Грб и застава Србије

Srbi su Srbi - vole bikove :)
Evo kad je rec o volu ili turu, u centru ukrajinskih Bojka je takodje na grbu tur-naravno zbog imena samog mesta Turka(tj Turija po nasem)
http://en.wikipedia.org/wiki/Turka,_Ukraine
A ovo mi je bilo najsmesnije:The name Turka originates from Ukrainian word, тур (English: тur, meaning aurochs or urus (Latin: Bos primigenius), the ancestor of domestic cattle — a type of huge wild cattle which inhabited in the surrounding forests (it survived in Europe until 1627). Origin of name in no way is linked to the Turks......e sad ako je i reka Bosna dobila ime ustvari po turu(bosu,volu),onda bi ipak mogla da se uspostavi veza Bosanci-Turci i to jos primigenius:):):)

Taj bik ima otprilike veze sa Bukovinom
Wappen_Herzogtum_Bukowina.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Bukovina

Ne, sta sam hteo da kazem je da poticu od razlicitih plemena. Uopste nije isti narod. Jednostavno je ime nekako ostalo, dal od jednih ili drugih. To se vidi i po DNA rezultatima i istrazivanjima... :D

Pa kako mogu da imaju iste DNA rezultate kada su se severni mešali sa germanima a južni sa ilirima, dačanima, avarima, helenima ... ??? Jasno je da smo istog korena, ali jasno je i da smo se različito mešali.
Ista stvar je i kod finaca i madjara. Danas se razlikuju, ali nekada nisu, ali su sačuvali ugrofinski identitet.

Pa kako mogu da imaju iste DNA rezultate kada su se severni mešali sa germanima a južni sa ilirima, dačanima, avarima, helenima ... ??? Jasno je da smo istog korena, ali jasno je i da smo se različito mešali.
Ista stvar je i kod finaca i madjara. Danas se razlikuju, ali nekada nisu, ali su sačuvali ugrofinski identitet.

Ne to se prenosi samo sa oca na sina. Nema veze ko koga jahao kad :D Tako i da pre 40K godina imali istog potomka , to se vidi sad. A ovi medjusobno nemaju, vec su vecinski iz razlicitih populacija i plemena sa istim imenom nekako.

рекао бих да изнад овог грба десно, где је на сребрном штиту представљен црни пропети бик пише - Das Кonigreich Razya (Краљевина Рашка). испод њега је грб Краљевине Влашке- Das Кonigreich Calocorum (уместо Walochorum), у левом углу Das Кonigreich Sparrtenison (и у тексту из заглавља стоји Spartten)- при чему се вероватно мисли на Морејску Деспотовину (Мореја је у непосредној близини Спарте). поред њега десно стоји Das Herztum zo Athen in Griechenn- Атинско Војводство у Грчкој. горе лево стоји Das Kaisserdom Constantynopell- Константинопољско Царство, горе десно Das Kaisserdom Shiltach (?!), испод њега Das Reych Pyssanorum (Byzantorum ?).

ето, нешто смо растумачили, а нешто је остало и даље загонетка :)

Nešto sam razmišljao, jel ima nekih šansi da ovaj crveni sa kosom belom prugom što stoji levo od bosanskog
ima veze sa onim tvrtkovim grbom što ste prepravili?

51991624.jpg

Poslednja izmena:
Nešto sam razmišljao, jel ima nekih šansi da ovaj crveni sa kosom belom prugom što stoji levo od bosanskog
ima veze sa onim tvrtkovim grbom što ste prepravili?

Pogledajte prilog 257657

Наравно да има, плава боја као позадина је завршила у грбу Котроманића у илирским грбовницима јер су се ослањали на печате и рељефе па се тинктура изгубила, иначе све су прилике да је била црвена.
Мада је тинктура код Анжујаца исто плава али питање је и одакле њима.

Mene ova životinja neodoljivo podseća na vepra. Skinuo sam rogove. Pogledaj tu njušku, oči, uši, šape... ??? :eek:

Pogledajte prilog 257754

Vepra karakterišu i kljove koje se neprirodno ističu (na gornjem primjeru imaš i veprovu glavu za Syrifis???) i zdepasto tijelo kratkih nogu, nemožeš bika nikako pretvoriti u vepra ali i jednog i drugog možeš u kobasicu i tad budu zaista odlični mada se i tad razlikuju.

Poslednja izmena:
Vepra karakterišu i kljove koje se neprirodno ističu (na gornjem primjeru imaš i veprovu glavu za Syrifis???) i zdepasto tijelo kratkih nogu, nemožeš bika nikako pretvoriti u vepra ali i jednog i drugog možeš u kobasicu i tad budu zaista odlični mada se i tad razlikuju.

U pravu si, nego baš je čudno nacrtan taj bik, mislim ta njuška i oči:hahaha: U našem redu u grbovniku ceo jelovnik svinjetina, živina, goveda :super:

Јао кад смо ту око румунских грбова, данас сам на РТВ2 видео на моменат, у емисији на румунском, неки грб са румунским орлом(онај златни), а на уметнутом штиту у два кантона вепрова глава прободена стрелом, златна на плавом а у друга два кантона нешто златно на црвеном.

Зна ли неко о каквом се грбу ради?

Јао кад смо ту око румунских грбова, данас сам на РТВ2 видео на моменат, у емисији на румунском, неки грб са румунским орлом(онај златни), а на уметнутом штиту у два кантона вепрова глава прободена стрелом, златна на плавом а у друга два кантона нешто златно на црвеном.

Зна ли неко о каквом се грбу ради?

Која случајност, исти моменат сам ухватио и ја. :D Ево сад управо покушавам да одгонетнем шта је... изгледа се ради о грбу румунске националне мањине у Србији. Први и четврти кантон је чини ми се била црна вепрова глава прободена срелом, као у Жефаровићевој Стематографији, али на плавом; а други и трећи кантон испуњава златни лав са замахнутом сабљом на црвеном.

Back