Sve države koje su nastale raspadom Austro-Ugarske su težile tome? Nismo ih mi pobedili, nego svi zajedno (Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija, Hrvatska...)
Ja bi pre rekao da je samo pobedila vizantijska struja u odnosu na austro-ugarsku struju. Srbi su ionako skloni podelama. Nego, šta je sa turskim nasleđem, oni su nekako najduže vladali? Nekako ja mislim da smo jedina država u evropi koja nema npr. arhitektonsko nasledje od oko 1500 do oko 1800 godine. Rušeći tursko nasledje, rušili smo i svoje.
I naravno ne zaboraviti uticaj trećeg carstva Ruskog carstva. Rusko Carstvo je imalo problem što izlazi na ledena mora koja su zamrznuta po pola godine. Od životne važnosti je bio izlazak na toplo more. Zbog toga su ratovali vjekovima pokušavajući na sve načine izaći na njih (čak im ni preko Iarna nije bilo teško). Na kraju su se dosjetili da i na Balkanu postoje Sloveni. Zaprco su Crnogorci to pobrkali obraćajući pogled Ruskih Careva na mnogo bliže lokacije. Ka d su Rusi viđeli da od Crnogoraca nemaju sreće (mali su i nijesu imperijalno raspoloženi) vrlo brzo su se prešaltali na Srbe koji su inače bili u vrlo lijepim vezama sa Njemcima. No ubrzo batališe i Srbe i vratiše se staroj ljubavi Bugarima sa kojima su pravili planove. Svi smo mi na Balkanu samo puko oruđe ali i oružje za potkusurivanje nekad carevina danas megadržava i to nam je sudbine od koje ne možemo uteć, najčešće zbog naše lude glave a najviše zbog našeg privitimizma i nezajažljive želje za vlašću i materijalnim bogatstvima. Ruse nije mnogo koštalo obećati našim budalaćima brda i doline veliko kraljevstvo čak i carstvo u što su naši poluidioti rado povjerovali misleći da su majstori svjetske političke scene. Koje budale Gospode.
Jeste da je to era sanjara, ali prilično sam siguran da tako nešto nije padalo na pamet ljudima, odnosno da to nije razlog zbog kojeg Srbi usvojiše tzv. srpski štit! 

mada se ponekad ne mogu uzdržati dati pravi opis naroda. Njemci jesu i glibavi i glupi a Sloveni su samo glupi i glibavi.