Грб и застава Србије

Kako se razlikuje državna i narodna zastava ? Ja sam gledao za Australiju isto na primer i oni imaju samo nacionalnu i zastave država koje čine Australiju. Nemaju više državnih zastava i odvojeno civilno od ostalih...

Razlika između državne i civilne zastve je (u najvećem broju država) ta što je na državnoj zastavi apliciran grb, a na civilnoj nije - državne zastave se ističu na državnim zdanjima, a civilne su predviđene da ih mogu koristiti građani. Jedna od ove dvije zastave je i nacionalna zastava (ona koja predstavlja zemlju u inostranstvu - vijori se ispred UN, na stranim ambasadama, koristi se u međunarodnim sportskim i drugim takmičenjima itd.). Recomo nacionalna zastava SR Njemačke je njena civilna zastava (koja je i opciona državna zastava), dok je nacionalna zastava Argentine njena državna zastava.
Najvećem broju država su nacionalna, državna i civilna zastava identične. Ali ne i svima - pročitaj ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/State_flag

Poslednja izmena:
Државна и народна ;-) ФАНТАСТИЧНЕ!!! Србија и српски народ имају прелијепе државне симболе.

Flag_of_Serbia.png

Civil_Flag_of_Serbia.svg

Poslednja izmena:
Naravno Vijesti kao po običaju lažu. Lukšić je ponudio nacionalnu zastavu spske manjine stim da se riješi podustavnim aktima što znači da ustav stoji kakav jeste, a i inače za promjene identitetskih članova ustava je potreban referendum i 2/3 većina.

Ne lažu ovog puta Vijesti. Lukšić je ponudio da ova trobojka sa zlatnim porubom i grbom po sredini bude zastava Predsjednika Crne Gore (predsjednička zastava).

Орао на грбу Црне Горе и јесте изворно био бео, до промене је дошло 2004. године.

Иначе, питање државне, народне и ратне заставе Црне Горе је веома сложено... у суштини данашња застава је урађена у духу хералдичког стега (ако изузмемо пропорције) и ти су се елементи измењених боја раније користили као ратна застава.

Razlika između državne i civilne zastve je (u najvećem broju država) ta što je na državnoj zastavi apliciran grb, a na civilnoj nije - državne zastave se ističu na državnim zdanjima, a civilne su predviđene da ih mogu koristiti građani. Jedna od ove dvije zastave je i nacionalna zastava (ona koja predstavlja zemlju u inostranstvu - vijori se ispred UN, na stranim ambasadama, koristi se u međunarodnim sportskim i drugim takmičenjima itd.). Recomo nacionalna zastava SR Njemačke je njena civilna zastava (koja je i opciona državna zastava), dok je nacionalna zastava Argentine njena državna zastava.
Najvećem broju država su nacionalna, državna i civilna zastava identične. Ali ne i svima - pročitaj ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/State_flag

Da sad kapiram , hvala :D

Ne lažu ovog puta Vijesti. Lukšić je ponudio da ova trobojka sa zlatnim porubom i grbom po sredini bude zastava Predsjednika Crne Gore (predsjednička zastava).

Da tačno, čuh na vijesti. Neznam što mu bi. To nimlo ne valja. sad je okrenuo protiv sbe suvereniste. Srah me da ovo ne izrodi nekontrolisane reakcije. Sa ucjenama je loša trgovina i vazada se razbije o glavu.

Potpuno se slažem s tobom. Nije problem uvesti nacionalne zastave, naravno da se sve sredi po zakonu čak i po primjeru Srbije, problem je u namjeri da se jedinom nacionalnom zstavom u Crnoj Gori proglasi nacionalna zastava Srba. Nažalost znamo kakao je prošao jedan raniji slučaj.

Nego nijesam razumio što će civilne (nacionalne, narode) zastave ispred državnih institucija? Ispred državnih institucija se koriste državne zastave (najčešće jednake civilnim s tim da je postavljen i grb), a civilne (narodne, nacionalne) koriste građani kako bi iskazali svoja nacionalna i patriotska osjećanja. To znači da narod možeisticati ili mahati zastavama (barjačiti kako se kaže) u bilo kojim slučajevima i u danima nacionalnih i državnih praznika ili na utakmicama ili svadbama na partijskim konvencijama i u svim drugim zgodnim prilikama. Civilne zastave se ne smiju koristiti kao državne zastave,jednako kao što se ne smiju isticati državne zastave drugih zemalja osim u tačno propisanimprilikama na tačno propisan način.

Državna zastava je simbol države i nije mi jasno po kom osnovi može bilo ko iz neke države isticati državnu zastavu druge države na svojoj teritoriji ukoliko nije propisano zakonom koji se ne bi smio razlkovati od međunarodnih običaja.

народне/цивилне заставе нису истакнуте за зградама државних институција, него општина- које као јединице локалне/народне самоуправе нису у надлежности владе. имају сопствене органе, имовину и приходе. легитимитет не црпе од државе (нису постављени/именовани), него од непосредних (локалних) избора. иначе, у многим европским земљама право гласа на тим изборима имају сви резиденти (не морају бити и држављани). зато се на општинска и градска здања истичу народне заставе, па и заставе националних мањина (што не видим као проблем, напротив). зато би било сасвим у духу европских вредности да се на општинама у ЦГ где српска мањина живи у значајном постотку вије и српска народна застава. зашто би то некоме сметало?
што се тиче Србије, проблем је што неке мањине немају народне заставе, па се прећутно толерише употреба државних (као на југу Србије и Војводини) док те мањине саме (преко својих нац. већа) не утврде сопствена обележја.

Poslednja izmena:
E, tek mi je sad sve jasno. Hvala! :)

Pa da, ja pominjem izbore za narodne poslanike od strane naroda kao razlog za isticanje narodne zastave, a zaboravio u trenutku da se isto tako biraju gradski i opštinski odbornici. :)

Ipak, ja sam za to da se ispred organa lokalnih institucija istakne i državna zastava...

No, stvarno nisam znao da oni koji nisu državljani određene države negde mogu da učestvuju na lok.izborima u toj državi ako žive na području te lok.jedinice vlasti...

E, tek mi je sad sve jasno. Hvala! :)

Pa da, ja pominjem izbore za narodne poslanike od strane naroda kao razlog za isticanje narodne zastave, a zaboravio u trenutku da se isto tako biraju gradski i opštinski odbornici. :)

Ipak, ja sam za to da se ispred organa lokalnih institucija istakne i državna zastava...

No, stvarno nisam znao da oni koji nisu državljani određene države negde mogu da učestvuju na lok.izborima u toj državi ako žive na području te lok.jedinice vlasti...

ne mogu, samo drzavljani sa prebivalistem u toj jedinici lok samouprave mogu da glasaju

народне/цивилне заставе нису истакнуте за зградама државних институција, него општина- које као јединице локалне/народне самоуправе нису у надлежности владе. имају сопствене органе, имовину и приходе. легитимитет не црпе од државе (нису постављени/именовани), него од непосредних (локалних) избора. иначе, у многим европским земљама право гласа на тим изборима имају сви резиденти (не морају бити и држављани). зато се на општинска и градска здања истичу народне заставе, па и заставе националних мањина (што не видим као проблем, напротив). зато би било сасвим у духу европских вредности да се на општинама у ЦГ где српска мањина живи у значајном постотку вије и српска народна застава. зашто би то некоме сметало?
што се тиче Србије, проблем је што неке мањине немају народне заставе, па се прећутно толерише употреба државних (као на југу Србије и Војводини) док те мањине саме (преко својих нац. већа) не утврде сопствена обележја.

Da jasno :)

Razumeo sam ja da je on rekao "u nekim", ali sam shvatio da ti hoćeš da kažeš da je to netačno kada si napisao da to ne može... :)

Ako ne znaš da negde može, ćuti... ;)

Pa nisam ja rekao da ne može , već ovaj gore :D Čim je u nekim onda ti sve jedno dal veruješ ili ne, mogao si da postaviš pitanje u kojim , a ne kome da veruješ :D Pogrešno formulisana namera :D

Orao i jeste bio bieli i okvir takođe a ostalo nije u Crnoj Gori ima vrlo neprijatne asocijacije na Prvi i Drugu Svjetski Rat.

Ово јесте ван теме али нисам најбоље разумео... шта буди непријатне асоцијације? Сребрни орао, лав или нешто треће?

Знам да су Италијани подржали квислиншку црвену заставу са орлом као знамен Црне Горе...

Back