Ne nema proisticanja prava, postoji jedino pretenzija po bilo kom ossnovu, odnosno što ti veliš proisticanje prava.
Ne, nisi u pravu. Plemići na zapadu brojni, pogotovo ovi
falsifikovanih korijena (kakvi su zapravo i većina i zahvaljujući kojima i ima tih silnih grbovnika) uopšte ne moraju imati apsolutno nikakve
pretenzije nad nekim oblastima koje su navodno držali njihovi preci, ili čak koje drže pretendendi na navodno njihove zemlje. U pitanju je bila samo potreba za statusnom potvrdom, odnosno
proisticanje prava iz navodnih, stvarnih ili lažnih, predaka.
Da li se radi o podložnosti Carigradu kad Srbija usvaja grb Konstantinopolja za svoj istorijaski grb?
Ne, ne radi se, zato što ti ljudi po svemu sudeći nisu imali predstave da se taj grb dovodio u vezu sa Paleološkom renesansom u Romejskom carstvu. On je usvojen naime iz sasvim drugih razloga -
kao (navodni) grb Srbije.
Za vaseljenski patrijatršiju imamo dvoglavog orla i sad nekako i taj dvoglavi orao vjerovatno ima nekakve veze i sa svim tim, što opet predstavlja pretenzije. U heraldici se korišćenje nečijeg grba ne tumači ninakoji drugi način osim kao pretenzije na naslijesdstvo toga grba.
Ovo posljednje nije baš najtačnije odnosno nije tako jednostavno kao što sam već iznad i ukazao (kada je u grb Vojvodine ubačen austrougarski orao, je li to bilo
posezanje vojvođanskih Srba za cijelom Habzburškom monarhijom ili zapravo potvrda suvereniteta Habzburgovaca), ali svejedno, zašto to pominješ? Upravo u tome je i stvar; ti si naveo da je ovo hijerarhijsko posezanje za područjem Vaseljenske patrijaršije, a ja te pitam kako kada simbol nije bio njen već ga je koristila dinastija Paleologa (u različite svrhe; nije došlo do stabilizacije i razvijanja kao na Zapadu).
Pazi ako su krst i ognjila zlatna ona su Konstantinopolja i tu se nema što domišljati. Ako ja u svom grbu ubacim na crvenom (ili nekoj drugoj boji) zlatni krst i ognjila, cijelom svijetu dajem do znanja da imam na umu da zasjednem na prijesto carigradskih careva. Naravno to takođe znači automatsku objavu rata svim drugima koji imaju iste zamisli. Tako to funkcioniše.
Zašto? Zato što su ognjila zlatna?

Pa to što pišeš uopšte ne mora biti tačno; kao što sam ti već rekao, u
Ilirskim grbovnicima ocila na srpskome grbu su zlatna (mnogi zato i dan-danas smatraju ove nepravilnima i traže da se pozlate, a i tražili su u vrijeme najskorije promjene grba). Na osnovu čega bi ti sad to povezivao sa Vizantijom? Kao što sam ti već naglasio, ako sagledamo uzore - Korjenić-Neorićev rukopis Ohmućevićeva grbovnika, te djela Mavra Orbinija i Pavla Vitezovića, ne ostavlja se prostor za povezivanje toga grba sa nekakvim hipotetičkim pretenzijama nad
cijelim Carstvom Romeja, već svakako sa Srbijom. Još pogotovo nisi u pravu kada tako decidno navodiš da se
nema što domišljati tu.
U vremenu o kojem pričamo, Vizantija uopšte zapravo nije bila ni prepoznatljiva po tom grbu; koji je bio korišćen samo u završnoj eposi njenoga postojanja, paleološkoj, od poznog XIII stoljeća. Univerzalni simbol (te samim time i Konstantinopoljske arhiepiskopije) jeste
dvoglavi orao. Da li ti to isto tako smatraš da svi koji dvoglavoga orla ubacuju, ustvari imaju pretenzije da vladaju cijelom Romejskom imperijom?
Smjer ognjila sam po sebi nije od presudnog značaja. Pretedenti čak namjerno mijenjaju boju ili položaj pojedinih šarži da grb ne bude istovjetan, ali da ima jasnu aluziju. Neđe smo prije neku godinu ovdje raspravljali o položaju ognjila. Kako su ona alatka "prednja strana" je ona gdje se nalazi radna tačka, linija ili površina, alatke. Ima i tu nepreciznosti jer na primjer ako je kod dlijeta prednja strana u pravcu radne oštrice dlijeta, gdje bi bila prednja strana na primjer blanje, kojoj je radna oštrica prema dolje ukoso prema naprijed, ili smjer kretanja blanje dok je u radnom položaju?
Ma šta nije presudan; rekoh
ja sam to pitanje otvorio pa je tako bitno za samu diskusiju.

Pogotovo jer ovo što ti zapravo postavljaš je odgovor na to, a samim time bi trebalo i da pružiš neku svoju interpretaciju.
Pa izgleda da se u mnogim stvarima mi zapravo slažemo
Prije bih rekao ne razumijemo (govorimo isto, ali onaj drugi uopšte ne razumije ili između redova čita nešto svasvim drukče).
Crkva u grbu predstavlja kompleks crkava manastira Pećke patrijaršije, starog sedišta srpske crkve.
Mitropoliti u Karlovcima su se naravno oslanjali na tradiciju naše crkve u Srednjem veku, na temelju koje su crpli svoj identitet i autoritet...
Ima smisla u tome, al' da li je baš to tako? Crkva nema nikakve kupole ni zvonika; u nekim verzijama je i bez krsta.
Jeste zanimljivo pitanje zbog cega u grbu Srbije postoji varijanta slicna onoj koju su koristili u dinastiji Palaeologus
Meni ovo iskreno lici na stilizovana slova B...
Ne znam ko je sastavio tu konkretnu zastavicu, ali u pitanju je greška. Paleolozi
nisu koristili stilizovana slova
beta / vita, već mnogo vjerovatnije
ocila.
Pod zapadnim uticajem, u rimokatolika, dolazi do promjene toga simbola u slovo B, a ne obratno. To je postalo posebno popularno tj. još više popularizovano od kako je uveden termin 'Vizantija', iako to naravno nema nikakve veze a ni izvorni simbol sadržavao uopšte to slovo.