Грб и застава Србије

Краљевина Белгија

250px-Location_Belgium_EU_Europe.png

Провинција Ено
Hainaut (province)

250px-Province_de_Hainaut_in_Belgium.svg.png

Маргеритa од Цариграда (1244-1280)
Маргарет II грофица од Фландрије

220px-Marketa2.jpg
220px-Marguerite_2.jpg

Маргарет, звaна од Цариграда ( 2. јуна 1202 - 10. фебруар 1280) била је грофица од Фландрије од 1244 до 1278 и такође, грофица од Хаинаутa од 1244 до 1253 и поново од 1257 до њене смрти. Она је била млађа ћерка Балдвинa I од Цариград (Baldwin I of Constantinople)

aaaak.gif

Baldwin I (July 1172 – c. 1205), the first emperor of the Latin Empire of Constantinople , as Baldwin IX Count of Flanders and as Baldwin VI Count of Hainaut , was one of the most prominent leaders of the Fourth Crusade , which resulted in the capture of Constantinople , the conquest of the greater part of the Byzantine Empire (then called the "Empire of Romania" by westerners), and the foundation of the Latin Empire , also known as Romania (not to be confused with the modern state Romania )...

Hainaut - Marguerite de Constantinople - Petit gros au cavalier
Marguerite de Constantinople (1244-1280). A/ + mOnETA VALENCE-NENSIS. Cavalier en armure à droite.
R/ +* SIGnVM* CRVCIS* (ponctuation par simple rose à cinq pétales), légende extérieure : + mARGARETA COmITISSA. Croix cantonnée de quatre croissants. - Крст између четири полумесеца.
TTB
Bd.2087 (5f) - Lucas/Hainaut39 p. 28 et p. 32 - NP.64/60 - Ch.13
Ar ; 2.01 gr ; 21 mm

Click image for enlargement​

сребрни новчић деспота Стефана Лазаревића
кованог 1402. године у част прогласа Српске Деспотовине
са деспотским монограмом на aварсy и Српским тетраграмом на реверсу

slika6af7.gif

Штитови на капијама Константинопоља ( Цариградa ) из дела ,, Liber Chronicarum ,, Хартмана Шeдела ( Hartmann Schedel ) , Нинберг 1493.године.

73365452.png

Све је могуће, да не заборавомо ово, погледајте и прочитајте објашњење задња два симбола, дела табеле коју сам поставио на теми

,, Хералдика и њени принципи ,,

62193689.png

Statler and Waldorf,
одлично, нова информација за историјске коцкице, и за мењање табеле на овим интернет странама одакле сам табеле и информације преузео ...

Значи Богиња Артемида је била заштитницa града Византиона ( Константинопољ, Цариград, Истанбул )...

јесте, Артемида Хеката је била заштитница Византиона. зато се њен лик и налази на кованом новцу, заједно са полумесецом и звездом, који су њени симболи. Хеката се у хеленистичко доба често поистовећује са Артемидом, као и Аполон са Хелиосом. Хеката је ноћно божанство, богиња смрти и враџбина. њена мајка је титанка Астерија (грч. αστερια- звезда), богиња прорицања и гатања.

Артемида је често идентификована и са Селеном, грчком богињом месеца, па је она симболика на новцу више него јасна.

http://sr.wikipedia.org/wiki/Артемида

Ne bih bio siguran da se baš zato i od tada rimokat.sveštenici ne žene... :)

То није ни важно. Важно је да је то епоха кад су цареви још увек били старији од Папа и да су имали потпуну власт над својом царевином. А то за женидбу фратара је тачно. Немци су им забранили женидбу.

indexphpx.jpg

Gotfrid Bujonski, vođa krstaša u Prvom Krstaškom Pohodu
Po blazonu ovdje se rdi o mjesečevim srpovima.

thumb01054.jpg

Hainaut - Marguerite de Constantinople - Petit gros au cavalier
Marguerite de Constantinople (1244-1280). A/ + mOnETA VALENCE-NENSIS. Cavalier en armure à droite.
R/ +* SIGnVM* CRVCIS* (ponctuation par simple rose à cinq pétales), légende extérieure:
+ mARGARETA COmITISSA. Croix cantonnée de quatre croissants. - Крст између четири полумесеца.

FORMICA и ГУСАР, мислим да наше истраживање усмеравате у добром правцу.
полумесец (са или без звезде), као и звезда без полумесеца, су били врло чест мотив на новцима крсташких владара Истока- ево шта сам ја пронашао:

новац кнеза Боемунда III Антиохијског (1144–1201):

345091.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345091

новац грофа Рејмонда III од Триполија (владао 1152 to 1187):

345140.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345140

345143.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345143

345150.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345150

затим скоро идентичан Боемунда III Антиохијског:

345109.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345109

а онда и новац са крстом између 4 полумесеца- Рејмонда III од Триполија:

345139.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345139

и Боемунда IV Антиохијског, и од Триполија (владао 1187–1233):

345154.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345154

занимљив је и овај новац Боемунда IV Антиохијског (владао 1201–1216):

345111.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345111

345113.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345113

видимо да се мотиви на новцу често мењају, и да се око крста налазе и полумесеци и звезде и кругови, при чему изгледа да ту не постоји неки особити ред или хералдичко значење. зато сматрам да ове представе на новцу немају карактер хералдичких шаржи, не само из разлога што се не јављају на штиту (што је нужно, јер крсташи су хералдику добро познавали), него зато што се идентични мотиви налазе на новцу различитих владара који припадају различитим породицама. дакле, тетраграм је омиљен нумизматички мотив, али са крсташком хералдиком нема никакве везе.

FORMICA и ГУСАР, мислим да наше истраживање усмеравате у добром правцу.
полумесец (са или без звезде), као и звезда без полумесеца, су били врло чест мотив на новцима крсташких владара Истока- ево шта сам ја пронашао:

новац кнеза Боемунда III Антиохијског (1144–1201):

345091.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345091

новац грофа Рејмонда III од Триполија (владао 1152 to 1187):

345140.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345140

345143.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345143

345150.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345150

затим скоро идентичан Боемунда III Антиохијског:

345109.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345109

а онда и новац са крстом између 4 полумесеца- Рејмонда III од Триполија:

345139.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345139

и Боемунда IV Антиохијског, и од Триполија (владао 1187–1233):

345154.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345154

занимљив је и овај новац Боемунда IV Антиохијског (владао 1201–1216):

345111.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345111

345113.jpg

http://www.mcsearch.info/record.html?id=345113

видимо да се мотиви на новцу често мењају, и да се око крста налазе и полумесеци и звезде и кругови, при чему изгледа да ту не постоји неки особити ред или хералдичко значење. зато сматрам да ове представе на новцу немају карактер хералдичких шаржи, не само из разлога што се не јављају на штиту (што је нужно, јер крсташи су хералдику добро познавали), него зато што се идентични мотиви налазе на новцу различитих владара који припадају различитим породицама. дакле, тетраграм је омиљен нумизматички мотив, али са крсташком хералдиком нема никакве везе.

То је тачно. Али ипак имају везу, јер су крсташи и други дошљаци имали примере са којима су се успоређивали. Крсташи су из Европе одлазили у Малу Азију само са Крстом као знаком на застави и штиту а враћали се обично са додатним шаржама на својим штитовима и то по угледу на те тетраграме и заставе источних православних краљевина, и саме Византије. То лепо пише и у речницима о хералдичким шаржама.

Морам и овде поставити печат Светог Саве у виду крста а и сам крст испред потписа.

Potpis%20Svetog%20Save.gif

Потпис и печат су из 1199 године на повељи Хилендару коју је лично написао и потписао Свети Сава.

Poslednja izmena:

Поставићу понoвo питање, можда превише глупо. Да ли је хералдички исправан Мексички грб?

Coat_of_arms_of_Mexico_%281934-1968%29.svg

Meksički amblem ( a nijesam siguran da se ne radi o državnom pečatu) nije grb jer nema štita. Grb bez štita ne može postojati. Heraldika i heraldička pravila su jedno vrijeme odbacivana. Najprije u buržoaskim republikama koje su htjele prekinuti svaku vezu sa prijethodnim monarhijama pa čak i na simboličkom planu. Zatim su komunistički režimi odbacivali heraldiku iz istog razloga kako bi odbacili sve veze sa monarijama i feudalizmom. Najzad nekadašnje kolonije su odbacivale svoje kolonijalne grbove i priklonile su se komunističkom maniru kako bi pokazale svoju nezavisnost i mržnju prema nekadašnjim gospodarima. Naravno niko se nije odricao makar amblema ili državnog pečata jer su oni znaci vlasti. Heraldičari su se dovijali svim jadima kako bi opisali naprimjer grb SFRJ koji je opisivan kao na okruglom srebrnom štiti šest buktinja,... Na isti način Republika Meksiko je za svoj znak uzela amblem a ne grb zasnovana na starim majanskim legendama.

Можемо ли после свега, са резервом рећи да је ово изглед штита на Константинопољу

Штитови на капијама Константинопоља ( Цариградa ) из дела ,, Liber Chronicarum ,, Хартмана Шeдела ( Hartmann Schedel ) , Нинберг 1493.године.

73365452.png

liberchronicarum1493.gif

Цариград, у доба Византије

istanbulinbyzantinetime.gif

И да cy и даље поштовали као заштитницу града Византиона ( Константинопољ, Цариград, Истанбул ) Богињy Артемидy. Артемида је често идентификована и са Селеном, грчком богињом месеца. Касније је највероватније, Флавија Јулија Хелена (лат. Flavia Iulia Helena), (рођ. око 249, умрла око 329. год.), познатија само као царица Јелена или св. Јелена, била је мајка римског цара Константина I Великог. По традицији, насталој већ у 4. веку, Jелена је у Јерусалиму пронашла једну од највећих хришћанских реликвија Часни крст, и убацила између младих месецa...

Обожавање Богиње месеца Артемиде као заштитницe града Византиона ( Константинопољ, Цариград, Истанбул ) престаje и ...

Чини ми се да је Девица Марија повезивана са симбол младог месеца, и да би овакав тетраграм представљао, експанзију или ширење Хришћанства на све четири стране света.

marymoonjpg-1.jpg

Још фотографија Девицe Маријe са симболом младог месеца, кликни на Prikaži sadržaj
доле

images6.jpg
ourladyofmtcarmel-seville-1.jpg
mary_queen_of_heaven1-1.jpg
m4-1.jpg
MaryArkoftheCovenantMonstrance-1.jpg
virgin-mary-moon-bow0-1.jpg
images
1223781210_N2Ggo-783x522.jpg

Poslednja izmena:
E sad se sjetih nečega što sam prije neku godinu našao na internetu i zaista sam se iznenadio.
Kad su osvojili Carigrad Turci za svoju zastavu uzimaju zastavu kako oni kažu Vizantije jer su sad oni naslijednici carstva i teorijski Otomansko carstvo jeste naslijednik Istočnog Rimskog Carstva. Njihova zastava je bila crvena sa tankim zlatnim krstom koji je dijelio zastavu na četiri dijela u kojima su bili po zlatni mjesečev srp ali svaki okrenut u istu stranu (sad se ne mogu sjetiti jeli to bila desna ili lijeva. I na tom sajtu se raspravljalo da li je zapravo taj mjesečev srp iz grba Ilirije jer je na njemu zvijezda iznad mjesečevog srpa rogovima na gore sve srebrno na crvenom štitu, Oni su navodili vrlo logične argumente no se meni sve to činilo nevjerovatnim pa sam zaboravio i đe sam pročitao i što su govorili.
Mjesečev srp i zvijezda jesu naslijeđe Ilirije a položaj kao na grbu Ilirije označava Hrista i djevicu Mariju.
Takođe ne treba zaboraviti da su naši srednjevjekovni krajevi po Balkanu bili aktivni učesnici tadašnje evropske politike. Neđe sam takođe na talijanskim sajtovima o raznim viteškim redovima a posebno Templarima nailazio na imena plemićakoji su očigledno sa Balkana. Tamo sam našao i jednog Nemanjića kojeg nijesam uspio lako lokalizovati na genealoškim tablicama ka visokog temlarskog činovnika (u grbu mu je bio borbeni lav zlatni na zelenom štitu ili tako nekako). Takođesam nalazio i druga slovanska imena. Nije mi tako ni čudna pojava templarskog krsta u crnogorskoj veksilologiji i heraldici koja je na neki način ekskluzivna jer se koristi u državnoj upotrijebi.
Ali sad se tu otvaraju vrlo široka polja sa tolikom složenošću veza i vezica i uputnica da se tu ne umijem nikako snaći.

E sad bez obzira da li je mjesečev srp porijeklom od Ilirije (što bih lično volio da jeste) ili ne on jeste izgleda odomaćen u Vizantiji pa i na cijelom Balkanu a preko krtsša dolazi i do Evrope. Tetragram ili tetragraf jeste izum istoka pa se može slobodno reći i Vizantije jer su sve to vizantijske zemlje. U tom slučaju se na grbu vizantije nalazi mjesečev srp.

Poslednja izmena:
Можемо ли после свега, са резервом рећи да је ово изглед штита на Константинопољу:
Штитови на капијама Константинопоља (Цариградa) из дела ,,Liber Chronicarum,, Хартмана Шeдела (Hartmann Schedel), Нинберг 1493.године.

73365452.png

И да cy и даље поштовали као заштитницу града Византиона (Константинопољ, Цариград, Истанбул) Богињy Артемидy. Артемида је често идентификована и са Селеном, грчком богињом месеца. Касније је највероватније, Флавија Јулија Хелена (лат. Flavia Iulia Helena), (рођ. око 249, умрла око 329. год.), познатија само као царица Јелена или св. Јелена, била је мајка римског цара Константина I Великог. По традицији, насталој већ у 4. веку, Jелена је у Јерусалиму пронашла једну од највећих хришћанских реликвија Часни крст, и убацила између младих месецa...

Обожавање Богиње месеца Артемиде као заштитницe града Византиона ( Константинопољ, Цариград, Истанбул ) престаje и ... Чини ми се да је Девица Марија повезивана са симбол младог месеца, и да би овакав тетраграм представљао, експанзију или ширење Хришћанства на све четири стране света.

у Византији се нигде не јавља тетраграм са крстом између 4 полумесеца. нигде! приказују се полумесеци, звезде, љиљани, орлови, крстови и разни други симболи и слова- али се нигде не јавља крст са полумесецима у форми тетраграма. једини тетраграм који је доказано постојао је онај са словима В. ако ти поседујеш неки византијски извор који би потврдио цртеж из Нирнбершке хронике- било би корисно да га овде предочиш. све до тада Шеделов цртеж с краја 15. века остаје обична фантазија, вероватно инспирисана крсташким знамењима код којих тај облик и срећемо.

што се тиче тумачења симбола звезде и полумесеца, сасвим је јасно (и општепознато) да су многи симболи из ранијег паганског периода- преузети, унети у иконографију нове религије, и да им је дато другачије (хришћанско) значење. али то нема пуно везе са грбом Србије, јер нас онда прича може одвести у праисторију.

Хајдемо још мало
представкe тетраграма Српског

да ли је овог
13612454.jpg
или овог
10785554.jpg
облика.

Ооооооп полако, представка са месецима...

Јесте поучно. А и онај крст испред потписа Светог Саве нисам пре приметио да има 4 с око кракова, само су мало оштећена и окренута онако како су била окренута и у Карловачкој Митрополији. Било би добро да она огњила која су сада ставили на њихово место, да их скину и врате оригинална слова. Изгледа да је још Свети Сава користио та слова. Чудно ми је да то нисам приметио пре. Али мислим да је то било због тога што нисам знао како су окренута на црквеном грбу.

Јесте поучно. А и онај крст испред потписа Светог Саве нисам пре приметио да има 4 с око кракова, само су мало оштећена и окренута онако како су била окренута и у Карловачкој Митрополији. Било би добро да она огњила која су сада ставили на њихово место, да их скину и врате оригинална слова. Изгледа да је још Свети Сава користио та слова. Чудно ми је да то нисам приметио пре. Али мислим да је то било због тога што нисам знао како су окренута на црквеном грбу.

ниси у праву Вујадине. око крста испред имена Св. Саве не постоје никаква слова, него подебљани зарези који служе као украс. редовно их срећемо испред имена и титула владара и на другим нашим средњовековним повељама. провери, видећеш и сам.

а ево још примера где се полумесеци у виду тетраграма јављају у западној нумизматици:

краљ Виљем I Шкотски (1165-1214):

прва република, град Милано (1250-1310):

у Византији нигде не наилазимо на такве примере. уместо тога срећемо ово:

четири звезде око полумесеца, Солунско царство (Епирска ''деспотовина''), 13. век:

крст изнад полумесеца, Алексије I Комнин (1081 - 1118):

крст са љиљанима и два полумесеца, Никићифор III (1078-1081):

из ранијег периода, на жезлу полумесец у подножју крста, Михајло VII Дука (1071-1078):

Нићифор III Вотанијан (1078-1081):

Василије II Македонац (976-1025):

дакле, у Византији нигде нема тетраграма са месецима, али зато га срећемо широм латинског запада.
шта се налази у нашем грбу? дали је то неко византијска сакрална слова В случајно или намерно протумачио као огњила, па их затим по узору на западне (крсташке) тетраграме у форми полумесеца ставио као знамење Србије- то закључите сами.

E sad bez obzira da li je mjesečev srp porijeklom od Ilirije (što bih lično volio da jeste) ili ne on jeste izgleda odomaćen u Vizantiji pa i na cijelom Balkanu a preko krtsša dolazi i do Evrope. Tetragram ili tetragraf jeste izum istoka pa se može slobodno reći i Vizantije jer su sve to vizantijske zemlje. U tom slučaju se na grbu vizantije nalazi mjesečev srp.

не, за ово не постоји никакав доказ. у форми тетраграма у Византији срећемо само сакрална слова В, и нијадан други орнамент који би се могао касније појавити или протумачити као шаржа у грбу Палеолога.

Хајдемо још мало

да ли је овог
13612454.jpg
или овог
10785554.jpg
облика.

11111zv.png

ГУСАР, блазон је битнији од емблазона. дакле, није важно како је нека шаржа приказана (нацртана) у грбу, него којим се појмом означава (како се блазонира). зато ја тебе питам- шта је шаржа у српском грбу?

ниси у праву Вујадине. око крста испред имена Св. Саве не постоје никаква слова, него подебљани зарези који служе као украс. редовно их срећемо испред имена и титула владара и на другим нашим средњовековним повељама. провери, видећеш и сам.

Не бих рекао. Овде сам мало увеличао, и јасно се види да су слова С окренута према унутра.

Krst%20SS.gif

Не бих рекао. Овде сам мало увеличао, и јасно се види да су слова С окренута према унутра.

Krst%20SS.gif

Vujadne ipak se radi o krstu raspeća na tri stepenika sa ukrasima koji možda prestavlaju i zrake ili bilo što drugo, vide se isti ukrai i na gornjim kovanicama a inače je poznat običaj ukrašavanja kod potpisa.

не, за ово не постоји никакав доказ. у форми тетраграма у Византији срећемо само сакрална слова В, и нијадан други орнамент који би се могао касније појавити или протумачити као шаржа у грбу Палеолога.

Da to je tačno no sam predpostaio da se nalazi u drugim zemljama na istoku koje su bile pod vlašću Vizantije. U to smislu.

Krst%20SS.gif

погледај мало боље:

http://3.***************/-dUvF9xTtvcY/Ta8xrxw-ffI/AAAAAAAAA-w/kI2xpYWtTyw/s1600/Hilandarski_tipik.jpg

сад са приличном сигурношћу могу рећи да сакрална слова С у виду тетраграма са крстом никад нису постојала ни код Византинаца, ни код Срба. они орнаменти на новцу деспота Стефана су полумесеци, а новац је кован по узору на идентичне представе које налазимо широм латинског запада и крсташких држава на истоку. сам новчић је усамњен пример и не постоје докази да је он редовно кован. код осталих српских владара такав знак не срећемо уопште, а ни код деспота Стефана он нема било какво хералдичко значење, него је само украсни мотив преузет из нумизматике западних суседа. на томе се све и завршава.

што се тиче порекла шаржи у српском грбу, сматрам да потичу непосредно од тетраграма Палеолога (сакрална слова В), који су западни писци погрешно тумачили као огњила, иако је сасвим очигледно да се радило о словима. тако погрешно протумачен садржај ушао је у илирске грбовнике као грб Србије- крст између огњила. начин на који су наши уметници та огњила приказали (заобљена у виду полумесеца, а не угласта каква су на западу приписивана Палеолозима) додатно је удаљио српски грб од његовог извора- па су огњила често тумачена (погрешно) као слова С или полумесеци. дакле, оригинална шаржа српског грба су сакрална слова В (бета, вита), која су због немогућности да се исправно протумаче- у српски грб стигла као огњила. хералдичари 16. и 17. века су нам у наслеђе предали грб последње династије једне велике цивилизације (измењен само у погледу метала- сребро уместо злата) који смо ми радо прихватили, и који је постао основно и најважније знамење Србије и Срба северно и јужно од Саве и Дунава.

Poslednja izmena:
ГУСАР, блазон је битнији од емблазона. дакле, није важно како је нека шаржа приказана (нацртана) у грбу, него којим се појмом означава (како се блазонира). зато ја тебе питам- шта је шаржа у српском грбу?
Одговорићу питањем на Твоје питање, ја сам обичан човек из народа, коме се не свиђа како је нацртанo ново решењe грбa Србије из 2010., а ни старо из 2004. и оно из 1882, да ли би могао пошто ово чита широка народна маса, која се вероватно не разуме толико у хералдичке ( наука о грбовима ) појмове, да нам објасниш шта је блазон, емблазон, а шта шаржа, али на Српском народном језику, у Cрпском грбу, па можда и пређем на Твоју страну обожаваоца новог решења грба Србије?

За оне који хоће додатно да науче као и ја ...
Слободан Глушчевић - хералдичка почетница
...
http://www.***********/file/vougbOQ3/HERALDICKA_POCETNICA.html...

До тада ја настављам ...

Хајдемо још мало

да ли је овог
13612454.jpg
, овог
56153173.gif
, овог
15923600.gif
или овог
10785554.jpg
облика.

spomenikknezumihailu188.png

...Треба оформити добру комисијy историчара уметности, историчара, графичких дизајнера ... да би орао био најсличнији нашим историјским представкама, а са њима и лингвисти, етнолози ... због тетраграма, кога никако да дешифрујемо ...

Одговорићу питањем на Твоје питање, ја сам обичан човек из народа, коме се не свиђа како је нацртанo ново решењe грбa Србије из 2010., а ни старо из 2004. и оно из 1882, да ли би могао пошто ово чита широка народна маса, која се вероватно не разуме толико у хералдичке ( наука о грбовима ) појмове, да нам објасниш шта је блазон, емблазон, а шта шаржа, али на Српском народном језику, у Cрпском грбу, па можда и пређем на Твоју страну обожаваоца новог решења грба Србије?

те појмове би ти Вујадин и FORMICA далеко боље и тачније објаснили, али с обзиром да си мене питао- ево укратко:
сваки грб чини блазон- то је стручним и врло специфичним хералдичким језиком (који се заснива углавном на старофранцуском) речима описан грб онога коме припада (власник грба се зове армигер). блазон у нашем случају изгледа отприлике овако: ''црвено, између четири огњила крст сребрно''. ако је грб исправно описан (блазониран) сваки хералдичар или хералдички уметник може га с лакоћом насликати- ликовно представити, а тај цртеж се зове емблазон. важно је имати на уму да грб може имати само један блазон, а истовремено безброј емблазона- у зависности од стила, талента и ликовних способности уметника који га црта. а сваки од тих цртежа је ваљан уколико следи (поштује) блазон у погледу:
- садржаја
- међусобног односа шаржи
- боја (метали и емајли)
шарже су фигуре које се појављују у грбу. оне су побројане у хералдичким речницима- где су и означене одређеним појмовима. ти појмови (термини) чине хералдички језик на основу кога хералдичар може најпре протумачити, а затим и насликати грб- као што сваки лекар (било где у свету) може протумачити дијагнозу ако је написана на латинском. одређене шарже имају карактер ординарија (примарних емемената грба)- као што је то крст нпр. према томе, сваки грб је добар уколико је исправно описан (блазониран), уколико поштује хералдичка правила (која су врло строга) и уколико је хералдички уметник у потпуности следио блазон, јер блазон је душа грба- његова непромењива суштина. емблазон је одраз времена, укуса и стилова. зато се овде води дискусија о блазону, тј. о томе да ли је наш грб исправно протумачен, а не о томе који је цртеж коме лепши.

Poslednja izmena:
Размишљам нешто, да ли би ова тема могла да крене у расправу о новом блазону грба републике Србије. :think:

Наша република никада није имала свој грб. До 2004, је користила грб социјалистичке/народне/федералне републике Србије, а од 2004. користи грб краљевине.

Можда је време да расправа крене у том току јер смо утврдили који су елементи грба. Дакле не ради се ни о каквим оцилима/огњилима већ о словима.

Ја сам већ имао неке идеје, али никако да их пренесем на папир или бар на екран.

Размишљам нешто, да ли би ова тема могла да крене у расправу о новом блазону грба републике Србије. :think:
Наша република никада није имала свој грб. До 2004, је користила грб социјалистичке/народне/федералне републике Србије, а од 2004. користи грб краљевине.
Можда је време да расправа крене у том току јер смо утврдили који су елементи грба. Дакле не ради се ни о каквим оцилима/огњилима већ о словима.
Ја сам већ имао неке идеје, али никако да их пренесем на папир или бар на екран.

расправа о ''новом блазону'' као и о било чему новом- није за историју, него за политику. ми овде покушавамо да одгонетнемо порекло, настанак и историјски развој српског грба и елемената који га чине. износимо различита мишљења и претпоставке, од којих ниједна није апсолутно тачна или неспорно потврђена (јер не постоје ваљани историјски извори). што се тиче сакралних слова- нема доказа да су се она у средњовековној Србији користила (било као С или као В) у облику тетраграма, исто као што нема доказа ни да су се користила огњила као хералдички елемент. нама грб (крст између 4 огњила) стиже тек у новом веку- преко илирских грбовника, а пре тога се није користио (или бар не постоје докази за то). као таквог су га прихватили најпре пречански Срби, а касније и остали. под тим знамењем је ослобађана и стварана Србија, па је постао и њен званични грб. то је и данас.

идеја да се промени блазон (тј. грб Србије)- значи отварање Пандорине кутије- на радост свих наших непријатеља. то би нам донело нове поделе и вратило старе мржње, наш национални корпус још више ослабило, а ионако погубљене Србе додатно дезорјентисало (о мањинама и њиховим захтевима да и не говорим). Влајко, већ сам ти једном рекао- а ево и да поновим: партијске боје и поделе никад не смеју бити испред и изнад наше нације и државе. ко није сигуран шта је грб Србије, шта јој је химна и застава- нека оде на утакмицу и види и ослушне шта (и чему) кличе наша младост. све ће му бити јасно.. као што је и теби ;)

што се тиче порекла шаржи у српском грбу, сматрам да потичу непосредно од тетраграма Палеолога (сакрална слова В), који су западни писци погрешно тумачили као огњила, иако је сасвим очигледно да се радило о словима. тако погрешно протумачен садржај ушао је у илирске грбовнике као грб Србије- крст између огњила. начин на који су наши уметници та огњила приказали (заобљена у виду полумесеца, а не угласта каква су на западу приписивана Палеолозима) додатно је удаљио српски грб од његовог извора- па су огњила често тумачена (погрешно) као слова С или полумесеци. дакле, оригинална шаржа српског грба су сакрална слова В (бета, вита), која су због немогућности да се исправно протумаче- у српски грб стигла као огњила. хералдичари 16. и 17. века су нам у наслеђе предали грб последње династије једне велике цивилизације (измењен само у погледу метала- сребро уместо злата) који смо ми радо прихватили, и који је постао основно и најважније знамење Србије и Срба северно и јужно од Саве и Дунава.
Razuman stav.
Ali to znači da na srpskom grbu nikada nije stajala grčka beta.

Back