Грб и застава Србије

Poslije 1918 tokom ožićnog ustanka, raspuštene bande tokom II Svjetskog rata i savremeni zahtijevi SNP-a, Nove, Srpske liste i ostalih što sve vodi cijepanju nacionalnog bića Crnogoraca obezbijeđujući izvjesnost neke nove klanice za tuđe interese.

после 1918. државна застава више није била црвено-плаво-бела тробојка, него плаво-бело-црвена (застава Краљевине СХС и касније Југославије). зато, ако су чињени неки злочини у Црној Гори, они никако нису под заставом коју си ти навео. тим пре што су и злочини у Другом светском рату чињени под плаво-бело-црвеном заставом (са петокраком и без ње), а црвено-плаво-белу су истицали само присталице НД Црне Горе (Дрљевић и остали).

Uf, što me naFaliste... :D :D :D :D

Evo postavih i na zastavu ovaj izmenjen grb... izmenio sam glave, oči, kljunove, krila, pera na nogama...

zastava-srbije-by-koska--1.jpg

Naravno, Grujićevo rešenje je bolje, ja ovo čisto onako da vidim kako bi izgledalo drugačije... :D

U to ime, evo još jedne verzije... :D

grb-srbije-by-koska-ver2-1.jpg

Poslednja izmena:
- избрисано -

A ti si sveštenik ? Ja sam se skoro obrukao kod jednog :D Bilo jutro i nisam znao da će da dodje i da treba uopšte da dodje pop ujutru ... I oko 11 am lupe vrata , valjda mu se omakla ili šta i udare onako, a ja pošto mi tu žive rodjaci u komšiluku i često neko ulazi i izlazi mislio sam da brat ili sestra i tako i viknem iz kreveta : " Ne lupaj bre, budalo !!! " :D Pošto me probudilo onako odjednom a kasno sam lego'. I posle sidjem i vidim stoji ono voda i bosiljak i krst etc. I skontam da bio pop :D LOL

Nego nije mi jasno nešto ... Jel je grb Srbije napravljen po uzoru na grb Karadjordjevića ili obratno ?

Сложено питање... Карађорђевићи су у више наврата мењали емблазон свог грба. Најједноставнији одговор би био да су свој уредили према државном грбу (иако је усвојен за време Обреновића).

Карађорђевићи једно време нису имали двоглавог орла...

после 1918. државна застава више није била црвено-плаво-бела тробојка, него плаво-бело-црвена (застава Краљевине СХС и касније Југославије). зато, ако су чињени неки злочини у Црној Гори, они никако нису под заставом коју си ти навео. тим пре што су и злочини у Другом светском рату чињени под плаво-бело-црвеном заставом (са петокраком и без ње), а црвено-плаво-белу су истицали само присталице НД Црне Горе (Дрљевић и остали).

Ovo si u pravu :)

Znači opšta zbrka oko grbova , ko kome šta znači i ko je kakav uzeo od koga i za šta :D Pa u suštini je to i dobro, jer realno predstavlja sliku Srbije da jaše lud zbunjenog i baš lepo opisuje stanje. Ako heraldika hvata i interpretira simboliku to je ovde u punom sjaju :D

нема збрке. Краљ чини што му воља- он је врховни хералдички ауторитет. у том смислу, може да промени грб кад год пожели.

.....​
14. јун 2012. 20:56

Србија још без новог грба

Ни после годину дана Србија није вратила државне симболе из 1882. године. Министар културе трећи пут шаље исти допис без одговора

dru-novi-i-stari-grb.jpg

Лево: нови грб, десно: стари грб Србије​

ПРОШЛО је тачно годину дана откако је Влада Србије формирала Комисију која је требало да утврди графички еталон новог грба Србије. То се није догодило и наша земља је, вероватно, једина у свету која има два грба! Да зло буде веће, нико, па ни министар културе Предраг Марковић, који је на челу Комисије, нема ни најблажу представу када ће Србија знати који грб носи на грудима.

Још прошлог маја у Влади су најавили да ће до краја лета бити завршена израда шаблона, који ће бити веран старом грбу из 1882. Године. Иницијативу за враћање тог знамења покренули су, у сарадњи са нашим листом, министарства правде, полиције и војске.

Цветковићев кабинет је одмах формирао Комисију на челу с Марковићем. Ко су остали чланови Комисије нисмо успели да сазнамо, ау Влади су нам само незванично потврдили да ово тело има само три члана које је изабрао министар културе

ДВОГОДИШЊИ ЗАМЕШАТЕЉСТВО КРАЛОВ ГРБ, урађен на захтев краља Милана 1882. године, измењен је 11. новембра 2010. После усвајања, несугласице око његовог изгледа трајале су неколико месеци, а почеле су када је министар полиције Ивица Дачић изјавио да би замена тек израђених 800.000 регистарских таблица коштала државу 4,5 милиона евра. Тако су три министарства покренула иницијативу, коју је Влада прихватила, да се врати Кралово грб, и од тада су и тај и нови грб у функцији.

На питање докле је Комисија стигла с радом, зашто јој је толико времена потребно и да ли ће нови грб сачекати и нову владу, из кабинета министра Марковића стигао нам је одговор:

"Влада је одредила министра Предрага Марковића да формира Комисију која ће усагласити графички стандард државних симбола, уважавајући чињеницу да су постојећи државни симболи враћени препоруком Народне скупштине 17. августа 2004. На његов предлог и његовим потписом. По завршеном послу, министар ће, као и до сада, о резултатима обавестити Владу, па јавност. У међувремену, као што јавност зна, и као што је могуће проверити на сајту Генералног секретаријата Владе, у употреби су оба графичка стандарда. "

С обзиром на то да је то трећи, апсолутно идентични допис који нам је послат из министровог кабинета у последњих годину дана, обратили смо се и министру лично. Одговор је гласио:

- Сваки пут када ме питате колико је два и два, ја ћу вам рећи четири!

Покушали смо и у Влади да добијемо одговор на питање шта је с грбом, али, како су нам рекли, и за њих је то енигма. Док се министар љути, све институције наставиће да пришивају два грба. И бруку.

извор: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:384252-Srbija-jos-bez-novog-grba

Ne , ne oko menjanja :D Nego oko grba Karadjordjevića, Obrenovića i grba Srbije ... Pa kao koje je po čemu napravljeno. :D

Ni Karađorđevići ni Obrenovići nijesu imali svoj porodični grb dok nijesu postali vladari Srbije. Zanči tek kad postaju vladari preuziumaju grb zemlje kojom vladaju. Tako je i Karađorđevićima kasnije nastankom Jugoslavije grb posrtao grb Jugoslavije u kojem je pored grba Srbije biio ukomponovan grb Hrvatske i Slovenije (celjskih kneževa ili tako nekako). kako nema Jugoslavije grb Karađorđevića je ponovo promjenjen jer su preijetolonaslijednici Srbije a prijestola se nijesu odrekli.

Ni Karađorđevići ni Obrenovići nijesu imali svoj porodični grb dok nijesu postali vladari Srbije. Zanči tek kad postaju vladari preuziumaju grb zemlje kojom vladaju. Tako je i Karađorđevićima kasnije nastankom Jugoslavije grb posrtao grb Jugoslavije u kojem je pored grba Srbije biio ukomponovan grb Hrvatske i Slovenije (celjskih kneževa ili tako nekako). kako nema Jugoslavije grb Karađorđevića je ponovo promjenjen jer su preijetolonaslijednici Srbije a prijestola se nijesu odrekli.

то што више нема Југославије, не утиче на права Карађорђевића да владају земљама које су некад биле у њеним границама, па према томе да и те земље прикажу у свом грбу.

то што више нема Југославије, не утиче на права Карађорђевића да владају земљама које су некад биле у њеним границама, па према томе да и те земље прикажу у свом грбу.

Naravno nijesu se oni odrekli ni priojestola Jugoslavije i zadnji su klraljevi Slovenije sa Hrvatskom neznam jer su oni proglasili Tvrtka II iz kuće Savoja koji se takođe nijesu odrekli hrvatskog prijestola a sami karađorđevići su na najnovijim verzijama svojih grbova istakli samo grb Srbije.

Znači logički bi ovaj grb jedino imao smisla da je Srbija ustavna monarhija ?

Pa i ne baš. Zapravo to jeste grb Srbiije bez obzira bila ona monarhija ili ne (za monarhiju idu drugačiji dodqatci dok za republiku ide drugačiji a i ne moraju mogu oba biti ista. Radi se o grbu države Srbije i svaki novi suveren bi imao isti grb jer se on odnosi na zemlju i koristi ga onaj koji njome vlada. Jednako kao na grbovima drugih balkanskih monarhija koji su došli iz kuće Saks Koburg Gota ili tako nekako (ne umujem pogoditi sva slova u njemačkim imenima da me ubiješ) koji su na grb države kojom vladaju stavljali svoj porodični grb. U suštini značenje grba i jeste u vlasništvu nad posjedom tako dfa grb predstavlkja posjed a ako se posjed iztgubi gubi se i grb poji postaje grb novog vlasnika, tako makar Englezi tumače te satvari.

Да ли неко може да цитира или постави скенирани текст о превилима у хералдици, али на део који пише о изгледу орла, пошто ме интересује део који помиње оно перце на глави?

Унапред захвалан на одговору

Ne umijem ti reći u kojoj sma knjizi to našao ali postoje heraldički rječnici na mreži i čini mi se da i oni to objašnjavaju. Neznam tačno od kojeg vijeka je to ustaljeno valjad XV ili XVI, da bi se razlikovali orlovi od sokola, postao je običak da se orao predstavlja nakostriješenog perja na glavi i vratu. Prije toga su orao i soko bili jednako predstavljani. U početku u stavu displej (to je onio raširenih krila ispruženih nohu i repa ka o na grbu Srbije na primjer) orao je imao glavu okrenutu u desnu (heraldičku) stranu podignutu prema gore zatvorenog kljuna. Od XIII vijeka se počinje prikazivarti spuštene glave (pogleda usmjerenog u desno) otvorenog kljuna i isplaženog jezika. Soko takođe ima zatvoreni kljun mada često vidim da je otvorenog kljuna kao kod orla. Valja je zbog toga uvedeno da se nakostriješi prje na glavi orla.

Poslednja izmena:

Back