Грб и застава Србије

Slazem se,sto se tice postovanje,tradicije,mudrosti i posebno heraldike...to je drzava na koju treba da se ugledamo.No ovde mi jos ne znam jel trebalo npr uci u rat..usli smo..u II.svetski rat.V.Britanije je isto tako usla u rat,njena mudrost je pokazala da ce ona izaci iz tog rata kao pobednik,a mi smo izasli obogaljeni..ista vrsta hrabrosti,al drugacija pamet.

ако ти кажем да је кнез Павле по свему био један прави Британац, све ће ти бити јасно.

Pa nema, evo Falkland Islands, nece da pridju uz Argentinu nego da ostanu uz Englesku. Nisu ludi :D UK tako primenjuje lepo zakone i slobode ljudi u isto vreme i dobru vladavinu da sve zemlje u okviru krune jednostavno imaju dobar zivot i menadzment. Englezi su pokazali svima da bilo gde-bilo kako apsolutno nema izgovora da se ne zivi lepo.

Jer cesto cujemo da se neko zali, te nema plodna zemlja, te rude, te neki polozaj los, te ovo-te ono ... a ustvari gde god da se napravi zemlja samo pametno i dobro i moze sve da se nadoknadi i postigne. Australia veca od Evrope i jedna drzava i jedan jezik i sve u redu.

Takodje cesto se cuje da neko nipodastava kolonijalne drzave tipa da su mlade a tamo negde ima neke stare zgrade i crkve iz 12-13. veka :D Ok, al' oni za 300 godina su se organizovali i izgradili drzavu u top 3 najbolje na svetu kolko' ovi nece ni za 1000... To je ona izreka, uspesni svom narodu ostavljaju buducnost, a neuspesni proslost...

Svi ti zapadno balkanski princevi i familije kraljevske su po zapadu negde i umesto malo da forsiraju neke normalne stvari i da su nesto naucili gde zive, oni cesto dolaze u zemlje svojih titula i upravo rade suprotno ili cak ne rade nista :D Evo Karadjordjevici na primer, uhvatili se za crkvu i cetnike i neka groblja i neke uspomene od pre Hrista i ideje, umesto da nesto novo donesu, unaprede, urade ...Siguran sam da su dosta naucili od britanskog dvora.

Ok , sve to stoji privatno hobiji, odredjeni izbor crkve i fakcija kroz istoriju, al sta sa drzavom , vladom/government , organizacijom ... ?! Nije samo ova ideja i ww2 maskembal ili napolje, narod je u pitanju i kultura, dobro nesto. Mada mislim da narod na Balkanu generalno ne voli da radi nista i nisu sposobni za neke malo sire i plemenitije stvari, samo vole da se svadjaju i kradu i to je to ... Od vrha do dna na lestvici, ista prica ...

Ha uze mi riječ iz usta.

Battlecat је дао одлично запажање - Британци су у стању да створе најбољи и најуспешнији систем у свему. имају дара и искуства за то и знају како да уреде ствари. Карађорђевићи су по одгоју (а и по крвним везама) примили британске идеје и погледе на свет, од чега би ми као нација имали огромне користи. проблем је што нашој политичкој елити (криминалној и корумпираној) не одговара никакав систем, него стање у коме они могу несметано да мешетаре и профитирају, не обзирући се на државне и народне интересе. својој себичној користи они су спремни да подреде све. највећи проблем је тај што Александар нема с ким да уради посао.

E najzada da ti protivuriječim u nečemu. Ne nijesi u pravu ne važi to samo za Srbiju, to je hronično stanje cijelog Balkana već gotovo milenijum.

ако ти кажем да је кнез Павле по свему био један прави Британац, све ће ти бити јасно.

Ovim je sve rečeno:ok:

Poslednja izmena:
Slazem se,sto se tice postovanje,tradicije,mudrosti i posebno heraldike...to je drzava na koju treba da se ugledamo.No ovde mi jos ne znam jel trebalo npr uci u rat..usli smo..u II.svetski rat.V.Britanije je isto tako usla u rat,njena mudrost je pokazala da ce ona izaci iz tog rata kao pobednik,a mi smo izasli obogaljeni..ista vrsta hrabrosti,al drugacija pamet.

Mi smo i ušli u rat i obogaljeni izašli iz njega upravo da oni ne bi bili obogaljeni.

Battlecat, ко је био на Кипру могао је лако да види како су Британци једно заостало и сиромашно азијско острво уредили као успешан систем. ја сам био запањен. штета што ми нисмо били једно 100 година британска колонија, имали би сад државу.

Da, moj rodjak je ziveo tamo neko vreme radio nesto i stvarno je odlican primer. Najbolja varijatna bi bila da je bila neka kolonija na prostoru Srbije, verovatno ne bi imali ni problema sa heraldikom kao i svime ostalim...

Inace realno pogledajte na stvari i da prica zrtve uvek glupo izgleda. Srpski narod je gurnut u ratove zbog toga sto njihove vodje vole vise pare od svog posla i odgovornosti i date reci. Ako je neko kriv za sve to su srpske vodje nepromisljeni i pohlepni vecito kroz istoriju i nesposobni za siru sliku. I jesu u pravu sto ih smatrali necivilizovanima kao i narod, jer je tako i dan danas mahom.

Izadji uvece da vidis kakve spodobe setaju :D Ne znaju ljudi djubre de' da bace , kultura, ponasanje, osnovne stvari ... To je sve posledica nekih stvari necivilizacije iz proslosti, samo se nastavlja. Da se neko bavio time, osim sto su krali i ubijali se medjusobno stvari bi bile bolje sad...

Poslednja izmena:
Mi smo i ušli u rat i obogaljeni izašli iz njega upravo da oni ne bi bili obogaljeni.

Mudrost se stice vekovima,kao engleski travnjak..Nemamo mi ni prvo institucije koje rade kako treba,nemamo mudre politicare,nenamo mnogo toga.Mi se povijamo i dan danas izmedju Beca i Carigrada(mislim zapada i istoka)..ne uzimajuci najbolje od tih,mi smo testo kojem se manipulise.

Battlecat, ко је био на Кипру могао је лако да види како су Британци једно заостало и сиромашно азијско острво уредили као успешан систем. ја сам био запањен. штета што ми нисмо били једно 100 година британска колонија, имали би сад државу.
Скупа је цена за тако нешто пријатељу и никада се не бих сложио да је плаћамо.

Мада би било боље да су нас окупирали Енглези а не Турци, то стоји.

Opako istinito.

Da, moj rodjak je ziveo tamo neko vreme radio nesto i stvarno je odlican primer. Najbolja varijatna bi bila da je bila neka kolonija na prostoru Srbije, verovatno ne bi imali ni problema sa heraldikom kao i svime ostalim...

Inace realno pogledajte na stvari i da prica zrtve uvek glupo izgleda. Srpski narod je gurnut u ratove zbog toga sto njihove vodje vole vise pare od svog posla i odgovornosti i date reci. Ako je neko kriv za sve to su srpske vodje nepromisljeni i pohlepni vecito kroz istoriju i nesposobni za siru sliku. I jesu u pravu sto ih smatrali necivilizovanima kao i narod, jer je tako i dan danas mahom.

Izadji uvece da vidis kakve spodobe setaju :D Ne znaju ljudi djubre de' da bace , kultura, ponasanje, osnovne stvari ... To je sve posledica nekih stvari necivilizacije iz proslosti, samo se nastavlja. Da se neko bavio time, osim sto su krali i ubijali se medjusobno stvari bi bile bolje sad...

Auh ovo je još opakija istina, mada nebih bio toliko neraspoložen. Crna Gora je u mnogo grđem položaju pa se ipak nekako koprca.

Poslednja izmena:

Mogao je knez Pavle da bude po tvojim recima pravi Englez,sto jeste po drzanju...No medjutim tadasnja elita je pre trebala jednog Dzingiz kana.I sami Englezi su u datim trenucima krize imala i svoje Dzingiz kanove(Viljem Osvajac,Edvard I.Oliver Kromvel) i imala je u sebi drzavnike tipa Perikla i Avgusta Oktavijana.
Nemamo mi kvalitetan aparat i ljude od karaktera,stava,da isprate jednog vodju.

Opako istinito.

Auh ovo je još opakija istina, mada nebih bio toliko neraspoložen. Crna Gora je u mnogo grđem položaju pa se ipak nekako koprca.

Maksimalno raspolozeno pricam o tome veruj mi :D Objektivno, ja gde god da sretnem nepristojne ljude ( deru se kad govore, bahati, nekulturni, podli etc. etc. ) su ili sa Bliskog Istoka, ili sa Balkana ili Kantonezi ... To dosta govori. Meni je samo zao sto kulturni i dobri ljudi kojih je mozda par procenata ne mogu nista da urade od bivsih predsednika omladine, tupavih partijskih funkcionera, zaludjenih- primitivnih pratilaca, kojekakvih kiminalaca i profitera i lokalnih krimi barona i drskih ... SVIH :D LOL . Koji ne znaju bolje.

Osim toga ako izadjes na ulice, djubre, prljavstina, penju kola gde stignu, samo smota iz saobracaja i onako bupne na trotoar nema veze sto tu ima ljudi, kao parkirao se covek haha :D Upaljeni kontejneri, ljudi koji ne znaju da naprave liniju u redu nego se grupisu kao pilici, da coveka strah da ode kod doktora i mnogo, mnogo toga... Ako pogledamo, tako je bilo kroz vreme do danas i nije se promenilo nista osim datuma. Pisali su o tome jos Sremac, Popovic, Nusic... Ista prica ide dalje.

Tako da nije ni cudo sto se ovakve stvari desavaju i oko heraldike gde se ne zna sta je sta kad je sama "kultura" takva.... Ljudi prvo trebaju da nauce da razdvoje patriotizam od kriminala, to je prvi korak, jer je to jedno-isto u Srbiji, a zdravorazumski ljudi se guraju u stranu i zigosu kao neprijatelji, izdajnici, vestice, teraju sa posla, dobijaju pretnje i tako dalje :D

Nisu ludi oni sa zapada uopste sto pritiskaju Srbiju da se opameti veruj mi. Kad sam bio tinejdzer mislio sam i ja da postoji neka zavera pa neki otpor i ta prica kojom ti ispira mozak okolina dok kasnije nisam video sta je sta.

Poslednja izmena:
Maksimalno raspolozeno pricam o tome veruj mi :D Objektivno, ja gde god da sretnem nepristojne ljude ( deru se kad govore, bahati, nekulturni, podli etc. etc. ) su ili sa Bliskog Istoka, ili sa Balkana ili Kantonezi ... To dosta govori. Meni je samo zao sto kulturni i dobri ljudi kojih je mozda par procenata ne mogu nista da urade od bivsih predsednika omladine, tupavih partijskih funkcionera, zaludjenih- primitivnih pratilaca, kojekakvih kiminalaca i profitera i lokalnih krimi barona i drskih ... SVIH :D LOL . Koji ne znaju bolje.

Osim toga ako izadjes na ulice, djubre, prljavstina, penju kola gde stignu, samo smota iz saobracaja i onako bupne na trotoar nema veze sto tu ima ljudi, kao parkirao se covek haha :D Upaljeni kontejneri, ljudi koji ne znaju da naprave liniju u redu nego se grupisu kao pilici, da coveka strah da ode kod doktora i mnogo, mnogo toga... Ako pogledamo, tako je bilo kroz vreme do danas i nije se promenilo nista osim datuma. Pisali su o tome jos Sremac, Popovic, Nusic... Ista prica ide dalje.

Tako da nije ni cudo sto se ovakve stvari desavaju i oko heraldike gde se ne zna sta je sta kad je sama "kultura" takva.... Ljudi prvo trebaju da nauce da razdvoje patriotizam od kriminala, to je prvi korak, jer je to jedno-isto u Srbiji, a zdravorazumski ljudi se guraju u stranu i zigosu kao neprijatelji, izdajnici, vestice, teraju sa posla, dobijaju pretnje i tako dalje :D

Nisu ludi oni sa zapada uopste sto pritiskaju Srbiju da se opameti veruj mi. Kad sam bio tinejdzer mislio sam i ja da postoji neka zavera pa neki otpor i ta prica kojom ti ispira mozak okolina dok kasnije nisam video sta je sta.

Svakako da je tako i to nije samo specijalnost Srbije, sav balkan je takav. ako nas Evropa naćera da primjenjujemo njihove zakone pododsta će proći dok se i naučimo da ih primjenjujemo.

Последњи број Политикиног забавника објавио је чланак посвећен српском новинару и публицисти Крсти Цицварићу. У том чланку, између осталог, говори се и о једној брошури, изданој 1909. године, под насловом Плава књига о српском питању: интервјуви с највећим ауторитетима у Србији. Моју пажњу је привукао њен поднаслов - Двоглави ил' троглави орао - а коме је посвећен следећи пасус:

... Када се погледа интервју
са Стојаном Новаковићем,
наилази се на "величан-
ствен програм српске вла-
де", где је главна ставка
промена државног грба из
двоглавог у троглавог орла
...

Ако су заиста постојале такве идеје о промени државног грба, било би занимљиво сазнати одакле су дошле. :)

Иначе, када је реч о представама троглавог орла у хералдици, они су ретки и јављају се само у пар случајева. Најпознатији су можда они који су приказани у пар наврата на грбовима Светог римског царства.

Код нас је познат само један приказ троглавог орла и то је онај на фресци у Манастиру Св. Николе код Бијелог поља где је приказан на одежди Стефана Дечанског (или Стефана Лазаревића?) заједно са мноштвом двоглавих орлова. Ако се сад не варам, негде сам једном прочитао да негде постоји и апокрифни приказ грба цара Душана такође са троглавим орлом, али не могу сад да се сетим где тачно.

Englezi su svakoga ko im je bio saveznik prevarili... od Zulu plemena, preko Arapa poslije I svjetskog rata do Slobodana Miloševića... ako ti Englezi nešto daju, znaj da će ti nešto vrjednije uzeti...

Danas znamo da su njihovi agenti Mirković i Simović organizovali puč od 27.03.1941.i Englezi su zbog svog uskog interesa uvukli Srbe u rat i ogromna stradanja... ne bi me čudilo da su njihovi prsti umješani i u sarajevski atentat...

Oni su dobri samo sebi i gdje oni dođu da nekome pomažu kukala mu majka...

Последњи број Политикиног забавника објавио је чланак посвећен српском новинару и публицисти Крсти Цицварићу. У том чланку, између осталог, говори се и о једној брошури, изданој 1909. године, под насловом Плава књига о српском питању: интервјуви с највећим ауторитетима у Србији. Моју пажњу је привукао њен поднаслов - Двоглави ил' троглави орао - а коме је посвећен следећи пасус:

са Стојаном Новаковићем,
наилази се на "величан-
промена државног грба из
...

Ако су заиста постојале такве идеје о промени државног грба, било би занимљиво сазнати одакле су дошле. :)

Иначе, када је реч о представама троглавог орла у хералдици, они су ретки и јављају се само у пар случајева. Најпознатији су можда они који су приказани у пар наврата на грбовима Светог римског царства.

Код нас је познат само један приказ троглавог орла и то је онај на фресци у Манастиру Св. Николе код Бијелог поља где је приказан на одежди Стефана Дечанског (или Стефана Лазаревића?) заједно са мноштвом двоглавих орлова. Ако се сад не варам, негде сам једном прочитао да негде постоји и апокрифни приказ грба цара Душана такође са троглавим орлом, али не могу сад да се сетим где тачно.
И двоглави и троглави орао би требало да потичу од четвороглавог орла али када се гледа из профила остају само две главе једна за Бога друга за владара.Шта би представљала трећа глава?

troglaviorao1.jpg

Према домаћим изворима нема сумње да је мотив двоглавог орла у Србији преузет из византијске амблематске традиције, као и мотив крста са оцилима између кракова и то на три различита начина:

1. Добијањем титула од Византијског царства (још је Стефан Првовенчани од византијског цара добио титулу севастократора, а и Стефана Немању је на место великог жупана поставио византијски цар)
  2. Браковима српских владара са византијским принцезама (вероватно је и велика жупаница Ана, жена Стефана Немање била грчког, царског порекла, а и Стефан Првовенчани био је ожењен Јевдокијом, ћерком византијског цара Алексија III Анђела)
  3. Проглашењем царства (Србија је, за разлику од Русије, то учинила самоиницијативно још за живота Византије, крунисањем Стефана Душана за цара Грка и Срба 1346.)

са Стојаном Новаковићем,
наилази се на "величан-
промена државног грба из
...

Čini mi se da su i Rusi neđe imali troglavog orla

Englezi su svakoga ko im je bio saveznik prevarili... od Zulu plemena, preko Arapa poslije I svjetskog rata do Slobodana Miloševića... ako ti Englezi nešto daju, znaj da će ti nešto vrjednije uzeti...

Danas znamo da su njihovi agenti Mirković i Simović organizovali puč od 27.03.1941.i Englezi su zbog svog uskog interesa uvukli Srbe u rat i ogromna stradanja... ne bi me čudilo da su njihovi prsti umješani i u sarajevski atentat...

Izvini, ali Srbe su uvukli u rat oni koji su uzeli pare to da urade... A da Srbi ponude njima pare da udju, da vis' kako bi uradili protiv svog interesa nesto, malo sutra. Svi ostali pomenuti su vec bili sulavi i u nekom sukobu, ovi to samo znaju elegantno da iskoriste. To je sve.

Ali te price i plasiraju takvi i ljudima ispiraju mozak. Oce' da kradu, oce' da uzimaju pare i bogate se i sami sebi sruse sve pa im posle neko drugi kriv. Zavera ljudi, zavera kao !!! :D Jeste jedina zavera koju ja vidim je da je Beograd super centralizovan od knezevine, preko kraljevine i komunista, do Milosevica i sve ostale uvek gurne u sukob zbog svojih kriminalaca koji profitiraju i posle izigravaju zrtve.

Zato mislim da bi monarhija bila dobra, ali ne ni blizu onakva kakva je bila pre. Jer je to bila neka umobolna tvorevina i Nemci su u pravnom smislu nacinili uslugu sto su je rasturili. Mada vidim da Karadjordjevici i nemaju neku nameru da menjaju sistem, a tek ove organizacije sto ih podrzavaju, kad sam video sta se radi i ko tu ide samo sam se nasmejao :D

Znaci sve oni korumpirani sto prosli kroz sve moguce partije i funkcije se ugurali na pozicije i ubacili svoje sinove i cerke u neke predsednike omladine i kako se vec zovu u nadi da ce da posisaju neke potencijalne fondove mozda. Sa druge strane znam coveka koji je dobar i castan covek koji kad je dao primedbu na to dobio je filozofiranje i da to tako treba i nije i ovako-onako, sve osim zdravog razuma i postenog rada.

Што, Кипар је боље прошао у погледу очувања територијалне целовитости?

троглави, четвороглави орао и сл. није хералдика, него фантазирање. може неко у свој грб да стави и Лернејску хидру, али то више није орао.

хвала богу да је размишљање остало само машта, а грб Србије сачуван какав јесте.

Poslednja izmena:
059_resize.jpg

Крајње конфузно...

Не знам шта представља грб у доњем десном куту. :think:
Херцеговину или Босну?

Лично мислим да је Босна, али не схватам зашто није приказан грб Барање и Срема...

Na prvoj četvrti je grb Srpskog Vojvodstva na brugoj Slavonije, na trećoj Dalmaqcije i na četrvrtoj Bosne. To su zemlje na čijim se teritorijama nalazila Vojna Krajina.

Тај други је граничар Хусар.;)

E stvarno su prespavali taj deo istorije. Ako necim imaju da obogate srpsku istoriju to bi bili husari, ali vidim da ih niko i ne pominje :D Makar pocasno da se formiraju neke formacije u vojsci kao husarske jedinice kao sto ima skoro svaka zemlja Evrope. Nego to, ko ce da se bavi time... TO je za ozbiljne drzave. :D

Poslednja izmena:

Kakve ovo veze ima sa temom grba i zastave Srbije?

Uzgred,Simovic je par dana nakon puca nudio Njemcima daleko povoljniji ugovor,nego sto su ga oboreni prethodnici sa Njmecima u Becu potpisali!

Poslednja izmena od moderatora:
E stvarno su prespavali taj deo istorije. Ako necim imaju da obogate srpsku istoriju to bi bili husari, ali vidim da ih niko i ne pominje :D Makar pocasno da se formiraju neke formacije u vojsci kao husarske jedinice kao sto ima skoro svaka zemlja Evrope. Nego to, ko ce da se bavi time... TO je za ozbiljne drzave. :D

тако је!

што се тиче овог несрећног ''грба'' Културне заједнице Крајине, обрати пажњу како су круну уклонили, а задржали краљевски павиљон (плашт).. мада му недостаје доњи део (поцепао се :lol:). спрдња.

тако је!

што се тиче овог несрећног ''грба'' Културне заједнице Крајине, обрати пажњу како су круну уклонили, а задржали краљевски павиљон (плашт).. мада му недостаје доњи део (поцепао се :lol:). спрдња.

Kao posle neke apokalipse pa onako sve polu- pocepano stoji, na to lici ... :D Ja ne znam sta ovi ljudi zamisljaju ...

Back