Грб и застава Србије

406974_309496682421220_177309975639892_749339_850988625_n.jpg

Грб Србије
моје виђење

Главе орлова без перца на главама, по узору на орлове са српских манастира,
прерађени кљунови,
остатак орла цртеж господина Грујића

Круна преузета са једног форума, тако да не могу по правилима форума да поставим извор, али надам се да ако колега који је нацртао види неће замерити, мало сам је модификовао. Иначе рађена према круни са фреске Стефана првовенчаног из Жиче.

И тетраграм према мотиву на полијелеју из Дечана.

Poslednja izmena:
Ма јок Гусаре. Украсиш ту круну по дну са порфиром као рецимо ова круна:

kruna.png

Круна да се налази изнад малог штита (крст са огњилима).

Бели двоглави ор'о да поприми изглед средњовековних немањићких орлова, са крилима више у страну.

Оно што је Лима често напомињао да је битно да ор'о буде двоглав, а не двоврат. Значи један врат, а две главе као овде:

GrbSRJ copy.jpg

И на крају добијеш нешто овако, само кад бих се позабавио мало више тиме то би много лепше изгледало:
GrbSRJ.jpg

Наравно још то треба улепшавати, рецимо да орао буде "брадат", објашњавали смо већ.

А оцила наравно заобљене. :ok:

Овај орао са краљевске одежде Чича Пере би ваљда био нека основа коју треба надограђивати. :D
čiča perin grb.jpg

edit: грб наравно у два нивоа, мали (крст са огњилима и круна изнад штита) који би се нашао на државној застави и велики (бели двоглави орао са малим штитом на грудима и љиљанима између репа и канџи). :ok:

edit2: ево овако некако:
čiča perin grb copy.jpg

Штит би требало да изгледа пуније, тј. да орао буде већи, а за љиљане немам идеју како да их убацим. За сад.

У току дана ћу још нешто пробати.

Требало би канџе померити у страну, ноге продужити и мислим да ће се наћи места за љиљане. :think:

Poslednja izmena:

Грб Србије
моје виђење

Главе орлова без перца на главама, по узору на орлове са српских манастира,
прерађени кљунови,
остатак орла цртеж господина Грујића

Круна преузета са једног форума, тако да не могу по правилима форума да поставим извор, али надам се да ако колега који је нацртао види неће замерити, мало сам је модификовао. Иначе рађена према круни са фреске Стефана првовенчаног из Жиче.

И тетраграм према мотиву на полијелеју из Дечана.

Uuu, bratac, ti i dalje insistiraš na ovom ćelavom "orlu"... :D ocila koja su zamenio su super, ali baš super, ali orao je smešan, bre... bar meni... ;) to što ti hoćeš teško da može da se izvede s ovim orlom koji je sada na srpskom grbu... tu mislim i na stilizaciju iz 2004. i na ovu noviju...

to bi moglo s ovim orlom možda... zanemari ove ljiljane i šahovnicu.. :D

Uuu, bratac, ti i dalje insistiraš na ovom ćelavom "orlu"...

393409_270783582985382_140862789310796_768154_1526367216_n.jpg

Навео сам разлоге због чега, представке на манастирима. Интересује ме да видим, где пише да орао баш мора да има перце на глави? Због чега ми несмемо да имамо оригиналног по изгледу орла, ето баш по том перцу да га нема као на представкама у 99% по манастирима у Србији.

Ево фотографије како орао нема то перце на глави....

prirodanajboljefotograf.jpg

...и опет је то орао, зар не?

Сури орао

suri20orao5.jpg

Краљевски орао

news8845.jpg

Орао белорепан

oraobelorepan.gif

То перце на глави некако ме подсећа на главу грифона

Coat_of_Arms_of_Sayansk_%28Irkutsk_oblast%29.png
RomanovsCoatRF.png

То је краљевска круна, а ја не желим ни краљевску већ царску круну Немањића - "стему", али која је украшена порфиром.

Да али не нашег краља него хералдичког, а то су нам унијати протурили преко Обреновића са огњилима.

Poslednja izmena:
...na ovoj slici se lepo i vidi koliko kratak i debeo vrat ima orao... a na stilizaciji iz 2004. je izgleda nacrtan neki labud, jer je vrat skroz tanak, a glave minijaturne... ;)

E видиш у томе је цака, због тога сам ја инсистирао да је вредно проучити која је врста орла у питању, обрати пажњу још једном на вратове и главе орлова на манастирима средњовековним српским.

38827_315548529_drama01_031.gif
38827_315548529_drama01_041.gif
38827_315548529_drama01_051.gif

Back