Грб и застава Србије

Tako je i kod ove nove stilizacije. Najveći uticaj na to kako će na kraju izgledati nije bila neka stilizacija iz doba Kraljevine Srbije, nego neki predlozi za grb Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

задржао бих се само на овој констатацији.
треба имати у виду да је период између два светска рата такође део нашег културног и историјског (а и хералдичког) наслеђа. било би прилично неодговорно одрећи се тог дела наше прошлости, посебно имајући у виду шта је све тад створено у уметности, култури, па и хералдици. уосталом, у хералдику Краљевине Југославије Хрвати су унели само шаховницу- која се није (нити је могла) мењала већ 500 година, нити ту постоји простор за неки будући уметнички развој. што се тиче Словенаца, они нису унели ни толико, јер није ни постојао грб Словеније. дакле, хералдика међуратног периода је искључиво српско наслеђе.

задржао бих се само на овој констатацији.
треба имати у виду да је период између два светска рата такође део нашег културног и историјског (а и хералдичког) наслеђа. било би прилично неодговорно одрећи се тог дела наше прошлости, посебно имајући у виду шта је све тад створено у уметности, култури, па и хералдици. уосталом, у хералдику Краљевине Југославије Хрвати су унели само шаховницу- која се није (нити је могла) мењала већ 500 година, нити ту постоји простор за неки будући уметнички развој. што се тиче Словенаца, они нису унели ни толико, јер није ни постојао грб Словеније. дакле, хералдика међуратног периода је искључиво српско наслеђе.

Sve što se razvijalo u tom periodu, pa i heraldika, je deo zajedničkog nasleđa svih naroda koji su činili tu državu. Ne zaboravi da je kralj Aleksandar bežao od srpstva k'o oparen, pokušavajući da uguši svaki oblik nacionalne svesti kod Srba, Hrvata, Slovenaca i ostalih naroda. On je gurao neku svoju priču o "integralnom jugoslovenstvu". Stavila sam ovde znake navoda zato što se baš tako zvala njegova ideologija.

Meni se lično dopada Grujićeva stilizacija, ali uzdignuti pogled orla nije nešto što se često viđa kod stilizacija iz doba Kraljevine Srbije, a vidi se mnogo češće u stilizacijama iz doba Kraljevine Jugoslavije, naročito posle promene imena države 1929.

Mislim da je Grujićeva stilizacija kraljevskog grba pun pogodak. To je prava srpska stilizacija u svakom smislu. Dobra je i ova stilizacija koju je nacrtao za državu, ali bih ipak tu spustila pogled orla, jer mislim da to menja celu stvar.

Mislim da ljudi mogu da koriste obe stilizacije, i onu iz 2004., i ovu iz 2010., nema tu razloga za svađu i teške reči, ali bih ipak više volela da dominira ova nova stilizacija, jer je uradio naš čovek, s' tim što bih ipak spustila pogled orla, da bude kao na kraljevskom grbu.

Sve što se razvijalo u tom periodu, pa i heraldika, je deo zajedničkog nasleđa svih naroda koji su činili tu državu

па први би се Хрвати и Словенци (а о новим Бошњацима да не причам :lol:) успротивили овом што си рекла. кад дође до развода брака, свако добија оно што је у тај брак унео. веруј ми, немају остали народи никаве претензије према међуратним орловима и огњилима ;) знају они шта је њихово.

па први би се Хрвати и Словенци (а о новим Бошњацима да не причам :lol:) успротивили овом што си рекла. кад дође до развода брака, свако добија оно што је у тај брак унео. веруј ми, немају остали народи никаве претензије према међуратним орловима и огњилима ;) знају они шта је њихово.

To ne sumnjam. Ne verujem da će se mnogi Hrvati ovde javiti sa pričom da hoće svog orla hazad.:zcepanje:

Све је лепи кич, зато милом Богу неће бити приступачно. Укинуто је оригинално гесло и установљено је када и ко је укинуо. На томе је требало радити а не уљепшавати за око. Значи да су унијати опет успели. Можемо сада очекивати повратак монархије али и признање Папе. Са таквим резултатом би се могао сложити.

Pozdrav svima!

Ja sam nova ovde, ali sam od ranije pratila ove i još neke interesantne teme u vezi istorije, umetnosti, heraldike.

Imam jednu drugaricu koja povremeno nešto radi tamo u dvoru, pa sam od nje dobila nacrt novog grba Karađorđevića.

Rekla mi je da ga ne širim mnogo, ali vidim da ga je neko već pustio, pa računam da bi bilo uredu da svi vide kako izgleda u punoj veličini.

dvorski_grb.jpg

Ljudi moji, sda kad vidim u velikoj rezoluciji sa vjernim bojama, ovo je fantastičan rad, pravi vatromet. Grb je bezprijekoran a vidim dase gospodin Lubodrag poigrao sa sijenkama do mjere da sugeriše prostornost ali potpuno nenametljivo. Izvanredno. Kruna je bzprijekorna po elementima koje sadrži, uz refleksije i odgovarajuće boje za drago kamenje sve je uravnoteženo u dostojanstvu i mali nestašni dodatak gospodina Grujića, koji uvijek izazove osmijeh otkrivanja prikrivenog, je teško uočljiva ocilolika šara na centralnom luku između dragih kamenova i bisera. Orcen Sv Lazara je prikazan sa potrebnim detaljima u odrovarajućoj otmjenoj formi. Sve zajedno praznik za oči.

Све је лепи кич, зато милом Богу неће бити приступачно. Укинуто је оригинално гесло и установљено је када и ко је укинуо. На томе је требало радити а не уљепшавати за око. Значи да су унијати опет успели. Можемо сада очекивати повратак монархије али и признање Папе. Са таквим резултатом би се могао сложити.

Ovo već nisam razumela. Zašto neće biti Bogu pristupačno? Šta ste hteli reći s' tim? Koje je geslo ukinuto? Kakvi unijati? Ja bih volela da se vrati monarhija, al' mi nije jasno ovo što si napisao za Papu. Ja sam nova ovde, pa bilo bi lepo da mi to malo pojasniš.:)

Poslednja izmena:
Ovo već nisam razumela. Zašto neće biti Bogu pristupačno? Šta ste hteli reći s' tim? Koje je geslo ukinuto? Kakvi unijati? Ja bih volela da se vrati monarhija, al' mi nije jasno ovo što si napisao za Papu. Ja sam nova ovde, pa bilo bi lepo da mi to malo pojasniš.:)

Зато што су уместо та четри упаљача била четри сакрална (света) слова С која су престављала инвокацију према Богу.
Унијати су у деветнаестом веку преко Du Cange, Давидовића и Стојановића протурили Обреновићима упаљаче уместо слова и од тог времена се праве разне стилизације тих огњила ( упаљача ) а у сврху да се уништи сакралност слова као шаржа у грбу Србије. Због тога неће бити Богу приступачно, јер упаљачи нису никакви сакрални предмети и не могу престављати оно гесло или инвокацију које престављају слова С. Рекао сам да је кич, зато што се радило на томе да буде на око што привлачније обичном човеку, човека се може обмањивати али Бога не. И ја бих желео да се све вере уједине али на истинит начин са опростом и молитвама а не са подвалама и присилама. Римски патријарх се одвојио од осталих патријарха у оно време кад је требао бити неки други патријарх први међу једнакима и прогласио заједно са царем Светог Римског Царства да само римски патријарх може бити први међу једнакима, Папа. Унијати су активисти из ватиканске канцеларије за уједињавање хришћана, али они не раде хришћански, него на све могуће начине од превара до присилног преласка у римокатолике. До сада су им помагали комунисти а сада су убацили своје људе у све споре српског бића. Ако би они успели да успоставе монархију ја се не бих бунио јер сам монархиста и за граља па макар да краљ и не ваља. Систем је важан а не човек.

Poslednja izmena:
Зато што су уместо та четри упаљача била четри сакрална (света) слова С која су престављала инвокацију према Богу.
Унијати су у деветнаестом веку преко Du Cange, Давидовића и Стојановића протурили Обреновићима упаљаче уместо слова и од тог времена се праве разне стилизације тих огњила ( упаљача ) а у сврху да се уништи сакралност слова као шаржа у грбу Србије. Због тога неће бити Богу приступачно, јер упаљачи нису никакви сакрални предмети и не могу престављати оно гесло или инвокацију које престављају слова С. Рекао сам да је кич, зато што се радило на томе да буде на око што привлачније обичном човеку, човека се може обмањивати али Бога не. И ја бих желео да се све вере уједине али на истинит начин са опростом и молитвама а не са подвалама и присилама. Римски патријарх се одвојио од осталих патријарха у оно време кад је требао бити неки други патријарх први међу једнакима и прогласио заједно са царем Светог Римског Царства да само римски патријарх може бити први међу једнакима, Папа. Унијати су активисти из ватиканске канцеларије за уједињавање хришћана, али они не раде хришћански, него на све могуће начине од превара до присилног преласка у римокатолике. До сада су им помагали комунисти а сада су убацили своје људе у све споре српског бића. Ако би они успели да успоставе монархију ја се не бих бунио јер сам монархиста и за граља па макар да краљ и не ваља. Систем је важан а не човек.

Složila bih se s' tobom da je važniji sistem od čoveka, ali mislim da je važna i priroda tog sistema. Ja bih volela da se vrati monarhija, ali ne po svaku cenu. Ja ne bih mogla da budem za kralja, ako on lično ne valja, jer to je prosto nezamislivo.

Ja ne mislim da naš sadašnji Prestolonaslednik ne valja, ali kad bi se neki kralj pojavio koji ne valja, sigurno ne bih mogla biti za njega.

Znam da su se kraljevi nekad zvali apsolutisti, i da se verovalo da je njihovo nepogrešivo pravo da vladaju dato od Boga, ali tako nešto je bilo u davnoj prošlosti, i tamo treba da ostane.

Kad bi se kralj trebao braniti i podržavati po svaku cenu, onda Karađorđevići ne bi imali pravo da budu kraljevi, jer su došli na srpski presto ubistvom kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin.

To je bio čin regicida, a to se smatra prvorazrednim grehom protiv Boga, da ne kažem zločinom, ali Karađorđevići nikad nisu kaznili oficire koji su počinili to delo, nego su im dali da nastave svoje tajne aktivnosti, što je na kraju dovelo do ubistva Ferdinanda u Sarajevu.

To su stvari koje su sahranile pola Srbije. Nikad više, ako Bog da!

Ako neko hoće da ovde opet bude neka jugoslovenska monarhija sa katoličkim kraljem, onda nek' zaboravi na moju podršku. Kakva bi to bila monarhija? Kome to treba?

Ako je to cilj, onda će i od najvećih monarhista u Srbiji napraviti republikance, barem među mlađima.

Za starije ne mogu da govorim, ali imam samo jednu drugaricu koja nije za povratak kralja, a sve smo mi mlade. Ali mi smo samo za povratak srpske monarhije sa pravoslavnim kraljem, a ne za neke jugoslovenske povampirene varijante sa katolicima, pa zvali se oni unijati ili kako god.

Karađorđeviće je već jednom neka tajna zavera odvela na istorijsku stranputicu ujedinjavanja sa katolicima. To je Srbiju koštalo više nego vlast Turaka, i mi sigurno ne bi preživeli još jedno takvo iskustvo.

Molim Boga da to nije tako kako ti misliš.

Složila bih se s' tobom da je važniji sistem od čoveka, ali mislim da je važna i priroda tog sistema. Ja bih volela da se vrati monarhija, ali ne po svaku cenu. Ja ne bih mogla da budem za kralja, ako on lično ne valja, jer to je prosto nezamislivo.

Ja ne mislim da naš sadašnji Prestolonaslednik ne valja, ali kad bi se neki kralj pojavio koji ne valja, sigurno ne bih mogla biti za njega.

Znam da su se kraljevi nekad zvali apsolutisti, i da se verovalo da je njihovo nepogrešivo pravo da vladaju dato od Boga, ali tako nešto je bilo u davnoj prošlosti, i tamo treba da ostane.

Kad bi se kralj trebao braniti i podržavati po svaku cenu, onda Karađorđevići ne bi imali pravo da budu kraljevi, jer su došli na srpski presto ubistvom kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin.

To je bio čin regicida, a to se smatra prvorazrednim grehom protiv Boga, da ne kažem zločinom, ali Karađorđevići nikad nisu kaznili oficire koji su počinili to delo, nego su im dali da nastave svoje tajne aktivnosti, što je na kraju dovelo do ubistva Ferdinanda u Sarajevu.

To su stvari koje su sahranile pola Srbije. Nikad više, ako Bog da!

Ako neko hoće da ovde opet bude neka jugoslovenska monarhija sa katoličkim kraljem, onda nek' zaboravi na moju podršku. Kakva bi to bila monarhija? Kome to treba?

Ako je to cilj, onda će i od najvećih monarhista u Srbiji napraviti republikance, barem među mlađima.

Za starije ne mogu da govorim, ali imam samo jednu drugaricu koja nije za povratak kralja, a sve smo mi mlade. Ali mi smo samo za povratak srpske monarhije sa pravoslavnim kraljem, a ne za neke jugoslovenske povampirene varijante sa katolicima, pa zvali se oni unijati ili kako god.

Karađorđeviće je već jednom neka tajna zavera odvela na istorijsku stranputicu ujedinjavanja sa katolicima. To je Srbiju koštalo više nego vlast Turaka, i mi sigurno ne bi preživeli još jedno takvo iskustvo.

Molim Boga da to nije tako kako ti misliš.

Времена се мењају, свако време носи своје бреме. Престолонаследник као престолонаследник нема услова да би могао нешто покренути у корист народа и круне, јер сваки покушај било каквог рада на том пољу је спречен условом опстанка. Ипак преко крунског савета може да изнесе своја запажања и предлоге али не и акције. Значи у оваквим условима није могућ повратак монархије, што значи да се морамо ослободити бремена које нам је време донело и створити услове у којима ће престолонаследник са крунским саветом, или без, имати могућност покретања акције за повратак монархије. Ја сам се надао да ће то искористити крунски савет преко хералдичара г. Ацовића, али се то није десило. Зашто? Није ми познато, зато се удружујем с тобом у молитви Богу да није тако како мислим да јесте.

Kad bi se kralj trebao braniti i podržavati po svaku cenu, onda Karađorđevići ne bi imali pravo da budu kraljevi, jer su došli na srpski presto ubistvom kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin. To je bio čin regicida, a to se smatra prvorazrednim grehom protiv Boga, da ne kažem zločinom...

Ивана, мало си контрадикторна :) убиство краља јесте злочин против Бога, али само ако прихваташ идеју да краљева власт потиче од Бога. а с обзиром да ти сматраш такво схватање давно превазиђеним, онда је за тебе регецид обично политично убиство, ни по чему другачије од убиства председника или премијера.
а кад већ говоримо о политичким убиствима (којих на жалост није поштеђена ни Република Србија- сетимо се Стамболића и Ђинђића) треба имати у виду да је владавина Обреновића и почела убиством, и то ни мање ни више него убиством Карађорђа- родоначелника Карађорђевића, чему је кумовао лично кнез Милош, а завршила се Мајским превратом у коме Петар Карађорђевић није имао никаквог удела.

и још нешто, кад се говори о римокатолицима, треба имати у виду да је то заједница која у Србији има признат статус традиционалне цркве, што од свих нас захтева дозу пристојности и поштовања. такође не треба заборавити да је Србима краљевска круна 1217. (ако не већ 1077.) стигла из Рима, па не треба да чуди то што су наши свети краљеви из лозе Немањића с Римокатоличком црквом имали врло блиске односе. приче о некој наводној унији данас шире групице тзв. ''зилота'' и ''бранитеља православља'' од којих већина једва да су и крштени.

Poslednja izmena:
Ивана, мало си контрадикторна :) убиство краља јесте злочин против Бога, али само ако прихваташ идеју да краљева власт потиче од Бога. а с обзиром да ти сматраш такво схватање давно превазиђеним, онда је за тебе регецид обично политично убиство, ни по чему другачије од убиства председника или премијера.
а кад већ говоримо о политичким убиствима (којих на жалост није поштеђена ни Република Србија- сетимо се Стамболића и Ђинђића) треба имати у виду да је владавина Обреновића и почела убиством, и то ни мање ни више него убиством Карађорђа- родоначелника Карађорђевића, чему је кумовао лично кнез Милош, а завршила се Мајским превратом у коме Петар Карађорђевић није имао никаквог удела.

и још нешто, кад се говори о римокатолицима, треба имати у виду да је то заједница која у Србији има признат статус традиционалне цркве, што од свих нас захтева дозу пристојности и поштовања. такође не треба заборавити да је Србима краљевска круна 1217. (ако не већ 1077.) стигла из Рима, па не треба да чуди то што су наши свети краљеви из лозе Немањића с Римокатоличком црквом имали врло блиске односе. приче о некој наводној унији данас шире групице тзв. ''зилота'' и ''бранитеља православља'' од којих већина једва да су и крштени.

Jesam malo kontradiktorna. Nisam se najbolje izrazila.

Nemam ništa protiv katolika, samo ne želim da se prave jugoslovenske monarhije ovde.

Što se tiče katolika u Srbiji, naš kralj bi bio i njihov kralj, kad bi se vratila monarhija. On bi bio kralj i muslimanima i ostalim verskim zajednicama, ali bi pre svega bio kralj Srbije.

To je ono što je bitno. Ne mora on da se odrekne titule kralja Hrvatske, Slovenije, Bosne, Crne Gore i Makedonije, ali ne bih nikako volela da neko opet pokuša da nas spoji s' njima. Kad nešto ne ide, onda ne ide, a to stvarno ne ide.

Njegov sin i budući Prestolonaslednik bi mogao da postane vojvoda od Vojvodine. Tako bi se moglo zatvoriti to vojvođansko pitanje na jedan lep način. Svaki budući Prestolonaslednik bi morao da bude vojvoda od Vojvodine.

Znam da su Obrenovići takođe došli na vlast ubistvom Karađorđa, ali njih više nema, tako da nema smisla da se previše bavimo njima. Meni jeste lično žao Drage Mašin, ali ne znam žensku osobu u Srbiji, koja ne misli isto kao i ja po tom pitanju.

Ja mislim da trebamo da krenemo iz početka, jer ćemo se ovako stalno vrteti oko prošlosti. Bilo je svega i svačega u ovoj našoj zemlji. Mnogo toga lošeg se ovde desilo, ali ne moramo sad da robujemo večno zbog te prošlosti.

Neka svi mrtvi počivaju u miru, a neka prošlost ostane u prošlosti.

Nama treba novo doba, kao što kaže naša prelepa himna, sa obnovljenom monarhijom i preporođenom Srbijom koja će se baviti pitanjima iz sadašnjosti i budućnosti, a ne biti večno prikovana za svoju prošlost.

како си то све лепо срочила, рођена си за дворску даму :D

Hvala, hvala!:cmok2:

E, da je sreće...:zper:

Pročitala sam sve komentare na temi. Gledala sam i neke druge teme koje se bave, ili koje su se bavile, ovim pitanjem.

Mene je privuklo pitanje nove stilizacije grba Srbije zato što se bavim vebdizajnom. Ako postoji nešto što zameram Grujiću, to je što nije linije pretvorio u objekte, kad je crtao grb. Znam da je to žešće smaranje za jednog dizajnera, ali to bi značilo mnogo svima koji koriste taj crtež u svom radu.

Danas sam bila na Zelenom vencu, i pogledala sam našu zastavu sa Grujićevom stilizacijom grba u izlogu Narodne radinosti. Izgleda očajno, jer su crne linije oko očiju strašno nesrazmerno zadebljane. To se ne bi desilo da je pretvorio sve linije u objekte, ali dobro...:roll:

Pošto je grafički dizajn osnovni deo mog posla, odlučila sam da malo imitiram neke druge forumaše sa ovog i nekih drugih sajtova, i da napravim sopstvenu stilizaciju našeg grba.

Koristila sam neke elemente koji nisu moji, a ponešto sam dodala i ja.

Namerno nisam stavila krunu, i to iz dva razloga. Htela sam da vidim kako će izgledati bez krunu, i smatram da kruna koja treba da stoji na našem grbu nije ova sadašnja, nego ona kojom je krunisan naš dragi kralj Petar I Karađorđević, i to nakon što konačno vratimo monarhiju, naravno!:super:

Ovo su moji crteži, a na dnu se nalazi link za folder gde sam stavila sve te grafičke fajlove. Sačuvala sam ih i kao .eps, .ai, .cdr, .svg, .psd i .pdf, tako da nije bitno da li neko ko hoće da ih skine i koristi ima Illustrator, Corel, Inkscape ili Photoshop.

Armoiries_de_la_Serbie_teintures.jpg

Armoiries_de_la_Serbie_hachures.jpg

Drapeau_de_la_Serbie_1-2.jpg

http://www.keepandshare.com/doc/3816142/standards-des-armoiries-de-la-serbie-zip-april-14-2012-1-02-am-5-1-meg?da=y

Poslednja izmena:
Ja mislim da je najveća razlika između državnog orla i ovog na porodičnom grbu kraljevske porodice pero na glavama.
Jednostavno je zaobljenije sa donje strane i čini mi se da je i malo duže...

Ovi komentari za orlov pogled su ako se ne varam suvišni - sam Grujić je rekao da u heraldici ne postoji ni nešto slično kao što je "vrsta pogleda". Ja mu verujem... :)

U heraldici orao i soko nemaju razlike u predstavljanju osim što orao uvijek ima otvoren kljun i isplažen jezik a soko uvijek ima zatvoren kljun, i orao ima nakostriješena pera na glavi i vratu a soko ne, i tu je tačka jer je to heraldički standard. Možemo se mi svi poperiti na vrh glave, to je to. Besmislena je sva diskusija oko novog standarda Srbije. Na grbu je nedvosmisleno prikazan orao i tu je tačka. Takođe je u "antičkom periodu" heraldike, zapravo na njenim početcima orao prikazivan ozdignute glave zatvorenog kljuna i nenakodtriješenih pera. U XV vijeku s eodustalo od takvog njegovog prikazivanja i od tad se orao prikauje pogleda usmjerenog pravo (u heraldičkom smislu deno i lijevo, jer je dvoglav) i tu je tačka. O tim stvarima se ne raspravlja jer se radi o stansdardnim stavovima šarži koji moraju biti ispoštovani i tu je još jedna tačka. Takođe što se kome sviđa a što se ne sviđa nema nikakve veze nizašto bez za praznu priči jer je sve urađeno besprijekorno tačno kako treba i tu je zadnja tačka.

Ja mislim da je najveća razlika između državnog orla i ovog na porodičnom grbu kraljevske porodice pero na glavama.
Jednostavno je zaobljenije sa donje strane i čini mi se da je i malo duže...

Ovi komentari za orlov pogled su ako se ne varam suvišni - sam Grujić je rekao da u heraldici ne postoji ni nešto slično kao što je "vrsta pogleda". Ja mu verujem... :)

E nisi u pravu... Ništa nije menjao Grujić na grbu Karadjordjevića... Samo je blago zarotirao cele glave... e da, i linije je stavio svetlije, što se meni mnogo više svidja... :D

...mada, može i ovako sa mnogo tanjim linijama... meni bar izgleda, bolje... :D

zastava-srbije-mala-1.png

Poslednja izmena:
U heraldici orao i soko nemaju razlike u predstavljanju osim što orao uvijek ima otvoren kljun i isplažen jezik a soko uvijek ima zatvoren kljun, i orao ima nakostriješena pera na glavi i vratu a soko ne, i tu je tačka jer je to heraldički standard. Možemo se mi svi poperiti na vrh glave, to je to. Besmislena je sva diskusija oko novog standarda Srbije. Na grbu je nedvosmisleno prikazan orao i tu je tačka. Takođe je u "antičkom periodu" heraldike, zapravo na njenim početcima orao prikazivan ozdignute glave zatvorenog kljuna i nenakodtriješenih pera. U XV vijeku s eodustalo od takvog njegovog prikazivanja i od tad se orao prikauje pogleda usmjerenog pravo (u heraldičkom smislu deno i lijevo, jer je dvoglav) i tu je tačka. O tim stvarima se ne raspravlja jer se radi o stansdardnim stavovima šarži koji moraju biti ispoštovani i tu je još jedna tačka. Takođe što se kome sviđa a što se ne sviđa nema nikakve veze nizašto bez za praznu priči jer je sve urađeno besprijekorno tačno kako treba i tu je zadnja tačka.

Gde vidiš "nakostrešena pera" na vratu orla sa Grujićevog rešenja? Gde vidiš pogled koji je usmeren "pravo desno i levo", kad Grujićev orao očigledno ima uzdignute glave, i kad mu je pogled takođe uzdignut?

Dvoglavi orao sa grba Ruskog carstva je imao uzdignute glave, pa pogledom koji je takođe uzdignut prema nebu. Da li to znači da onaj koji je crtao ruski carski grb nije se razumeo u heraldička pravila?

To je samo jedan primer. Ima ih dosta još.

Svi su postali najveći stručnjaci za heraldiku... Strašno.

E nisi u pravu... Ništa nije menjao Grujić na grbu Karadjordjevića... Samo je blago zarotirao cele glave... e da, i linije je stavio svetlije, što se meni mnogo više svidja... :D

...mada, može i ovako sa mnogo tanjim linijama... meni bar izgleda, bolje... :D

170989_55602120_zastava-republike-srbije-koska-srpska-zastava-serbian-flag-new.png

Ok, priznajem - evo i Formica piše o tome kako je bitno gde gleda orao... :)

A za perce na glavi sam siguran - pogledaj malo bolje. Nije isto!
Malo je duže i zaobljenije s donje strane... ;)

Da, linije su blage i mnogo lepše izgleda i meni.

A i na ovoj tvojoj zastavi je super rešeno!

Ne znam što su na emblazonu iz 2010. tako jake i debele linije... :(

Gde vidiš "nakostrešena pera" na vratu orla sa Grujićevog rešenja? Gde vidiš pogled koji je usmeren "pravo desno i levo", kad Grujićev orao očigledno ima uzdignute glave, i kad mu je pogled takođe uzdignut?

Dvoglavi orao sa grba Ruskog carstva je imao uzdignute glave, pa pogledom koji je takođe uzdignut prema nebu. Da li to znači da onaj koji je crtao ruski carski grb nije se razumeo u heraldička pravila?

To je samo jedan primer. Ima ih dosta još.

Svi su postali najveći stručnjaci za heraldiku... Strašno.

Nijesi me razumela. Takav način prikazivanja orlaje preporučen kako bi se razlikovao od sokola na grbovima i bez da čitamo blazon. Umjetniku je dato na volju da to prikaže po svom nahođenju. Pera postoje nakostriješena i na glavi i na vratu (u dnu vrata) pogled je spušten kljun otvoren, svi znaci upućuju na orla koeg može prepoznati svako ko prvi put vidi ovaj grb.

Dobro, dragi moji, jeste li vi primetili istu interesantnu činjenicu koju sam ja zapazio kad su u pitanju naši državni simboli? U ovom slučaju zastave (i standarte)... :)

Dakle, imamo situacuju da je predsednik Narodne skupštine u periodu od ostavke predsednika Republike do inauguracije narednog posle izbora, vršilac dušnosti na ovoj funkciji.

Narodna skupština koristi narodnu zastavu i državnu zastavu kao najviša istanca zakonodavne vlasti koju narod bira.
Predsednik Narodne skupštine je na čelu ove institucije a ima i svoju ličnu standartu.
Predsednik Republike ima svoju ličnu standartu.

Ovo praktično znači da predsednik Narodne skupštine koji je i v.d. predsednika Republike (u ovom slučaju gospođa Đukić-Dejanović) sada iza sebe ima sve naše zastave! - Narodnu, državnu, standartu predsednika skupštine i standartu u predsednika Republike :D

Back