марије Бранковић (ћерке деспота Стефана Слепог и Мајке Ангелине Комнин). он је био први маркиз од Монферата, који је у свој грб ставио двоглавог орла и крст са огњилима. остаје питање да ли је можда неко од та два знамења представљало мајчино наслеђе, тј. Србију. и ако јесте, које је.

Pa nij ebaš da je skraćenica, mada se i tako može protumačiti. bio je to pokušaj da se objasni značenje elementaa grba, buhovito objašnjenje, koje zapravo najvjerovatnije i nije tačno, ali drugog nemamo. U nekom njemačkom grbopvniki naiđoph na ova dva graba đe se vidi da isti crtač na dva uzastopna lista isti grb prikazuje na različite načine, mislim na grb Palologa ukomponovan u veliki maršalovani grb Gonzaga.

Vincent Gonzaga

Ludvig Gonzaga

то не може бити случајно. значи да су се блазони, по којима је уметник радио емблазоне, били различити. посебно је занимљиво и интригантно што овај горњи садржи огњила каква се појављују и у илирским грбовницима (насталим почетком 17. века- отприлике у исто време кад и овај немачки).

Hm, zavisi šta smatraš pod krstom...

Krst kao znak, znamenje kojim se osenjujemo nas brani i štiti, čuva - kao simbol naše vere u Boga i poverenja koje mu ukazujemo.

Krst časni kao konkretno drvo na kome je razapet Hristos je više puta u istoriji branjen, gubljen i odnošen kao ratni plen, da bi posle toga bio vraćan takođe silom - dakle vatrom.

I na kraju krst može da bude simbol celokupne vere i u tom smislu treba da budemo vatreni branioci Istine (Hrista) pred svetom. Da svedočimo Njegovo evanđelje i da se borimo protivu zla u svetu, eda bismo bili Božiji sapobedinici greha, smrti i satane. Duhovnim oružjem u ovom slučaju naravno - postom, molitvom i delima ljubavi. :)

Часни Крст (Голготски) у иконографији се не представља у облику грчког крста, него сасвим другачије. скоро су колеге на теми о вексилологији постављали неке слике са руским заставама, где се јасно види:

35297_300.jpg

Карло I Гонзага (итал. Carlo I Gonzaga)

220px-Charles_de_Gonzague.jpg

(6. мај 1580 - 22. септембар 1637)​

Carlo I Gonzaga-Nevers (1580-1637), fu duca di Nevers e Rethel, di Mantova e del Monferrato.
; ; Medaglia fusa 1617, opus anonimo. AR (g 9,9; mm 34). Scritta in greco, busto corazzato con collare alla spagnola volto a d. Rv. Scritta in greco, stemma dei Paleologhi coronato e sormontato dal monte Olimpo, tra due rami di palma. Non reperita nella bibliografia da noi consultata.
Splendida e rara fusione.

Medaglia di propaganda commissionata dal Duca per indire una crociata contro i Turchi e per ricostruire l'impero d'Oriente.

извор: http://www.coinarchives.com/w/lotvi...Lot=1445&Val=5e8b472e696ad8f8ea434bc95f8ec297

Нисам сигуран, заправо мишљење је било подељено као и хришћанство, римокатолички хришћани бране њихову догму сабљама и намећу је и другима са сабљама, и ако је то био случај у многим државама и папе их благосиљале то се не може приписати и источној половини хришћана оног времена осим у неким приликама оружаних сукоба.

Back