Грб и застава Србије

Sve države koje su nastale raspadom Austro-Ugarske su težile tome? Nismo ih mi pobedili, nego svi zajedno (Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija, Hrvatska...)
Ja bi pre rekao da je samo pobedila vizantijska struja u odnosu na austro-ugarsku struju. Srbi su ionako skloni podelama. Nego, šta je sa turskim nasleđem, oni su nekako najduže vladali? Nekako ja mislim da smo jedina država u evropi koja nema npr. arhitektonsko nasledje od oko 1500 do oko 1800 godine. Rušeći tursko nasledje, rušili smo i svoje.

I naravno ne zaboraviti uticaj trećeg carstva Ruskog carstva. Rusko Carstvo je imalo problem što izlazi na ledena mora koja su zamrznuta po pola godine. Od životne važnosti je bio izlazak na toplo more. Zbog toga su ratovali vjekovima pokušavajući na sve načine izaći na njih (čak im ni preko Iarna nije bilo teško). Na kraju su se dosjetili da i na Balkanu postoje Sloveni. Zaprco su Crnogorci to pobrkali obraćajući pogled Ruskih Careva na mnogo bliže lokacije. Ka d su Rusi viđeli da od Crnogoraca nemaju sreće (mali su i nijesu imperijalno raspoloženi) vrlo brzo su se prešaltali na Srbe koji su inače bili u vrlo lijepim vezama sa Njemcima. No ubrzo batališe i Srbe i vratiše se staroj ljubavi Bugarima sa kojima su pravili planove. Svi smo mi na Balkanu samo puko oruđe ali i oružje za potkusurivanje nekad carevina danas megadržava i to nam je sudbine od koje ne možemo uteć, najčešće zbog naše lude glave a najviše zbog našeg privitimizma i nezajažljive želje za vlašću i materijalnim bogatstvima. Ruse nije mnogo koštalo obećati našim budalaćima brda i doline veliko kraljevstvo čak i carstvo u što su naši poluidioti rado povjerovali misleći da su majstori svjetske političke scene. Koje budale Gospode.

Pobratime nema ni malo b od B klikni na sliku i iđećeš, jasna prestava ognjila u heraldici jednako ka o na grbu bretanje ili u prestavama ordena zlatnog runa.

Ma slažem se ja da su to ognjila, nego ne vidim na ovoj slici to što ti vidiš - naprotiv, ovo je jedan primjer od onih koji više podsjećaju na B...mojim očima barem.

Zašto nebi zvučalo realno?
Ako su kao što jesu na carskom dvoru razmatrali ideju odbacanja Turskog carstva sa Balkana i ako su koa što jesu kao udrane jedinici zamišljali Srbe koji su i onako bili pod vojnom komandom carstva u Krajinama, zašto nije moguće da su Njemci kao protivtežu Mađarima htjeli uvesti u slovenski državu (Srbiju) kojoj bi obećali i Carigrad naravno u bratskoj vezi sa Njemcima. Meni to izgleda vrlo moguće.

Ma kako da zvuči??? Mojsije Petrović uze taj grb jer se...šta? Nadao da će Habsburzi nastaviti prodor protiv nevjernika i Kraljevinu Srbiju proširiti toliko dovoljno da ispuni ulogu obnovitelja Vizantije? :dontunderstand: Jeste da je to era sanjara, ali prilično sam siguran da tako nešto nije padalo na pamet ljudima, odnosno da to nije razlog zbog kojeg Srbi usvojiše tzv. srpski štit! :lol:

O tome što si iznad naveo smo već na nekoj od prethodnih tema raspravljali, a i sam si se na kraju složio da si pomalo krivo gledao na stvari. Politika Bečkog dvora na ovim prostorima nije bila takva, već razdvoji pa vladaj - od svakog novog područja bi napravili neku novu zemljicu. Nikakva velika država na ovim prostorima, koja bi možda bila hrišćanska a ne muhamedanska (što je zapravo još i gore, zato što to znači da se tako drastično umanjuju šanse da se te zemlje svedu pod Rim, jer je mnogo teže širiti se na hrišćansku polu-braću negoli na nekoga ko je u očima Papstva suštinski jeretik), nije od koristi bila svetim rimskim carevima.
Da su oni nastavili osvajanja, stvorili bi oni i Hercegovinu, nema sumnje i Crnu Goru, gotovo izvjesno i Albaniju, a dakako i Bugarsku. S time što bi u geoprostorima navedenih bilo još nekoliko različitih monarhija.

Protiv-teža Mađarima je svakako bila neophodna, ali bi se naravno išlo predstavljanjem Ugara kao negativaca, a ne postavljanjem nekog specifičnog naroda kome bi se sile dale u ruke. I Srbi bi, koji bi bili u ulozi protivteže Ugara, imali protivteže u vidu recimo Bugara ili Grka, ili pak Vlaha-Cincara koji bi na prostoru centralnog Balkana dobili neku svoju državicu pod vlašću Habsburgovaca.
Hipotetisanje o tome da je nekako Carigrad bio namijenjen Srbiji je jednostavno potpuno neuvjerljivo, a da je neki Habsburgovac toliko bio lud, ne vjerujem, jer su u pitanju bili lukavi vladari. Na kraju krajeva, dovoljno ti je samo da uzmeš i otvoriš neku geografsku kartu, razmotriš demografsku strukturu i skontaš koliko ti je hipoteza neodrživa.

Zaista je odavno izreka dužan kao Grčka. Mada se ne rdi o otimanju grba. Grbovi nijesu isti jer su boje različite, ali je opšti izgled jasna pretenzija. Pa čak je i ideja bila da Grcima ostane Peloponez, Srbima Solun i Sveta Gora a ostatak Bugarskoj. Poslijesu neke druge sile upetljale prste, pa Turci još drže Carigrad i parče Evrope. A zapravo neznam ni koliko su oni Turci, jer pravi turci iamju kose oči a ovi su zapravo islamizirani Grci, nešto kao Bosanci kod nas.

Valjda misliš Bošnjaci?

Ma slažem se ja da su to ognjila, nego ne vidim na ovoj slici to što ti vidiš - naprotiv, ovo je jedan primjer od onih koji više podsjećaju na B...mojim očima barem.

Ma kako da zvuči??? Mojsije Petrović uze taj grb jer se...šta? Nadao da će Habsburzi nastaviti prodor protiv nevjernika i Kraljevinu Srbiju proširiti toliko dovoljno da ispuni ulogu obnovitelja Vizantije? :dontunderstand: Jeste da je to era sanjara, ali prilično sam siguran da tako nešto nije padalo na pamet ljudima, odnosno da to nije razlog zbog kojeg Srbi usvojiše tzv. srpski štit! :lol:

O tome što si iznad naveo smo već na nekoj od prethodnih tema raspravljali, a i sam si se na kraju složio da si pomalo krivo gledao na stvari. Politika Bečkog dvora na ovim prostorima nije bila takva, već razdvoji pa vladaj - od svakog novog područja bi napravili neku novu zemljicu. Nikakva velika država na ovim prostorima, koja bi možda bila hrišćanska a ne muhamedanska (što je zapravo još i gore, zato što to znači da se tako drastično umanjuju šanse da se te zemlje svedu pod Rim, jer je mnogo teže širiti se na hrišćansku polu-braću negoli na nekoga ko je u očima Papstva suštinski jeretik), nije od koristi bila svetim rimskim carevima.
Da su oni nastavili osvajanja, stvorili bi oni i Hercegovinu, nema sumnje i Crnu Goru, gotovo izvjesno i Albaniju, a dakako i Bugarsku. S time što bi u geoprostorima navedenih bilo još nekoliko različitih monarhija.

Protiv-teža Mađarima je svakako bila neophodna, ali bi se naravno išlo predstavljanjem Ugara kao negativaca, a ne postavljanjem nekog specifičnog naroda kome bi se sile dale u ruke. I Srbi bi, koji bi bili u ulozi protivteže Ugara, imali protivteže u vidu recimo Bugara ili Grka, ili pak Vlaha-Cincara koji bi na prostoru centralnog Balkana dobili neku svoju državicu pod vlašću Habsburgovaca.
Hipotetisanje o tome da je nekako Carigrad bio namijenjen Srbiji je jednostavno potpuno neuvjerljivo, a da je neki Habsburgovac toliko bio lud, ne vjerujem, jer su u pitanju bili lukavi vladari. Na kraju krajeva, dovoljno ti je samo da uzmeš i otvoriš neku geografsku kartu, razmotriš demografsku strukturu i skontaš koliko ti je hipoteza neodrživa.

Valjda misliš Bošnjaci?

Има нешто неваљало у нашим истраживањима- Требамо се поставити на место Орбина, ДиКажа и Охмућевића па анализирати шта је њима било, или могло бити, познато кад су убацивали грбове у своје радове о историјама наших народа и простора. Велики Бошњаци се спомињу у првом светском рату као неко , место у Србији, што значи да то није Титина измишљотина.

Da jasno mi je što si zapravo htio reći. Nego ipak se radi o grbovima. U Grbovima postoje šarže prikazane na jasan način. Istina je da postoje šarže toliko uprošćene da ih mi danas ne možemo razaznati što su i što prestavljaju. Pored klariona, lancete i poprilićnog broja drugih šarži tu spada ognjilo ili ocilo. do nas su diospjele umjetničke vizije heraldičkih umjetnika kojima je data sloboda da se izražavaju po želji ali u okviru pravila koja je heraldika postavila. Često ti umjernici umiju prećerati u maštovitosti, a kolektivno pamćenje ne umije sčuvatio sjećanja pa imamo taj problem odgonetanja. ali se tu ne trebaju tražiti nikakvi skriveni smislovi i značenja. Prosto radi se o šarži, ona ima to i to heraldičko znaćenje i tu je tačka. kasnije se3 mogu dodavati razna značenja pričati se razne priče ali i one moraju biti smislene ili makar duhovite.

Mislio sam nešto ovako:

http://www.e-novine.com/stav/61886-Rusija-faktor-nestabilnosti-Balkanu.html

Oličena u svojoj diplomatiji bila je Rusija, kroz ceo prošli vek a i danas je, najočigledniji neprijatelj pravilnog narodnog grupisanja i najveća smetnja narodnosnom razvitku. „Ruska je diplomatija bez malo svima narodima evropskim otimala i poklanjala čitave pokrajine kako joj je kad sopstven interes diktovao; ona je u svima državama obarala i podizala dinastije, uništila ustave ili zamenjivala drugim; samovoljno menjala sisteme vladavine, ugušivala pokrete narodne za slobodom i pomagala jednu političku stranku u borbi sa drugom.“
Rusija ima svuda svoje agente. Jedni joj služe svesno, drugi nesvesno. Kad nije na Balkanu živom akcijom, onda održava Tursku sa svima grozotama njene fabulozne uprave; kad je tu ona se služi svima sredstvima na ostvarenju svojih ciljeva na Balkanu. Svuda, svuda se brine samo o svojim interesima. Ne misli ona o sreći Srbije, Bugarske i drugih balkanskih naroda. Da priložimo jedan dokumenat o velikoj bratskoj i slovenskoj ljubavi moćne Rusije. Aleksandar I 1812. g. jednom svom admiralu, Čičagovu, ovako piše:
„Najvažnije je za nas da ratnički duh naroda slovenskog porekla, kao što su narodi Srbije, Bosne, Dalmacije, Crne Gore, Hrvatske i Italije, za se zadobijemo i njima se koristimo, jer ovi narodi dobro naoružani i vojnički organizovani pomagaće valjano naše poduzeće... Vi morate, dakle, sva moguća sredstva da upotrebite da te narode oduševite za naše ciljeve i ovima ih na službu stavite. Vi npr. treba da im obećate nezavisnost i podizanje kakve velike slovenske kraljevine, a najodlučnijim ljudima opet njihovim bogatstvo, srednje ili čak plemićke titule na kratko sve što mislite da ih za nas raspoložiti može.

Svakako stoji da je politika Svetog rimskog carstava još i grđa i nemilosrdnija. Uostalom carevi su buili rođaci iz istog primitivnog glibavog plemena Germana, tako da ih nikakva moralna ograničenja nijesu kočila da zamlaćuju ptriglupe Slovene uništavajići ih na najgnusniji način.

Valjda misliš Bošnjaci?

Meni je još SFRJ domovina pa mi je sve to isto, zaista s podsmjehom gledam na jadne nacionalne dronjke ostale poslije uništenja moje domovine.

Ја уопште нисам упућен у рад у "Photoshop-у" тако да бих волео да неко такав пружи помоћ око једне идеје коју имам. Наиме, волео бих да видим једну баш традиционалну верзију грба која иде овако-

Грб Војске Србије (осенчен)

GrbVS.jpg

У положају орла са заставе Грчке Православне Цркве

280px-Flag_of_the_Greek_Orthodox_Church.svg.png

Нормално, уз огњила са нове верзије грба на штиту и на тробојци.

A koji je ovo grb ? Ovaj orao deluje bas kako treba ...

то је грб аустријског цара као великог војводе Војводства Србије и Тамишког Баната (Woiwodschaft Serbien und Temescher Banat)- хабзбуршке крунске земље која је на територији данашње Војводине постојала између 1849. и 1860.

немачки орао са царским регалијама, који на грудима носи грб Србије.

то је грб аустријског цара као великог војводе Војводства Србије и Тамишког Баната (Woiwodschaft Serbien und Temescher Banat)- хабзбуршке крунске земље која је на територији данашње Војводине постојала између 1849. и 1860.

немачки орао са царским регалијама, који на грудима носи грб Србије.

Stvarno dobar koncept kako je nacrtan i izveden... Ovakvi orlovi su uvek lepi.

Зезаш нас или...? Мислим, ови црвени лакирани ноктићи су баш екстра....

Heraldika se ne posmatra tako. To je umetnost kombinovanja razlicitih boja, materijala u jednostavnu i harmonicnu kompoziciju. Nije ni na koji nacin naivno crtanje/slikanje objekata i zivotinja kao neko samouko slikarstvo pa na takav prost i malo zatucan nacin da posmatras.

Heraldika se ne posmatra tako. To je umetnost kombinovanja razlicitih boja, materijala u jednostavnu i harmonicnu kompoziciju. Nije ni na koji nacin naivno crtanje/slikanje objekata i zivotinja kao neko samouko slikarstvo pa na takav prost i malo zatucan nacin da posmatras.

Heraldika je zapravo blazon (heraldički opis grba) a sve drugo je emblazon, heraldički crtež na osnovu heraldičkog opisa.

Могуће реконструкције тинктура грба Турске из Минстерове "Космографије" из 1587. године:

IMG_15449.jpg
IMG_154409.jpg

Морам да се исправим, био сам прво написао "могуће реконструкције тинктура грба Србије...", међутим то је била грешка. Аутор дела из кога сам преузео илустрацију је погрешно протумачио грб, а ја сам ту грешку несвесно пренео овде. Ипак, имао сам у подсвести неку сумњу, која ме подстакла да ово проверим и добро је да сам то урадио. У прилогу је илустрација одакле је преузет овај грб и јасно је видљиво да се односи на Турску, а не на Србију.

Screen_Shot046.jpg
http://postimage.org/image/9yzzl633f/

Оно што је мене понело је сазнање да се на истој страници заиста налази и грб Србије, али она вепрова глава, па је то сазнање и допринело овој забуни.
Извињавам се. :)

Poslednja izmena:
Pa da, izvede se u delo :D Mada sve je heraldika i pracenje simbola, vodjenje evidencije na neki nacin i izrada, tehnika, opis...

Naravno, ali uvijek izgubimo iz vida da grbovnici zapravo i nemaju slika nego su samo dugui nizovi opisa grbova, a kome se sviđe može ih i nacrtati

@Rojalista

Ne vidi se slika.

Ma ni ja nijesam vidio slike no reko da ne čangrizam stalno. U svakom slučaju sad je sa vezicama sve u redu.

Poslednja izmena od moderatora:
Tačno:( mada se ponekad ne mogu uzdržati dati pravi opis naroda. Njemci jesu i glibavi i glupi a Sloveni su samo glupi i glibavi.

Da Herscegovce smo sаmatrali Crnogorcima ali ne i Bosance.

Pa svi Bosanci su bili Bosanci, tek smo kasnije shvatili da postoje tri vjere koje su dobile narodna imena.
Nego tema je o grbu i zastavi Srbije pa da ne brkamo poštovane sagovornike koji su imali puno strpljenja
П
Па и вере су део грба.

П
Па и вере су део грба.

Da svakako :D Nego ne mogu nikako skinuti sa video zapisa sliku. Na televiziji sam gledao neku emisiju i snimio sam, je i prebacio na računar i sve je u redu ali kad hoću da preuzmem sliku sa viideozapisa onaj blesavi program vinsnap ne može da je skine. Mada nije ni važno. Uglavnom se radilo o nekom dokumentukoji je potpisao mitropolit cetinjski SPC neđe 50 ili 60-ih godina. I sve je u redu ali na dnu lista s desne strane potpis a s lijeve grb mitropolita. E kako se on zvao zaboravio sam a nije ni važno nego mi je bilo neobično zanimljiv grb koji je bio prikazan po svim manirima katoličke crkvene heraldike. To je i razumljivo budući je pravoslavna crkvena heraldika dobila svoj sistem prikazivanja grbova na kraju XX ili tačnije samim početkom XXI vijeka. Bilb mi je zanimljova upotreba grbova u crkvi još za vrijeme komunističkih vlasti.

Crkveni grbovi su organizovani i konstruisani po posebnom sistemu važećem za crkvenu heraldiku. Nema razlike u šaržama, bojama, osnovnim heraldičkim pravilima, ali ima u obliku štita, kapi (umjesto krune), otsustvu ostalih ukrasa osim kanapa, krstova i štapova. Pravoslavna crkvena heraldika je sistematizovana na drugim principima.

Crkveni grbovi su organizovani i konstruisani po posebnom sistemu važećem za crkvenu heraldiku. Nema razlike u šaržama, bojama, osnovnim heraldičkim pravilima, ali ima u obliku štita, kapi (umjesto krune), otsustvu ostalih ukrasa osim kanapa, krstova i štapova. Pravoslavna crkvena heraldika je sistematizovana na drugim principima.

Мислим да је овде мислио на верске симболе у како да кажем световним грбовима, ако не грешим.

Back